Legislator Case Law & Legislation
IV U 633/18 AI generated

IV U 633/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 633/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 13 lipca 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 oraz art.52 ust.1 pkt 2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników w związku z art.14 ust.4 i ust.5 pkt 1 i 3 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił M. T. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym od 1 lipca 2018r. wskazując, że komisja lekarska KRUS w orzeczeniu z 2 lipca 2018r. nie uznała ubezpieczonej za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym.

Legislator headnote

AI generated

IV U 633/18 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonej M. T. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.21 ust.1 i 2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008r., Nr 50, poz. 291 ze zm.) renta rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres, o którym mowa w ust.2 wskazanego przepisu, jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, a całkowita niezdolność do pracy powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art.20 ust.1 i 2 ustawy, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity occupational disability benefits permanent earning incapacity discontinuation of disability benefits unfit notwithstanding health condition adapted work capacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 633/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 lutego 2019 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 13 lutego 2019 r. w S. odwołania M. T. od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 13 lipca 2018 r. Nr (...) w sprawie M. T. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o prawo do renty rolniczej I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo M. T. do renty rolniczej od dnia 01 lipca 2018 roku do dnia 31 października 2020 roku; II. zasądza od Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego na rzecz M. T. kwotę 180,00 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt: IV U 633/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 13 lipca 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.21 ust.1 i ust.2 oraz art.52 ust.1 pkt 2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników w związku z art.14 ust.4 i ust.5 pkt 1 i 3 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił M. T. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym od 1 lipca 2018r. wskazując, że komisja lekarska KRUS w orzeczeniu z 2 lipca 2018r. nie uznała ubezpieczonej za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym.

Odwołanie od w/w decyzji złożyła M. T. wnosząc o jej zmianę i przyznanie jej prawa do renty rolniczej. W uzasadnieniu stanowiska podniosła, że organ rentowy błędnie ustalił, że nie jest ona całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. Wskazała, że stan jej zdrowia stale się pogarsza i nie rokuje żadnej poprawy na przyszłość. Dlatego odebranie jej prawa do renty rolniczej jest całkowicie bezpodstawne (odwołanie wraz z załącznikami w postaci kopii dokumentacji medycznej k.2-24 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, wskazując iż zaskarżona decyzja wydana została na podstawie orzeczenia komisji lekarskiej kasy z 2 lipca 2018r., która uznała, że ubezpieczona nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym, a odwołanie nie wnosi do sprawy żadnych nowych dowodów faktycznych i prawnych, które miałyby wpływ na zmianę zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.25 akt sprawy).

Sąd ustalił, co następuje: Na mocy decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z 31 lipca 2017r. ubezpieczona M. T. uprawniona była do renty rolniczej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym od 1 stycznia 2017r. na stałe. Podstawę tej decyzji stanowiło orzeczenie komisji lekarskiej Kasy z 26 stycznia 2017r., w którym ubezpieczona uznana została za trwale całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym (orzeczenie komisji lekarskiej Kasy z 26 stycznia 2017r. k.318-319 akt rentowych i decyzja z 31 stycznia 2017r. o przyznaniu renty rolniczej k.320 akt rentowych).

Uprzednio ubezpieczona uprawniona była do okresowej renty rolniczej, przedłużanej na kolejne okresy (vide: m.in. decyzja z 1 października 2008r. o przyznaniu renty rolniczej od 1 września 2008r. k.193-194 akt rentowych). W piśmie z 23 kwietnia 2018r. naczelny lekarz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego poinformował ubezpieczoną, że w ramach zwierzchniego nadzoru Prezesa Kasy nad orzecznictwem lekarskim zlecił wznowienie postepowania orzeczniczego w sprawie ubezpieczonej (pismo Naczelnego lekarza KRUS z 23 kwietnia 2018r. k.330 akt rentowych).

W związku z powyższym ubezpieczona skierowana została na badanie przez lekarza rzeczoznawcę, który w orzeczeniu z 22 maja 2018r. stwierdził, że ubezpieczona nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym (orzeczenie lekarza rzeczoznawcy z 22 maja 2018r. k.354 akt rentowych). Na skutek wniesionego przez ubezpieczoną odwołania od powyższego orzeczenia, ubezpieczona skierowana została na badanie przez komisję lekarską Kasy, która w orzeczeniu z 2 lipca 2018r. nie uznała ubezpieczonej za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym (odwołanie ubezpieczonej od orzeczenia lekarza rzeczoznawcy k.356 akt rentowych i orzeczenie komisji lekarskiej Kasy z 2 lipca 2018r. k.367 akt rentowych).

Na podstawie powyższego orzeczenia, zaskarżoną decyzją z 13 lipca 2018r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej prawa do renty rolniczej od 1 lipca 2018r. (decyzja z 13 lipca 2018r. k.370 akt rentowych). Ubezpieczona cierpi na zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego z przewlekłym zespołem bólowym oraz znacznym ograniczeniem ruchomości w odcinku szyjnym i lędźwiowo-krzyżowym. W 1999r. ubezpieczona przeszła leczenie operacyjne dyskopatii L5/S1. Nadto cierpi na zespół bólowy z zaburzeniami zwieraczy i przewlekły zespół bólowy barku prawego z ograniczeniem ruchomości.

Badanie ortopedyczno-neurologiczne ubezpieczonej wykazuje spłycenie lordozy lędźwiowej ze wzmożeniem napięcia mięśni przykręgosłupowych, ograniczenie ruchomości odcinka lędźwiowego w stopniu znacznym oraz ruchomości kręgosłupa szyjnego w stopniu miernym, a ponadto bolesność stawów barkowych podczas ruchu, ograniczenie ruchomości barku prawego podczas odwodzenia i rotacji w stopniu znacznym powodującym dysfunkcje ruchową kończyny górnej prawej. Powyższy stan narządu ruchu ubezpieczonej upośledza w znacznym stopniu sprawność i wydolność fizyczną ubezpieczonej.

Istniejące zaawansowane zmiany dyskopatyczne kręgosłupa lędźwiowego z przewlekłym zespołem bólowym i znacznym ograniczeniem ruchomości przy współistniejących zmianach dyskopatycznych kręgosłupa szyjnego i zmianach chorobowych braku prawego powodują u ubezpieczonej całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym trwającą od 1999r. (stan zdrowia ubezpieczonej nie uległ poprawie od czasu badania przez komisję lekarską kasy w dniu 26 stycznia 2017r.), a przewidywany okres trwania tej niezdolność to 31 października 2020r. (opinia biegłego ortopedy M.

W. i biegłego neurologa J. S. k.32 akt sprawy).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej M. T. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.21 ust.1 i 2 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008r., Nr 50, poz. 291 ze zm.) renta rolnicza przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki: podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres, o którym mowa w ust.2 wskazanego przepisu, jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, a całkowita niezdolność do pracy powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art.20 ust.1 i 2 ustawy, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

W myśl art.21 ust.5 w/w ustawy za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym. Z przedstawionych wyżej ustaleń Sądu wynika, że ubezpieczona uprawniona była początkowo do okresowej, a od 1 stycznia 2017r. do stałej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Od 1 lipca 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonej prawa do renty powołując się na orzeczenie komisji lekarskiej KRUS z 2 lipca 2018r., która to komisja w ramach wznowienia postępowania orzeczniczego – w trybie zwierzchniego nadzoru Prezesa Kasy nad orzecznictwem lekarskim – stwierdziła, że ubezpieczona nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym.

Badając, na skutek odwołania ubezpieczonej, zasadność zaskarżonej decyzji Sąd dopuścił dowód o opinii biegłych ortopedy i neurologa, którzy w złożonej opinii stwierdzili, że wbrew ustaleniom komisji lekarskiej KRUS stan zdrowia ubezpieczonej nie uległ poprawie i w dalszym ciągu z uwagi na zaawansowane zmiany chorobowe narządu ruchu – kręgosłupa lędźwiowego, szyjnego oraz stawów barkowych, a w szczególności prawego stawu barkowego, jest ona całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym, a przewidywany okres trwania tej niezdolności to 31 października 2020r. (opinia biegłych k.32 akt sprawy).

Analizując powyższą opinie biegłych Sąd doszedł do przekonania, że stanowi ona miarodajny i wiarygodny dowód w sprawie, gdyż wydana została przez lekarzy specjalizujących się w schorzeniach występujących u ubezpieczonej, a ponadto poprzedzona została analizą dokumentacji medycznej ubezpieczonej i jej badaniem. Opinia ta nie spotkała się ponadto z zastrzeżeniami organu rentowego. Mając na uwadze powyższe okoliczności na podstawie art.477 14§2 kpc Sąd zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w pkt I wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł zgodnie z wynikiem sprawy – na podstawie art.98§1 i 3 kpc w zw. z art.99 kpc i §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015r., poz.1804 ze zm.).