Legislator Case Law & Legislation
VI U 2426/18 AI generated

VI U 2426/18 · Sąd powszechny

Case Number VI U 2426/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 3 października 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. - po rozpatrzeniu wniosku M. S. z dnia 26 lipca 2018 roku – odmówił wnioskodawcy przyznania prawa do emerytury pomostowej na podstawie art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych, albowiem po dniu 31 grudnia 2008 roku nie wykonywał on prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych. Ponadto organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania prawa do emerytury pomostowej również na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych, ponieważ na dzień 1 stycznia 2009 roku nie udowodnił on stażu pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, które można by zakwalifikować jako prace wymienione w załącznikach numer 1 lub 2 ustawy o emeryturach pomostowych.

Legislator headnote

AI generated

VI U 2426/18 · Sąd powszechny: nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy. Przepis art. 49 cytowanej ustawy określa wyjątek od warunków ustalenia prawa do emerytury pomostowej określonych w art.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity eligibility for unemployment benefits occupational disability benefits employment status qualification suspension of benefits reasonable alternative employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 2426/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Janusz Madej Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Hańc po rozpoznaniu w dniu 22 stycznia 2019 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: M. S. od decyzji : Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 3 października 2018 r., znak: (...) w sprawie: M. S. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o emeryturę pomostową I zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu M. S. prawo do emerytury pomostowej od dnia 1 lipca 2018 roku; II nie stwierdza odpowiedzialności Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Na oryginale właściwy podpis. Sygn. akt VI U 2426/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 3 października 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. - po rozpatrzeniu wniosku M. S. z dnia 26 lipca 2018 roku – odmówił wnioskodawcy przyznania prawa do emerytury pomostowej na podstawie art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych, albowiem po dniu 31 grudnia 2008 roku nie wykonywał on prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych. Ponadto organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania prawa do emerytury pomostowej również na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych, ponieważ na dzień 1 stycznia 2009 roku nie udowodnił on stażu pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, które można by zakwalifikować jako prace wymienione w załącznikach numer 1 lub 2 ustawy o emeryturach pomostowych.

Organ rentowy nie zaliczył do pracy wykonywanej w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze w rozumieniu ww. przepisów okresów zatrudnienia ubezpieczonego od dnia 20 października 1982 roku do dnia 31 stycznia 2002 roku, z uwagi na brak potwierdzenia przez pracodawcę, że ubezpieczony wykonywał pracę w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze oraz od dnia 1 lutego 2002 roku do dnia 9 listopada 2007 roku, z uwagi na to, że przeprowadzone postępowanie wyjaśniające nie potwierdziło, aby w tym okresie ubezpieczony wykonywał pracę w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze.

Na podstawie dowodów dołączonych do wniosku organ rentowy przyjął za udowodniony ogólny staż pracy ubezpieczonego w wymiarze 34 lat, 7 miesięcy i 16 dni. Odwołanie od powyższej decyzji wniósł ubezpieczony M. S., zaskarżając ją w całości. W uzasadnieniu odwołania wskazał, że przedłożył organowi rentowemu wszystkie możliwe do zdobycia dokumenty, dotyczące pracy w szczególnych warunkach bądź pracy o szczególnym charakterze. Oświadczył, że w całym okresie zatrudnienia wykonywał pracę w szczególnych warunkach. Wobec powyższego wniósł on o przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, podtrzymując w całości argumentację zaprezentowaną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Na rozprawie w dniu 22 stycznia 2019 roku odwołujący sprecyzował żądanie odwołania, wnosząc o zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej od dnia 1 lipca 2018 roku, tj. od pierwszego dnia miesiąca, w którym został złożony wniosek o emeryturę pomostową. Pełnomocnik ZUS wniósł zaś o oddalenie odwołania, wskazując przy tym, że istnieją wątpliwości co do tego, czy pracę ubezpieczonego na stanowisku sanitariusza (noszowego) w zespołach pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego (Wykaz A, dział XII, poz.

4) można uznać za tożsamą z pracą członków zespołu ratownictwa medycznego (poz. 18 załącznika nr 2 do ustawy o emeryturach pomostowych). Ostatecznie pełnomocnik ZUS pozostawił rozstrzygnięcie sprawy do uznania Sądu.

Sąd Okręgowy ustalił i rozważył, co następuje:

Ubezpieczony M. S. urodził się w dniu (...). Ukończył Technikum Rolnicze, uzyskując tytuł technika rolnika. Ubezpieczony zdobył również wykształcenie średnie w zakresie ratownictwa medycznego i ukończył odpowiednie kursy w tej dziedzinie. W 1999 roku ukończył kurs postępowania w nagłych stanach zagrożenia życia. W 2006 roku ukończył szkolenie z zakresu kwalifikowanej pierwszej pomocy. /okoliczności bezsporne; a nadto dowód: akta osobowe odwołującego się M. S., załącznik do akt/ W okresie od dnia 20 października 1982 roku do dnia 31 stycznia 2002 roku ubezpieczony pracował w Zespole (...) w T., a następnie po przekształceniu organizacyjnym w (...)Zakładzie (...) w T. na stanowisku sanitariusza w pełnym wymiarze czasu pracy.

Praca ubezpieczonego w tym okresie została uznana przez pracodawcę za pracę w szczególnych warunkach przy wykonywaniu prac w zespołach pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego (w zespołach wyjazdowych) jako sanitariusz, stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, tj. do prac wymienionych w wykazie A, dziale XII, punkt 4a pod. 6 wykazu stanowiącego załącznik do zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 12 lipca 1983 roku. /dowód: świadectwo pracy, k. 11 akt rentowych ZUS; świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach, k. 10 akt emerytalnych ZUS; zeznania świadka Z.

O., nagranie audio, k. 29 akt; zeznania świadka S. S., nagranie audio, k. 29 akt; zeznania odwołującego się M. S., nagranie audio, k. 29 akt/ Od dnia 1 lutego 2002 roku do dnia 31 grudnia 2004 roku ubezpieczony pracował w Szpitalu (...) Sp. z o.o. (...) Szpitalu (...) w T. na stanowisku sanitariusza w pełnym wymiarze czasu pracy. Praca ubezpieczonego w tym okresie została uznana przez pracodawcę za pracę w szczególnych warunkach na stanowisku sanitariusza karetki pogotowia ratunkowego – sanitariusza w ekipie wyjazdowej działu pomocy doraźnej, wymienionych w wykazie A, dziale XII, punkt 4 wykazu stanowiącego załącznik do zarządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 12 lipca 1983 roku, stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. /dowód:

świadectwo pracy, k. 10 akt rentowych ZUS; oświadczenie, k. 11 akt emerytalnych ZUS zeznania świadka Z. O., nagranie audio, k. 29 akt; zeznania świadka S. S., nagranie audio, k. 29 akt; zeznania odwołującego się M. S., nagranie audio, k. 29 akt/ W okresie od dnia 1 stycznia 2005 roku do dnia 9 listopada 2007 roku ubezpieczony był zatrudniony w (...) (...) s.c. w C. na stanowisku noszowego zespołu wypadkowego w pełnym wymiarze czasu pracy. Praca ubezpieczonego w tym okresie została uznana przez pracodawcę za pracę o szczególnym charakterze na stanowisku noszowego w karetce pogotowia ratunkowego, wykonywaną stale i w pełnym wymiarze czasu pracy – załącznik nr 2 poz. 18 wykazu prac o szczególnym charakterze do ustawy o emeryturach pomostowych. /dowód:

świadectwo pracy, k. 12 akt rentowych ZUS; świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach, k. 12 akty emerytalnych ZUS; zeznania świadka T. O., nagranie audio, k. 29 akt; akta osobowe odwołującego się M. S., załącznik do akt/ Faktycznie ubezpieczony w każdym z ww. pracodawców pracował jako sanitariusz (noszowy) w zespole wyjazdowym pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego w T. (w zespole reanimacyjnym) i wykonywał taką samą pracę. Wynikało to z tego, że kolejne zakłady pracy podlegały zmianom organizacyjnym, lecz rodzaj wykonywanej przez ubezpieczonego pracy pozostawał bez zmian.

Nazwa noszowego i sanitariusza była tożsama rodzajowo i używano jej zamiennie. Ubezpieczony pracował w karetce pogotowia do nagłych zdarzeń (wypadków drogowych, zawałów, oparzeń, itp.) i innych zdarzeń zgłoszonych na numery alarmowe. Wyjazdy te odbywały się w celu ratowania życia i zdrowia ludzi. Wykonywane były pojazdami uprzywilejowanymi ambulansu, wzywanych na zlecenie dyspozytora numeru alarmowego 999. Wyjazdy karetką przeważnie odbywały się na sygnale dźwiękowym i świetlnym. Ubezpieczony pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Była to praca zmianowa, odbywająca się w systemie 24/4 w warunkach pozaszpitalnych. Pracy tej często towarzyszył stres. /dowód: świadectwo pracy, k. 11 akt rentowych ZUS; świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach, k. 10 akt emerytalnych ZUS; zeznania świadka T. O., nagranie audio, k. 29 akt; zeznania świadka Z. O., nagranie audio, k. 29 akt; zeznania świadka S. S., nagranie audio, k. 29 akt; zeznania odwołującego się M. S., nagranie audio, k. 29 akt/ Od dnia 1 października 2007 roku ubezpieczony prowadził własną działalność gospodarczą pod firmą (...) w G..

W ramach tej działalności świadczył on pracę na stanowisku ratownika medycznego – kierownika karetki pogotowia ratunkowego (zespołu podstawowego ratownictwa medycznego – typu P składającego się tylko z ratowników medycznych bez lekarza). Zdarzało się również tak, że był on kierowcą karetki pogotowia ratunkowego. /dowód: zeznania świadka K. P., nagranie audio, k. 29 akt/ Decyzją z dnia 21 sierpnia 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. przyznał ubezpieczonemu prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od dnia 23 czerwca 2015 roku do dnia 31 lipca 2016 roku.

Kolejną decyzją z dnia 18 lipca 2016 roku prawo ubezpieczonego do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy zostało przedłużone do dnia 30 czerwca 2019 roku. /dowód: decyzja ZUS z dnia 21 sierpnia 2015 roku, k. 48 – 49 akt; decyzja ZUS z dnia 18 lipca 2016 roku, k. 69 – 70 akt/ Ogólny staż pracy ubezpieczonego wynosi 34 lata, 7 miesięcy i 16 dni, w tym okresy składkowe w wymiarze 32 lat, 10 miesięcy i 16 dni oraz okresy nieskładkowe w wymiarze 1 roku i 9 miesięcy. Staż pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach w rozumieniu ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wynosi 21 lat, 11 miesięcy i 16 dni. /okoliczności bezsporne/ W dniu 26 lipca 2018 roku ubezpieczony wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z wnioskiem o przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej. /dowód: wniosek o emeryturę pomostową, k. 1 – 4 akt emerytalnych ZUS/ Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił na podstawie dokumentów zgromadzonych w aktach niniejszej sprawy, w tym również w aktach organu rentowego oraz w aktach osobowych odwołującego się M.

S. z okresu pracy w Zespole (...) w T., w (...)Zakładzie (...) w T., w Szpitalu (...) Sp. z o.o. (...) Szpitalu (...) w T. oraz w (...) (...) w C., których wiarygodność nie budziła wątpliwości Sądu, a które to dowody nie były kwestionowane przez żadną ze stron co do ich autentyczności, jak i prawdziwości zawartych w nich informacji. Stan faktyczny w niniejszej sprawie Sąd Okręgowy ustalił również na podstawie zeznań odwołującego się M. S., jak i na podstawie zeznań przesłuchanych w sprawie świadków w osobach K. P., T. O., Z. (...).

Świadkowie T. O., Z. (...), jak i sam odwołujący złożyli zeznania na okoliczność rodzaju pracy i wymiaru czasu pracy świadczonej przez ubezpieczonego w okresach spornych, a jako że zeznania te są jasne, logiczne i korespondują wzajemnie ze sobą, jak i z pozostałym materiałem dowodowym zgromadzonym w sprawie, zyskały wiarę Sądu w całej rozciągłości. Natomiast o ile zeznania świadka K. P. okazały się być nieprzydatne dla ustalenia wykonywania przez ubezpieczonego pracy w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach pomostowych, albowiem świadek była zatrudniona w (...) (...) w C. dopiero od 2009 roku w charakterze księgowej, a więc już po rozwiązaniu z odwołującym stosunku pracy, o tyle okazały się one przydatne w zakresie ustalenia prowadzenia przez ubezpieczonego działalności gospodarczej, mającej za przedmiot ratownictwo medyczne, co tym samym potwierdza fakt niewykonywania przez ubezpieczonego pracy w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze po dniu 1 stycznia 2009 roku.

W świetle zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego oraz poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych Sąd Okręgowy uznał, iż odwołanie od zaskarżonej decyzji z dnia 3 października 2018 roku jest zasadne. Stosownie do treści art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 roku o emeryturach pomostowych (tekst jedn.: Dz.U. z 2018 r., poz. 1924) prawo do emerytury pomostowej, z uwzględnieniem art. 5 – 12, przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki:

1) urodził się po dniu 31 grudnia 1948 r.;

2) ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat;

3) osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 lat dla mężczyzn;

4) ma okres składkowy i nieskładkowy, ustalony na zasadach określonych w art. 5-9 i art. 11 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i co najmniej 25 lat dla mężczyzn;

5) przed dniem 1 stycznia 1999 r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub prace w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy o emeryturach i rentach z FUS;

6) po dniu 31 grudnia 2008 r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

7) nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy. Przepis art. 49 cytowanej ustawy określa wyjątek od warunków ustalenia prawa do emerytury pomostowej określonych w art.

4. Stanowi bowiem, że prawo do emerytury pomostowej przysługuje również osobie, która:

1) po dniu 31 grudnia 2008 r. nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

2) spełnia warunki określone w art. 4 pkt 1-5 i 7 i art. 5-12;

3) w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. Są to nieco zliberalizowane warunki dające podstawę do nabycia prawa do emerytury pomostowej w przypadku, kiedy osoba ubiegająca się o to świadczenie nie kontynuuje pracy w warunkach szczególnych lub szczególnym charakterze po dniu 31 grudnia 2008 roku, ale legitymuje się w związku z tym jedynie stażem pracy "szczególnej" według poprzednio obowiązujących przepisów.

Może nabyć prawo do "nowego" świadczenia jedynie wówczas, gdy dotychczasowy staż pracy (okres prac) można kwalifikować jako prace w warunkach szczególnych w rozumieniu dziś obowiązujących przepisów (art. 3 ust. 1 ustawy) lub o szczególnym charakterze (art. 3 ust. 3 ustawy)” (por. wyr. SA w Gdańsku z dnia 25 września 2013 r., III AUa 155/13, lex). Przepis art. 3 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych stanowi, że prace w szczególnych warunkach to prace związane z czynnikami ryzyka, które z wiekiem mogą z dużym prawdopodobieństwem spowodować trwałe uszkodzenie zdrowia, wykonywane w szczególnych warunkach środowiska pracy, determinowanych siłami natury lub procesami technologicznymi, które mimo zastosowania środków profilaktyki technicznej, organizacyjnej i medycznej stawiają przed pracownikami wymagania przekraczające poziom ich możliwości, ograniczony w wyniku procesu starzenia się jeszcze przed osiągnięciem wieku emerytalnego, w stopniu utrudniającym ich pracę na dotychczasowym stanowisku.

Wykaz prac w szczególnych warunkach określa załącznik nr 1 do ustawy. Z kolei w myśl art. 3 ust. 3 ustawy prace o szczególnym charakterze to prace wymagające szczególnej odpowiedzialności oraz szczególnej sprawności psychofizycznej, których możliwość należytego wykonywania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu publicznemu, w tym zdrowiu lub życiu innych osób, zmniejsza się przed osiągnięciem wieku emerytalnego na skutek pogorszenia sprawności psychofizycznej, związanego z procesem starzenia się. Wykaz prac o szczególnym charakterze określa załącznik nr 2 do ustawy.

W niniejszej sprawie bezsporne pozostawało to, że odwołujący się M. S. po dniu 1 stycznia 2009 roku nie wykonywał pracy w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 bądź ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych. Wykluczało to zatem możliwość przyznania mu prawa do emerytury pomostowej w oparciu o przepis art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych, który wymaga, aby prawa w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 bądź ust. 3 była wykonywana po dniu 1 stycznia 2009 roku.

Jednak uprawnienia emerytalne powoda musiały w niniejszym postępowaniu zostać zweryfikowane także na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych. Sporna była w tym zakresie kwestia możliwości zakwalifikowania pracy ubezpieczonego na stanowisku sanitariusza (noszowego) w karetce pogotowia ratunkowego jako pracy w szczególnych warunkach bądź w szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach pomostowych. W obu załącznikach (do których odsyła przepis art. 3 ustawy o emeryturach pomostowych) nie wymieniono jako prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze prac sanitariusza (noszowego).

W załączniku nr 2 do ustawy o emeryturach pomostowych pod pozycją 18 wymieniono natomiast prace członków zespołów ratownictwa medycznego. Rzeczą Sądu stało się więc ustalenie, czy pracę sanitariusza (noszowego) wykonywaną przez ubezpieczonego w spornych okresach można zakwalifikować jako pracę członków zespołu ratownictwa medycznego, czy też nie. Celem udzielenia odpowiedzi na powyższe pytanie należy odwołać się w pierwszej kolejności do przepisów ustawy z dnia 8 września 2006 roku o Państwowym Ratownictwie Medycznym (Dz.U. z 2017 r., poz. 2195).

I tak, przepis art. 3 pkt 10 przez zespół ratownictwa medycznego nakazuje rozumieć jednostkę systemu, o której mowa w art. 32 ust. 1 pkt 2 ustawy, podejmującą medyczne czynności ratunkowe w warunkach pozaszpitalnych, spełniającą wymagania określone w ustawie. Natomiast przez medyczne czynności ratunkowe – w myśl art. 3 ust. 4 ustawy – należy rozumieć świadczenia opieki zdrowotnej w rozumieniu przepisów o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, udzielane przez jednostkę systemu, o której mowa w art. 32 ust. 1 pkt 2, w warunkach pozaszpitalnych, w celu ratowania osoby w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego.

Co więcej, zgodnie z treścią art. 32 ust. 1 pkt 2 ustawy jednostkami systemu są zespoły ratownictwa medycznego, w tym lotnicze zespoły ratownictwa, wchodzące w skład podmiotu leczniczego będącego samodzielnym publicznym zakładem opieki zdrowotnej albo jednostką budżetową, albo spółką kapitałową, w której co najmniej 51% udziałów albo akcji należy do Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego. Przepis art. 36 ust. 1 stanowi zaś, że zespoły ratownictwa medycznego dzielą się na:

1) zespoły specjalistyczne, w skład których wchodzą co najmniej trzy osoby uprawnione do wykonywania medycznych czynności ratunkowych, w tym lekarz systemu oraz pielęgniarka systemu lub ratownik medyczny;

2) zespoły podstawowe, w skład których wchodzą co najmniej dwie osoby uprawnione do wykonywania medycznych czynności ratunkowych, w tym pielęgniarka systemu lub ratownik medyczny. Przed wejściem w życie ustawy z dnia 8 września 2006 roku skład zespołu reanimacyjnego stanowili, co do zasady: kierowca, lekarz, pielęgniarka, ratownik lub sanitariusz, a w przypadku zespołów wypadkowych: kierowca, lekarz i pielęgniarka lub ratownik medyczny (por. Komentarz do art. 63 ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym, Michał Waszkiewicz, stan prawny 1 wrzesień 2013 r.).

Po drugie, zwrócić należy uwagę, iż w załączniku do zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 lipca 1983 r. w sprawie prac wykonywanych w szczególnych warunkach w zakładach pracy resortu zdrowia i opieki społecznej ( Dz.Urz. M.Z. z 1983 r., nr 8, poz. 40 ) w Dziale XII poz. 4a, pkt 5 i 6 prace w zespołach pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego (w zespołach wyjazdowych), w tym prace sanitariusza (noszowego) zaliczano do kategorii prac w szczególnych warunkach. Niewątpliwie prace te również w świetle rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. z 1983r., Nr 8, poz. 43 ze zm.) kwalifikują się do prac w szczególnych warunkach zgodnie z wykazem A, dział XII, poz. 4, jako prace w zespołach pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego oraz medycznego ratownictwa górniczego. Analiza materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie, w szczególności rodzaju pracy wykonywanej przez ubezpieczonego w spornych okresach (tj. w okresie od dnia 20 października 1982 roku do dnia 31 stycznia 2002 roku ubezpieczony pracował w ZOZ w T., a następnie w (...) w T. na stanowisku sanitariusza, od dnia 1 lutego 2002 roku do dnia 31 grudnia 2004 roku pracował on w Szpitalu (...) Sp. z o.o. (...) Szpitalu (...) w T. na stanowisku sanitariusza oraz w okresie od dnia 1 stycznia 2005 roku do dnia 9 listopada 2007 roku ubezpieczony był zatrudniony w (...) (...) s.c. w C. na stanowisku noszowego) prowadzi do wniosku, że należy uznać ten rodzaj wykonywanego przez niego pracowniczego zatrudnienia za zawierający się w pojęciu pracy członka zespołu ratownictwa medycznego (por. wyr.

SA w Gdańsku z dnia 5 lutego 2016 r., III AUa 1511/15 - lex). W każdym z tych okresów ubezpieczony pracował jako sanitariusz (noszowy) w zespole wyjazdowym pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego w T.. Pracował w karetce pogotowia, wysyłanej do nagłych zdarzeń (wypadków drogowych, zawałów, oparzeń, itp.) i innych zdarzeń zgłoszonych na numery alarmowe. Wyjazdy te odbywały się w celu ratowania życia i zdrowia ludzi, i wykonywane były pojazdami uprzywilejowanymi ambulansu, wzywanych na zlecenie dyspozytora numeru alarmowego 999. Ubezpieczony pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Była to praca zmianowa, odbywająca się w systemie 24/48, odbywała się w warunkach pozaszpitalnych, wyjazdy przeważnie odbywały się na sygnale dźwiękowym i świetlnym. Była to również praca z ze szczególnym narażeniem na stres. Zsumowanie okresów wskazanych przez ubezpieczonego, a podlegających zaliczeniu do stażu pracy o szczególnym charakterze przekracza wymagany wymiar 15 lat. Konkludując, ubezpieczony M. S. wykazał, że na dzień 1 stycznia 2009 roku legitymował się okresem pracy o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych w wymiarze ponad 15 lat oraz pracę tę wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Spełnienie przez powoda pozostałych przesłanek wskazanych w treści art. 49 ustawy nie było kwestionowane przez organ rentowy. Dlatego też zaskarżona decyzja podlegała weryfikacji w kształcie przyjętym w wyroku poprzez przyznanie ubezpieczonemu M. S. prawa do emerytury pomostowej od dnia 1 lipca 2018 roku, tj. od pierwszego dnia miesiąca, w którym został złożony wniosek o przyznanie emerytury pomostowej. Mając powyższe na względzie Sąd Okręgowy na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych w zw. z art. 477 14 § 2 k.p.c., orzekł jak w punkcie I sentencji.

Ponadto zgodnie z treścią art. 118 ust. 1a ustawy dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2017 r., poz. 1383), przyznając odwołującemu prawo do emerytury, sąd zobowiązany jest do zamieszczenia z urzędu w sentencji wyroku rozstrzygnięcia w przedmiocie odpowiedzialności organu rentowego odnośnie do nieustalenia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. W ocenie Sądu w przedmiotowej sprawie brak było podstaw do obciążenia odpowiedzialnością organu rentownego za nieprzyznanie odwołującemu M.

S. prawa do emerytury pomostowej. Istotne w tej kwestii jest to, że organ rentowy na etapie postępowania administracyjnego z uwagi na ograniczenia dowodowe nie miał możliwości prawidłowego ustalenia okresu wykonywania przez ubezpieczonego pracy w szczególnych warunkach. Wykazało to dopiero postępowanie dowodowe przed Sądem, a w szczególności dokumenty zgromadzone w aktach osobowych odwołującego oraz zeznania odwołującego i świadków. Wobec tego Sąd uznał, iż Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji.

Mając powyższe na uwadze, zgodnie z przepisem art. 118 ust. 1a ustawy o emeryturach i rentach z FUS a contrario, należało postanowić jak w punkcie II sentencji.