Legislator Case Law & Legislation
I C 616/18 AI generated

I C 616/18 · Sąd powszechny

Case Number I C 616/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka H. B. wystąpiła w dniu 18 września 2018 r. z pozwem przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych, domagając się od niego odszkodowania w kwocie 120.000 zł z powodu niewykreślenia z hipoteki jej nieruchomości obciążenia na kwotę 60.000 zł z tytułu nieopłaconych składek, w sytuacji gdy ma zawieszoną działalność gospodarczą i nie jest obowiązana do opłacania składek na ZUS (k. 2). Pozwany wniósł o oddalenie powództwa jako bezzasadnego i zasądzenie na jego rzecz od powódki kosztów procesu według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 102 k.p.c; I C 616/18 · Sąd powszechny: Z powyższych względów powództwo oddalono jako bezzasadne. O kosztach procesu orzeczono na podstawie art. 102 k.p.c., w świetle podniesionych na rozprawie przez pełnomocnika pozwanego okoliczności dotyczących stanu zdrowia powódki. Jak wykazał to pełnomocnik pozwanego, powódka od kilku lat cierpi na schizofrenię paranoidalną. Z tego tytułu uznano ją za niezdolną do pracy. Sytuacja majątkowa powódki była znana Sądowi z treści jej oświadczenia majątkowego, co legło u podstaw znacznego zwolnienia jej od kosztów. Ujawnione w toku procesu okoliczności o stanie jej zdrowia, każą w innym świetle spojrzeć na jej sytuację i próbę wyjaśnienia stanu jej obciążeń na drodze sądowej.

Keywords

AI generated
outstanding insurance premiums reimbursement by health insurer suspension of disability benefits reapplication for disability pension social security contributions arrears paranoid schizophrenia

Cited Legislation

AI generated
art. 102 k.p.c
O kosztach procesu orzeczono na podstawie art. 102 k.p.c., w świetle podniesionych na rozprawie przez pełnomocnika pozwanego okoliczności dotyczących stanu zdrowia powódki.
AI generated
VII U 3/16
złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W.
VII U 1154/24
W dniu 21 czerwca 2024 r. M. B. (2) reprezentowany przez swojego ojca R. B. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 14 maja 2024 r., znak: (...) w przedmiocie wykonania Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie z dnia 14 lutego 2024 r. sygn. akt VII U 384/22. Ubezpieczony wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji w zakresie daty przyznania świadczenia. Uzasadniając swoje stanowisko odwołujący wskazał, że decyzją z dnia 14 maja 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. wykonał w części wyrok Sądu przyznając mu okresową rentę socjalną mimo całkowitej niezdolności do pracy uznanej wyrokiem sądu (odwołanie z dnia 20 czerwca 2024 r. k. 3-8 a.s.).
VII U 1397/21
W dniu 23 sierpnia 2021r. A. S. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 16 lipca 2021r., nr (...), i wniosła o jej zmianę poprzez stwierdzenie podlegania ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 1 grudnia 2020r. do 31 marca 2021r., ewentualnie od 1 stycznia 2021r. do 31 marca 2021r. bądź od 1 do 31 marca 2021r. Ubezpieczona zarzuciła zaskarżonej decyzji naruszenie art. 14 ust. 1, 1a, 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych, poprzez błędne zastosowanie i przyjęcie, iż nie podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od 1 grudnia 2020r. do 31 marca 2021r., podczas gdy opłaciła składki na ubezpieczenia społeczne, w tym dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, oraz złożyła wniosek o wyrażenie zgody na opłacenie składek na dobrowolne ubezpieczenie chorobowe za okres od grudnia 2020r. do kwietnia 2021r., a niewykonanie niezbędnych czynności w terminie wynikało z rozwijającego się stanu chorobowego.
III USK 237/21
Wyrokiem z 3 marca 2020 r., III AUa [...], Sąd Apelacyjny w [...] oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W.
VIII U 680/20
Decyzją z dnia 24 stycznia 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: I C 616/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 marca 2019 r. Sąd Okręgowy w Olsztynie I Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: SSO Juliusz Ciejek Protokolant: protokolant sądowy Anna Kosowska po rozpoznaniu w dniu 19 marca 2019 r. w Olsztynie na rozprawie sprawy z powództwa H. B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych o zapłatę I. powództwo oddala, II. nie obciąża powódki kosztami procesu na rzecz pozwanego. Sygn. akt I C 616/18

UZASADNIENIE

Powódka H. B. wystąpiła w dniu 18 września 2018 r. z pozwem przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych, domagając się od niego odszkodowania w kwocie 120.000 zł z powodu niewykreślenia z hipoteki jej nieruchomości obciążenia na kwotę 60.000 zł z tytułu nieopłaconych składek, w sytuacji gdy ma zawieszoną działalność gospodarczą i nie jest obowiązana do opłacania składek na ZUS (k. 2). Pozwany wniósł o oddalenie powództwa jako bezzasadnego i zasądzenie na jego rzecz od powódki kosztów procesu według norm przepisanych.

W uzasadnieniu swego stanowiska podniósł, że powódka zalega z zapłatą składek za okres od lipca 2005 r. do marca 2011 r. w łącznej wysokości 103.567,87 zł. Należności z tytułu składek zabezpieczone są wpisem hipoteki w łącznej kwocie 54.656,70 zł na nieruchomości powódki, a należności objęte wpisem nie zostały jak dotąd umorzone (k. 31). Sąd ustalił, co następuje: Powódka H. B. prowadziła działalność gospodarczą w okresie od 14 czerwca 2005 r. do 8 marca 2011 r. Zalegała ze składkami wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w W.

Oddziału w O. Inspektoratu w S. na kwotę 103.97,87 zł. Należność z tytułu składek zabezpieczono wpisem hipoteki na jej nieruchomości położonej w R., dla której Sąd Rejonowy w Szczytnie prowadzi Księgę Wieczystą nr (...) na podstawie tytułów wykonawczych wystawionych w liczbie 23 sztuk przez Inspektorat w S. w okresie od 29 listopada 2007 r. do 29 czerwca 2011 r. W dniu 8 czerwca 2010 r. zapadł przed Sądem Rejonowym w Szczytnie w sprawie (...)wyrok uniewinniający powódkę od stanowiącego wykroczenie zarzutu niedopełnienia obowiązku odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne i Fundusz Pracy w okresie od marca do września 2009 r.

W dniu 9 maja 2016 r. została wydana wobec powódki decyzja warunkowa ZUS w sprawie umorzenia należności na podstawie tzw. ustawy abolicyjnej na kwotę 44.280,31 zł. W dniu 22 czerwca 2016 r. podpisano pomiędzy stronami umowę o rozłożeniu na raty należności niepodlegających umorzeniu w wyniku abolicji, która jest realizowana. W dniu 30 listopada 2017 r. powódka złożyła wniosek o umorzenie zadłużenia z uwagi na trudności finansowe. Wniosek jest obecnie rozpatrywany w centrum Umorzeń ZUS w B.. (dowód: zaświadczenie k. 66, odpis k.w.- k. 68-69, wyrok k. 84,decyzja k. 34-35, umowa (...), niezaprzeczone) U powódki rozpoznano w trakcie pobytu w Wojewódzkim Zespole (...) w O. w 2015 r. schizofrenię paranoidalną.

Od października 2015 r. zaliczono ją z tego tytułu do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności z niezdolnością do pracy. (dowód: karta informacyjna k. 91, decyzja k.

92) Należności objęte wpisami do księgi wieczystej nie zostały jak dotąd ani opłacone, ani umorzone. (niezaprzeczone k.

93)

Sąd zważył, co następuje:

Roszczenie powódki o zapłatę odszkodowania jako bezzasadne nie zasługuje na uwzględnienie. Powódka dochodząc odszkodowania, a więc naprawienia szkody majątkowej obowiązana jest wykazać i udowodnić wszystkie trzy przesłanki odpowiedzialności pozwanego jakimi są: zawinione, bezprawne działanie lub zaniechanie sprawcy, szkodę majątkowa, jaka powstała w majątku poszkodowanego i związek przyczynowy pomiędzy działaniem a tą szkodą. W niniejszym procesie powódka ani nie wykazała ani nie udowodniła żadnej z tych przesłanek.

Nie zostało wykazane, aby decyzje, będące podstawą wpisu hipoteki zostały zmienione lub uchylone w przewidzianym do tego trybie. Fakt uniewinnienia powódki od wykroczenia w postaci nieopłacania składek za 6 miesięcy 2009 r. nie jest taką okolicznością. Uniewinnienie może bowiem zapaść z wielu przyczyn, jak choćby braku winy lub umyślności w nieopłacaniu składek. Nie oznacza to automatycznie braku ich wymagalności pomimo uniewinnienia. Powódka nie wykazała też aby na skutek wpisów hipoteki poniosła jakąkolwiek szkodę majątkową.

Wpis hipoteki jest formą zabezpieczenia roszczeń w tym wypadku, a jak poniesiono nie wykazano aby wpisy były bezprawne. Powódka nie wykazała też istnienia związku przyczynowego pomiędzy wpisem hipoteki a szkodą. Ponadto z faktu zawarcia umowy rozłożenia należności na raty i ubiegania się o jej umorzenie, niezbicie wynika, że powódka uznaje istnienie zadłużenia z tytułu składek. Nawet, gdyby doszło do umorzenia należności objętych zabezpieczeniem hipotecznym to do usunięcia wpisów z księgi wieczystej nieruchomości powódki służą inne roszczenia i środki prawne, niż powództwo o odszkodowanie.

Z powyższych względów powództwo oddalono jako bezzasadne. O kosztach procesu orzeczono na podstawie art. 102 k.p.c., w świetle podniesionych na rozprawie przez pełnomocnika pozwanego okoliczności dotyczących stanu zdrowia powódki. Jak wykazał to pełnomocnik pozwanego, powódka od kilku lat cierpi na schizofrenię paranoidalną. Z tego tytułu uznano ją za niezdolną do pracy. Sytuacja majątkowa powódki była znana Sądowi z treści jej oświadczenia majątkowego, co legło u podstaw znacznego zwolnienia jej od kosztów. Ujawnione w toku procesu okoliczności o stanie jej zdrowia, każą w innym świetle spojrzeć na jej sytuację i próbę wyjaśnienia stanu jej obciążeń na drodze sądowej.

Właśnie wskazany stan zdrowia jest ową szczególną okolicznością uzasadniającą, zgodnie z treścią art. 102 k.p.c. nieobciążanie powódki kosztami procesu na rzecz pozwanego.