Legislator Case Law & Legislation
V U 783/18 AI generated

V U 783/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 783/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 13 listopada 2018r. - znak (...) - odmówił S. S. prawa do emerytury pomostowej. W uzasadnieniu podano , iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art.4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych , gdyż w dacie złożenia wniosku o emeryturę pomostową nie rozwiązał stosunku pracy , nie udokumentował wymaganego 15 letniego okresu pracy w warunkach szczególnych , a nadto po dniu 31 grudnia 2008r. ubezpieczony nie wykonywał prac w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze - w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 wskazanej ustawy .

Legislator headnote

AI generated

V U 783/18 · Sąd powszechny: W dniu 26 lipca 2018r. S. S. złożył w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych wniosek o emeryturę pomostową . Do przedmiotowego wniosku dołączone zostały świadectwa pracy i inne dokumenty, z których wynikało, że S. S. udokumentował łączny okres zatrudnienia w wymiarze 26 lat, 01 miesiąca i 25 dni . Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. uznał wnioskodawcy – zgodnie z art. 4 ustawy pomostowej – okres pracy w warunkach szczególnych od 10 marca 2010r. do 26 sierpnia 2011r. w Zakładzie Usług (...) . Łączny uznany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych okres pracy w warunkach szczególnych – ustalony zgodnie z art. 4 ustawy pomostowej – wynosił 01 rok 05 miesięcy i 18 dni .

Keywords

AI generated
suspension of pension reapplication for disability pension occupational disability benefits eligibility for unemployment benefits termination of benefits leave on social grounds
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 783/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: star. sekr. sądowy Katarzyna Awsiukiewicz po rozpoznaniu w dniu 23 stycznia 2019 r. w Legnicy sprawy z wniosku S. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o emeryturę pomostową na skutek odwołania S. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 13 listopada 2018 r. znak (...) oddala odwołanie SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Sygn. akt VU 783 / 18

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 13 listopada 2018r. - znak (...) - odmówił S. S. prawa do emerytury pomostowej. W uzasadnieniu podano , iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art.4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych , gdyż w dacie złożenia wniosku o emeryturę pomostową nie rozwiązał stosunku pracy , nie udokumentował wymaganego 15 letniego okresu pracy w warunkach szczególnych , a nadto po dniu 31 grudnia 2008r. ubezpieczony nie wykonywał prac w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze - w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 wskazanej ustawy .

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. nie uznał – jako pracy w warunkach szczególnych - wymienionej w art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych – okresu zatrudnienia w (...) S. w okresie od 15 października 1977r. do 25 października 1978r. , ponieważ pracodawca w świadectwie pracy nie wykazał zarządzenia resortowego , według którego określił zajmowane przez wnioskodawcę stanowisko pracy . Organ rentowy nie zaliczył również do stażu pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze okresu zatrudnienia S. S. w (...) I. od 15 czerwca 1979r. do 31 marca 1993r., gdyż pracodawca w świadectwie pracy nie określił charakteru pracy ściśle według wykazu , działu i pozycji Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze oraz nie wskazał zarządzenia resortowego według którego określił stanowisko zajmowane przez wnioskodawcę we wskazanym okresie .

Odwołanie od powyższej decyzji złożył S. S., w którym domagał się zmiany zaskarżonej decyzji i przyznanie jemu prawa do emerytury pomostowej. W uzasadnieniu skarżący podał, iż zaskarżona decyzja jest niezgodna ze stanem faktycznym i prawnym . Uzasadnienie nie zawierało doprecyzowania powyższych zarzutów . W odpowiedzi na odwołanie strona pozwana wniosła o jego oddalenie. W uzasadnieniu podtrzymała w całości argumenty przedstawione w zaskarżonej decyzji . Sąd ustalił następujący stan faktyczny: S. S. urodził się dnia (...) Wiek 60 lat wnioskodawca osiągnął dnia(...).

W dniu 26 lipca 2018r. S. S. złożył w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych wniosek o emeryturę pomostową . Do przedmiotowego wniosku dołączone zostały świadectwa pracy i inne dokumenty, z których wynikało, że S. S. udokumentował łączny okres zatrudnienia w wymiarze 26 lat, 01 miesiąca i 25 dni . Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. uznał wnioskodawcy – zgodnie z art. 4 ustawy pomostowej – okres pracy w warunkach szczególnych od 10 marca 2010r. do 26 sierpnia 2011r. w Zakładzie Usług (...) . Łączny uznany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych okres pracy w warunkach szczególnych – ustalony zgodnie z art. 4 ustawy pomostowej – wynosił 01 rok 05 miesięcy i 18 dni .

W dacie złożenia wniosku o emeryturę pomostową S. S., nieprzerwanie od dnia 01 lipca 2012r. zatrudniony był w Przedsiębiorstwie Produkcyjnym Handlowo-Usługowym P. L. w C. . Stosunek pracy - nie został rozwiązany, ani w dacie wydania zaskarżonej decyzji , ani do daty rozprawy przeprowadzonej w niniejszej sprawie . dowody: - akta emerytalne wnioskodawcy – emerytura pomostowa k : 1- 36; akta dotyczące ustalenia kapitału początkowego .

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie . Zgodnie z treścią art. 4 ustawy dnia 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych ( Dz.U. z 2017r. poz. 664 ze zmianami ) prawo do emerytury przysługuje pracownikowi , który spełnia łącznie następujące warunki:

1. urodził się po dniu 31 grudnia 1948r. , 2. ma okres pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat , 3. osiągnął wiek wynoszący dla mężczyzn 60 lat , 4. ma okres składkowy i nieskładkowy , wynoszący dla mężczyzn co najmniej 25 lat, 5. przed dniem 01 stycznia 1999r. wykonywał prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze , w rozumieniu art.3 ust.1 i 3 ustawy o emeryturach pomostowych , 6. po dniu 31 grudnia 2008r. wykonywał pracę w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 niniejszej sprawy lub art. 32 i art. 33 ustawy emerytalnej 7. nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy .

Po przeanalizowaniu materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie sąd uznał ,iż po stronie S. S. nie został spełniony warunek rozwiązania – stosunku pracy . Jak wynika z analizy okresów podlegania ubezpieczeniom społecznym od dnia 01 lipca 2012r. nieprzerwanie do daty rozprawy – przeprowadzonej w niniejszej sprawie - wnioskodawca zatrudniony był w Przedsiębiorstwie Produkcyjnym Handlowo-Usługowym P. L. w C. . Z literalnego bowiem brzmienia przepisu art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych wynika ,iż jednym z warunków nabycia prawa do emerytury - na podstawie wyżej wymienionego przepisu - jest rozwiązanie stosunku pracy w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem .

Odnośnie żądania odwołania dotyczącego zaliczenia jako pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze zatrudnienia w (...) S. w okresie od 15 października 1977r. do 25 października 1978r. i w (...) I. od 15 czerwca 1979r. do 31 marca 1993r., wskazać należy co następuje : Zgodnie ze stanowiskiem Sądu Najwyższego wyrażonym w wyroku z dnia 12 stycznia 2005r. IUK 160/04( OSNP 2005/16/255 ) w postępowaniu odrębnych w sprawie z zakresu ubezpieczenia społecznego toczącym się z odwołania od decyzji organu rentowego wydanej na wniosek o przyznanie emerytury ( w niniejszej sprawie emerytury pomostowej ), niedopuszczalne jest przedmiotowe przekształcenie roszczenia przez żądanie ustalenia tylko niektórych przesłanek warunkujących prawo do świadczenia ( w niniejszej sprawie uznania okresu zatrudnieniu- wskazanego w odwołaniu - jako pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze ) .

Wielokrotnie Sąd Najwyższy wyrażał ugruntowany w praktyce pogląd , że niedopuszczalne jest ustalania faktów , także prawotwórczych , jeśli celem tego żądania jest ustalenie dowodu, który ma być wykorzystany w przyszłości w postępowaniu o świadczenia z ubezpieczenia społecznego ( por. uchwały Sądu Najwyższego z 3 listopada 1994r. I PZP 45/94- OSNAPiUS 1995nr 6 , poz. 74 ; z 19 marca 2003r. III UZP 1/03- OSNP 2003, nr 13, poz. 317 , a także wyroki z dnia : 17 grudnia 1997r. I PKN 434/97 - OSNAPiUS z 1998, nr 21 , poz. 627 ; 23 lutego 1999r.

I PKN 597/98 – OSNAPiUS 2000 nr 8 , poz. 301 ; 19 września 2000r., IIUKN 725/99- OSNAPiUS 2002, nr 7 , poz. 170 ) . W konsekwencji powyższego sąd uznał , że nie rozwiązanie stosunku pracy przez ubezpieczonego urodzonego po dniu 31 grudnia 1948r. – w dacie złożenia wniosku o emeryturę pomostową , najpóźniej przed datą wydania zaskarżonej decyzji – skutkuje uznaniem ,iż S. S. nie przysługuje prawo do emerytury pomostowej , określonej w art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008r. Ponownie należy wskazać , że z literalnego brzmienia wskazanego powyżej przepisu jednoznacznie wynika ,iż wszystkie warunki – w nim wymienione - muszą być spełnione łącznie , aby skutecznie domagać się ustalenia prawa do emerytury pomostowej .

Reasumując przedstawione powyżej okoliczności sąd kierując się treścią art. 477 14 § 1 kodeksu postępowania cywilnego oddalił odwołanie , gdyż nie było podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn wymienionych w niniejszym uzasadnieniu .