Legislator Case Law & Legislation
IX U 1480/18 AI generated

IX U 1480/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1480/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 3 października 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. przyznał ubezpieczonej D. S.(S.) prawo do emerytury na podstawie przepisów ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy wskazał w decyzji, że emerytura została obliczona bez uwzględnienia w wyliczeniu kapitału początkowego rekompensaty za pracę w szczególnych warunkach, ponieważ na 31.12.2008r. nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IX U 1480/18 · Sąd powszechny: Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona urodziła się (...) Ubezpieczona (...) złożyła w organie rentowym wniosek o emeryturę. Organ rentowy decyzją z 3 października 2018r. przyznał ubezpieczonej prawo do emerytury od (...) (od miesiąca złożenia wniosku) na postawie art. 24 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach… Decyzją z 7 września 2018r. organ rentowy ponownie ustalił ubezpieczonej kapitał początkowy na 01.01.1999r. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy przyjął okresy składkowe w wymiarze 20 lat, 2 miesięcy i 16 dni oraz okresy nieskładkowe w wymiarze 2 miesięcy, 22 dni.

Keywords

AI generated
suspension of pension gainful employment past retirement age redundancy residual earning capacity termination of benefits pension rights
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1480/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Mariola Łącka Protokolant: Gabriela Jokiel przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 29 stycznia 2019 r. w Rybniku sprawy z odwołania D. S. ( D. S. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o wysokość emerytury (rekompensaty) na skutek odwołania D. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 3 października 2018 r. nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej D. S. prawo do rekompensaty. Sędzia Sygn. akt IX U 1480/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 3 października 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. przyznał ubezpieczonej D. S.(S.) prawo do emerytury na podstawie przepisów ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy wskazał w decyzji, że emerytura została obliczona bez uwzględnienia w wyliczeniu kapitału początkowego rekompensaty za pracę w szczególnych warunkach, ponieważ na 31.12.2008r. nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Organ rentowy nie zaliczył, jako pracy wykonywanej w szczególnych warunkach, okresu zatrudnienia w Hucie (...) od 25.07.1978r. do 09.03.1988r. oraz od 06.03.1990r. do 31.08.1999r., ponieważ w świadectwie pracy z 31.08.1999r. podano niepełną podstawę prawną zaliczenia wykonywanej przez ubezpieczoną pracy. Ubezpieczona w odwołaniu od niniejszej decyzji domagała się zaliczenia okresu pracy w Hucie (...) do pracy w szczególnych warunkach wskazując, że zakład pracy nie istnieje i nie ma możliwości zmiany treści świadectwa pracy. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jakw zaskarżonej decyzji.

Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona urodziła się (...) Ubezpieczona (...) złożyła w organie rentowym wniosek o emeryturę. Organ rentowy decyzją z 3 października 2018r. przyznał ubezpieczonej prawo do emerytury od (...) (od miesiąca złożenia wniosku) na postawie art. 24 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach… Decyzją z 7 września 2018r. organ rentowy ponownie ustalił ubezpieczonej kapitał początkowy na 01.01.1999r. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy przyjął okresy składkowe w wymiarze 20 lat, 2 miesięcy i 16 dni oraz okresy nieskładkowe w wymiarze 2 miesięcy, 22 dni.

Ubezpieczona od 25.07.1978r. do 31.08.1999r. zatrudniona była w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) S. A. w R. w Likwidacji kolejno na stanowiskach: powlekacza emalią od 25.07.1978r. do 31.06.1987r. i od 09.02.1988r. do 09.03.1988r., transportowego za i wyładunku od 01.07.1987r. do 08.02.1988r., montera od 10.03.1988r. do 05.03.1990r., pakowacza naczyń od 06.03.1990r. do 31.08.1999r. Ubezpieczona rozpoczęła pracę w Hucie (...) w R. na oddziale emalierni. Wykonywała prace związane z powlekaniem garnków emalią. Powlekanie wykonywane było ręcznie, w kabinach natryskowych.

Garnki wysychały w piecu, po czym brzegi garnka były ponownie pokrywane emalią. Potem znowu były wypalane w piecu. Czasem było tak, że część garnków zanurzało się w kadzi emalierskiej. Kadź była raczej zimna. Ubezpieczona musiała zanurzyć garnek, a potem garnek był suszony w piecu. Temperatury w piecu były wysokie. Emalia wydzielała nieprzyjemną woń, unosiły się opary. Śmierdziały też kwasy z trawiatora, bo przed emaliowaniem trzeba było garnek wytrawić w kwasie. Z emalierni ubezpieczona została przeniesiona na oddział grzejników około 1994r.

Na oddziale grzejników ubezpieczona pracowała na stanowisku pakowacza. Grzejnik trzeba było zmontować, a potem zapakować. Pakowanie odbywało się ręcznie w papier i grzejnik był wywożony na magazyn. Przez miesiąc pracowała też w oddziale lodówek, gdzie nabijała freon do lodówek na stanowisku montera. Przy tej pracy był hałas i zapylenie. Następnie ubezpieczona pracowała w magazynie na oddziale emalierni, gdzie pakowane były naczynia na palety. Magazyn do pakowania naczyń był połączony z emaliernią. Magazyn został przeniesiony na emaliernię, gdyż huta zmierzała do likwidacji.

Cały proces odbywał się w emalierni: garnki wychodziły z pieca, były oglądane, metkowane, pakowane na palety i taśmociągiem wywożone na magazyn. Przez cały okres pracy w Hucie (...) ubezpieczona dostawała mleko, zupy regeneracyjne. Powyższe okoliczności Sąd ustalił na podstawie akt organu, akt osobowych ubezpieczonej, zeznań świadków E. H. i B. S. oraz ubezpieczonej złożone na rozprawie 29 stycznia 2019r., protokół elektroniczny rozprawy k. 24 a.s. Ustalając jw. w zakresie rzeczywiście wykonywanej pracy przez ubezpieczoną w okresie spornym Sąd oparł się na danych wynikających z dokumentów jw., wiarygodnych jako sporządzonych prze kompetentne podmioty oraz na spójnych zeznaniach świadków, którzy pracowali razem z ubezpieczoną, stąd mają wiedzę na temat charakteru wykonywanej przez ubezpieczoną pracy oraz warunków tej pracy.

Nadto Sąd oparł się na zeznaniach ubezpieczonej, które są zdaniem Sądu przekonujące, spójne i logiczne a ponadto korelują z treścią powołanej dokumentacji i stąd w konsekwencji Sąd uznał je za wiarygodne. Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył , co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.21 ustawy z 19.12.2008r. o emeryturach pomostowych (j.t. Dz. U z 2018r. poz.1924 ze zm.) rekompensata przysługuje ubezpieczonemu urodzonemu po 31.12.1948r., jeżeli przed 01.01.2009r. wykonywał przez co najmniej 15 lat prace w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów art.32 i 33 ustawy 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a nie ma prawa do emerytury określonej: - w art. 46 w związku z art. 29, 32 i 33 lub art.39, art.50, art.50a lub art.50 e albo art.184 ustawy emerytalnej, - art. 34 i 48 w związku z art.49 ustawy emerytalnej w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2006r. albo: - art.3 ust. 1 lub 2 ustawy z 27.07.2005r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z DFUS oraz ustawy Karta Nauczyciela, - art.88 ustawy z 26.01.1982r.

Karta Nauczyciela oraz nie ma prawa do emerytury pomostowej. Bezspornym w sprawie jest, że ubezpieczona urodziła się po 31.12.1948r. i nie posiada prawa do emerytury ustalonej na podstawie powołanych powyżej przepisów. Spór natomiast sprowadzał się do ustalenia, czy ubezpieczona spełnia warunek dotyczący posiadania na 01.01.2009r. co najmniej 15- letniego okresu pracy w warunkach szczególnych. W ocenie Sądu, przeprowadzone postępowanie dowodowe w sprawie pozwala jednoznacznie stwierdzić, iż ubezpieczona, będąc zatrudniona w Hucie (...), w okresach nieuznanych przez organ rentowy od 25.07.1978r. do 09.03.1988r. oraz od 06.03.1990r. do 31.08.1999r. wykonywała faktycznie stale i w pełnym wymiarze pracę w warunkach szczególnych w charakterze powlekacza emalią oraz pakowacza, czyli prace wymienione w wykazie A dziale III poz. 73 załącznika do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r., jako emaliowanie.

Za takim przyjęciem przemawiają wiarygodne zeznania świadków i ubezpieczonej, którzy opisali warunki panujące na hali produkcyjnej, w której praca odbywała się w oparach emalii, kwasu, w wysokiej temperaturze. Nadto szczególny charakter pracy ubezpieczonej w okresach spornych potwierdził pracodawca w świadectwie pracy z 31.08.1999r., a z dokumentacji akt osobowych wynikają także stanowiska pracy w warunkach szczególnych wskazywane przez ubezpieczoną. Ubezpieczona posiada zatem, na dzień 01.01.1999r., wymagany 20-letni okres składkowy i nieskładkowy, w tym posiada 15 lat pracy w szczególnych warunkach przy uwzględnieniu okresu pracy od 25.07.1978r. do 09.03.1988r. oraz od 06.03.1990r. do 31.08.1999r. jako pracy w szczególnych warunkach.

W konsekwencji takiego stanowiska Sąd stwierdził, iż ubezpieczona spełnia wszystkie niezbędne przesłanki prawa do rekompensaty na podstawie z art. 21ustawy z dnia 19.12.2008r. o emeryturach pomostowych. Wobec powyższego Sąd, na podstawie powołanych przepisów, z mocy art.477 14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonej prawo do rekompensaty. SSO Mariola Łącka