Legislator Case Law & Legislation
VI U 389/18 AI generated

VI U 389/18 · Sąd powszechny

Case Number VI U 389/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 22 marca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. przyznał H. T. (1) prawo do zasiłku chorobowego w wysokości obniżonej o 25% za okres od 1 marca 2018r. do 2 marca 2018r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że zaświadczenie lekarskie seria (...) wystawione 22 lutego 2018r. zostało dostarczone 5 marca 2018r. tj. po upływie 7 dni od daty jego wystawienia. Zdaniem organu rentowego, z dokumentacji nie wynika, aby dostarczenie zaświadczenia nastąpiło z przyczyn niezależnych od H. T. (1). W związku z powyższym, zasiłek chorobowy uległ obniżeniu o 25% od ósmego dnia orzeczonej niezdolności do pracy tj. od 1 marca 2018r. do ostatniego dnia orzeczonej niezdolności do pracy tj. 2 marca 2018r. /decyzja w aktach ZUS – nienumerowane/ Od powyższej decyzji powód H.

Legislator headnote

AI generated

VI U 389/18 · Sąd powszechny: Dz.U. 2017.1368, ze zm. – zwana dalej ustawą zasiłkową) w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2016r. Zgodnie z art. 61 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy zasiłkowej prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają Zakład Ubezpieczeń Społecznych ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym. W powyższego wynika obowiązek osób prowadzących działalność pozarolniczą do złożenia zaświadczenia lekarskiego bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Keywords

AI generated
sick leave extension of therapeutic measures chronic illness health insurance voucher untimely request for extension health insurance exemption
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI1 U 389/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 września 2018r. Sąd Rejonowy Gdańsk – Południe w Gdańsku Sekcja ds. Ubezpieczeń Społecznych w VI Wydziale Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Dorota Witkowska Protokolant: sekr. sądowy Patryk Barski po rozpoznaniu w dniu 26 września 2018 r. w Gdańsku na rozprawie sprawy H. T. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. o zasiłek chorobowy z odwołania od decyzji z dnia 22 marca 2018 r., znak (...) I. Zmienia zaskarżoną decyzje w ten sposób, że przyznaje powodowi prawo do zasiłku chorobowego za okres od 1 marca 2018 roku do 2 marca 2018 roku bez obniżenia wysokości zasiłku o 25 %. Sygn. akt VI 1 U 389/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 22 marca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. przyznał H. T. (1) prawo do zasiłku chorobowego w wysokości obniżonej o 25% za okres od 1 marca 2018r. do 2 marca 2018r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że zaświadczenie lekarskie seria (...) wystawione 22 lutego 2018r. zostało dostarczone 5 marca 2018r. tj. po upływie 7 dni od daty jego wystawienia. Zdaniem organu rentowego, z dokumentacji nie wynika, aby dostarczenie zaświadczenia nastąpiło z przyczyn niezależnych od H. T. (1). W związku z powyższym, zasiłek chorobowy uległ obniżeniu o 25% od ósmego dnia orzeczonej niezdolności do pracy tj. od 1 marca 2018r. do ostatniego dnia orzeczonej niezdolności do pracy tj. 2 marca 2018r. /decyzja w aktach ZUS – nienumerowane/ Od powyższej decyzji powód H.

T. (1) odwołał się wnosząc o przyznanie zasiłku chorobowego w pełnej kwocie bez obniżenia o 25%. Zarzucił, że przekroczenie terminu nastąpiło z przyczyn od niego niezależnych. Podniósł, że chorował na grypę. W trakcie choroby miał wysoką temperaturę, w związku z czym nie był w stanie udać się na pocztę lub do ZUS, aby dostarczyć zwolnienie. Z zalecenia lekarskiego wynikało, iż powinien leżeć w łóżku. Zdaniem powoda, gdyby postąpił wbrew zaleceniu lekarza, organ rentowy mógłby uznać, że nie przestrzega on warunków zwolnienia, co mogłoby skutkować odmową prawa do zasiłku.

W doręczeniu zwolnienia nie mogła zastąpić powoda jego żona, gdyż również przebywała na zwolnieniu z powodu złamania nogi. /k. 3 odwołanie; k. 27 e-protokół rozprawy z dnia 26 września 2018r./ Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania oraz o zasądzenie kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu organ rentowy podtrzymał decyzję i dotychczasową argumentację. /k. 5-6 odpowiedź na odwołanie/ Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Bezspornym jest, że powód H.

T. (1) od dnia 1 maja 2007r. podlega ubezpieczeniom społecznym, w tym dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej. W dniu 22 lutego 2018r. w czasie wizyty w (...) s.c. u powoda rozpoznano infekcję górnych dróg oddechowych, katar, kaszel oraz temperaturę 38 oC. W badaniu powód miał przekrwione gardło i furczenie nad płucami. Lekarz wystawił powodowi zaświadczenie lekarskie potwierdzające niezdolność do pracy na okres od dnia 22 lutego 2018r. do dnia 2 marca 2018r. (J06) oraz zalecił leżenie w łóżku i nie wychodzenie z domu.

Powód odczuwał gorączkę, że tak go "ścięła, że nie był w stanie poruszać się, chodzić po mieszkaniu". Leżał przez około 3-4 dni, zanim temperatura trochę się zmniejszyła. Zaświadczenie lekarskie na okres od dnia 22 lutego do 2 marca 2018r. nie zostało wystawione powodowi w formie elektronicznej. Powód udał się do lekarza na kolejną wizytę w dniu 2 marca 2018r. Odnotowano wówczas utrzymujące się nadal złe samopoczucie, stany podgorączkowe, kaszel oraz brak poprawy. Powód w dalszym ciągu odczuwał bóle głowy oraz mięśni, miał kaszel mocno się pocił, w drogach oddechowych ciągle coś mu zalegało i ciężko mu było oddychać.

Powód uzyskał zaświadczenie o niezdolności do pracy na dalszy okres od dnia 3 marca 2018r. do dnia 16 marca 2018r. (J20). Z powodu utrzymujących się dolegliwości powód odbył kolejną wizytę lekarską w dniu 16 marca 2018r. i otrzymał zaświadczenie lekarskie potwierdzające niezdolność do pracy na okres od 17 marca 2018r. do 30 marca 2018r. (J20). Dopiero w dniu 5 marca 2018r. powód poczuł na tyle poprawę stanu zdrowia, że dostarczył do siedziby Zakładu Ubezpieczeń Społecznych zaświadczenie lekarskie o niezdolności do pracy w okresie od 22 lutego 2018r. do 2 marca 2018r. /dowód: k. 14 dokumentacja medyczna – historia choroby; zaświadczenie lekarskie (...) w aktach ZUS – nienumerowane; k. 27 zeznania powoda H.

T. (1), e-protokół rozprawy z dnia 26 września 2018r./ Żona powoda H. T. (2) w związku ze złamaniem trójkostkowym goleni lewej była hospitalizowana w okresie od dnia 6 do 15 lutego 2018r. W dniu 13 lutego 2018r. została poddana zabiegowi, którym dokonano repozycji otwartej, zespolenie śrubami i płytką dedykowaną. Wypisując H. T. (2) ze Szpitala zalecono jej chodzenie o kulach z odciążaniem kończyny operowanej i układanie jej przeciwobrzękowe, a także wskazano, iż zdjęcie szwów nastąpi 2 marca 2018r. Zdjęcie unieruchomienia stawu skokowego w poradni ortopedycznej miało nastąpić w okresie 6 tygodni od zabiegu.

Powód pomagał żonie także w przemieszczaniu się. Żona powoda również rozchorowała się jak on "łapiąc grypę", a przez okres około półtora miesiąca korzystała z dwóch kul. /dowód: k. 18 karta informacyjna leczenia szpitalnego; k. 27 zeznania powoda H. T. (1), e-protokół rozprawy z dnia 26 września 2018r./

Sąd zważył, co następuje:

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu w okoliczności bezsporne oraz dowody w postaci dokumentów, a także zeznania powoda H. T. (1). Oceniając dowody Sąd dał im wiarę w zakresie jaki wskazano, bowiem w tym zakresie dowody te potwierdzały się wzajemnie lub uzupełniały tworząc wespół z okolicznościami bezspornymi logiczną i spójną całość. Okoliczności bezsporne nie budziły wątpliwości Sądu, podobnie jak dokumenty, których autentyczności i prawdziwości strony nie kwestionowały. Sąd uznał zeznania powoda H. T. (1) za wiarygodne w całości, bowiem zeznania te były spontaniczne, spójne i logiczne oraz znajdowały potwierdzenie w pozostałych dowodach.

Oceniając zeznania powoda Sąd miał na uwadze, że szczegółowy opis przebiegu jego choroby znajdował potwierdzenie w historii choroby, gdzie odnotowano dolegliwości i wynik badania lekarskiego. Zeznania o chorobie i związanych z tym ograniczeniach ruchowych żony powoda, potwierdziła dokumentacja medyczna z pobytu H. T. (2) w szpitalu. Powód spójnie, logicznie i przekonująco wyjaśnił okoliczności, które spowodowały, że tak późno złożył pozwanemu zaświadczenie lekarskie o niezdolności do pracy. Oceniając zaś odwołanie Sąd w pierwszej kolejności miał na uwadze, że skoro sprawa dotyczy zaświadczenia lekarskiego wystawionego nie w formie elektronicznej, to zastosowanie znajdują zasady uregulowane w ustawie z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j.

Dz.U. 2017.1368, ze zm. – zwana dalej ustawą zasiłkową) w brzmieniu obowiązującym przed 1 stycznia 2016r. Zgodnie z art. 61 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy zasiłkowej prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają Zakład Ubezpieczeń Społecznych ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym. W powyższego wynika obowiązek osób prowadzących działalność pozarolniczą do złożenia zaświadczenia lekarskiego bezpośrednio do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Zgodnie z art. 62 ust. 1 i ust. 3 ustawy zasiłkowej w brzmieniu przed dniem 1 stycznia 2016r. zaświadczenie lekarskie ubezpieczony jest obowiązany dostarczyć nie później niż w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania płatnikowi zasiłków. Niedopełnienie powyższego obowiązku powoduje obniżenie o 25% wysokości zasiłku przysługującego za okres od 8 dnia orzeczonej niezdolności do pracy do dnia dostarczenia zaświadczenia lekarskiego, chyba że niedostarczenie zaświadczenia nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego. W ocenie Sądu, postępowanie dowodowe wykazało, że niedostarczenie zaświadczenia lekarskiego przez powoda nastąpiło z przyczyn od niego niezależnych.

Zarówno dokumentacja medyczna jak i zeznania powoda potwierdziły, iż przebieg choroby powodował u niego istotne ograniczenia. Powód bardzo źle się czuł, gorączkował, był słaby, nie mógł chodzić odczuwając nawet trudności w poruszaniu się po mieszkaniu. Z uwagi na zachorowanie powoda i jego przebieg, lekarz wystawił mu zalecenia leżenia, co odnotowano wprost w zaświadczeniu lekarskim. Mając powyższe na uwadze i kierując się zasadami logiki oraz doświadczenia życiowego, uznać należało za usprawiedliwione argumenty powoda, iż z powodu złego samopoczucia powodowanego przebiegiem choroby, dążył do jak najszybszego dotarcia do domu od lekarza i kurowania się, uznając sprawę dostarczenia pozwanemu zaświadczenia lekarskiego za drugorzędną.

Trudno również odmówić racji argumentom powoda, że jego ewentualna wizyta w takim stanie u pozwanego czy w jakimkolwiek innym miejscu, narażałaby go na ewentualne pogorszenie stanu zdrowia (forsowanie organizmu ponad konieczną miarę), ale także narażałaby inne osoby na zarażenie. W związku z powyższym, nie opuszczanie przez powoda miejsca zamieszkania, leżało nie tylko w jego interesie, lecz także w interesie społecznym. W postępowaniu dowodowym powód wykazał również, iż w dostarczeniu zaświadczenia lekarskiego o niezdolności do pracy pozwanemu nie mógł polegać na żonie, która cierpiała z powodu złamania trójkostkowego goleni lewej.

W związku z powyższym złamaniem, żona powoda została poddana zabiegowi, co spowodowało utrudnienia w poruszaniu się, gdzie przez około półtora miesiąca korzystała z dwóch kul. Okres niezdolności do pracy powoda pokrywał się z okresem, w którym jego żona mając problemy z narządem ruchu, miała trudności z przemieszczaniem się, co dodatkowo uniemożliwiało dostarczenie zaświadczenia lekarskiego do organu rentowego przez pośrednika, zwłaszcza, iż w końcu sama - jak zeznał powód - zachorowała tak jak on. W konsekwencji Sąd uznał, że opóźnienie z jakim powód złożył zaświadczenie lekarskie, było niezależne od niego i znajdowało usprawiedliwienie w sytuacji, w jakiej się znalazł, bowiem wynikało z choroby, która miała dla powoda bardzo ciężki przebieg.

Uwzględniając stan zdrowia powoda oraz udokumentowany i niekwestionowany przez stronę pozwaną przebieg choroby, należało uznać że powód nie dostarczył zaświadczenia lekarskiego do organu rentowego w ustawowym terminie 7 dni z przyczyn od niego niezależnych, trudno bowiem uznać, by powód miał wpływ na chorobę swoją i żony oraz jej przebieg. Należy podkreślić, iż powód dostarczył zaświadczenie w najszybszym możliwym dla siebie terminie tj. w dniu w którym jego samopoczucie pozwoliło mu na to. W związku z powyższym, Sąd na mocy art.477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał powodowi prawo do zasiłku chorobowego za okres od 1 marca 2018r. do 2 marca 2018r. bez obniżenia wysokości zasiłku o 25%.