Legislator Case Law & Legislation
V U 357/18 AI generated

V U 357/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 357/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 29 marca 2018r. - znak (...) - odmówił Z. Ż. prawa do emerytury z tytułu zatrudnienia warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze. W uzasadnieniu strona pozwana podała ,iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , gdyż - na dzień 1 stycznia 1999r. - nie udokumentował wymaganego okresu pracy w wymiarze łącznym 25 lat . Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. uznał Z.

Legislator headnote

AI generated

V U 357/18 · Sąd powszechny: Odwołanie od powyższej decyzji złożył Z. Ż. , w którym domagał się zmiany zaskarżonej decyzji i przyznanie jemu prawa do wcześniejszej emerytury z tytułu zatrudnienia w warunkach szczególnych . W uzasadnieniu skarżący podał, iż wbrew twierdzeniem strony pozwanej posiada – na dzień 01 stycznia 1999r. - wymagany przepisami okres zatrudnienia w wymiarze łącznym 25 lat oraz 15 letni staż pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze . Wnioskodawca domagał się m.in. wliczenia do stażu ubezpieczeniowego uprawniającego do nabycia prawa do emerytury na podstawie art. 184 ustawy emerytalnej przerwy w zatrudnieniu po odbyciu służby wojskowej tj. okresu od 19 grudnia 1980r. do 08 stycznia 1991r.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity eligibility for unemployment benefits limited work availability suspension of pension occupational disability benefits reintegration into employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 357/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Protokolant: star. sekr. sądowy Katarzyna Awsiukiewicz po rozpoznaniu w dniu 16 stycznia 2019 r. w Legnicy sprawy z wniosku Z. Ż. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o emeryturę na skutek odwołania Z. Ż. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 29 marca 2018 r. znak (...) oddala odwołanie SSO Mirosława Molenda-Migdalewicz Sygn. akt VU 357 /18

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 29 marca 2018r. - znak (...) - odmówił Z. Ż. prawa do emerytury z tytułu zatrudnienia warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze. W uzasadnieniu strona pozwana podała ,iż wnioskodawca nie spełnia warunków określonych w art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych , gdyż - na dzień 1 stycznia 1999r. - nie udokumentował wymaganego okresu pracy w wymiarze łącznym 25 lat . Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. uznał Z.

Ż. - na dzień 01 stycznia 1999r. - staż pracy w łącznym wymiarze 24 lat, 11 miesięcy i 27 dni . Organ rentowy nie uznał ubezpieczonemu do stażu pracy – liczonego na dzień wejścia w życie ustawy emerytalnej - okresu od 19 grudnia 1980r. do 08 stycznia 1991r. tj. przerwy w zatrudnieniu po odbyciu zasadniczej służby wojskowej oraz dnia 14 czerwca 1985r. Dodatkowo w uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał , że nie uznał wnioskodawcy jako pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze okresu zatrudnienia od 05 sierpnia 1985r. do 30 listopada 1998r. w Spółdzielni (...), ponieważ charakter prac wskazany w świadectwie wykonywania pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze nie został określony ściśle zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 07 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze , a stanowisko pracy jest niezgodne powołanymi przepisami branżowymi .

Odwołanie od powyższej decyzji złożył Z. Ż. , w którym domagał się zmiany zaskarżonej decyzji i przyznanie jemu prawa do wcześniejszej emerytury z tytułu zatrudnienia w warunkach szczególnych . W uzasadnieniu skarżący podał, iż wbrew twierdzeniem strony pozwanej posiada – na dzień 01 stycznia 1999r. - wymagany przepisami okres zatrudnienia w wymiarze łącznym 25 lat oraz 15 letni staż pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze . Wnioskodawca domagał się m.in. wliczenia do stażu ubezpieczeniowego uprawniającego do nabycia prawa do emerytury na podstawie art. 184 ustawy emerytalnej przerwy w zatrudnieniu po odbyciu służby wojskowej tj. okresu od 19 grudnia 1980r. do 08 stycznia 1991r.

W odpowiedzi na odwołanie strona pozwana wniosła o jego oddalenie. W uzasadnieniu podtrzymała w całości argumenty przedstawione w zaskarżonej decyzji . Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Z. Ż. urodził się dnia (...) Skarżący wiek emerytalny 60 lat osiągnął dnia(...). W dniu 19 marca 2018r. ubezpieczony złożył w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych wniosek o emeryturę z tytułu zatrudnia w warunkach szczególnych . Wnioskodawca w okresie od 15 kwietnia 1977r. do 31 lipca 1985r. zatrudniony był w Kopalni (...) w L. z siedzibą w W. na stanowisku ślusarza remontów warsztatowych .

Wykonywał prace związane z remontem maszyn i urządzeń kruszących i przeróbczych kamienia drogowego na terenie zakładu przetwórczego . W okresie od 25 stycznia 1979r. do 18 grudnia 1980r. wnioskodawca odbywał zasadniczą służbę wojskową. Po jej odbyciu w okresie od 19 grudnia 1980r. do 08 stycznia 1991r. korzystał z przerwy w zatrudnieniu . Ponowne zatrudnienie w Kopalni (...) w L. z siedzibą w W. wnioskodawca podjął ponownie 09 stycznia 1981r. i w tym zakładzie pracował do 31 lipca 1985r. na stanowisku jak poprzednio. W dniu 28 grudnia 1983r.

Z. Ż. zdobył uprawnienia spawalnicze i dodatkowo przy naprawie i remoncie urządzeń krusząco –przeróbczych wykonywał prace spawalnicze. W dniu 14 czerwca 1985r. wnioskodawca – bez zgody pracodawcy – opuścił miejsce pracy i za ten dzień posiadał nieobecność nieusprawiedliwioną . W okresie od 05 sierpnia 1985r. do 30 listopada 1998r. wnioskodawca zatrudniony był w Spółdzielni (...) jako spawacz - monter konstrukcji stalowych. W okresie zatrudnienia ubezpieczony korzystał po dniu 14 listopada 1991r. z okresów zasiłku chorobowego.

Łączny staż pracy wnioskodawcy w tym okresie po odliczeniu zasiłków chorobowych po w/w dacie wynosił 13 lat i 20 dni . dowody: - akta emerytalne k : 1-13, akta o ustalenie kapitału początkowego k. - akta osobowe wnioskodawcy dotyczące zatrudnienia w : Kopalni (...) w L. z siedzibą w W.; Spółdzielni (...) , - zeznania świadków : protokół rozprawy z dnia 16.01.2019r. :E. J. k.45v. 00:14:50- 00:41:40, J. M. k. 45v-46 - 00:22:19- 00:28:388 ; - przesłuchanie wnioskodawcy protokół rozprawy z dnia 16.01. 2019r .k.46 00:29:44 i następne .

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie . Zgodnie z treścią art. 184 ust.1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. , poz. 1383 z późniejszymi zmianami ) - urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32 , jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy tj. dnia 1 stycznia 1999r.osięgnęli :

1. okres zatrudnienia w szczególnych warunkach wymagany w przepisach dotychczasowych nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 65 lat dla mężczyzn oraz , 2. okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 tj. 25 lat dla mężczyzn- ( ust. 1 ) . Emerytura – zgodnie z warunkami określonymi w ust. 2 art. 184 ustawy emerytalnej – przysługuje pod warunkiem nie przystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych , na dochody budżetu państwa .

Art. 32 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stanowi , że ubezpieczonym , urodzonym przed dniem 01 stycznia 1949 r. , będącymi pracownikami , zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze , przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 cytowanej ustawy . Zgodnie z treścią par. 3 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz.U. z dnia 18 lutego 1983r., Nr 8 poz. 43 z późniejszymi zmianami ) – za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury uważa się okres wynoszący 25 lat dla mężczyzn .

Jak wynika treści akt ubezpieczeniowych – okres bezsporny uznany przez organ rentowy przy wydaniu decyzji to 24 lat 11 miesięcy i 27 dni – wymieniony na karcie zatrudnienia – karta 12 akt emerytalnych . Spornym pozostawał okres 19 grudnia 1980r. do 08 stycznia 1991r. tj. przerwy w zatrudnieniu po odbyciu zasadniczej służby wojskowej . Wnioskodawca składając odwołanie od decyzji domagał się zaliczenia tego okresu do stażu pracy – wyliczanego na dzień 01 stycznia 1999r. Organ rentowy twierdził ,iż brak jest podstaw prawnych do zaliczenia spornego okresu do ogólnego stażu pracy skarżącego uprawniającego do nabycia prawa do emerytury z art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych .

Rozpoznając spór między stronami sąd zwrócił uwagę na fakt , że art. 6 i 7 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wymienia w sposób wyczerpujący okresy jakie zaliczane są do stażu pracy jako okresy składkowe i nieskładkowe . Wśród nich nie są wymienione przerwy w zatrudnieniu po odbyciu zasadniczej służby wojskowej czy też dni nieusprawiedliwionych nieobecności w pracy ( w niniejszej sprawie dzień 14 czerwca 1985r.) . W ocenie Sądu wnioskodawca na dzień 01 stycznia 1999r. legitymował się stażem ubezpieczeniowym w łącznym wymiarze 24 lata 11 miesięcy i 27 dni .

W konsekwencji sąd uznał , że nie został spełniony – po stronie wnioskodawcy - warunek określony w par. 3 wyżej wymienionego Rozporządzenia Rady Ministrów, a dotyczący udokumentowania 25-letniego okresu zatrudnienia wymaganego do uzyskania prawa do emerytury z tytułu zatrudnienia w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze . W tej sytuacji sąd odstąpił od dokonania analizy materiału dowodowego w celu ustalenia czy wnioskodawca na dzień 01 stycznia 1999r. legitymował się 15 letnim stażem pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze .

Reasumując na podstawie art. 477 14 § 1 kodeksu postępowania cywilnego sąd oddalił odwołanie , gdyż nie było podstaw do jego uwzględnienia z przyczyn wymienionych w niniejszym uzasadnieniu .