Legislator Case Law & Legislation
IV U 578/18 AI generated

IV U 578/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 578/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. decyzją z dnia 31 sierpnia 2018r., Nr (...) odmówił ubezpieczonemu S. S. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 23.06.2018r. do 10.08.2018r. W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji organ rentowy wskazał, że zgodnie z 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity - Dz. U. z 2017r. poz. 1368 ze zm.), zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego jak i po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego nie przysługuje, jeżeli osoba niezdolna do pracy kontynuuje działalność zarobkową lub podjęła działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby.

Legislator headnote

AI generated

IV U 578/18 · Sąd powszechny: Na podstawie wskazanej umowy zlecenia ubezpieczony zobowiązał się do wykonywania obowiązków w charakterze koordynatora sportowego w Programie V. w 2018r. Do jego obowiązków należało organizowanie meczów siatkówki dla dzieci ze szkoły podstawowej, w której pracował. W §5 umowy zlecenia strony ustaliły, iż miesięczne wynagrodzenie zleceniobiorcy wynosiło będzie 500 zł brutto oraz że wynagrodzenie to przysługuje za 20 godzin wykonywania usługi miesięcznie. Dowód: - umowa zlecenia ubezpieczonego, k. 7; - przesłuchanie ubezpieczonego, k. 26v.

Keywords

AI generated
sick leave daily sickness allowance health insurance exemption unfit notwithstanding health condition suspension of benefits medically certified work incapacity
AI generated
IV U 790/17
decyzją z dnia 25 listopada 2017 roku znak: (...) – na podstawie art.
X U 820/17
wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W.
IV U 336/18
Decyzją z 10.09.2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. odmówił odwołującej B. L. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 13.08.2018 r. do 26.08.2018 r. z tytułu zatrudnienia u płatnika (...) spółka z o.o. W uzasadnieniu podano, że niezdolność do pracy odwołującej powstała 29 czerwca 2018 r. i z tym dniem ustał również tytuł ubezpieczenia. Od 5 lutego 2018 r. odwołująca prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą i do 29 czerwca 2018 r. była z tego tytułu objęta wyłącznie ubezpieczeniem zdrowotnym. Dopiero 13 lipca 2018 r. odwołująca dokonała zgłoszenia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i od tej daty przysługuje jej prawo do zasiłku chorobowego z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej.
VI U 77/13
W. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 5 lutego 2013r. (znak(...)), w której odmówiono prawa do zasiłku chorobowego za okres od 28 listopada 2012 roku do 13 lutego 2013 roku. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona zarzuciła organowi rentowemu obrazę przepisów art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010r., Nr 77, poz. 512 ze zm.) w związku z art. 107 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeks postępowania administracyjnego, polegającą na braku prawnego i faktycznego uzasadnienia zastosowania przepisów. Podniosła, że organ rentowy wydając zaskarżoną decyzję, nie wziął pod uwagę, że od 25 listopada 2012 roku nie świadczyła usług określonych w umowie zlecenia nr (...) z dnia 21 grudnia 1999r., a więc nie kontynuowała działalności zarobkowej. Wynikało to z tego, że przebywała na zwolnieniu lekarskim - w okresie od 28 listopada 2012r. do 7 grudnia 2012r. z powodu nadciśnienia tętniczego, a od 8 grudnia 2012r. do 13 lutego 2013r. z powodu stwierdzonej depresji. To spowodowało ograniczenie zdolności do pracy, a nawet niemożność jej świadczenia, co potwierdził lekarz orzecznik ZUS. Dochód z dodatkowej działalności uzyskany przez ubezpieczoną w okresie od 1 stycznia 2012r. do 25 listopada 2012r. wyniósł łącznie 2.254,40 zł, a w przeliczeniu na miesiąc – 205,00 zł. Wysokość tego dochodu nie daje podstawy, aby traktować go jako zabezpieczenie środków niezbędnych do utrzymania w okresie choroby. Dodatkowo, fakt niemożności wykonywania zlecenia został niezwłocznie zgłoszony do zleceniodawcy, lecz ubezpieczona nie miała żadnego wpływu czy jest zarejestrowana czy też nie (odwołanie z dnia 28 lutego 2013r. k – 1 – 4).
IX U 4/21
Decyzją z dnia 18 listopada 2020 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 578/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 stycznia 2019 r. Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Śródmieścia we Wrocławiu IV Wydział Pracy i (...) w następującym składzie: Przewodniczący: SSR Joanna Król-Szymielewicz Protokolant: Justyna Bednarek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 22 stycznia 2019 r. we W. sprawy z odwołania S. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 31 sierpnia 2018 roku, Nr (...) o zasiłek chorobowy I. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 31 sierpnia 2018 roku, Nr (...) w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu S. S. prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego za okres od dnia 23 czerwca 2018 roku do 10 sierpnia 2018 roku; II. zalicza koszty sądowe na rachunek Skarbu Państwa.

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. decyzją z dnia 31 sierpnia 2018r., Nr (...) odmówił ubezpieczonemu S. S. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 23.06.2018r. do 10.08.2018r. W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji organ rentowy wskazał, że zgodnie z 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity - Dz. U. z 2017r. poz. 1368 ze zm.), zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego jak i po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego nie przysługuje, jeżeli osoba niezdolna do pracy kontynuuje działalność zarobkową lub podjęła działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby.

Nadto organ rentowy podał, iż ubezpieczony do dnia 22.06.2018r. był zatrudniony w Szkole Podstawowej Nr (...) z siedzibą we W. przy ul. (...) oraz na okres od 21.06.2018r. do 10.08.2018r. przedłożył zwolnienie lekarskie z powodu choroby. Organ rentowy wskazał również, iż w związku z kontynuacją innej działalności zarobkowej z tytułu zatrudnienia na umowę zlecenie w (...) z siedzibą we W. przy Al. (...) brak jest podstaw do przyznania ubezpieczonemu zasiłku chorobowego za okres od 21.06.2018r. do 10.08.2018r. Ubezpieczony S. S. w ustawowym terminie złożył odwołanie od w/w decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W..

W odwołaniu od decyzji ubezpieczony zarzucił, iż w fundacji (...) z siedzibą we W. został zatrudniony na podstawie umowy zlecenia na okres od 02.01.2018r. do 31.12.2018r., jednak za wyjątkiem miesięcy: lipiec i sierpień. W umowie łączącej strony znajduje się ponadto zapis, iż miesięczny limit godzin wykonywania zlecenia, wynosi 20 godzin. Dodatkowo wskazał, iż w miesiącach lipiec i sierpień nie był zarejestrowany u zleceniodawcy, a limit 20 godzin w miesiącu czerwcu wypracował do dnia 20.06.2018r. W związku z powyższym podał, iż w jego opinii należy mu się zasiłek chorobowy za sporny okres.

W odpowiedzi na odwołanie ubezpieczonego, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. wniósł o oddalenie odwołania z uwagi na brak podstaw prawnych do jego uwzględnienia. W uzasadnieniu swojego stanowiska w sprawie, organ rentowy wskazał, iż z będącej w jego posiadaniu dokumentacji wynika, że ubezpieczony był zatrudniony w Szkole Podstawowej nr (...) do dnia 22.06.2018r. W okresie od 21.06.2018r. do 10.08.2018r. przedłożył zwolnienia lekarskie z powodu choroby. Jednocześnie ubezpieczony kontynuował zatrudnienie na podstawie umowy zlecenia w (...), w związku z czym brak jest podstaw do wypłaty zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego za sporny okres.

W oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy, Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony S. S. był zatrudniony na podstawie umowy o pracę w Szkole Podstawowej Nr (...) we W. od 01.09.2017r. do 22.06.2018r. na stanowisku nauczyciela wychowania fizycznego i z tego tytułu podlegał ubezpieczeniom społecznym. Dowód: - świadectwo pracy ubezpieczonego, k. 33; - przesłuchanie ubezpieczonego, k. 26v. Dodatkowo w dniu 03.01.2018r. ubezpieczony zawarł umowę zlecenia z fundacją (...) z siedzibą we W. na okres od 02.01.2018r. do 31.12.2018r., za wyjątkiem miesięcy: lipiec i sierpień (§7 umowy).

Na podstawie wskazanej umowy zlecenia ubezpieczony zobowiązał się do wykonywania obowiązków w charakterze koordynatora sportowego w Programie V. w 2018r. Do jego obowiązków należało organizowanie meczów siatkówki dla dzieci ze szkoły podstawowej, w której pracował. W §5 umowy zlecenia strony ustaliły, iż miesięczne wynagrodzenie zleceniobiorcy wynosiło będzie 500 zł brutto oraz że wynagrodzenie to przysługuje za 20 godzin wykonywania usługi miesięcznie. Dowód: - umowa zlecenia ubezpieczonego, k. 7; - przesłuchanie ubezpieczonego, k. 26v.

W czerwcu 2018r. ubezpieczony wykonywał umowę zlecenia w dniach: 11.06.2018r. przez 2 godziny i w dniach 19-20.06.2018r. – 18 godzin. W dniach 19.06.2018r. i 20.06.2018r. ubezpieczony zajmował się przygotowaniami do gali V. 2018r. w Szkole Podstawowej Nr (...). Za wykonane w czerwcu zlecenie ubezpieczony przedstawił zleceniodawcy rachunek na kwotę 500 zł brutto wraz z oświadczeniem, iż wykonywał umówione świadczenie przez 20 godzin. Na rachunku zleceniodawca, czyli fundacja (...), zawarła zapis: „Pracę wykonano i przyjęto 20.06.2018r.”, który to zapis opatrzony został podpisem osoby przyjmującej wykonane zlecenie.

W czerwcu 2018r. ubezpieczony wykonał 20 godzin wynikających z w/w umowy zlecenia w terminie do dnia 20 czerwca 2018r. Po wykonaniu powyższych czynności wynikających z umowy zlecenia, ubezpieczony z powodu złego samopoczucia udał się do lekarza, który stwierdził u niego anginę. Ubezpieczony otrzymał zwolnienie lekarskie na okres od 21.06.2018r. do 27.06.2018r. i kolejno od 28.06.2018r. do 01.07.2018r. Następnie ubezpieczony udał się na zaplanowaną operację kolana do szpitala w P. i z tego tytułu przebywał na zwolnieniu lekarskim od 02.07.2018r. do 10.08.2018r.

Dowód: - pismo Prezesa Zarządu fundacji (...) z 20.11.2018r.: k.17; - oświadczenie ubezpieczonego z 20.06.2018r., k. 5; - rachunek ubezpieczonego, k. 6; - przesłuchanie ubezpieczonego, k. 26v. W miesiącach lipiec i sierpień 2018r. ubezpieczony nie świadczył pracy z tytułu umowy zlecenia zawartej z fundacją (...). Dowód: -pismo Prezesa Zarządu fundacji (...) z 20.11.2018r.: k.17; - przesłuchanie ubezpieczonego, k.26v. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. zaskarżoną decyzją z dnia 31 sierpnia 2018r., Nr (...) odmówił ubezpieczonemu S. S. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 23.06.2018r. do 10.08.2018r.

Mając na uwadze powyższe ustalenia stanu faktycznego,

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego S. S. od zaskarżonej decyzji ZUS z dnia 31.08.2018r., Nr (...) podlegało uwzględnieniu jako uzasadnione. W pierwszej kolejności wskazać należy, iż ustalając stan faktyczny w sprawie Sąd oparł się na dowodach z dokumentów tj. na: umowie zlecenia z 03.01.2018r., rachunku wraz z oświadczeniem ubezpieczonego z dnia 20.06.2018r., piśmie Prezesa Zarządu fundacji (...) z dnia 20.11.2018r., aktach organu rentowego. Sąd za w pełni wiarygodne uznał zeznania ubezpieczonego S. S. przesłuchanego w charakterze strony niniejszego postępowania, albowiem były one rzeczowe, jasne i konkretne.

Wobec treści zaskarżonej decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 31 sierpnia 2018r., rzeczą Sądu w niniejszym postępowaniu było ustalenie, czy ubezpieczony w okresie od 21.06.2018r. do 10.08.2018r. wykonywał pracę zarobkową u innego podmiotu. Tytułem wstępu należy wskazać na treść art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby macierzyństwa (tekst jednolity -Dz. U. z 2016r. poz. 372), zgodnie z którym świadczenia pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą przysługują osobom objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

W niniejszej sprawie bezspornym było, iż ubezpieczony S. S. w okresie od 01.09.2017r. do 22.06.2018r. podlegał ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia w Szkole Podstawowej Nr (...) we W., a także fakt, iż od 21.06.2018r. do 10.08.2018r. ubezpieczony przebywał na zwolnieniu lekarskim. W pierwszej kolejności podnieść należy, iż prawo do zasiłku chorobowego przysługuje z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego jak i z tytułu niezdolności do pracy powstałej po ustaniu tytułu ubezpieczenia.

Z kolei art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby macierzyństwa (tekst jednolity - Dz. U. z 2016r. poz. 372) wskazuje, iż zasiłek chorobowy nie przysługuje, jeżeli osoba niezdolna do pracy:

1) ma ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy;

2) kontynuuje działalność zarobkową lub podjęła działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby;

3) nie nabyła prawa do zasiłku w czasie ubezpieczenia, w przypadkach określonych w art. 4 ust. 1;

4) jest uprawniona do zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego lub nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego;

5) podlega obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu rolników określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników. W rozpoznawanej sprawie organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do zasiłku chorobowego za sporny okres czasu, przyjmując, że w trakcie zwolnienia chorobowego kontynuował on działalność zarobkową z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia w fundacji (...). Sąd zważył jednakże, iż jak wynika z informacji udzielonej w wykonaniu zobowiązania Sądu przez Prezesa Zarządu fundacji (...), z dnia 20.11.2018r., w czerwcu 2018r. ubezpieczony wykonywał umowę zlecenia zawartą z tą fundacją w dniach: 11.06.2018r. przez 2 godziny i w dniach 19-20.06.2018r.

– 18 godzin. Czyli ostatnim dniem wykonywania zlecenia przez ubezpieczonego w miesiącu czerwcu był dzień 20 czerwca 2018r. Prezes Zarządu fundacji wskazał, że w miesiącach lipiec i sierpień 2018r. ubezpieczony nie świadczył pracy z tytułu umowy zlecenia zawartej z fundacją (...). Zresztą w samej umowie zlecenia w §7 znajdował się zapis, iż umowa została zawarta na okres od 02.01.2018r. do 31.12.2018r. z wyjątkiem miesięcy lipiec i sierpień. W trakcie swych zeznań przed Sądem ubezpieczony wyjaśnił, że w dniach 19-20.06.2018r. wykonywanie umowy zlecenia trwało aż 18 godzin, bowiem w tych dniach zajmował się on przygotowaniami do gali V. 2018r. w Szkole Podstawowej Nr (...), a co zajęło aż tyle czasu.

O tym, że w czerwcu 2018r. ubezpieczony wykonał 20 godzin wynikających z w/w umowy zlecenia w terminie do dnia 20 czerwca 2018r. i nie wykonywał tego zlecenia w okresie zwolnienia lekarskiego, świadczy również treść rachunku przedstawionego przez ubezpieczonego w/w fundacji za wykonane w czerwcu zlecenie. Na rachunku tym zleceniodawca, czyli fundacja (...), zawarła zapis: „Pracę wykonano i przyjęto 20.06.2018r.”, który to zapis opatrzony został podpisem osoby przyjmującej wykonane zlecenie. Jak z tego wynika, po 20 czerwca 2018r. ubezpieczony nie wykonywał już zlecenia.

Zaś od 21.06.2018r. do 10.08.2018r. ubezpieczony przebywał na zwolnieniach lekarskich początkowo z powodu anginy, a następnie z powodu operacji na kolano. Organ rentowy w żaden sposób nie udowodnił, aby w tym czasie ubezpieczony wykonywał jakiekolwiek czynności wynikające z umowy zlecenia łączącej go z w/w fundacją. W tej sytuacji, w ocenie Sądu brak było podstaw do stwierdzenia, iż ubezpieczony kontynuował inną działalność zarobkową w okresie zwolnienia lekarskiego. Tym samym brak było podstaw do odmówienia ubezpieczonemu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 23.06.2018r. do 10.08.2018r.

W związku z powyższym, Sąd uznając odwołanie ubezpieczonego za uzasadnione, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. z dnia 31 sierpnia 2018r., Nr (...) w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu S. S. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 23 czerwca 2018r. do 10 sierpnia 2018r. W pkt. II-gim sentencji wyroku Sąd zaliczył koszty sądowe na rachunek Skarbu Państwa, gdyż zarówno organ rentowy jak i ubezpieczony są zwolnieni od obowiązku ich poniesienia, z mocy art. 94 i art. 96 ust.1 pkt. 4 ustawy z dnia 28.07.2005r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.

U. Nr 167, poz. 1398). Z tych względów Sąd orzekł jak w sentencji wyroku.