Legislator Case Law & Legislation
IX U 980/18 AI generated

IX U 980/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 980/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 24 kwietnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie art.83b ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych, w zw. z art. 219 kpa odmówił C. D. (D.) wydania zaświadczenia o zgłoszeniu i okresach podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej w okresie od 01.01.2000r. do 31.12.2002r. Organ rentowy w uzasadnieniu decyzji wskazał, że na 24 kwietnia 2018r. w systemie informatycznym ZUS C. D. figuruje wyłącznie jako osoba zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego w okresie od 30.12.1999r. do 31.12.2002r. z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.

Legislator headnote

AI generated

IX U 980/18 · Sąd powszechny: osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego. Natomiast zgodnie z treścią art. 218 §1 kpa w przypadkach, o których mowa w art. 217 § 2 pkt 2, organ administracji publicznej obowiązany jest wydać zaświadczenie, gdy chodzi o potwierdzenie faktów albo stanu prawnego, wynikających z prowadzonej przez ten organ ewidencji, rejestrów bądź z innych danych znajdujących się w jego posiadaniu. Zgodnie z treścią art.219 kpa odmowa wydania zaświadczenia bądź zaświadczenia o treści żądanej przez osobę ubiegającą się o nie następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie.

Keywords

AI generated
statutory insurance obligation social insurer affiliation to social insurance admission to health insurance practice occupational pension benefits voluntary or optional continued insurance
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 980/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 grudnia 2018 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSR del. Renata Stańczak Protokolant: Gabriela Jokiel przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 11 grudnia 2018 r. w Rybniku sprawy z odwołania C. D. ( C. D. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o wydanie zaświadczenia z zakresu ubezpieczenia społecznego na skutek odwołania C. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 24 kwietnia 2018 r. nr 94 1.oddala odwołanie, 2.zasądza od ubezpieczonego na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. kwotę 180,00 zł ( sto osiemdziesiąt złotych 00/100) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sędzia Sygn. akt. IX U 980/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 24 kwietnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., na podstawie art.83b ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych, w zw. z art. 219 kpa odmówił C. D. (D.) wydania zaświadczenia o zgłoszeniu i okresach podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej w okresie od 01.01.2000r. do 31.12.2002r. Organ rentowy w uzasadnieniu decyzji wskazał, że na 24 kwietnia 2018r. w systemie informatycznym ZUS C. D. figuruje wyłącznie jako osoba zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego w okresie od 30.12.1999r. do 31.12.2002r. z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.

W odwołaniu od powyższej decyzji C. D. wniósł o uchylenie lub zmianę decyzji wskazując, że od 01.01.2000r. do 31.12.2002r. dobrowolnie opłacał składki na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, na co są dowody w postaci złożonych deklaracji oraz potwierdzenia wpłat. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji. Wniósł tez o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego. Sąd ustalił, co następujący stan faktyczny: C.

D. od 1987r. do 31.12.2002r. był funkcjonariuszem Policji. Równocześnie, od 01.09.1998r. prowadził działalność gospodarczą Bar (...) D. C. w R.. Z Kompleksowego Systemu Informatycznego organu rentowego wynika, że z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej C. D. zgłosił się do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego w okresach od 01.01.1999r. do 29.12.1999r. i od 01.01.2003r., natomiast w okresie od 30.12.1999r. do 31.12.2002r. do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych oraz ubezpieczenia zdrowotnego. We wniosku z 19 października 2001r., złożonym do organu rentowego, ubezpieczony zadeklarował przystąpienie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 25.01.2000r.

Z Kompleksowego Systemu Informatycznego wynika także, że C. D., od 01.01.1999r., został zgłoszony do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego jako funkcjonariusz (...) w R.. Pismem z 23 lipca 2012r. organ rentowy ustalił wobec C. D. obowiązek ubezpieczenia społecznego z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej za okres od 01.01.1999r. do 29.12.1999r. Nadto odwołujący został przez organ poinformowany, że w okresie od 30.12.1999r. ma prawo przystąpić dobrowolnie do ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.

Odwołujący nie wystąpił do organu rentowego z takim wnioskiem. We wrześniu 2012r. Biuro (...) Sp. z o.o. w R., obsługujące firmę (...), dokonało sprostowania wcześniejszych dokumentów rejestracyjnych, zgodnie z wytycznymi ZUS, tj., że C. D. od 30.12.1999r. do 31.12.2002r. podlegał jedynie obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu. Odwołujący 17 kwietnia 2018r. złożył w organie rentowym wniosek o wydanie zaświadczenia o zgłoszeniu i okresach podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej za okres od 01.01.2000r. do 31.12.2002r.

W rozpoznaniu wniosku, organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję, omówioną na wstępie. Ubezpieczony nie występował do organu rentowego z wnioskiem o ustalenie podlegania dobrowolnym ubezpieczeniom społecznym i podstawie wymiaru składek z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej w spornym okresie. (dowód: dokumentacja akt organu rentowego dotyczące ubezpieczonego, wypis Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej k. 162, pismo Biura (...) Sp. z o.o. w R. k. 177 a.s., oświadczenie ubezpieczonego złożone na rozprawie 11.12.2018r., czas nagrania 00:13:21-00:16:36 ).

Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za przekonujący, wystarczający do rozstrzygnięcia sprawy. Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie C. D. nie zasługuje na uwzględnienie. Jak wynika z treści art. 83 ust 1ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13.10.1998r. (Dz.U. 2017, poz. 1778 ze zm.) zakład wydaje decyzje w zakresie indywidualnych spraw(…). Art.83b ust. 1 powołanej ustawy wskazuje, iż jeżeli przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego przewidują wydanie postanowienia kończącego postępowanie w sprawie, Zakład w tych przypadkach wydaje decyzję. Z treści art. 217 §1 kpa wynika, że organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie. §2: Zaświadczenie wydaje się, jeżeli:

1) urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa;

2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego. Natomiast zgodnie z treścią art. 218 §1 kpa w przypadkach, o których mowa w art. 217 § 2 pkt 2, organ administracji publicznej obowiązany jest wydać zaświadczenie, gdy chodzi o potwierdzenie faktów albo stanu prawnego, wynikających z prowadzonej przez ten organ ewidencji, rejestrów bądź z innych danych znajdujących się w jego posiadaniu. Zgodnie z treścią art.219 kpa odmowa wydania zaświadczenia bądź zaświadczenia o treści żądanej przez osobę ubiegającą się o nie następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie.

Odwołujący C. D. wystąpił do organu rentowego z wnioskiem o wydanie zaświadczenia o zgłoszeniu i okresach podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej za okres od 01.01.2000r. do 31.12.2002r. Jak wykazało przeprowadzone postępowanie dowodowe, odwołujący faktycznie w okresie spornym, z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej, zgłoszony był jedynie do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Brak jest natomiast zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia społecznego z tego tytułu. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 5 i 14, ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, obowiązującego w okresie spornym (zmieniony od 01.01.1999r. ustawą z 23.12.1999r.

Dz. U. z 1999r., poz. 1256,) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem ust. 3 oraz art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są:

5) osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi, 14) funkcjonariuszami Policji, Z ust. 3 art. 6 wynika natomiast, że obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby wymienione w ust. 1 pkt 13-18, które nie pozostawały w służbie w dniu wejścia w życie ustawy. Odwołujący w okresie spornym był funkcjonariuszem Policji i w sytuacji, gdy prowadził równocześnie działalność gospodarczą, zastosowanie wobec niego miał art. 9 ust 8 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (w brzmieniu nadanym ustawą z 23.12.1999r.

Dz. U. z 1999r., poz. 1256, od 30.12.1999r.), zgodnie z którym osoby pozostające w stosunku służby, które podjęły służbę przed dniem 1 stycznia 1999 r., spełniające jednocześnie warunki do podlegania ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułów, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4-6 i 10, obejmowane są tymi ubezpieczeniami dobrowolnie na swój wniosek. Bezspornie odwołujący wniosku o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem społecznym, za okres sporny, w związku z powadzeniem działalności gospodarczej, nie składał w organie rentowym, co sam potwierdził przed Sądem w toku sprawy.

Nie składał także wniosku o ustalenie podlegania dobrowolnym ubezpieczeniom społecznym, choć faktycznie uiszczał składki na te ubezpieczenia. W tej sytuacji, organ rentowy nie mógł wydać odwołującemu żądanego zaświadczenia o zgłoszeniu i okresach podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w okresie spornym, gdyż informacje te nie wynikają z prowadzonej przez ten organ ewidencji, a tylko na tej podstawie, zgodnie z art. 217 §2 pkt 2 kpa, organ rentowy może takie zaświadczenie wydać.

Zatem organ rentowy wydał prawidłową decyzję, stąd Sąd na mocy art. 477 14 §1 kpc oddalił odwołanie ubezpieczonego jako bezzasadne. W pkt 2 wyroku Sąd z mocy art.98 §1 i §3 kpc w zw. z §9 ust.2 Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015, poz. 1804) zasądził od ubezpieczonego na rzecz organu rentowego kwotę 180,00zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. SSR del. Renata Stańczak