Legislator Case Law & Legislation
IV U 557/18 AI generated

IV U 557/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 557/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną decyzją z dnia 05.06.2018r. organ rentowy Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej C. K. prawa do emerytury rolniczej. W uzasadnieniu decyzji Prezes KRUS podniósł, że ubezpieczona nie udowodniła 25 lat podlegania ubezpieczeniu rolniczemu. Od decyzji tej odwołanie złożyła ubezpieczona C. K., podnosząc, iż organ rentowy powinien jej zaliczyć do okresów ubezpieczenia okres pracy w gospodarstwie rolnym teściów, a następnie męża. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Uzasadniając swoje stanowisko podniósł, że zaskarżona decyzja jest słuszna, ponieważ w okresie od 01.01.1983r. do 27.02.1985r. C. K. nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik.

Legislator headnote

AI generated

IV U 557/18 · Sąd powszechny: Nie zaliczono okresu pracy gospodarstwie rolnym teściów od dnia 01.01.1983r do 27.02.1985r. ponieważ, w ocenie organu rentowego, wnioskodawczyni nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik. Sąd Okręgowy podziela to stanowisko. Zgodnie z art. 20 ust.1 i 3 ustawy o usr dla osób urodzonych po 31.12.1948r. do okresów ubezpieczenia rolniczego zalicza się okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin w latach 1983-1990 oraz okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, przed dniem 01.01.1983r.

Keywords

AI generated
duration of insurance entitlement duration of disability pension one-year qualifying period maintenance of pension coverage ongoing social benefits eligibility for unemployment benefits
AI generated
IV U 620/19
Decyzją z 28 maja 2019r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.19 ust.1 oraz art.20 ust.1 i 3 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił ubezpieczonej E. C. prawa do emerytury rolniczej wskazując, że ubezpieczona nie wykazała co najmniej (...)okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, a jedynie okres w wymiarze 21 lat, 8 miesięcy i 7 dni. Organ rentowy wskazał, że do okresu wymaganego do nabycia emerytury nie zaliczył okresu pracy ubezpieczonego w gospodarstwie rolnym rodziców jako domownik od 3 stycznia 1975r. do 30 listopada 1975r., od 1 maja 1977r. do 31 października 1977r. i od 1 sierpnia 1978r. do 31 sierpnia 1978r., gdyż w okresach tych ubezpieczona pozostawała w zatrudnieniu, a także okresu od 6 maja 1983r. do 7 września 1986r. z uwagi na brak ubezpieczenia jako domownik w gospodarstwie rolnym rodziców (decyzja z 28 maja 2019r. k.35 akt emerytalnych).
IV U 408/19
Decyzją z (...)2019r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.19 ust.1 oraz art.20 ust.1 i 3 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił M. Z. prawa do emerytury rolniczej wskazując, że ubezpieczona nie wykazała co najmniej 25-letniego okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, a jedynie okres w wymiarze 22 lata, 5 miesięcy i 29 dni. W tych okolicznościach nie spełnia ona przesłanki nabycia prawa do emerytury rolniczej. Organ rentowy wskazał, że do okresu wymaganego do emerytury nie zaliczył okresów pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym rodziców w okresie od 8 września 1979r. do 28 września 1981r., gdyż brak informacji o zameldowaniu nie pozwala na stwierdzenie faktu zamieszkiwania ubezpieczonej na terenie gospodarstwa rolnego rodziców, a tym samym jej pracy w tym gospodarstwie (decyzja z 29 marca 2019r. k.51 akt emerytalnych).
V U 638/16
Decyzją z 19 kwietnia 2016r., znak: (...), Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej H.
III U 310/22
Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z 21 lipca 2022 r.
III AUa 622/12
Decyzją z dnia 28 czerwca 2011 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w G.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 557/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 kwietnia 2019 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jerzy Zalasiński Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 24 kwietnia 2019 r. w S. odwołania C. K. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 5 czerwca 2018 r. Nr (...) w sprawie C. K. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o prawo do emerytury rolniczej oddala odwołanie. Sygn. akt IV U 557/18

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją z dnia 05.06.2018r. organ rentowy Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej C. K. prawa do emerytury rolniczej. W uzasadnieniu decyzji Prezes KRUS podniósł, że ubezpieczona nie udowodniła 25 lat podlegania ubezpieczeniu rolniczemu. Od decyzji tej odwołanie złożyła ubezpieczona C. K., podnosząc, iż organ rentowy powinien jej zaliczyć do okresów ubezpieczenia okres pracy w gospodarstwie rolnym teściów, a następnie męża. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. Uzasadniając swoje stanowisko podniósł, że zaskarżona decyzja jest słuszna, ponieważ w okresie od 01.01.1983r. do 27.02.1985r. C. K. nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył, co następuje:

Odwołanie nie jest uzasadnione. Poza sporem jest, że C. K. urodzona (...) legitymuje się okresem podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników w rozmiarze 23 lata, 7 miesięcy i 23 dni. Zgodnie z treścią art. 19 ust.1 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity Dz.U. z 2017r. poz. 2336) emerytura rolnicza przysługuje ubezpieczonemu rolnikowi, który spełnia łącznie następujące warunki: osiągnął wiek 60 lat, jeśli jest kobietą, albo 65 lat, jeśli jest mężczyzną; podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 25 lat;

W ocenie Sądu Okręgowego ubezpieczona nie udowodniła 25- letniego stażu ubezpieczeniowego. Organ rentowy zaliczył ubezpieczonej następujące okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników: od dnia 26.06.1996r. do 04.08.1968r. pracy w gospodarstwie rolnym rodziców, od dnia 18.04.1975r. do 31.12.1982r. pracy w gospodarstwie rolnym teściów, od dnia 28.02.1985r. do 31.12.1988r. pracy w gospodarstwie rolnym, od dnia 01.01.1992r. do 30.09.2000r. pracy w gospodarstwie rolnym oraz od dnia 01.01.2001r. do 31.03.2002r. pracy w gospodarstwie rolnym.

Nie zaliczono okresu pracy gospodarstwie rolnym teściów od dnia 01.01.1983r do 27.02.1985r. ponieważ, w ocenie organu rentowego, wnioskodawczyni nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik. Sąd Okręgowy podziela to stanowisko. Zgodnie z art. 20 ust.1 i 3 ustawy o usr dla osób urodzonych po 31.12.1948r. do okresów ubezpieczenia rolniczego zalicza się okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin w latach 1983-1990 oraz okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, przed dniem 01.01.1983r.

Oznacza to, że po dniu 01.01.1983r. warunkiem niezbędnym do uwzględnienia tego okresu do emerytury rolniczej jest podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników. W okresie od dnia 01.01.1983r. do dnia 27.02.1985r. C. K. pracowała w gospodarstwie rolnym teściów. W okresie tym nie były odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne C. K. jako domownika. Zgodnie z ar. 6 pkt 14 ustawy o usr ilekroć w ustawie jest mowa o okresach podlegania określonemu ubezpieczeniu społecznemu - rozumie się tylko takie okresy, za które opłacono przewidziane w odpowiednich przepisach składki na to ubezpieczenie, chyba że w myśl tych przepisów nie istniał obowiązek opłacania składek.

Obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie domownika od 01.01.1983r. wynikał z art. 44 ust.3 ustawy z dnia 14.12.1982r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin (Dz.U. z 1989r. Nr.24, poz. 133). Zgodnie z tym przepisem obowiązek opłacania składki za domowników powstaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu, w którym osoby te podjęły pracę w gospodarstwie rolnym, a ustaje z końcem miesiąca kalendarzowego, w którym przestały pracować w gospodarstwie. W świetle tych przepisów nie można okresu od dnia 01.01.1983r do 27.02.1985r. zaliczyć do okresów wymienionych w art. 19 ustawy o usr.

Należy zatem stwierdzić, że C. K. nie udowodniła 25 lat podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu rolników. Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na mocy art. 477 14 par.1 kpc orzekł jak w sentencji wyroku.