Legislator Case Law & Legislation
IV U 329/18 AI generated

IV U 329/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 329/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód Z. B. wniósł odwołanie od następujacych decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Ł. z dnia 6.09.2018r.: znak (...), znak (...), znak (...),znak (...), znak (...) przyznajacych mu prawo do zasiłku chorobowego w wysokości obniżonej o 25% za okresy w decyzjach wskazane. W uzasadnieniu podniósł, iż zwolnienia dostarczał w terminie. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania wskazujac, iż zaskarżone decyzje oparto o art. 62 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( DZU z 2017r. , poz. 1368) w brzmieniu sprzed 1.01.2016r., zgodnie z którym zaświadczenie lekarskie ubezpieczony jest obowiazany dostarczyć płatnikowi składek nie później niż w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania.

Legislator headnote

AI generated

IV U 329/18 · Sąd powszechny: Art. 23 powołanej ustawy z dnia 15 maja 2015 roku wskazuje wprawdzie na stosowanie art. 62 w brzmieniu sprzed 1.01.2016r. , ale tylko wówczas, gdy ubezpieczony został poinformowany o konieczności doręczenia zaświadczenia lekarskiego płatnikowi składek w terminie 7 dni, gdy lekarz zdecydował o wystawieniu zaświadczenia lekarskiego zgodnie z przepisami ustawy zasiłkowej w brzmieniu sprzed 1.01.2016r. Ani w postępowaniu zakończonym wydaną decyzją ani w postępowaniu sądowym organ rentowy nie wykazał, aby powód takie pouczenie otrzymał.

Keywords

AI generated
duration of incapacity occupational disability benefits sufficient earning capacity suspension of benefits retroactive short-time compensation untimely termination
AI generated
VI U 892/17
Decyzjami z dnia 14 kwietnia 2017 r., 6 czerwca 2016 r.
X U 599/12
Wnioskodawca R. Z. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 02 października 2012r. , którą przyjęto do podstawy wymiaru świadczenia rehabilitacyjnego po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego za okres od 29.10.2011r. do 04.03.2012r. kwotę odpowiadającą 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Ponadto zaskarżoną decyzją strona pozwana zobowiązała wnioskodawcę, do zwrotu nienależnie pobranego świadczenie rehabilitacyjnego za okres od 29 października 2011 r. do 04 marca 2012 r. na fundusz chorobowy w kwocie 1.804,65 zł wraz z należnymi odsetki w wysokości 173,00 złotych, łącznie 1 977,65 zł.
IV U 233/12
Wnioskodawca K. G. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 24.07.2012 r., na podstawie której przygnano mu obniżony o 25 % zasiłek chorobowy w okresie od 16.05.2012 r. do 31.05.2012 r. W uzasadnieniu odwołania wnioskodawca wskazał, że zaświadczenie lekarskie zostało dostarczone do ZUS-u po ustawowym terminie z powodu ciężkiego zabiegu chirurgicznego, który uniemożliwił mu poruszanie się. Po przebytym zabiegu założono mu gips, który miał do końca zwolnienia lekarskiego.
IV P 33/25
Powód A. T. wniósł pozew przeciwko (...)w T.o przywrócenie do pracy na dotychczasowych warunkach, zasądzenie wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy w kwocie 15.943 zł oraz o zwrot kosztów procesu. Pozew w części dotyczącej wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy został prawomocnie zwrócony. Podniósł, że pracował u pozwanego od 1 grudnia 2021 r. na podstawie umowy o pracę, która została rozwiązana bez wypowiedzenia w dniu 2 stycznia 2025 r. Zdaniem powoda rozwiązanie umowy o pracę było niezgodne z treścią art. 53 § 3 k.p. Nastąpiło po stawieniu się do pracy w związku z ustaniem usprawiedliwionej nieobecności związanej z chorobą i zgłoszeniu gotowości do jej wykonywania.
VI U 1005/15
Decyzją z dnia 10 września 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 329/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 07 stycznia 2019 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący: SSR Magdalena Piątkowska Protokolant : Karolina Nowicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 07 stycznia 2019 roku w Ś. sprawy z odwołania Z. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. w sprawie (...) z dnia 06.09.2018 roku (...) z dnia 06.09.2018 roku (...) z dnia 06.09.2018 roku (...) z dnia 06.09.2018 roku (...) z dnia 06.09.2018 roku o zasiłek chorobowy zmienia zaskarżone decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. w sprawach (...) z dnia 06.09.2018 roku, (...) z dnia 06.09.2018 roku, (...) z dnia 06.09.2018 roku, (...) z dnia 06.09.2018 roku, (...) z dnia 06.09.2018 roku w ten sposób, że przyznaje powodowi Z. B. prawo do zasiłku chorobowego za okresy wskazane w zaskarżonych decyzjach w wysokości nie obniżonej o 25%.

UZASADNIENIE

Powód Z. B. wniósł odwołanie od następujacych decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Ł. z dnia 6.09.2018r.: znak (...), znak (...), znak (...),znak (...), znak (...) przyznajacych mu prawo do zasiłku chorobowego w wysokości obniżonej o 25% za okresy w decyzjach wskazane. W uzasadnieniu podniósł, iż zwolnienia dostarczał w terminie. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania wskazujac, iż zaskarżone decyzje oparto o art. 62 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( DZU z 2017r. , poz. 1368) w brzmieniu sprzed 1.01.2016r., zgodnie z którym zaświadczenie lekarskie ubezpieczony jest obowiazany dostarczyć płatnikowi składek nie później niż w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania.

Podniesiono, iż z ustaleń stanu faktycznego wynika, iż powód uchybił temu terminowi. Sąd ustalił następujacy stan faktyczny: Powód w okresie niezdolności do pracy zatrudniony był w (...) Sp. z o.o. w K.. Zaświadczenia lekarskie o niezdolności do pracy powód składał u płatnika składek w następujących terminach: za okres od 30.07.2016r. do 16.08.2016r. , wystawione dnia 29.07.2016r. , wpłynęło do zakładu pracy 8.08.2016r. , za okres 14.07.2016r. do 29.07.2016r. , wystawione dnia 13.07.2016r. wpłynęło do zakładu pracy 29.07.2016r. , za okres 04.10.2016r. do 17.10.2016r. wystawione dnia 3.10.2016r. , wpłynęło do zakładu pracy 14.10 2016r. , za okres 28.10.2016r. do 31.10.2016r. wystawione 17.10.2016r. wpłynęło 2.11.2016r. , za okres od 29.11.2016r. do 20.12.2016r., wystawione dnia 28.11.2018r. wpłynęło dnia 27.12.2016r.

Dowód: akta ZUS – w załączeniu. Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Przepis, który organ rentowy powołał jako podstawę decyzji, a nakładajacy na ubezpieczonego obowiązek dostarczenia zaświadczenia lekarskiego płatnikowi składek w terminie 7 dni od daty otrzymania, został zmieniony ustawą z dnia 15 maja 2015 roku o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz o zmianie niektórych ustaw ( DZ U z dnia 30 lipca 2015r. , poz. 1066) i otrzymał brzmienie ogranicząjace obowiązek ubezpieczonego do dostarczenia płatnikowi składek zaświadczenia lekarskiego bez wskazania terminu wykonania tego obowiązku.

Art. 23 powołanej ustawy z dnia 15 maja 2015 roku wskazuje wprawdzie na stosowanie art. 62 w brzmieniu sprzed 1.01.2016r. , ale tylko wówczas, gdy ubezpieczony został poinformowany o konieczności doręczenia zaświadczenia lekarskiego płatnikowi składek w terminie 7 dni, gdy lekarz zdecydował o wystawieniu zaświadczenia lekarskiego zgodnie z przepisami ustawy zasiłkowej w brzmieniu sprzed 1.01.2016r. Ani w postępowaniu zakończonym wydaną decyzją ani w postępowaniu sądowym organ rentowy nie wykazał, aby powód takie pouczenie otrzymał.

Należy wziąć przy tym także pod uwagę, iz organ rentowy prowadził w 2016r. przeciwko powodowi postępowanie, w wyniku którego decyzją z dnia 28.11.2016r. stwierdził, iz powód nie podlega ubezpieczeniom społecznym, a zasiłek chorobowy przyznano powodowi dopiero w 2018r., co zdaje się odbierać uzasadnienie stawiania zarzutu uchybienia 7 dniowego terminu do złożenia zaświadczeń lekarskich. Dlatego też sąd na podstawie art. 477 14 §2 kpc zmienił zaskarżone decyzje i orzekł jak w sentencji.