Legislator Case Law & Legislation
IX U 1247/18 AI generated

IX U 1247/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1247/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 24 lipca 2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r., odmówił ubezpieczonemu B. Ś. (Ś.) prawa do emerytury podnosząc w uzasadnieniu, iż do dnia 01.01.1999r. nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że do prac w szczególnych warunkach nie uwzględnił okresu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w R. od 01.09.1973r. do 31.08.1992r., ponieważ nazwa stanowiska podana w świadectwie wykonywania prac w warunkach szczególnych z 30.09.1996r., tj.

Legislator headnote

AI generated

IX U 1247/18 · Sąd powszechny: Świadczą za tym przekonujące zeznania słuchanych w sprawie świadków, którzy pracowali w tym samym charakterze oraz zeznania ubezpieczonego i zeznania te nie stoją w sprzeczności z powołaną dokumentacją. Ubezpieczony ukończył 60 lat (...) nie przystąpił do OFE, posiada, na 01.01.1999r., wymagany 25-letni okres składkowy i nieskładkowy, w tym posiada 15 lat pracy w szczególnych warunkach przy uwzględnieniu wskazanych okresów pracy jako pracy w szczególnych warunkach, a więc spełnia wszystkie przesłanki do emerytury na dzień złożenia wniosku zgodnie z art. 129 ustawy emerytalnej.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity occupational disability benefits reasonable alternative employment unpaid work temporary work incapacity casual employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1247/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSR del. Renata Stańczak Protokolant: Gabriela Jokiel przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 17 stycznia 2019 r. w Rybniku sprawy z odwołania B. Ś. ( B. Ś. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę na skutek odwołania B. Ś. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 24 lipca 2018 r. nr (...) 1.zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu B. Ś. prawo do emerytury począwszy od dnia (...), 2.zasadza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. na rzecz ubezpieczonego kwotę 180,00 złotych ( sto osiemdziesiąt złotych 00/100) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sędzia Sygn. akt IX U 1247/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 24 lipca 2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r., odmówił ubezpieczonemu B. Ś. (Ś.) prawa do emerytury podnosząc w uzasadnieniu, iż do dnia 01.01.1999r. nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że do prac w szczególnych warunkach nie uwzględnił okresu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w R. od 01.09.1973r. do 31.08.1992r., ponieważ nazwa stanowiska podana w świadectwie wykonywania prac w warunkach szczególnych z 30.09.1996r., tj.

„monter-spawacz”, nie jest zgodna z figurującym pod wskazanym wykazem, działem, pozycją, punktem stanowiskiem „spawacz gazowy”. Ponadto okres zatrudnienia jako uczeń praktycznej nauki zawodu nie może zostać uznany za pracę w szczególnych warunkach, gdyż uczeń nie wykonuje tej pracy stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do świadczenia, wskazując, że pracował stale i pełnym wymiarze czasu pracy jako spawacz w Przedsiębiorstwie (...) w M. od 01.09.1975r. (data początkowa sprecyzowana na rozprawie17.01.2019r.) do 31.08.1992r. , a następnie w (...) Sp. z o.o. (i dalej w (...) S.A.) od 01.09.1992r. do 30.09.1996r.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony urodził się (...) Wniosek o świadczenie w postaci emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych złożył w organie rentowym (...). Ubezpieczony na 01.01.1999r. posiada łączny staż pracy okresów składkowych i nieskładkowych uznany przez organ rentowy w wymiarze 25 lat, 4 miesięcy i 3 dni , w tym żadnego okresu pracy w warunkach szczególnych. Odwołujący nie jest członkiem OFE. (dowód: dokumentacja akt ZUS) Ubezpieczony od 01.09.1973. do 31.08.1992r. zatrudniony był w Przedsiębiorstwie (...) w M. na stanowiskach: od 01.09.1973r. do 31.08.1975r. ucznia praktycznej nauki zawodu - montera wewnętrznej instalacji sanitarnej i od 01.09.1975r. do 31.08.1992r. montera-spawacza.

Następnie od 01.09.1992r. do 30.09.1996r. zatrudniony był w (...) S.A. w M. (następcy prawnego Przedsiębiorstwa (...)) na stanowisku monter-spawacz. Ubezpieczony ukończył kurs spawania gazowego 03.04.1978r., a podstawowy kurs spawania metodą MAG 28.05.2004r. Ubezpieczony w początkowym okresie zatrudnienia pracował jako monter, a od uzyskania uprawnień spawalniczych w 1978r.- wyłącznie jako spawacz. Ubezpieczony pracował w wydziale VII w J., a od 1990r. wydział ten został połączony z wydziałem III w R.. W początkowym okresie ubezpieczony przeważnie pracował na powierzchni kopalń.

W tym czasie były budowane Kopalnie (...), (...), (...). Ubezpieczony pracował przy budowie rurociągów potrzebnych kopalni, między innymi centralnego ogrzewania, wodno- kanalizacyjnych. Rurociągi były układane w wykopach i w budynkach, a także np. w płuczce, suszarni. Wykopy były robione za pomocą koparki. Prace spawalnicze przy takich rurociągach wykonywane były częściowo na powierzchni, a częściowo w wykopie. Sporadycznie praca obywała się na wysokościach. Ubezpieczony pracował w brygadzie, złożonej ze spawaczy i montażystów.

Spawacze zajmowali się wyłącznie spawaniem, spawali elementy już przygotowane przez montażystów. W okresie 1983-1996r. ubezpieczony pracował na dole kopalni i wykonywał prace montażysty - zajmował się montażem rurociągów i urządzeń chłodniczych. 98 % pracy wykonywana była na dole. Co pół roku ubezpieczony zmieniał kopalnie, przechodził dodatkowe szkolenia. Posiadał zatwierdzenia górnicze. Prace w warunkach szczególnych opisane powyżej ubezpieczony wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Otrzymywał mleko i posiłki i regeneracyjne, a w okresie pracy pod ziemią uprawniony był do wszystkich przywilejów górniczych, w tym do nagrody barbórkowej.

Od 01.10.1996r. ubezpieczony pracuje w Firmie (...) w J. jako spawacz. Firma wykonuje konstrukcje pieców. Jest tam wydział spawalniczy, gdzie robi się konstrukcje pieców i tak przygotowane piece kieruje się dalej do malowania do innego wydziału. Ubezpieczony montuje całą ramę pieca - dostaje części, które przygotowują inni pracownicy. W tym przedsiębiorstwie pracuje około 22 ludzi. Pięciu z nich jest spawaczami. Pracują na jedną zmianę na rano. Ubezpieczony jest tam zatrudniony do dzisiaj. Cały czas zajmuje się tylko spawaniem.

W okresie spornym razem z ubezpieczonym pracowali słuchani w sprawie świadkowie J. K. oraz A. K. jako montażyści pod ziemią, uprawnieni do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych, które zostały im przyznane wyrokami tut. Sądu wydanymi w sprawach o sygn. akt IX U 120/17 oraz IX U 849/13 i okres pracy w Przedsiębiorstwie (...) w M. został uznany za okres pracy w warunkach szczególnych. . (dowód: akta organu rentowego, dokumenty załączone do odwołania k. 10-18 a.s., akta osobowe ubezpieczonego z Przedsiębiorstwa (...) w M. oraz Spółki (...) S A, akta tut.

Sądu o sygn. IX U 120/17 i IX U 571/11, zeznania świadków J. K. i A. K. i ubezpieczonego złożone na rozprawie 17.01.2019r., czas nagrania protokołu elektronicznego 00:22:20 – 01:21:12). Ustalając jw. w zakresie rzeczywiście wykonywanej pracy przez ubezpieczonego w okresie spornym Sąd oparł się na danych wynikających z wyżej powołanych dokumentów dotyczących ubezpieczonego oraz na zeznaniach wskazanych świadków, którzy pracowali razem z ubezpieczonym i byli bezpośrednimi świadkami wykonywanej przez niego pracy i w tej sytuacji zeznaniom tym Sąd dał wiarę, jako rzeczowym i logicznym w swej treści, a ponadto jako niekwestionowanym przez organ rentowy.

Nadto Sąd miał na uwadze, że świadkowie ci są uprawnieniu do emerytury z obniżonego wieku i okres pracy w Przedsiębiorstwie (...) został im zaliczony do pracy w szczególnych warunkach. Sąd oparł się również na zeznaniach ubezpieczonego, które korelują z treścią powołanej dokumentacji i z zeznaniami świadków i stąd w konsekwencji Sąd uznał je również za wiarygodne. Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.184 w związku z art.32 ust.1 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2018r., poz. 1270) w związku z §4 ust.1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. Nr 8, poz.43 ze zm.) emerytura przysługuje ubezpieczonemu – mężczyźnie, urodzonemu po 31.12.1948r., po osiągnięciu wieku emerytalnego 60 lat, jeżeli na 01.01.1999r. spełnił następujące warunki: 1.udokumentował 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, 2.nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego albo jeżeli jest członkiem tego funduszu – złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Jak wynika z §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w warunkach szczególnych, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Jak wykazało postępowanie dowodowe, ubezpieczony w stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę w szczególnych warunkach – pracę spawacza w Przedsiębiorstwie (...) w M., co najmniej od uzyskania uprawnień spawalniczych od 03.04.1978r. do 1983r. i od 1996r. oraz od 1.10.1996r. do 31.12.1998r. w Firmie (...). Dla zakwalifikowania danego stanowiska pracy do zatrudnienia w warunkach szczególnych niezbędne jest przyporządkowanie go do konkretnej pozycji wykazu A stanowiącego załącznik do rozporządzenia z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. Nr 8, poz. 43), w którym enumeratywnie zostały wskazane stanowiska pracy w warunkach szczególnych. Przy takiej kwalifikacji nie ma istotnego znaczenia nazwa zajmowanego stanowiska, a rodzaj faktycznie wykonywanej pracy oraz to, czy była ona świadczona stale i w pełnym wymiarze czasu pracy (tak wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z 1.2.2018, sygn. akt III AUa 608/17, LEX nr 2442665). Za takim przyjęciem przemawiają zeznania słuchanych w sprawie świadków, zeznania ubezpieczonego, zapisy w książeczce spawacza, dokumentacja akt osobowych ubezpieczonego.

Nie ulega zatem wątpliwości, iż praca wykonywana przez ubezpieczonego w okresie jw. jest to praca w warunkach szczególnych, określona w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.), w wykazie A, w dziale XIV, poz.12 (praca przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowodorowym). Nadto z przeprowadzonego postępowania dowodowego jednoznacznie wynika, że ubezpieczony w okresie od 1983r. do 1996r. , będąc zatrudnionym w Przedsiębiorstwie (...) w M., a następnie u jego następcy prawnego (...) S.A., wykonywał pracę w szczególnych warunkach – pracę montażysty rurociągów pod ziemią w kopalni, tj. pracę określoną w wykazie A, w dziale I poz.1- praca w górnictwie pod ziemią.

Świadczą za tym przekonujące zeznania słuchanych w sprawie świadków, którzy pracowali w tym samym charakterze oraz zeznania ubezpieczonego i zeznania te nie stoją w sprzeczności z powołaną dokumentacją. Ubezpieczony ukończył 60 lat (...) nie przystąpił do OFE, posiada, na 01.01.1999r., wymagany 25-letni okres składkowy i nieskładkowy, w tym posiada 15 lat pracy w szczególnych warunkach przy uwzględnieniu wskazanych okresów pracy jako pracy w szczególnych warunkach, a więc spełnia wszystkie przesłanki do emerytury na dzień złożenia wniosku zgodnie z art. 129 ustawy emerytalnej.

Mając powyższe na uwadze Sąd w pkt. 1 wyroku na podstawie art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w wyroku. W pkt 2 wyroku Sąd z mocy art.98 §1 i §3 kpc w zw. z §9 ust.2 Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz.U. z 2015, poz. 1800) zasądził od organu rentowego kwotę 180,00zł na rzecz ubezpieczonego tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. SSR del. Renata Stańczak