Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1805/18 AI generated

VIII U 1805/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1805/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 13.07.2018 r. wydaną przez Prezesa KRUS Oddział (...) w Ł. stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla R. K. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno – rentowego od 1.11.1998 r. do 31.03.2005 r. /k. 56 akt KRUS/. Uznając powyższą decyzję za krzywdzącą R. K. złożyła od niej odwołanie zarzucają naruszenie prawa materialnego tj. art. 5b ustawy z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz niewłaściwe zastosowanie art. 7 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 16 ust. 3 ww. ustawy, wnosząc o uchylenie skarżonej decyzji /odwołanie k. 3-6/ .

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1805/18 · Sąd powszechny: Odwołanie jest zasadne. Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (aktualnie jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 277 ze zm.), ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny - jeżeli ten rolnik nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Keywords

AI generated
ongoing social benefits minimum contribution period suspension of insurance benefits daily sickness benefit insurance duration of insurance entitlement affiliation to social insurance

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1805/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 13.07.2018 r. wydaną przez Prezesa KRUS Oddział (...) w Ł. stwierdzono ustanie ubezpieczenia społecznego rolników dla R. K. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno – rentowego od 1.11.1998 r. do 31.03.2005 r. /k. 56 akt KRUS/. Uznając powyższą decyzję za krzywdzącą R. K. złożyła od niej odwołanie zarzucają naruszenie prawa materialnego tj. art. 5b ustawy z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz niewłaściwe zastosowanie art. 7 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 16 ust. 3 ww. ustawy, wnosząc o uchylenie skarżonej decyzji /odwołanie k. 3-6/ .

W odpowiedzi na odwołanie rolniczy organ rentowy wniósł o jego oddalenie /k. 21-22/. Na rozprawie 5.12.2018 r. pełnomocnik wnioskodawczyni poparł odwołanie oraz wniósł o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego, a pełnomocnik KRUS wniósł o oddalenie odwołania /e-prot. z 5.12.2018 r.: 00:01:43, 00:03:16/. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: R. K. od 1.05.1982 r. do 31.12.1996 r. oraz od 1.11.1998 r. do 29.04.2014 r. podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników z mocy ustawy z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego o pow. 10,28 ha a 9,72 ha przeliczeniowych.

W przerwie ww. ubezpieczenia wnioskodawczyni pobierała świadczenie rentowe z KRUS /niesporne/. W okresie od 1.10.1978 r. do 30.11.1991 r. wnioskodawczyni była zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy w Spółdzielni (...) w S. /niesporne/. W okresie od 4.09.1997 r. do 31.03.2005 r. wnioskodawczyni była zatrudniona na umowy zlecenia w Urzędzie Gminy w K., na podstawie których świadczyła usługi polegające na pracach mających na celu pomoc w zaspokajaniu codziennych potrzeb życiowych, podstawowej opiece higienicznej, utrzymaniu należytego stanu czystości zajmowanego przez podopieczną pomieszczenia/ niesporne, a nadto umowy zlecenia k. 9-13/.

Przychód odwołującej z umów zlecenia w spornym okresie od 1.11.1998 r. do 31.03.2005 r. nie przekraczał minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w tym czasie i był obliczany w okresie od 1.11.1998 r. według stawki godzinowej 2,64 zł/godz. za 5 godziny pracy dziennie, a następnie pomnożony przez ilość dni w miesiącu, przy czym od 1.04. do 1.10.2000 r. ilość godzin została zmniejszona do 4 godzin dziennie z powodu okresu letniego, następnie od 1.01.2001 r. zmieniono stawkę godzinową na 4,47 zł/godz., a od 1.01.2005 r. do 30.04.2005 r. przychód wnioskodawczyni obliczano według stawki 4,99 zł/godz. za 3 godziny pracy dziennie a następnie mnożono przez ilość dni w miesiącu. /niesporne, a nadto umowy zlecenia wraz z aneksami (...), zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach k. 7/.

Od 1.05.2014 r. ubezpieczona nabyła prawo do emerytury rolniczej /niesporne/. Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił w oparciu o niekwestionowane dowodu z dokumentów nie znajdując z urzędu powodów dla których należałoby im odmówić wartości dowodowej.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne. Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (aktualnie jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 277 ze zm.), ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny - jeżeli ten rolnik nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Przepis art. 16 ust. 1 i 3 ustawy w zakresie ubezpieczenia emerytalno-rentowego rolnika, wyłącza podleganie temu ubezpieczeniu z ustawy przez rolnika podlegającego innemu ubezpieczeniu społecznemu. W myśl art. 6 pkt 12 tej ustawy, przez inne ubezpieczenie społeczne rozumie się obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne i rentowe określone w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych lub zaopatrzenie emerytalne określone w odrębnych przepisach. W świetle powyższych regulacji konsekwencją podjęcia przez rolnika aktywności uzasadniającej objęcie go ubezpieczeniem obowiązkowym w systemie powszechnym była utrata ubezpieczenia rolniczego.

Negatywne dla rolników skutki powyższych regulacji sprawiły, że ustawodawca zdecydował o ich pewnym złagodzeniu, co uczynił ustawą zmieniającą z 2014 r. (ustawa z dnia 23 października 2014 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw Dz. U. z 2014 r. poz. 1831), mocą której dodał, między innymi, w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników art. 5b. Zgodnie z art. 5b ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (aktualnie jednolity tekst: Dz.U. z 2016 r., poz. 277 ze zm.), rolnik lub domownik, który podlegając ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy ustawy, został objęty innym ubezpieczeniem społecznym z tytułu wykonywania umowy, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2016 r., poz. 963 ze zm.; dalej jako "ustawa systemowa"), lub powołania do rady nadzorczej, podlega nadal temu ubezpieczeniu w okresie wykonywania umowy, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej, lub pełnienia funkcji w radzie nadzorczej, pomimo objęcia go z tego tytułu innym ubezpieczeniem społecznym, jeżeli przychód osiągany z tego tytułu w rozliczeniu miesięcznym nie przekracza kwoty równej połowie minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalonego na podstawie odrębnych przepisów. W myśl art. 4 ustawy zmieniającej z 2014 r., rolnicy i domownicy, którym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy wydano decyzję o ustaniu ubezpieczenia społecznego rolników w związku z objęciem ich ubezpieczeniami na podstawie przepisów o systemie ubezpieczeń społecznych, mogą złożyć w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wniosek o objęcie ich tym ubezpieczeniem w okresie, którego dotyczy decyzja, o ile spełniali w okresie objętym wnioskiem warunki określone w art. 5b ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (ust. 1).

Wniosek, o którym mowa w ust. 1, może być złożony w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy (ust. 2). Natomiast przepis art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej został zmieniony w dn. 31.12.2016 r. (Dz.U. z 2016 r., poz. 2043) poprzez zwiększenie kwoty przychodu w rozliczeniu miesięcznym do pełnej wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę. Z przepisów tych wynika, że rolnik (małżonek rolnika) lub domownik, który wykonywał umowę zlecenia, może pozostać w ubezpieczeniu rolniczym, jeżeli spełnione były następujące warunki, a mianowicie podlegał w pełnym zakresie ubezpieczeniu społecznemu rolników, podjął się wykonywania umowy zlecenia przy określonym niewielkim przychodzie z tej umowy oraz złożył wniosek o objęcie ubezpieczeniem rolniczym w okresie wykonywania umowy zlecenia w terminie 6 miesięcy od dnia 1 stycznia 2015 r.

Przepis art. 5 b ust. 1 ustawy z 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników wprowadzony został po to, ażeby rolnikom, dla których działalność rolnicza stanowi podstawowe źródło utrzymania, zagwarantować ciągłość ubezpieczenia rolniczego w sytuacji, gdy podejmują się wykonywania nisko wynagradzanych umów zlecenia – tak, jak miało to miejsce w przypadku wnioskodawczyni - co z reguły nie pozwala zgromadzić na indywidualnym koncie emerytalnym w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych "kapitału składkowego" gwarantującego w przyszłości minimalne świadczenie emerytalne.

Nie ma więc żadnych podstaw do stwierdzenia, że celu tego nie spełnia pozostawienie możliwości podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników osobie, która dodatkową aktywność w postaci wykonywania umowy cywilnoprawnej podjęła równocześnie z zaistnieniem ustawowych przesłanek do objęcia rolniczym ubezpieczeniem społecznym w pełnym zakresie (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 14 marca 2017 r., III UK 90/16, LEX nr 2278302). W niniejszej sprawie istota sporu sprowadzała się do oceny prawnej, czy świadczenie w spornym okresie przez wnioskodawczynię usług opiekuńczych w zaspokajaniu codziennych potrzeb podopiecznej Urzędu Gminy na podstawie zawartych umów cywilnoprawnych wyłączało odwołującą z ubezpieczeń społecznych rolniczych.

Jak trafnie stwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z 20.03.2018 r., III UK 40/17, Legalis nr 1781963, podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników posiada właściwości subsydiarne. Zostały one zadekretowane w art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 3 ustawy z 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. Z przepisów tych wynika, że wypadkowemu, chorobowemu, macierzyńskiemu, emerytalnemu i rentowemu ubezpieczeniu społecznemu rolników nie podlegają osoby podlegające innemu ubezpieczeniu społecznemu. Reguła ta skutkuje automatyzmem polegającym na wykluczeniu z mocy prawa z ubezpieczenia rolniczego w razie podjęcia aktywności skutkującej objęciem "innym ubezpieczeniem społecznym".

Kumulacja zbiegów tytułów ubezpieczenia opisanych w art. 5a ust. 1 ustawy z 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników i art. 5b ustawy z 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników nie sprzeciwia się regule opisanej w art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 3 ustawy z 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników. Zasada subsydiarności ubezpieczenia społecznego rolników ograniczana jest przez przypadki normatywnie wymienione. Prawodawca posłużył się metodą jednostkową. Odrębnie uregulował sytuację rolnika podejmującego pozarolniczą działalność gospodarcza i rolnika zawierającego umowy cywilnoprawne.

N. przez pracodawcę wyraźnego zakazu łączenia sytuacji opisanej w art. 5a ust. 1 u.s.r. i art. 5b ust. 1 u.s.r. nie może być tłumaczone na niekorzyść ubezpieczonych (nie przemawiają za tym racje funkcjonalne i systemowe). W tych okolicznościach, trzeba stwierdzić, że obie instytucje (z art. 5a ust. 1 u.s.r. i art. 5b u.s.r.) pozostają względem siebie w relacji rozłącznej. Skupienie w jednym czasie działalności rolniczej, umowy cywilnoprawnej i pozarolniczej działalności gospodarczej jest oceniane według tego samego stereotypu, czyli oddzielnie według przesłanek z art. 5a u.s.r. i niezależnie, przy uwzględnieniu wymogów z art. 5b u.s.r.

Zastosowanie tej konwencji jest wskazane, gdyż pierwszy z wymienionych przepisów w § 1 pkt 3 zakazuje jedynie jednoczesnego pozostawania w stosunku pracy (służbowym), a drugi, nie wyklucza równoległego prowadzenia działalności gospodarczej. Pogląd powyższy Sąd Okręgowy podziela w całości, traktując go jako własny. Podkreślić trzeba, że kwoty które uzyskiwała wnioskodawczyni z wykonywania usług na podstawie spornych umów były niewielkie. Zatem, w ocenie Sądu Okręgowego, objęcie odwołującej obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu umów zlecenia miało tylko charakter formalny wynikający z przepisów art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

W konsekwencji brak było podstaw do stwierdzenia przez KRUS ustania podlegania ubezpieczeniom społecznym rolników przez wnioskodawczynię w spornym okresie co skutkowało zmianą zaskarżonej decyzji, o czym Sąd Okręgowy orzekł jak w punkcie 1 sentencji wyroku na podstawie art. 477 [14] § 2 k.p.c. O kosztach procesu w punkcie 2 sentencji wyroku Sąd Okręgowy orzekł w oparciu o art. 98 § 1 i 3 k.p.c. w zw. z §9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22.10. 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 1804).

A.P.