Legislator Case Law & Legislation
IV U 1816/18 AI generated

IV U 1816/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1816/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wyroku z dnia 6 lutego 2019r. Zaskarżoną decyzją z dnia 11.09.2018r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. stwierdził, że brak jest podstaw do zmiany decyzji w zakresie uwzględnienia okresu pracy w gospodarstwie rolnym wnioskodawcy E. W. od 01.01.1983r. do 31.08.1984r. ponieważ nie przedłożył zaświadczenia, iż był zgłoszony do ubezpieczenia jako domownik. Od powyższej decyzji odwołanie złożył E. W.. Powołał się na uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 3.10.2012r. sygn. akt III UZP4/12. Twierdził, że do uprawnień emerytalnych zalicza się pracę w gospodarstwie rolnym na podstawie art. 10 ustawy emerytalnej i nie ma obowiązku opłacania składki na KRUS.

Legislator headnote

AI generated

IV U 1816/18 · Sąd powszechny: Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego P. Terenowa w P. w piśmie z dnia 08.06.2018r. stwierdziła brak jakichkolwiek dokumentów potwierdzających ubezpieczenie wnioskodawcy jako domownika u rodziców po dniu 1.01.1983r. ( pismo k-15). Prawo do emerytury nauczycielskiej bez względu na wiek regulują przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U. z 2018r. poz. 1270 tj.) oraz przepisy ustawy z dnia 26 stycznia 1982r. Karta Nauczyciela (dz.U.z 2018r. poz. 967). Z przepisu art. 88 ust. 1 ustawy Karta Nauczyciela wynika, że nauczyciel mający 30-letni okres zatrudnienia , w ty, 20 lat wykonywania pracy w szczególnym charakterze - po rozwiązaniu na swój wniosek stosunku pracy – przejść na emeryturę.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity employment subject to social contributions determination of work incapacity eligibility for unemployment benefits gainful employment past retirement age employment status qualification
AI generated
III AUa 807/18
Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego decyzją z 20 września 2017 r.
V U 1209/16
Decyzją z dnia 9 września 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O., odmówił wnioskodawcy J.
III U 22/14
Decyzją z dnia 31 października 2013 r.
VII U 567/17
K. w dniu 21 kwietnia 2017 r. wniosła odwołanie za pośrednictwem Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie odwołanie od decyzji wydanej przez Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 6 kwietnia 2017 r., znak: (...). Odwołująca wniosła o uwzględnienie okresu podlegania przez nią ubezpieczeniom społecznym i opłacania składek od dnia 29 sierpnia 1987 r. do dnia 31 marca 1993 r. Zdaniem ubezpieczonej brak danych w KRUS w M. potwierdzających opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne rolników wynika wyłącznie z faktu, że dokument ten nie został przekazany z urzędu gminy. Odwołująca również wskazała, że wyczerpała wszystkie możliwości udokumentowania opłaconych składek (
VII U 169/15
M. (1) złożyła odwołanie w dniu 5 stycznia 2015 r. od decyzji wydanej przez Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 18 listopada 2014 r., znak: (...)-2/15 odmawiającej jej prawa do emerytury rolniczej. Odwołująca podniosła, że spełnia wszystkie kryteria do objęcia przedmiotowym świadczeniem wskazując, że pracowała w rolnictwie nieprzerwanie od dnia 1 maja 1975 r. do dnia 30 kwietnia 1979 r. w gospodarstwie rolnym rodziców oraz od dnia 1 maja 1979 r. do dnia 30 września 2012 r. prowadząc własne gospodarstwo rolne. Ubezpieczona stwierdziła, że w pierwszym okresie pracowała jako rolnik w gospodarstwie ogrodniczym założonym przez nią i jej męża na terenie nieruchomości rodziców męża. Odnosząc się do drugiego okresu ubezpieczona wskazała, że przez 33 lata prowadzenia gospodarstwa rolnego z mężem odprowadzano składki do KRUS. Odwołująca podniosła, że w okresie od dnia 30 września 2002 r. do dnia 1 stycznia 2003 r. prowadziła dodatkowo wraz z mężem działalność gospodarczą polegającą na handlu kwiatami (

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 1816/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 lutego 2019 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Anna Guniewska Protokolant: st. sekr. sądowy Stanisława Bosek po rozpoznaniu w dniu 6 lutego 2019 r. sprawy E. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę na skutek odwołania E. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 11 września 2018 r. znak: (...) oddala odwołanie Sygn. akt IV U 1816/18

UZASADNIENIE

Wyroku z dnia 6 lutego 2019r. Zaskarżoną decyzją z dnia 11.09.2018r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. stwierdził, że brak jest podstaw do zmiany decyzji w zakresie uwzględnienia okresu pracy w gospodarstwie rolnym wnioskodawcy E. W. od 01.01.1983r. do 31.08.1984r. ponieważ nie przedłożył zaświadczenia, iż był zgłoszony do ubezpieczenia jako domownik. Od powyższej decyzji odwołanie złożył E. W.. Powołał się na uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 3.10.2012r. sygn. akt III UZP4/12. Twierdził, że do uprawnień emerytalnych zalicza się pracę w gospodarstwie rolnym na podstawie art. 10 ustawy emerytalnej i nie ma obowiązku opłacania składki na KRUS.

Wnioskodawca stwierdził, że w spornym okresie pracował jako domownik w gospodarstwie rolnym matki M. W. (1). Składki na ubezpieczenie społeczne były odprowadzane, ale nie posiada na to żadnych dokumentów. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wniósł o jego oddalenie. Twierdził, że od 1983r. można zaliczyć jako uzupełniający jedynie okres opłacania składki na ubezpieczenie społeczne rolników. Organ rentowy powołał się na wyrok Sądu Najwyższego z dnia 23.09.1998r. II IKN 230/98 pkt 2, który stwierdza, że okresy pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 01.01.1983r. mogą być uwzględnione w okresie zatrudnienia ubezpieczonego ubiegającego się o pracowniczą rentę inwalidzką, jeżeli podlegał on jako domownik obowiązkowi ubezpieczenia i z tego tytułu za niego opłacone składki na ubezpieczenie społeczne rolników indywidualnych ( do 31.12.1990r.) lub na społeczne rolników ( po 31.12.1990r.

OSNP 1999/20/657.

Sąd ustalił i zważył, co następuje:

Decyzją z dnia 13.07.2018r. znak: (...) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 22.06.2018r. odmówił wnioskodawcy E. W. prawa do emerytury nauczycielskiej. W uzasadnieniu decyzji stwierdzono, że nie uwzględniono okresu pracy na gospodarstwie rolnym rodziców od dnia 01.01.1983r. do 31.08.1984r. , gdyż wnioskodawca nie przedłożył dokumentu potwierdzającego fakt ubezpieczenia jako domownik. W dniu 14.08.2018r. w związku z wyżej wymienioną decyzją E. W. zwrócił się z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy. Podniósł, że KRUS w P. i w P. nie posiadają dokumentów potwierdzających opłacanie składek prze jego matkę.

Urząd Gminy w D. wydał zaś zaświadczenie, że nie posiada stosownych dokumentów na tę okoliczność. W wyniku tego pisma po ponownej analizie całości przedłożonych dokumentów na okoliczność pracy w wnioskodawcy w gospodarstwie rolnym rodziców ZUS wydał pismo z dnia 11.09.2018r., które Sąd potraktował jako decyzję wydaną w sprawie i od której wnioskodawca złożył odwołanie. Z operatu ewidencji gruntów miasta D. wynika, że M. W. (2) posiadała w okresie od 3.01.1978r. do 31.08.1984r. gospodarstwo rolne o powierzchni 0,7307 ha położone w D. (dowód: zaświadczenie Starosty (...) z dnia 25.07.2016r. k-10) Wnioskodawca był zameldowany w D. od 03.01.1962r. do 20.05.1988r. (zaświadczenie Urzędu Gminy z dnia 22.07.2016r. k-11).

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego P. Terenowa w P. w piśmie z dnia 08.06.2018r. stwierdziła brak jakichkolwiek dokumentów potwierdzających ubezpieczenie wnioskodawcy jako domownika u rodziców po dniu 1.01.1983r. ( pismo k-15). Prawo do emerytury nauczycielskiej bez względu na wiek regulują przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U. z 2018r. poz. 1270 tj.) oraz przepisy ustawy z dnia 26 stycznia 1982r. Karta Nauczyciela (dz.U.z 2018r. poz. 967). Z przepisu art. 88 ust. 1 ustawy Karta Nauczyciela wynika, że nauczyciel mający 30-letni okres zatrudnienia , w ty, 20 lat wykonywania pracy w szczególnym charakterze - po rozwiązaniu na swój wniosek stosunku pracy – przejść na emeryturę.

Zgodnie z ust. 2 a nauczyciele urodzeniu po dniu 31.12.1948r. przed dniem 1 stycznia 1969r. zachowują prawo do przejścia na emeryturę bez względu na wiek, jeżeli:

1. Spełnili warunki do uzyskania emerytury, określone w ust. 1 w ciągu dziesięciu lat od dnia wejścia w życie ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS , z wyjątkiem warunku rozwiązania stosunku pracy oraz 2. Nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – na dochody budżetu państwa. W niniejszej sprawie odmówiono wnioskodawcy ur. (...) na wniosek z dnia 22.06.06.2018r. prawa do emerytury , ponieważ ww. nie udowodnił 30-letniego stażu pracy a jedynie 29 lat 3 miesiące i 9 dni ( okresów składkowych, nieskładkowych, uzupełniających) Do stażu ubezpieczeniowego nie przyjęto okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców J. i M.

W. (1) od 01.01.1983r. do 31.08.1984r. ponieważ wnioskodawca nie przedłożył zaświadczenia z KRUS o opłacaniu składek przez rodziców za domownika ( uznano okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 03.01.1978r. do 31.12.1982r.) W oświadczeniu z dnia 09.02.2009r. (k-45 akt I tom) wnioskodawca stwierdził, żę nie przedłoży zaświadczenia o opłacaniu składek przez rodziców, ponieważ archiwum w Urzędzie Gminy D. uległo zniszczeniu. Zgodnie z art. 10.1. ustawy emerytalnej przy ustalaniu prawa do świadczenia oraz przy obliczaniu jego wysokości uwzględnia się również następujące okresy, traktując je z zastrzeżeniem art. 56 , jak okresy składkowe:

1. Okresy ubezpieczenia społecznego rolników, za które opłacano przewidziane w odrębnych przepisach składki, 2. Przypadające przed dniem 1 lipca 1977r. okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego po ukończeniu 16 roku życia.

3. Przypadające przed dniem 1 stycznia 1983r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, jeżeli okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art. 5-7, są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu. Oznacza to, że od 1983r. można zaliczyć jako uzupełniający jedynie okres opłacania składki na ubezpieczenie społeczne rolników. Nie ulega wątpliwości, że wnioskodawca w spornym okresie pracował w gospodarstwie rolnym matki jako domownik i podlegał z tego tytułu przymusowi ubezpieczenia społecznego oraz że nie zostały opłacone za niego przez rolnika składki ubezpieczeniowe. Mając na uwadze powyższe Sąd oddalił odwołanie na podstawie art. 477 14 § 1 kpc.