Legislator Case Law & Legislation
IV U 700/18 AI generated

IV U 700/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 700/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 3 września 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił G. K. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres ubezpieczenia oraz 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 700/18 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age suspension of pension eligibility for unemployment benefits safeguarding the purpose of benefits duration of incapacity
AI generated
IV U 1308/13
Decyzją z 23 września 2013r.
IV U 264/15
Decyzją z 9 lutego 2015r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił S. B. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres składkowy i nieskładkowy. Organ rentowy podniósł, że okres udowodniony ubezpieczenia wynosi 23 lata, 2 miesiące i 11 dni, a do okresu tego nie zaliczono okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców, gdyż praca ta miała charakter pomocy, a dorywcza pomoc wyklucza uznanie, że praca była wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.
VI U 1072/16
[Przewodniczący 01:24:56.341] 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
IV U 532/13
Wnioskodawca Z. C. wniósł odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z dnia 31 stycznia 2013r. znak (...), którą to decyzją odmówiono wnioskodawcy prawa do emerytury. W uzasadnieniu odwołania skarżący domagał się doliczenia do okresu ubezpieczenia lat (...) – 1975, kiedy to pracował w gospodarstwie rolnym rodziców.
III U 739/15
W. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. z dnia 13.10.2015r., znak: ENS/1/028068162, odmawiającej mu prawa do emerytury. W uzasadnieniu wniósł o zaliczenie do stażu pracy w szczególnych warunkach okresu zatrudnienia w Gospodarstwie Rolnym Skarbu Państwa w T. od 01.02.1974r. do 30.06.1995r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 700/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 listopada 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 listopada 2018 r. w S. odwołania G. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 3 września 2018 r. Nr (...) w sprawie G. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury oddala odwołanie. Sygn. akt: IV U 700/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 3 września 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił G. K. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 25-letni okres ubezpieczenia oraz 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Organ rentowy podniósł, że udowodniony okres ubezpieczenia wynosi 24 lata, 9 miesięcy i 11 dni, a udowodniony staż pracy w szczególnych warunkach obejmuje okres zatrudnienia w Zakładach (...) od 27 stycznia 1986r. do 15 stycznia 1993r., co stanowi 6 lat, 9 miesięcy i 5 dni. Dalej organ rentowy wskazał, że do stażu pracy w szczególnych warunkach nie zaliczył okresu zatrudnienia ubezpieczonego od 1 sierpnia 1976r. do 31 października 1985r. z uwagi na brak świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach, natomiast do okresu ubezpieczenia nie uwzględniono okresu pracy ubezpieczonego w gospodarstwie rolnym rodziców od 1 listopada 1985r. do 26 stycznia 1986r., gdyż w okresie tym ubezpieczony nie był objęty ubezpieczeniem społecznym rolników.

Pracę w gospodarstwie rolnym można zaliczyć do stażu, jeżeli przypada do 31 grudnia 1982r. (decyzja z 3 września 2018r. k.30 akt emerytalnych). Odwołanie od w/w decyzji złożył G. K. wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do emerytury. W uzasadnieniu stanowiska wskazał, że posiada wymagany okres pracy w szczególnych warunkach, gdyż pracę tego rodzaju wykonywał w Fabryce (...) w O. w okresie od 1 sierpnia 1976r. do 31 października 1985r. na stanowisku spawacza w wydziale spawalni, a także w Fabryce (...) w W. w okresie od 8 marca 1995r. do 27 października 1997r. również na stanowisku spawacza.

Nadto ubezpieczony wskazał, że do okresu ubezpieczenia zaliczyć należy okres pracy w gospodarstwie rolnym od 1 listopada 1985r. do 26 stycznia 1986r. w charakterze domownika (odwołanie wraz z załącznikami k.1-3 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na przepisy prawa i uzasadnienie zawarte w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.4 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony G. K. w dniu (...). ukończył 60-ty rok życia. W dniu 2 sierpnia 2018r. ubezpieczony wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury (wniosek o emeryturę z 2 sierpnia 2018r. k.1 akt emerytalnych).

Na podstawie przedłożonych do wniosku dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony udowodnił okres ubezpieczenia w wymiarze 24 lata, 9 miesięcy i 11 dni. Ponadto organ rentowy ustalił, że do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczony osiągnął staż pracy w szczególnych warunkach w wymiarze 6 lat, 9 miesięcy i 5 dni z tytułu zatrudnienia w Zakładach (...) od 27 stycznia 1986r. do 15 stycznia 1993r. (świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach z 22 maja 2018r. k.17 akt emerytalnych). Z uwagi na brak wymaganego ustawą okresu ubezpieczenia oraz stażu pracy w szczególnych warunkach zaskarżoną decyzją z 3 września 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania emerytury (decyzja z 3 września 2018r. k.30 akt emerytalnych).

Do 1 stycznia 1999r. ubezpieczony przebył następujące okresy ubezpieczenia: - od 3 września 1973r. do 31 października 1985r. z tytułu zatrudnienia w Fabryce (...) w O. (w tym służba wojskowa od 25 października 1980r. do 16 października 1982r.), co stanowi 12 lat, 1 miesiąc i 28 dni, z czego w okresie od 1 sierpnia 1976r. (po ukończeniu nauki w szkole zawodowej) do 31 października 1985r., a zatem przez 9 lat i 3 miesiące ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę spawacza na wydziale spawalni przy spawaniu elementów do koparek (...) produkowanych w w/w fabryce (świadectwo pracy z 31 października 1985r. k.6 akt o ustalenie kapitału początkowego, zeznania świadków:

A. K. i A. S. k.23-23v akt sprawy i zeznania ubezpieczonego k.22v akt sprawy), - od 27 stycznia 1986r. do 31 grudnia 1993r. z tytułu zatrudnienia w Zakładach (...) SA w Zakładzie (...) w W., co stanowi 7 lat, 11 miesięcy i 5 dni, z czego w okresie od 27 stycznia 1986r. do 15 stycznia 1993r., a zatem przez 6 lat, 9 miesięcy i 5 dni ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę na stanowisku szlifierza metalu (świadectwo pracy z 29 grudnia 1993r. k.13 akt o ustalenie kapitału początkowego, świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach z 22 maja 2018r. k.17 akt emerytalnych, zeznania ubezpieczonego k.22v akt sprawy), - od 4 lutego 1994r. do 3 lutego 1996r. z tytułu pobierania zasiłku dla bezrobotnych, co stanowi 1 rok (zaświadczenie Powiatowego Urzędu Pracy w W. z 24 marca 2003r. k.15 akt o ustalenie kapitału początkowego, - od 8 marca 1995r. do 27 października 1997r. z tytułu zatrudnienia w Fabryce (...) w W., co stanowi 2 lata, 7 miesięcy i 19 dni, przy czym przez cały okres zatrudnienia ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę spawacza przy spawaniu elementów maszyn rolniczych produkowanych w w/w fabryce (świadectwo pracy z 27 października 1997r. k.18 akt o ustalenie kapitału początkowego, zeznania ubezpieczonego k.22v akt sprawy), - od 1 grudnia 1997r. do 31 grudnia 1998r. z tytułu zatrudnienia w (...) Sp. z o.o.

Sp. Komandytowej z siedzibą w W., co stanowi 1 rok i 1 miesiąc, przy czym w okresie tego zatrudnienia ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę spawacza przy spawaniu elementów maszyn rolniczych produkowanych w w/w przedsiębiorstwie (zaświadczenie o zatrudnieniu z 2 sierpnia 2018r. k.26 akt emerytalnych, zeznania ubezpieczonego k.22v akt sprawy). Suma w/w okresów ubezpieczenia wynosi 24 lata, 9 miesięcy i 22 dni. W okresie przerwy między zatrudnieniem w (...) w O. a zatrudnieniem w Zakładach (...) SA ,tj. w okresie od 1 listopada 1985r. do 26 stycznia 1986r. ubezpieczony mieszkał na terenie gospodarstwa rolnego w miejscowości Ż. gmina S. prowadzonego przez rodziców ubezpieczonego Z. i H. małż.

K.. Gospodarstwo miało 8,13 ha powierzchni. Uprawiano w nim zboże, ziemniaki, hodowano trzodę chlewną i krowy. W powyższym okresie ubezpieczony pracował w gospodarstwie rolnym rodziców wykonując wszystkie potrzebne prace. Był wówczas kawalerem (zaświadczenie Starosty (...) z 6 lipca 2018r. dot. gospodarstwa rolnego rodziców ubezpieczonego i zaświadczenie Urzędu Gminy w S. z 3 lipca 2018r. poświadczające zameldowanie ubezpieczonego pod adresem (...) k.10-11 akt emerytalnych, zeznania ubezpieczonego 22v akt sprawy). We wskazanym okresie ubezpieczony nie podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników jako domownik i nie odprowadzono za niego składek na ubezpieczenie społeczne rolników (zaświadczenie Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Placówka Terenowa w W. z 9 listopada 2018r. k.16 akt sprawy, zeznania ubezpieczonego k.22v akt sprawy).

Ubezpieczony nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego (raport z analizy konta k.27 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie G. K. nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art.184 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art.32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy ,tj. w dniu 1 stycznia 1999r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z §2 ust.1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało zbadania, czy ubezpieczony spełnia przesłankę wymaganego okresu ubezpieczenia oraz wymaganego stażu pracy w szczególnych warunkach. Poza sporem pozostawało, że ubezpieczony osiągnął wymagany ustawą wiek oraz że nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Ubezpieczony podnosił, że posiada 15-letni okres zatrudnienia w szczególnych warunkach, gdyż oprócz niekwestionowanej przez organ rentowy pracy w takich warunkach w Zakładach (...) w wymiarze 6 lat, 9 miesięcy i 5 dni, pracę w szczególnych warunkach wykonywał również w okresie zatrudnienia w (...) w O., w (...) w W. oraz w (...) Sp. z o.o.

Sp. Komandytowa w W. – w każdym z tych zakładów jako spawacz zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy. W odniesieniu do ogólnego okresu ubezpieczenia ubezpieczony podniósł, że okres ten winien być uzupełniony okresem pracy w gospodarstwie rolnym rodziców w miejscowości Ż. gmina S. od 1 listopada 1985r. do 26 stycznia 1986r. Analizując całokształt okoliczności sprawy, w tym dowody z zeznań ubezpieczonego oraz z zeznań świadków Sąd doszedł do przekonania, że słuszne jest twierdzenie, że ubezpieczony posiada 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach, gdyż do wykazanego stażu pracy w szczególnych warunkach w okresie zatrudnienia w Zakładach (...) w wymiarze 6 lat, 9 miesięcy i 5 dni (świadectwo wykonywania pracy w szczególnych warunkach k.17 akt emerytalnych) zaliczyć należy w/w wymienione okresy pracy ubezpieczonego na stanowisku spawacza w (...) w O., w (...) w W. oraz w (...) Sp. z o.o.

Sp. Komandytowa w W.. We wskazanych okresach - w wymiarze odpowiednio 9 lat i 3 miesiące, następnie 2 lata, 7 miesięcy i 19 dni oraz 1 rok i 1 miesiąc - ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał prace polegające na spawaniu elementów do produkowanych w tych zakładach maszyn budowlanych i rolniczych. Zgodnie zaś z wykazem A dział XIV poz.12 załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze do pracy w szczególnych warunkach zalicza się prace polegające na spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym i atomowodorowym.

Ustalenie, że ubezpieczony legitymuje się 15-letnim stażem pracy w szczególnych warunkach okazało się niewystarczające do uwzględnienia odwołania ubezpieczonego, gdyż niespełniona została przez ubezpieczonego przesłanka 25-letniego okresu ubezpieczenia na dzień 1 stycznia 1999r. Jak wynika z ustaleń Sądu do 31 grudnia 1998r. ubezpieczony posiada okres ubezpieczenia w wymiarze 24 lata, 9 miesięcy i 22 dni – z tytułu wymienionych wyżej okresów zatrudnienia oraz z tytułu pobierania zasiłku dla bezrobotnych. W odwołaniu i w toku procesu ubezpieczony wnosił o uzupełnienie w/w okresu ubezpieczenia okresem pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1 listopada 1985r. do 26 stycznia 1986r.

Analizując okoliczności sprawy Sąd doszedł do przekonania, że wniosek ten nie może być uwzględniony. Zgodnie bowiem z art.10 ust.1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych do okresu wymaganego do nabycia emerytury może zaliczony okres pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16. roku życia przypadający przed dniem 1 stycznia 1983r. Dalsze okresy pracy w gospodarstwie rolnym ,tj. przypadające po dniu 31 grudnia 1982r. mogą być uwzględnione do emerytury tylko w przypadku, gdy w danym okresie osoba podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników i za okres ten opłacono przewidzianą w odrębnych przepisach składkę – art.10 ust.1 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.

Tymczasem jak wynika z ustaleń Sądu w okresie od 1 listopada 1985r. do 26 stycznia 1986r. ubezpieczony nie podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników (zaświadczenie k.16 akt sprawy). Mając na uwadze powyższe okoliczności ,tj. wobec ustalenia, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony nie legitymuje się co najmniej 25-letnim okresem ubezpieczenia, Sąd na podstawie art.477.14§1 kpc oddalił odwołanie G. K. jako nieuzasadnione.