Legislator Case Law & Legislation
IV U 657/18 AI generated

IV U 657/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 657/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 8 sierpnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił S. C. (1) prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres ubezpieczenia oraz 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 657/18 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity eligibility for unemployment benefits occupational disability benefits duration of incapacity gainful employment past retirement age suspension of pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 657/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 maja 2019r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Malewicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 6 maja 2019r. w S. odwołania S. C. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 8 sierpnia 2018 r. Nr (...) w sprawie S. C. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo S. C. (1) do emerytury od dnia 01 lipca 2018r. Sygn. akt: IV U 657/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 8 sierpnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił S. C. (1) prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres ubezpieczenia oraz 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Organ rentowy podniósł, że udowodniony staż ubezpieczeniowy wynosi 24 lata, 10 miesięcy i 7 dni, natomiast udowodniony staż pracy w szczególnych warunkach obejmuje okres zatrudnienia w (...)w W. od 28 marca 1991r. do 31 grudnia 1998r. Organ rentowy wskazał ponadto, że wymagany 25-letni okres ubezpieczenia nie został uzupełniony okresem pracy w gospodarstwie rolnym od 1 września 1980r. do 23 lutego 1981r., gdyż w tym okresie ubezpieczony nie był zameldowany w miejscowości, w której znajdowało się gospodarstwo rolne rodziców (decyzja z 8 sierpnia 2018r. k.32 akt emerytalnych).

Odwołanie od w/w decyzji złożył S. C. (2) wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do emerytury. W uzasadnieniu odwołania wskazał, że organ rentowy błędnie nie zaliczył do okresu ubezpieczenia okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1 września 1980r. do 23 lutego 1981r., gdyż przez cały czas mieszkał na terenie tego gospodarstwa i pracował w nim i jedynie z uwagi na to, że poszukiwał pracy w W. został w niej zameldowany przez znajomą osobę. W odniesieniu do stażu pracy w szczególnych warunkach ubezpieczony wskazał, że do stażu tego zaliczyć należy okres pracy w Zakładzie (...) w W. od 24 stycznia 1977r. do 23 listopada 1979r., gdzie wykonywał pracę kierowcy samochodu ciężarowego, a następnie okres pracy w Państwowym Ośrodku (...) w K., gdzie wykonywał pracę mechanika wózków akumulatorowych polegającą na ładowaniu baterii akumulatorowych i wreszcie okres pracy w (...) Spółdzielni (...) od 24 lutego 1981r. do 6 grudnia 1992r., gdzie pracował jako konwojent ładowacz i jako palacz (odwołanie k.2-7 akt sprawy).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na przepisy prawa i uzasadnienie zawarte w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.8-9 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony S. C. (1) w dniu (...). ukończył 60-ty rok życia. W dniu 20 lipca 2018r. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury (wniosek k.18 akt emerytalnych). Na podstawie przedłożonych do wniosku dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony udowodnił staż ubezpieczeniowy w wymiarze 24 lata, 10 miesięcy i 7 dni.

Ponadto organ rentowy ustalił, że do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczony osiągnął staż pracy w szczególnych warunkach w wymiarze 7 lat, 7 miesięcy i 17 dni z tytułu zatrudnienia w (...) w W. od 28 marca 1991r. do 31 grudnia 1998r. (świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach z 4 czerwca 2018r. k.9 akt emerytalnych). Z uwagi na brak wymaganego ustawą okresu ubezpieczenia, a także stażu pracy w szczególnych warunkach decyzją z 8 sierpnia 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania emerytury (decyzja z 8 sierpnia 2018r. k.32 akt emerytalnych).

Ojciec ubezpieczonego J. C. w okresie od 1968r. do 15 lutego 1987r. był posiadaczem, a następnie właścicielem gospodarstwa rolnego położonego we wsi P. gmina M. o powierzchni 9,99 ha (zaświadczenie Starosty (...) z 29 stycznia 2018r. k.24 akt emerytalnych). Ojciec ubezpieczonego prowadził przedmiotowe gospodarstwo rolne. Prowadził w nim uprawę roślinną w zakresie zbóż, ziemniaków i tytoniu, a także hodowlę zwierząt w postaci dwóch krów, kilku sztuk trzody chlewnej, konia. W okresie od 1 września 1980r. do 23 lutego 1981r. (5 miesięcy i 23 dni) ubezpieczony nie pracował zawodowo.

Mieszkał w tym czasie wraz z żoną H. C. (związek małżeński ubezpieczony zawarł w dniu 29 września 1979r.) na terenie gospodarstwa rolnego ojca i stale – codziennie pracował w tym gospodarstwie w wymiarze nie mniejszym niż 4 godziny dziennie. W powyższym okresie ojciec ubezpieczonego był wdowcem i praca ubezpieczonego w tym gospodarstwie obejmująca niezbędne prace polowe oraz prace przy obrządku zwierząt miała istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania tego gospodarstwa. Od 2 września 1980r. do 15 stycznia 1987r. ubezpieczony był zameldowany poza rodzinna miejscowością P. (zaświadczenie o zameldowaniu z 29 stycznia 2018r. k.25 akt emerytalnych).

Było to związane z poszukiwaniem, a następnie podjęciem – od 24 lutego 1981r. przez ubezpieczonego pracy na terenie W.. Faktycznie jednak w okresie od 1 września 1980r. do 23 lutego 1981r. ubezpieczony mieszkał z rodziną – żoną i dwójką dzieci w rodzinnym gospodarstwie (kopia dowodu osobistego H. C. – żony ubezpieczonego z poświadczeniem zameldowania na pobyt stały od 2 września 1980r. we wsi P. nr (...) gmina M. k.6-7 akt sprawy, zeznania świadków: H. C., H. K. (1) i H. K. (2) k.23-24 akt sprawy oraz zeznania ubezpieczonego k.21v-22 akt sprawy).

W okresie od 3 września 1973r. do 17 listopada 1976r. ubezpieczony był zatrudniony w Fabryce (...) w Ł., w pełnym wymiarze czasu pracy, przy czym w okresie od 1 lipca 1976r. do 17 listopada 1976r. ,tj. przez 4 miesiące i 17 dni ubezpieczony wykonywał pracę na stanowisku ślusarza remontu form polegającą na wyjmowaniu form z maszyn, a następnie na remoncie i przygotowaniu tych form do dalszej produkcji opakowań z tworzyw sztucznych. Praca ta odpowiadała pracy w szczególnych warunkach określonej w wykazie A załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r., Dział IV (chemia), poz.17 - produkcja i przetwórstwo tworzyw sztucznych (świadectwo pracy z 13 listopada 1990r. k.3 akt o ustalenie kapitału początkowego, świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach wystawione w dniu 16 kwietnia 2019r. przez Fabrykę (...) SA w Ł.

– w kopercie na k.61 akt sprawy, zeznania ubezpieczonego k.63 akt sprawy). W okresie od 24 stycznia 1977r. do 23 listopada 1979r. (2 lata i 10 miesięcy) ubezpieczony był zatrudniony w Zakładzie (...) w W., w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku kierowcy samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony. Ubezpieczony jeździł samochodami ciężarowymi typu A. lub S. i przewoził nimi ćwierci i półtusze wołowe. Stosunek pracy ustał w związku z utratą przez ubezpieczonego uprawnień do kierowania pojazdem na skutek wypadku komunikacyjnego (świadectwo pracy z 26 listopada 1979r. k.3 akt o ustalenie kapitału początkowego, zeznania ubezpieczonego k.22v i k.63 akt sprawy).

W okresie od 24 lutego 1981r. do 6 grudnia 1992r. ubezpieczony był zatrudniony w (...) Spółdzielni (...) w pełnym wymiarze czasu pracy. W okresie tego zatrudnienia ubezpieczony pracował na stanowisku ładowacza-konwojenta, aparatowego, a następnie palacza. W związku z powierzeniem stanowiska palacza, ubezpieczony na potrzeby wykonywania powierzonej pracy uzyskał kwalifikacje w zakresie eksploatacji urządzeń energetycznych ,tj. obsługi kotłów wodnych i parowych (świadectwo pracy z 17 grudnia1992r. k.7 akt emerytalnych). Po raz pierwszy uprawnienia do obsługi urządzeń energetycznych ,tj. kotłów wodnych i parowych ubezpieczony uzyskał w dniu 7 marca 1984r. (dwa zaświadczenia kwalifikacyjne do obsługi urządzeń energetycznych, w tym, wydane w dniu 7 marca 1984r.

– w kopercie na k.60 akt sprawy). Będąc zatrudnionym na stanowisku palacza ubezpieczony pracował przy obsłudze kotłów parowych, które wytwarzały parę na produkcję, a także kocioł wodny do obsługi centralnego ogrzewania. Były to kotły typu przemysłowego, obsługiwane w całości ręcznie (zeznania świadka T. B. k.62v akt sprawy i uznania ubezpieczonego k.22v akt sprawy). Ubezpieczony wykonywał pracę palacza w pełnym wymiarze czasu pracy, wykonywał ją do końca zatrudnienia w (...) Spółdzielni (...) ,tj. do 6 grudnia 1992r., przy czym od 28 marca 1991r. ubezpieczony był zatrudniony jednocześnie na stanowisku palacza w (...)w W.-M. i okres zatrudnienia w tej placówce od 28 marca 1991r. został zaliczony przez organ rentowy jako okres pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach (zaskarżona decyzja z 8 sierpnia 2018r. k.32 akt emerytalnych).

Licząc od 7 marca 1984r. (data uzyskania uprawnień do obsługi kotłów) do 27 marca 1991r. okres pracy ubezpieczonego na stanowisku palacza wynosi 7 lat i 20 dni.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie S. C. (1) podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.184 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art.32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy ,tj. w dniu 1 stycznia 1999r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z §2 ust.1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało zbadania, czy ubezpieczony spełnia przesłankę wymaganego okresu ubezpieczenia oraz wymaganego okresu pracy w szczególnych warunkach. Poza sporem pozostawało, że ubezpieczony osiągnął wymagany ustawą wiek. W odniesieniu do okresu ubezpieczenia, który zgodnie z ustawą powinien wynosić co najmniej 25 lat na datę 1 stycznia 1999r. ubezpieczony wnosił o zaliczenie do tego okresu, okresu pracy w gospodarstwie rolnym ojca położonym w miejscowości P., gmina M., od 1 września 1980r. do 23 lutego 1981r. (5 miesięcy i 23 dni) wskazując, że w okresie tym mieszkał i codziennie pracował w tym gospodarstwie.

Analizując okoliczności sprawy, Sąd doszedł do przekonania, że stanowisko ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Organ rentowy wskazał, że w w/w okresie ubezpieczony był zameldowany poza miejscowością P., niemniej przeprowadzone przez Sąd dowody z zeznań świadków oraz z zeznań ubezpieczonego wskazują na to, że faktycznie w okresie tym, ubezpieczony mieszkał wraz z żoną i dziećmi na terenie gospodarstwa rolnego i stale w nim pracował. Ubezpieczony wyjaśnił, i nie ma podstaw by kwestionować te twierdzenia, że zameldowanie poza miejscowością P., a dokładnie w W. było podyktowane poszukiwaniem pracy w W. i istotnie od 24 lutego 1981r. ubezpieczony podjął pracę w (...) Spółdzielni (...).

Należy dodatkowo zauważyć, że w spornym okresie ,tj. od 1 września 1980r. do 23 lutego 1981r. ubezpieczony nie pracował zawodowo, co uwiarygadnia jego twierdzenie, że mieszał wraz żoną w gospodarstwie rolnym ojca i pracował w tym gospodarstwie (do odwołania ubezpieczony załączył kopię dowodu osobistego żony, z którego wynika, że od 2 września była ona zameldowana na stale w tymże gospodarstwie ,tj. pod adresem (...) – k.6-7 akt sprawy). Resumując Sąd stwierdził, że okres pracy ubezpieczonego w gospodarstwie rolnym ojca od 1 września 1980r. do 23 lutego 1981r. podlega – na podstawie art.10 ust.1 pkt 3 ustawy emerytalnej - zaliczeniu do okresu wymaganego do nabycia emerytury i uwzględnienie tego okresu w wymiarze 5 miesięcy i 23 dni powoduje, że ubezpieczony legitymuje się co najmniej 25-letnim okresem ubezpieczenia.

W odniesieniu do stażu pracy w szczególnych warunkach ubezpieczony podnosił, że posiada 15-letni okres zatrudnienia w szczególnych warunkach, gdyż oprócz niekwestionowanej przez organ rentowy pracy w takich warunkach w (...)w W.-M., pracę w szczególnych warunkach wykonywał również m.in. na rzecz Zakładu (...) w W. od 24 stycznia 1977r. do 23 listopada 1979r. (2 lata, 10 miesięcy), gdzie stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracował jako kierowca samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej powyższej 3,5 tony, jak również na rzecz (...) Spółdzielni (...), gdzie w okresie od 24 lutego 1981r. do 6 grudnia 1992r., pracował kolejno jako konwojent-ładowacz, aparatowy i palacz.

Przeprowadzone przez Sąd postępowanie dowodowe dało podstawy do ustalenia, że w istotnie w okresie zatrudnienia w Zakładzie (...) w W. od 24 stycznia 1977r. do 23 listopada 1979r. ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę polegającą na przewozie ćwierci i półtusz, przy czym przewozów tych dokonywał samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony, a praca tego rodzaju zaliczona jest do pracy w szczególnych warunkach o czym stanowi wykaz A dział VIII poz.2 załącznika do w/w rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

W ocenie Sądu do stażu pracy w szczególnych warunkach zaliczyć należało ponadto okres pracy ubezpieczonego w (...) Spółdzielni (...) na stanowisku palacza kotłów parowych i wodnych typu przemysłowego. W powyższej Spółdzielni ubezpieczony pracował od 24 lutego 1981r. do 6 grudnia 1992r., przy czym jak wynika ze świadectwa pracy oraz z zeznań ubezpieczonego, przed powierzeniem ubezpieczonemu stanowiska palacza wykonywał on pracę na stanowisku ładowacza-konwojenta, a następnie aparatowego. Należy wskazać, że mimo kilkukrotnej korespondencji z podmiotami zajmującymi się przechowywaniem akt osobowych pracowników, Sądowi nie udało się ustalić miejsca przechowywania akt osobowych ubezpieczonego z okresu zatrudnienia w w/w Spółdzielni (pisma k.29, 33, 45, 46 akt sprawy).

Zgromadzone w sprawie dowody w postaci zeznań ubezpieczonego, świadka T. B. oraz istotnego dla sprawy dowodu z dokumentu w postaci urzędowego potwierdzenia nabycia przez ubezpieczonego uprawnień do obsługi urządzeń energetycznych w dniu 7 marca 1984r. (vide: wcześniejsze ustalenia) dały podstawy do ustalenia, że prace palacza ubezpieczony nabywał od chwili uzyskania uprawnień wymaganych do tego rodzaju pracy i pracę te wykonywał do końca zatrudnienia w tejże Spółdzielni. Świadek T. B. wskazał, że kiedy rozpoczął pracę w kotłowni w/w Spółdzielni, a miało to miejsce w kwietniu 1987r. ubezpieczony pracował już jako palacz (świadectwo pracy T.

B. k.49 akt sprawy i zeznania świadka T. B. k.62v). W tych okolicznościach Sąd stwierdził, że okres zatrudnienia ubezpieczonego w (...) Spółdzielni (...) podlega zaliczeniu do stażu pracy w szczególnych warunkach za okres pracy na stanowisku palacza kotłów parowych i wodnych typu przemysłowego ,tj. od 7 marca 1984r. do 27 marca 1991r. (7 lat i 20 dni). Praca tego rodzaju jest zaliczana do pracy w szczególnych warunkach w myśl wykazu A dział XIV poz.1 załącznika do w/w rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Dodatkowo do stażu pracy w szczególnych warunkach zaliczy należy okres pracy ubezpieczonego w Fabryce (...) w Ł. w okresie od 1 lipca 1976r. do 17 listopada 1976r. ,tj. przez 4 miesiące i 17 udokumentowany świadectwem wykonywania prac w szczególnych warunkach wystawionym w dniu 16 kwietnia 2019r. przez Fabrykę (...) SA w Ł. (w kopercie na k.61 akt sprawy). Reasumując uznać należało, że po doliczeniu powyższych okresów zatrudnienia do stażu pracy w szczególnych warunkach, ubezpieczony spełnia przesłankę 15 lat pracy w szczególnych warunkach.

Dodatkowo jak już wskazano ubezpieczony spełnia przesłankę 25-letniego okresu ubezpieczenia. Mając to na uwadze Sąd na podstawie art.477 14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że S. C. (1) przysługuje prawo do emerytury od 1 lipca 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o emeryturę (wniosek k.18 akt emerytalnych).