Legislator Case Law & Legislation
VI U 1713/18 AI generated

VI U 1713/18 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1713/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 13 lipca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił P. O. prawa do renty w związku z wypadkiem przy pracy, na podstawie ustawy z dnia 30 października 2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych ( tekst jednolity Dz. U. z 2017r., poz. 1773 ze zm. ), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 10 lipca 2018r., która nie stwierdziła u ubezpieczonego niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniósł ubezpieczony, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w szczególności wbrew stanowisku Komisji Lekarskiej ZUS, jest osobą niezdolną do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1713/18 · Sąd powszechny: Kwestia sporna w przedmiotowej sprawie dotyczyła oceny stanu zdrowia ubezpieczonego i jego wpływu na zdolność do pracy. W myśl art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2013r., poz. 1440 ze zm. ), mającej odpowiednie zastosowania w niniejszej sprawie – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Keywords

AI generated
expulsion despite health conditions unfit notwithstanding health condition medically certified work incapacity discontinuation of disability benefits suspension of insurance benefits occupational disability benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VI U 1713/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 4 marca 2019r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Karolina Chudzinska - Koczorowicz Protokolant: st. sekr. sądowy Małgorzata Myślińska po rozpoznaniu w dniu 4 marca 2019r. w B. odwołania P. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 13 lipca 2018 r. Nr (...) w sprawie P. O. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy 1. Zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 13 lipca 2018r. znak (...) i przyznaje ubezpieczonemu prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z wypadkiem pracy na okres od 1 kwietnia 2018r. do 31 marca 2019r.

2. W pozostałej części odwołanie oddala.

3. Stwierdza odpowiedzialność organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji.

4. Zasądza od pozwanego na rzecz ubezpieczonego kwotę 180 ( sto osiemdziesiąt ) złotych tytułem kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt VI U 1713 / 18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 13 lipca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił P. O. prawa do renty w związku z wypadkiem przy pracy, na podstawie ustawy z dnia 30 października 2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych ( tekst jednolity Dz. U. z 2017r., poz. 1773 ze zm. ), uzasadniając swoje stanowisko orzeczeniem Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 10 lipca 2018r., która nie stwierdziła u ubezpieczonego niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. Odwołanie od powyższej decyzji wniósł ubezpieczony, domagając się jej zmiany i przyznania żądanego świadczenia, bowiem spełnia wszystkie warunki niezbędne do jego przyznania, w szczególności wbrew stanowisku Komisji Lekarskiej ZUS, jest osobą niezdolną do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, powołując się ponownie na okoliczności przytoczone w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji.

Sąd ustalił i zważył co następuje :

Kwestia sporna w przedmiotowej sprawie dotyczyła oceny stanu zdrowia ubezpieczonego i jego wpływu na zdolność do pracy. W myśl art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2013r., poz. 1440 ze zm. ), mającej odpowiednie zastosowania w niniejszej sprawie – niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.

Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Przy czym w przypadku ubiegania się o rentę w związku z wypadkiem przy pracy niezbędne jest, aby istniejąca niezdolność pozostawała w związku z tym wypadkiem. W celu rozstrzygnięcia wspomnianej wyżej kwestii spornej Sąd przeprowadził dowód z opinii biegłych sądowych, lekarzy następujących specjalizacji : - specjalisty medycyny pracy, - neurochirurga.

Biegli we wnioskach końcowych wskazali na przebyty przez ubezpieczonego ciężki uraz mózgu, który pozostawił istotny deficyt w postaci zniesienia węchu oraz braku smaku przy jedzeniu, a także utrzymujące się dolegliwości bólowe głowy zawroty głowy i bóle odcinka L – S. Zdaniem biegłych sądowych, ubezpieczony jest częściowo niezdolny do pracy w związku z wypadkiem przy pracy, od zakończenia zwolnienia lekarskiego, tj. od 16.10.2017r. do 31.03.2019r. Biegli wyjaśnili, że z uwagi na istniejące dolegliwości ubezpieczony nie może wykonywać pracy na wysokości oraz nie może mieć styczności z farbami i rozpuszczalnikami z uwagi na zniesienie węchu i zagrożenie zatruciem. - dowód – opinia biegłych sądowych ( k. 13 - 14 akt ).

Sąd nie uwzględnił zastrzeżeń zgłoszonych przez organ rentowy, jak również wniosku o dopuszczenie dowodu z opinii uzupełniającej. Należy bowiem zauważyć, że w skład zespołu biegłych sądowych wchodzili specjaliści z zakresu schorzeń, które dolegają ubezpieczonemu. Odnosząc się do opinii biegłych sądowych, w ocenie Sądu, zasługiwała ona na pozytywną ocenę, została bowiem oparta nie tylko na specjalistycznej wiedzy, ale też na przeprowadzonych u ubezpieczonego badaniach i dokumentacji medycznej, a jej treść była jasna i logicznie uzasadniona.

W wydanej opinii biegli wyjaśnili, że utrata węchu stanowi główną przeszkodę w możliwości kontynuowania zatrudnienia wymagającego użycia lakierów i rozpuszczalników z uwagi na obawy zatrucia. Natomiast bóle i zawroty głowy stanowią przeciwskazania do wykonywania pracy na wysokości. Dodatkowo na rozprawie ubezpieczony zeznał, że wprawdzie z zawodu jest fototechnikiem, jednak obecnie z uwagi na rozwój techniki nie wywołuje się zdjęć dotychczasowymi metodami a stosuje się metody komputerowe obróbki zdjęć, których on nie zna.

W tej sytuacji należy stwierdzić, że faktyczne kwalifikacje zawodowe ubezpieczonego są związane z wykonywaniem reklam, albowiem praca w wyuczonym zawodzie jest w zasadzie nieosiągalna. Mając powyższe na uwadze, Sąd w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, w tym przeprowadzony dowód z opinii biegłych sądowych uznał odwołanie ubezpieczonego za uzasadnione i zgodnie z art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, jak w pkt 1 wyroku. W pkt 2 – Sąd oddalił żądania ubezpieczonego wykraczające poza przyznaną rentę ( k. 4 odwołania).

Zgodnie z brzmieniem art. 118 ust. 1a ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w pkt 2 wyroku zawarto orzeczenie o odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, bowiem lekarze badający ubezpieczonego z ramienia ZUS, jak i biegli sądowi, dysponowali w zasadzie tą samą dokumentacją medyczną, zatem mieli podstawy do dokonania prawidłowej oceny stanu zdrowia ubezpieczonego, co z kolei stanowiłoby podstawę do wydania decyzji analogicznej, jak wyrok Sądu, czego jednak nie uczyniono.

O kosztach orzeczono w myśl art. 98 kpc. SSO Karolina Chudzinska - Koczorowicz