Legislator Case Law & Legislation
IV U 1411/18 AI generated

IV U 1411/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1411/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 17 października 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. odmówił ubezpieczonej K. M. (1) przyznania prawa do emerytury pomostowej. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł, że ubezpieczona przed dneim 1 stycznia 1999 r. nie wykonywała pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych lub w rozumieniu art. 32 i 33 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy nadto podniósł, że ubezpieczona nie rozwiązała stosunku pracy z pracodawcą.

Legislator headnote

AI generated

IV U 1411/18 · Sąd powszechny: odmówił ubezpieczonej K. M. (1) przyznania prawa do emerytury pomostowej. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł, że ubezpieczona przed dneim 1 stycznia 1999 r. nie wykonywała pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych lub w rozumieniu art. 32 i 33 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy nadto podniósł, że ubezpieczona nie rozwiązała stosunku pracy z pracodawcą.

Keywords

AI generated
occupational disability benefits limited work availability permanent earning incapacity medically certified work incapacity sufficient earning capacity access to a profession
AI generated
VIII U 1147/13
Decyzją z dnia 16.05.2013 r.
IV U 1170/19
Ubezpieczony A. B. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 5 września 2019 r., znak: (...), odmawiającej mu prawa do emerytury pomostowej. Ubezpieczony podniósł, że w okresie od 21 listopada 1988 r. do 24 lutego 1989 r. wykonywał pracę na stanowisku kamieniarz w pełnym wymiarze czasu pracy. Wyjaśnił, że wprawdzie zawarł umowę o pracę na stanowisku ucznia, jednak tylko dlatego, że pracodawca miał z tego tytułu profity z cechu rzemiosła. Podkreślił, że w momencie zawierania umowy o pracę miał 29 lat.
VII U 822/22
L. 30 czerwca 2022r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 2 czerwca 2022r., znak: (...) odmawiającej prawa do emerytury pomostowej. Zarzucił: - brak podjęcia przez organ rentowy wszelkich czynności zmierzających do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego sprawy, w szczególności poprzez nieprzeprowadzenie dowodu z dokumentacji osobowej i płacowej dotyczącej zatrudnienia w (...) w likwidacji, w sytuacji gdy dowody te prowadzą do wniosku, że ubezpieczony wykonywał pracę w szczególnych warunkach w okresie kwestionowanym przez organ, zatem przysługuje mu prawo do emerytury pomostowej; - błędne ustalenie stanu faktycznego sprawy poprzez nieuznanie przez organ pracy wykonywanej w szczególnych warunkach lub pracy o szczególnym charakterze w okresie od 24 września 1981r. do 31 grudnia 2008r., ponieważ pracodawca w świadectwie wykonywania pracy w szczególnych warunkach z 4 czerwca 2009r. nie wymienił charakteru pracy ściśle według rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r., w sytuacji gdy stanowiska pracy wskazane w świadectwie pracy z dnia 4 czerwca 2009r. - określone w załączniku nr 1 do zarządzania Nr 3 Ministra Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego z dnia 30 marca 1985r. w sprawie prac wykonywanych w szczególnych warunkach w zakładzie resortu hutnictwa i przemysłu maszynowego - pokrywają się i są tożsame ze stanowiskami pracy określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego oraz wzrostu emerytur i rent inwalidzkich dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze; - błędne ustalenie stanu faktycznego poprzez nieuznanie przez ZUS okresu od 24 września 1981r. do 31 grudnia 2008r. jako okresu pracy wykonywanej w szczególnych warunkach lub pracy o szczególnym charakterze, ponieważ pracodawca w świadectwie wykonywania pracy w szczególnych warunkach z 4 czerwca 2009r. nie wymienił charakteru pracy ściśle według rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r., w sytuacji gdy dla oceny, czy pracownik pracował w szczególnych warunkach nie ma znaczenia nazwa zajmowanego przez niego stanowiska określona w świadectwie pracy, ale przede wszystkim rodzaj powierzonej mu pracy i rzeczywiście wykonywanych zadań pracowniczych; - błędne ustalenie stanu faktycznego sprawy poprzez nieuznanie przez ZUS okresu zatrudnienia od 1 stycznia 2009r. do 30 kwietnia 2009r., ponieważ pracodawca nie potwierdził pracy M.
VIII U 544/20
Decyzją z 23 marca 2020r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. odmówił ubezpieczonemu J. K. ( K. ) prawa do emerytury pomostowej, ponieważ ubezpieczony nie osiągnął wieku 60 lat, nie udowodnił okresu pracy w szczególnych warunkach wynoszącego co najmniej 15 lat oraz nie udowodnił rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą.
IV U 155/14
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 1411/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 11 stycznia 2019 roku Sąd Okręgowy w Częstochowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: SSR del. Barbara Sobocińska po rozpoznaniu w dniu 11 stycznia 2019 roku w Częstochowie na posiedzeniu niejawnym, w trybie art. 148 (1) § 1 kodeksu postępowania cywilnego sprawy z odwołania K. M. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C. o emeryturę pomostową na skutek odwołania K. M. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C. z dnia 17 października 2018 roku Znak (...) oddala odwołanie Sygn. akt IV U 1411/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 17 października 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. odmówił ubezpieczonej K. M. (1) przyznania prawa do emerytury pomostowej. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł, że ubezpieczona przed dneim 1 stycznia 1999 r. nie wykonywała pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy o emeryturach pomostowych lub w rozumieniu art. 32 i 33 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy nadto podniósł, że ubezpieczona nie rozwiązała stosunku pracy z pracodawcą.

W odwołaniu wniesionym do sądu ubezpieczona wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i przyznanie prawa do emerytury pomostowej podnosząc, że od 36 lat pracuje na stanowisku fizjoterapeuty z urządzeniami wytwarzającymi pole elektromagnetyczne, w pełnym wymiarze czasu pracy, będąc zatrudniona od 1 września 1982 r. do 31 lipca 1995 r. w (...)we W. oraz od 1 sierpnia 1995 r. do 31 lipca 1999 r. w (...) w C.. Ubezpieczona wskazała, że od 1 sierpnia 2001 r. jest zatrudniona na stanowisku fizjoterapeuty w (...) dla osób psychicznie chorych.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w C. wniósł o oddalenie odwołania, wywodząc jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Ustalenia faktyczne: K. M. (1) urodziła się (...). W dniu 28 maja 2018 r. roku ubezpieczona złożyła wniosek o przyznanie prawa do emerytury pomostowej. Wnioskodawca wykazała staż emerytalny w wymiarze 33 lat, 2 miesięcy i 4 dni okresów składkowych oraz 2 lat, 5 miesięcy i 29 dni okresów nieskładkowych. W okresie od 1 września 1982 r. do 31 lipca 1995 r. oraz od 15 czerwca 2000 r. do 17 czerwca 2001 r. ubezpieczona była zatrudniona w (...) we W. na stanowisku technika fizjoterapii.

W okresie od 1 sierpnia 1995 r. do 31 lipca 1999 r. K. M. (1) była zatrudniona w (...) w C. na stanowisku technika fizjoterapii. W okresach od 11 sierpnia 1999 r. do 14 czerwca 2000 r. i od 27 czerwca 2001 r. do 31 lipca 2001 r. K. M. (2) była zarejestrowana jako osoba bezrobotna pobierająca zasiłek dla bezrobotnych. Od 1 sierpnia 2001 r. do 31 grudnia 2017 r. i od 1 stycznia 2018 r. ubezpieczona jest zatrudniona jako fizjoterapeuta w (...) w L.. (dokumenty w: aktach rentowych) Rozważania prawne. Ubezpieczona nie złożyła wniosku o przeprowadzenie rozprawy i sąd rozpoznał sprawę na posiedzeniu niejawnym, wydając wyrok w trybie art. 148 (1) kodeksu postępowania cywilnego.

Ubezpieczona dochodziła prawa do emerytury pomostowej. Zgodnie z art. 4 ustawy 19 grudnia 2008 roku o emeryturach pomostowych. prawo do emerytury pomostowej, z uwzględnieniem art. 5-12, przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki: 1)urodził się po dniu 31 grudnia 1948 r.; 2)ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat; 3)osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 lat dla mężczyzn; 4)ma okres składkowy i nieskładkowy, ustalony na zasadach określonych w art. 5-9 i art. 11 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i co najmniej 25 lat dla mężczyzn; 5)przed dniem 1 stycznia 1999 r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub prace w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy o emeryturach i rentach z FUS; 6)po dniu 31 grudnia 2008 r. wykonywał pracę w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3; 7)nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy.

Z kolei art. 49 ustawy stanowi, iż prawo do emerytury pomostowej przysługuje również osobie, która: 1)po dniu 31 grudnia 2008 r. nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3; 2)spełnia warunki określone w art. 4 pkt 1-5 i 7 i art. 5-12; 3)w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. Powyższe przepisy wskazują, iż w celu otrzymania prawa do emerytury pomostowej, poza warunkami wykazania określonego okresu stażowego, okresów pracy w warunkach szczególnych oraz wieku, konieczne jest również rozwiązanie stosunku pracy.

Redakcja wskazanych wyżej przepisów wskazuje, że ustawowe przesłanki do nabycia wnioskowanego przez ubezpieczoną prawa (emerytury pomostowej) muszą być spełnione wszystkie łącznie w chwili złożenia wniosku i najpóźniej w dniu wydania wyroku w trybie art. 148 (1) k.p.c. Przesłanki nabycia prawa do emerytury na podstawie przepisów o emeryturach pomostowych muszą być spełnione łącznie, co oznacza, że brak choćby jednego z tych warunków powoduje niemożność nabycia uprawnień emerytalnych (wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 11 września 2012 r., w sprawie III AUa 440/12).

Ubezpieczona jest nadal pracownikiem (...) w L., o czym świadczą nie tylko dokumenty w aktach rentowych ale również oświadczenie samej ubezpieczonej z dnia 9 stycznia 2019 r. (vide k. – 18 akt). Zatem ubezpieczona nie spełnia warunku z art. 4 pkt 7 ustawy o emeryturach pomostowych, co skutkuje oddaleniem odwołania. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 15 grudnia 2000 roku, sygn. akt II UKN 147/00 istota decyzji organu rentowego polega na rozstrzygnięciu o prawie do konkretnego świadczenia (lub o jego wysokości) jako całości, a nie o poszczególnych elementach składających się na to prawo.

Sąd stwierdzający spełnienie przez ubezpieczonego jednego lub więcej warunków powstania prawa do świadczenia, nie może ustalić tego w sentencji wyroku, przy jednoczesnym oddaleniu odwołania ubezpieczonego od niekorzystnej dla niego decyzji organu rentowego. Zatem zbędnym było prowadzenie postępowania dowodowego w kierunku ustalenia pozostałych przesłanej z art. 4 cytowanej ustawy, skoro niespełnienie przesłanki rozwiązania stosunku pracy warunkuje brak prawa do emerytury pomostowej. Mając na uwadze powyższe sąd orzekł jak w sentencji wyroku na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c.