Legislator Case Law & Legislation
I C 2075/18 AI generated

I C 2075/18 · Sąd powszechny

Case Number I C 2075/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka I. C. domagała się zasądzenia od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. 1000,00 złotych wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od 17 listopada 2016 r., tytułem odszkodowania na wypadek śmierci z grupowego ubezpieczenia pracowniczego typu P (...) u pracodawcy swojego ojca (...) sp. z o.o. w W.. W uzasadnieniu podała, że jest córką B. C., który jako pracownik ochrony w ZUS w K. od kilku lat przed zgonem tj. od stycznia 2012r. posiadał u strony pozwanej ochronę ubezpieczeniową z tytułu grupowego ubezpieczenia pracowniczego typu P (...).

Legislator headnote

AI generated

art. 481 k.c; I C 2075/18 · Sąd powszechny: Spór pomiędzy stronami dotyczył wykładni § 26 ust. 3 OWU (...) zgodnie z którym (...) S.A. nie ponosi odpowiedzialności w przypadku samobójstwa ubezpieczonego popełnionego w okresie 2 lat od początku odpowiedzialności w stosunku do tego ubezpieczonego. Strona pozwana zarzuciła, że skoro pracodawca (...) Sp. z o.o., przekazał składkę na ubezpieczenie grupowe dopiero w listopadzie 2015r., odpowiedzialność strony pozwanej rozpoczęła się od 1 grudnia 2015r., a tym samym wobec nieopłacenia składki za listopad 2015. przerwana została ciągłość ubezpieczenia B.

Keywords

AI generated
occupational accident insurance sick pay insurance benefits voluntary unemployment termination of insurance benefits duration of insurance entitlement group insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 481 k.c
O odsetkach orzeczono zgodnie z art. 481 k.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 2075/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 marca 2019 roku Sąd Rejonowy w Kłodzku Wydział I Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Eliza Skotnicka Protokolant: sekr. sąd. Magda Biernat po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 7 marca 2019 roku w Kłodzku sprawy z powództwa I. C. przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę 1000 zł I. zasądza od strony pozwanej (...) Zakładu (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powódki I. C. 1000 zł (jeden tysiąc złotych) wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od 25 listopada 2018 roku do dnia zapłaty, II. dalej idące powództwo w części dotyczącej odsetek oddala, III. zasądza od strony pozwanej na rzecz powódki 337 zł tytułem zwrotu kosztów procesu.

UZASADNIENIE

Powódka I. C. domagała się zasądzenia od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. 1000,00 złotych wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od 17 listopada 2016 r., tytułem odszkodowania na wypadek śmierci z grupowego ubezpieczenia pracowniczego typu P (...) u pracodawcy swojego ojca (...) sp. z o.o. w W.. W uzasadnieniu podała, że jest córką B. C., który jako pracownik ochrony w ZUS w K. od kilku lat przed zgonem tj. od stycznia 2012r. posiadał u strony pozwanej ochronę ubezpieczeniową z tytułu grupowego ubezpieczenia pracowniczego typu P (...).

B. C. 17 października 2016r. popełnił samobójstwo. Powódka zwróciła się wówczas do strony pozwanej o wypłatę świadczenia na wypadek śmierci ubezpieczonego. Strona pozwana odmówiła wypłaty odszkodowania pismem z 16 listopada 2016r., ze względu na brak dwuletniego stażu ubezpieczenia. Powódka odwołała się od decyzji ubezpieczyciela, lecz została ona podtrzymana pismem z 16 lutego 2017r. Zdaniem powódki należy uznać, że celem B. C. było zapewnienie sobie nieprzerwanej ochrony ubezpieczeniowej u strony pozwanej, w związku z czym należy jej się odszkodowanie z tytułu śmierci ubezpieczonego.

Strona pozwana (...) Zakład (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. we W. w odpowiedzi na pozew wniosła o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przypisanych. W uzasadnieniu strona pozwana podała, że B. C. w dniu śmierci był objęty ubezpieczeniem grupowym pracowniczym typu P (...) między innymi na wypadek śmierci ubezpieczonego na podstawie polisty nr (...) od 1 grudnia 2015r. Nowy pracodawca ubezpieczonego (...) sp. z o.o. w W. zatrudnił B. C. od 1 października 2015r. , lecz potrącenie pierwszej składki nastąpiło z wynagrodzenia za pracę w listopadzie 2015r., wpłaconej w grudniu 2015r., stąd odpowiedzialność pozwanej rozpoczęła się od 1 grudnia 2015r.

Zmarły był uprzednio ubezpieczony przez (...) sp. z o.o. (...) w S., umowa o pracę została rozwiązana na podstawie porozumienia stron w dniu 30 września 2015r., a wraz z jej rozwiązaniem ustała odpowiedzialność strony pozwanej. Stąd zdaniem strony pozwanej jedyną podstawą ubiegania się o świadczenie z tytułu śmierci ubezpieczonego na podstawie (...) stanowiło ubezpieczenie, w którym odpowiedzialność (...) S.A. rozpoczęła się 1 grudnia 2015r. B. C. popełnił samobójstwo 17 października 2016r., a więc przed upływem 2 lat od tej daty.

Zgodnie z §26 pkt 3 OWU (...), (...) S.A. nie ponosi odpowiedzialności w przypadku samobójstwa ubezpieczonego popełnionego w okresie 2 lat od początku odpowiedzialności w stosunku do tego ubezpieczonego. Bezspornym między stronami było, że B. C. był ubezpieczony w ramach umowy grupowego ubezpieczenia pracowniczego (...) P (...) w pozwanym (...) Zakładzie (...) na (...) S.A. z siedzibą w W. oraz że powódka I. C. była osobą uposażoną w zakresie 100% sumy ubezpieczenia. Bezspornym było także, że ubezpieczony co najmniej od stycznia 2013r. do śmierci tj. do 17 października 2016r. pracował jako pracownik ochrony w Oddziale ZUS w K., lecz w tym czasie kilkukrotnie zmieniał się jego pracodawca.

Sąd ustalił ponadto następujący stan faktycznym: B. C. pracował w Oddziale ZUS w K. jako brygadzista. B. C. przywiązywał bardzo dużą uwagę do zapewnienia ciągłości ubezpieczenia grupowego, w szczególności z uwagi na to, że często zmieniał się jego pracodawca. Ubezpieczony załatwiał formalności, wspierał pozostałych sześciu pracowników w grupie i namawiał, żeby kontynuowali ubezpieczenie, tłumacząc, że brak ciągłości ubezpieczenia spowoduję utratę uprawnień. B. C. posiadał u strony pozwanej następujące polisy ubezpieczenia grupowego u poszczególnych pracodawców: - polisa nr (...) od 1 stycznia 2013r. do 31 grudnia2013r.

– pracodawca (...) Sp. z o.o. (...) nr deklaracji (...)– płatnik B. C.; - polisa nr (...) od 1 stycznia 2014r. do 31 marca 2014r. – pracodawca (...) Sp. z o.o. (...) nr deklaracji (...) – płatnik B. C.; - polisa nr (...) od 1 kwietnia 2014r. do 31 października 2015r. – pracodawca (...) Sp. z o.o. (...) nr deklaracji (...) – płatnik B. C.; - polisa nr (...) od 1 grudnia 2015r. do 18 października 2016r. – pracodawca (...) Sp. z o.o. nr deklaracji (...) – płatnik B. C.; B. C. od 1 października 2015r. był zatrudniony przez (...) Sp. z o.o. i 30 października 2015r. wypełnił deklarację przystąpienia do grupowego ubezpieczenia.

Jako przyczynę zmiany deklaracji wskazano zmianę danych ubezpieczonego. W imieniu pracodawcy – ubezpieczającego deklarację podpisał 6 listopada 2015 r. specjalista ds. kadr i płac w (...) Sp. z o.o. i przekazał ubezpieczycielowi. Składki na ubezpieczenie grupowe były potrącane przez pracodawcę z wynagrodzenia za pracę B. C.. Pierwsza składka w wysokości 43 zł została potrącona z wynagrodzenia wypłaconego w listopadzie 2015r. Dowód: - zeznania świadka A. I. k. 49; - zeznania świadka M. C. k. 49v - 50; - przesłuchanie powódki I.

C. k. 50; - deklaracja przystąpienia do ubezpieczenia grupowego k. 25; - karty wynagrodzeń za rok 2015 B. C. k. 24; - umowy o pracę, świadectwa pracy i aneksu do umowy o prace k. 5 – 7. W tak ustalonym stanie faktycznym

Sąd zważył, co następuje:

Powództwo podległo uwzględnieniu w całości co do należności głównej i w znacznej części obejmującej należności uboczne. Zgodnie z art. 805 § 1 k.c przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. § 2. Świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie:

1) przy ubezpieczeniu majątkowym - określonego odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku;

2) przy ubezpieczeniu osobowym - umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej. W sprawie bezspornym było, że stronę pozwaną łączyła z B. C. umowa grupowego ubezpieczenia pracowniczego (...) P (...) zgodnie, z którą osobie uposażonej przysługiwało 100 % świadczenia na wypadek śmierci ubezpieczonego. Bezspornie B. C. popełnił samobójstwo 17 października 2016r. Powódka dochodzi jedynie części należnego jej świadczenia z tytułu śmierci ubezpieczonego.

Spór pomiędzy stronami dotyczył wykładni § 26 ust. 3 OWU (...) zgodnie z którym (...) S.A. nie ponosi odpowiedzialności w przypadku samobójstwa ubezpieczonego popełnionego w okresie 2 lat od początku odpowiedzialności w stosunku do tego ubezpieczonego. Strona pozwana zarzuciła, że skoro pracodawca (...) Sp. z o.o., przekazał składkę na ubezpieczenie grupowe dopiero w listopadzie 2015r., odpowiedzialność strony pozwanej rozpoczęła się od 1 grudnia 2015r., a tym samym wobec nieopłacenia składki za listopad 2015. przerwana została ciągłość ubezpieczenia B.

C.. W ocenie Sądu w okolicznościach sprawy trudno zaakceptować takie stanowisko strony pozwanej. Pokreślić trzeba, że § 26 ust. 3 OWU (...) powinien być interpretowany zgodnie z zasadami wykładni celowościowej. Nie ulega wątpliwości, że ubezpieczyciel zastrzegając w odniesieniu do odpowiedzialności z tytułu śmierci ubezpieczonego okres karencji 2 lat trwania odpowiedzialności ubezpieczeniowej wobec danego ubezpieczonego w przypadku samobójstwa ubezpieczonego, dąży do zapobiegania nadużyciom w tym zakresie. Tymczasem B. C. od czasu, gdy pracował w ZUS w K. tj. od 1 stycznia 2013r. korzystał z grupowego ubezpieczenia typu P (...) i przywiązywał szczególną uwagę do zachowania ciągłości tego ubezpieczenia.

Podkreślić należy, że B. C. podpisał deklarację przystąpienia 30 października 2015r., a więc przed upływem okresu za jaki była zapłacona składka przez poprzedniego pracodawcę. Nie bez znaczenia jest okoliczność, że w pracowniczych ubezpieczeniach grupowych stronami umowy są ubezpieczyciel i ubezpieczający, czyli pracodawca ubezpieczonego. B. C. nie miał więc wpływu na to, kiedy zostaną przekazane deklaracje przystąpienia do ubezpieczenia, a także kiedy zostanie przekazana pierwsza składka przez jego nowego pracodawcę. Zgodnie bowiem z § 24 (...) odpowiedzialność (...) S.A. w stosunku do ubezpieczonego zaczyna się pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, jeżeli spełnione zostały łącznie następujące wymogi:

1. przed rozpoczęciem tego miesiąca kalendarzowego wpłynęły do (...) podpisane przez ubezpieczonych deklaracje przystąpienia wraz z wykazem tych osób;

2. pierwsza składka została przekazana nie później niż w przypadającym w tym miesiącu kalendarzowym terminie przekazania składaki. Pracodawca dokonał potracenia pierwszej składki z wynagrodzenia B. C. już w listopadzie 2015r. , więc trudno przyjąć, że wpłynęła ona na konto ubezpieczyciela dopiero w grudniu 2015r. Brak jest również potwierdzonych danych, kiedy pracodawca przekazał ubezpieczycielowi deklaracje przystąpienia do ubezpieczenia. Z uwagi na to, że pracodawca podpisał deklaracje 6 listopada 2015r. można domniemywać, że deklaracje te zostały przez pracodawcę przekazane ubezpieczycielowi dopiero w listopadzie 2015r.

Z tego powodu zapewne ubezpieczyciel składkę uiszczoną w listopadzie 2015r. zaliczył na grudzień 2015r., przyjmując że początek jego odpowiedzialności wobec ubezpieczonego nastąpił od 1 grudnia 2015r. Tym niemniej kolejne składki potrącane były co miesiąc od listopada 2015r. do września 2016r. Jedynie w październiku 2016r., nie dokonano potrącenia składki z uwagi na zgon ubezpieczonego. Strona pozwana nie wykazała jaki był term płatności składek, kiedy wpływały na konto ubezpieczyciela poszczególne składki i na jaki okres ubezpieczenia były zaliczane.

Z zestawienia potraceń w wynagrodzenia B. C. wynika, że składka za listopada 2015r. została uiszczona. Skoro ubezpieczyciel zaliczył ją na poczet składki należnej w grudniu 2015r., to dlaczego z wynagrodzenia za pracę wypłaconego w grudniu 2015r. potrącono również składkę na ubezpieczenie. W ocenie Sądu B. C. zamierzał zachować ciągłość ubezpieczenia u strony pozwanej. Świadczy o tym chociażby fakt, że deklarację przystąpienia podpisał 30 października 2015r. tj. dzień przed końcem obowiązywania poprzedniej polisy.

W deklaracji tej zakreślono przy tym, że stanowi ona zmianę wcześniejszej deklaracji z uwagi na zmianę danych ubezpieczonego. Bezspornie konieczność zmian w obowiązywaniu umowy grupowego ubezpieczenia wynikała ze zmiany pracodawcy ubezpieczonego. W ocenie Sądu nie można obciążać ubezpieczonego negatywnymi skutkami zaniedbań ze strony pracodawcy i ubezpieczyciela. To bowiem strony umowy, w tym także ubezpieczyciel, powinny zadbać o zapewnienie ubezpieczonym maksymalnych warunków ochrony ubezpieczeniowej i tak ważnej kwestii, jaką jest ciągłość ochrony ubezpieczeniowej z którą wiążą się obowiązki zachowania okresów karencji.

Nie można zgodzić się ze stanowiskiem strony pozwanej, że początek odpowiedzialności ubezpieczyciela wobec B. C. przypada na 1 grudnia 2015 r., a wcześniejsze polisy ubezpieczeniowe obowiązujące nieprzerwanie w od 1 stycznia 2013 r. do 31 października 2015r. nie mają żadnego znaczenia dla oceny zasadności roszczeń powódki. W ocenie Sądu strona pozwana ponosiła odpowiedzialność wobec B. C. na wypadek jego śmierci od 1 stycznia 2013r. Stąd też § 26 ust. 3 OWU (...) nie może mieć zastosowania i strona pozwana zobowiązana jest wypłacić powódce należne świadczenie, zgodnie z warunkami umowy.

Wobec tego, że zgłoszone roszczenie obejmuje jedynie nieznaczną część należnego powódce świadczenia, Sąd zasądził należność główną w całości. O odsetkach orzeczono zgodnie z art. 481 k.c. i art. 817 § 1 i 2 k.c., zgodnie z którym ubezpieczyciel obowiązany jest spełnić świadczenie w terminie trzydziestu dni, licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku. Powódka zgłosiła wniosek o wypłatę świadczenia 24 października 2016r. (wynika to z nr szkody (...), gdzie początkiem nr jest data zgłoszenia szkody), zatem odszkodowanie powinno być wypłacone w terminie do 24 listopada 2016 r.

Tymczasem powódka domaga się zasądzenia odsetek od dnia 17 listopada 2017 r., więc przed datą wymagalności roszczenia, co skutkowało oddalenie powództwa o odsetki od zasądzonej należności głównej za okres od dnia 17 listopada 2016 r. do dnia 24 listopada 2016 r. jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu. O kosztach orzeczono zgodnie z art. 100 zd. 2 k.p.c., przyjmując że stronę pozwaną obciążają w całości koszty postępowania, gdyż powódka uległa nieznacznie w części swojego żądania ubocznego. Stąd zasądzono od strony pozwanej na rzecz powódki 337 zł, w tym 50 zł opłata sądowa od pozwu, 270 zł wynagrodzenie pełnomocnika oraz 17 zł tytułem opłaty skarbowej od pełnomocnictwa.