Legislator Case Law & Legislation
IX U 1228/18 AI generated

IX U 1228/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1228/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (tj. 25 lat dla mężczyzn). Ust. 2 „Emerytura, o której mowa w ust.1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego. Jak wynika z §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w warunkach szczególnych, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

Legislator headnote

AI generated

IX U 1228/18 · Sąd powszechny: Nr 8, poz. 43 ze zm.), w wykazie A, dziale VIII poz. 3, tj. prace kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony. Zgodnie z treścią przepisu art. 100 ust.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa, z zastrzeżeniem ust.

Keywords

AI generated
capacity to work heavy manual labour mobility of workers work permit suitable employment employment status qualification
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1228/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 lutego 2019 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Joanna Smycz Protokolant: Iwona Porwoł przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 20 lutego 2019 r. w Rybniku sprawy z odwołania C. K. ( K. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę na skutek odwołania C. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 27 sierpnia 2018 r. Znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu C.

K. prawo do emerytury począwszy od dnia(...). Sędzia 1)Sygn. akt IX U 1228/18 1.1.UZASADNIENIE Decyzją z 27 sierpnia 2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., odmówił ubezpieczonemu C. K. (K.) prawa do emerytury, na podstawie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r., podnosząc w uzasadnieniu, że nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy oraz ubezpieczony nie ukończył 60 lat.

Organ rentowy wskazał, że nie uwzględnił jako pracy w szczególnych warunkach okresów zatrudnienia: - od 20.06.1976r. do 30.06.1977r. i od 07.10.1980r. do 31.08.1991r. w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J.-B., ponieważ stanowiska wymienione w świadectwie wykonywania pracy w szczególnych warunkach z 31.08.1991r. – „mechanik”, „kierowca samochodu ciężarowego” - nie są zgodne ze stanowiskami wymienionymi w wykazie A stanowiącego załącznik nr 1 do Zarządzenia nr 17 Ministra Górnictwa i Energetyki z 12.08.1983r. – „mechanik zatrudniony wyłącznie w kanałach”, „kierowca samochodu ciężarowego o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony, - od 01.9.1991r. do 31.12.1998r. w (...) Sp. z o.o. w J.-B. na stanowisku „kierowca samochodu ciężarowego”, ponieważ w przedłożonej dokumentacji brak jest informacji, że ubezpieczony wykonywał pracę kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony, zgodnie z wykazem A, dział VIII, poz. 2, stanowiącym załącznik nr 3 do zarządzenia nr 9 Ministra Budownictwa i Przemysłu Materiałów Budowlanych z 01.08.1983r.

Ubezpieczony wniósł odwołanie od tej decyzji wskazując, że się z nią nie zgadza i domagając się przyznania prawa do wnioskowanego świadczenia. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie ostatecznie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony urodzony (...), wniosek o świadczenie w postaci emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych złożył w organie rentowym (...) W rozpoznaniu tego wniosku organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję omówioną na wstępie.

Ubezpieczony nie jest członkiem OFE. Ubezpieczony, na 01.01.1999r. posiada łączny staż pracy okresów składkowych i nieskładkowych uznany przez organ rentowy w wymiarze 25 lat, 2 miesięcy i 27 dni, w tym żadnego okresu pracy wykonywanej w warunkach szczególnych. (dowód: akta organu rentowego, pismo organu rentowego z 14.01.019r. k. 16 a.s.) Ubezpieczony w okresie spornym od 07.10.1980r. do 31.08.1991r. pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w warunkach szczególnych w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J. jako kierowca samochodu ciężarowego, tj. na stanowisku wymienionym w wykazie A, dziale VIII, poz. 2, pkt 2, stanowiącego załącznik nr 1 do Zarządzenia Nr 17 Ministra Górnictwa i Energetyki z 12.08.1983r. w sprawie określenia stanowisk pracy w resorcie górnictwa i energetyki, na których są wykonywane prace w szczególnych warunkach - kierowca samochodu ciężarowego o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony.

Ubezpieczony już przed 1980r. posiadał uprawnienia do kierowania pojazdami ciężarowymi – kat. C. (dowód: akta organu rentowego, w szczególności świadectwo pracy w warunkach szczególnych z (...) Przedsiębiorstwa (...) w J., z którego wynika iż odwołujący od 7.10.1980 do 31.08.1991 pracował jako kierowca samochodu ciężarowego, wcześniej jako mechanik, akta osobowe odwołującego z (...) Przedsiębiorstwa (...) w W., w szczególności zaświadczenia znajdujące się w tych aktach, potwierdzające, że odwołujący w okresie od 4.10.1980r. po odbyciu zasadniczej służby wojskowej, do 31.08.1991 pracował jako kierowca K. - orzeczenia Komisji Kwalifikacyjnej z 1.06.1988, 1.07.1987, z 1.04.1986, z 9.09.1985, z 26.06.1980, z 25.04.1980.) Ubezpieczony nadto w kolejnym okresie spornym od 1.09.1991 do 31.03.2000r. wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracę w warunkach szczególnym jako kierowca samochodu ciężarowego w (...) Sp. z o.o. w J.-B., tj. na stanowisku wymienionym w wykazie A, dziale VIII, poz. 2 (prace kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony, specjalizowanych, specjalistycznych (specjalnych) pojazdów członowych i ciągników samochodowych balastowych, autobusów o liczbie miejsc powyżej 15, samochodów uprzywilejowanych w ruchu w rozumieniu przepisów o ruchu na drogach publicznych, trolejbusów i motorniczych tramwajów), pkt 2 (kierowca samochodu ciężarowego), stanowiącego załącznik nr 3 do Zarządzenia Nr 9 Ministra Budownictwa i Przemysłu Materiałów Budowlanych, na których są wykonywane prace w szczególnych warunkach, uprawniające do wcześniejszego przejścia na emeryturę oraz do wzrostu emerytury lub renty. (dowód: akta organu rentowego, w szczególności świadectwo pracy z(...)Baza w J. za okres od 1.09.1991 do 27.11.2000, z którego wynika, iż odwołujący wykonywał pracę w warunkach szczególnych od 1.09.1991 do 31.03.2000r. jako kierowca samochodu ciężarowego, akta osobowe odwołującego z (...) Baza w J.-B., w szczególności umowa o pracę z 1.09.1991 na czas nieokreślony z powierzeniem obowiązków kierowcy K., pismo za 27.07.2000r. podpisane przez Prezesa Zarządu, z którego wynika, iż z 1.08.2000r. ubezpieczonemu powierzono odwołującemu stanowisko operatora ładowarki w pełnym wymiarze czasu pracy).

Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Jak wynika z treści art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (j.t. Dz.U. z 2018r., poz. 1270 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31.12.1948 przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32,33,39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy (tj. na dzień 31.12.1998r.) osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (tj. 25 lat dla mężczyzn). Ust. 2 „Emerytura, o której mowa w ust.1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego. Jak wynika z §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w warunkach szczególnych, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony osiągnął wymagany wiek emerytalny – 60 lat - (...) Spór w niniejszej sprawie polegał na ustaleniu, czy ubezpieczony na 01.01.1999r. legitymuje się 15-letnim okresem pracy w szczególnych warunkach. Zdaniem Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe daje podstawy do uznania, że ubezpieczony spełnia warunki do przyznania prawa do wnioskowanego świadczenia, gdyż legitymuje się 15 latami pracy w szczególnych warunkach.

Niewątpliwie bowiem do takiej pracy należy zaliczyć sporne okresy pracy ubezpieczonego od 07.10.1980r. do 31.08.1991r. w (...) Przedsiębiorstwie (...) w J.-B., i od 01.9.1991r. do 31.12.1998r. w (...) Sp. z o.o. w J.-B., w których to okresach stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę kierowcy samochodu ciężarowego o ciężarze pow. 3,5 tony. Za takim przyjęciem przemawia niewątpliwie treść zebranych w sprawie dokumentów, w szczególności świadectwo pracy w warunkach szczególnych z (...) Przedsiębiorstwa (...) w J. oraz świadectwo pracy w warunkach szczególnych wystawione przez(...)Baza w J., z których w ocenie Sądu wyraźnie wynika wykonywanie przez ubezpieczonego prac w warunkach szczególnych, ze wskazaniem konkretnej pozycji załącznika A do Rozporządzenia, ze wskazaniem pozycji 2, tj. pracy odwołującego w charakterze kierowcy samochodu ciężarowego.

Świadectwa te są absolutnie zgodne z obowiązującymi przepisami. Nadto treść dokumentacji osobowej ubezpieczonego z obu zakładów pracy, w tym min. orzeczeń Komisji Kwalifikacyjnej z 1.06.1988, 1.07.1987, z 1.04.1986, z 9.09.1985, z 26.06.1980, z 25.04.1980., umowa o pracę z 1.09.1991 z powierzeniem obowiązków kierowcy K., potwierdza wykonywanie przez ubezpieczonego pracy w okresach spornych wyłącznie w charakterze kierowcy samochodu ciężarowego powyżej 3,5 tony. Sąd zauważa także, że wydane świadectwa wykonywania prac w warunkach szczególnych przedłożone do organu rentowego (k.56 i 57 a.s.) w części dotyczącej pracy kierowcy samochodu ciężarowego są zgodne z zapisem Wykazu A Dz.

VIII poz. 2 załącznika do Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Nie ulega zatem wątpliwości, iż ubezpieczony posiada co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych, po uwzględnieniu spornych okresów pracy jw. jako pracy w warunkach szczególnych, określonej w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r.

Nr 8, poz. 43 ze zm.), w wykazie A, dziale VIII poz. 3, tj. prace kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony. Zgodnie z treścią przepisu art. 100 ust.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa, z zastrzeżeniem ust.

2. Natomiast zgodnie z treścią art. 129 ust. 1 ustawy z 17.12.1998r. świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu, z uwzględnieniemust.

2. Mając powyższe na uwadze Sąd, na podstawie powołanych przepisów, z mocy art. 477 14 §2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję przyznając ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od (...) tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego, zgodnie z uregulowaniem powołanego powyżej art. 100 ust.1. SSO Joanna Smycz