Legislator Case Law & Legislation
IV U 795/18 AI generated

IV U 795/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 795/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 4 października 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie przepisów ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przeliczył ubezpieczonemu A. M. od 1 września 2018r. emeryturę. Przeliczając emeryturę organ rentowy uwzględnił wniosek A. M. z 24 września 2018r. o ponowne obliczenie świadczenia emerytalno-rentowego przy uwzględnieniu załączonego do wniosku potwierdzenia ubezpieczenia za okres zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie (...) z siedzibą w S. wystawionego przez II Oddział w W.

Legislator headnote

AI generated

IV U 795/18 · Sąd powszechny: Organ rentowy dokonując przeliczenia emerytury ubezpieczonego od miesiąca września 2018r. wskazał na regulację art.129 ust.1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych zgodnie z którym świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu (odpowiedź na odwołanie k.2 akt sprawy). Analizując okoliczności sprawy Sąd doszedł do przekonania, że o ile organ rentowy prawidłowo wskazał na regulację przepisu art.129 ust.1 ustawy emerytalnej o tyle nieprawidłowo zastosował ten przepis w okolicznościach niniejszej sprawy.

Keywords

AI generated
induction allowance calculation of years of service recalculation of unemployment benefits reintegration into employment calculation of insured earnings calculation of contribution period
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 795/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 grudnia 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 19 grudnia 2018 r. w S. odwołania A. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 4 października 2018 r. Nr (...) w sprawie A. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o wysokość emerytury zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo A. M. do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu zatrudnienia u pracodawcy (...)z siedzibą w S. od 5 września 1975 roku do 31 sierpnia 1979 roku poczynając od 1 października 2017 roku. Sygn. akt: IV U 795/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 4 października 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie przepisów ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przeliczył ubezpieczonemu A. M. od 1 września 2018r. emeryturę. Przeliczając emeryturę organ rentowy uwzględnił wniosek A. M. z 24 września 2018r. o ponowne obliczenie świadczenia emerytalno-rentowego przy uwzględnieniu załączonego do wniosku potwierdzenia ubezpieczenia za okres zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie (...) z siedzibą w S. wystawionego przez II Oddział w W.

Inspektorat w L. (decyzja o przeliczeniu emerytury z 4 października 2018r. k.80 akt emerytalnych). Odwołanie od w/w decyzji złożył A. M. wnosząc o jej zmianę poprzez ustalenie, że prawo do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. przysługuje mu od miesiąca października 2017r., tj. od chwili nabycia prawa do emerytury (odwołanie k.1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, wskazując że przeliczenie emerytury ubezpieczonego dokonane zostało od miesiąca września 2018r. ,tj. od miesiąca, w którym ubezpieczony wystąpił ze stosownym wnioskiem.

Podstawę działania organu rentowego w tym zakresie stanowił przepis art.129 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.2 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony A. M. urodził się w dniu (...) W dniu 10 października 2017r. ubezpieczony wystąpił do organu rentowego z wnioskiem o emeryturę (wniosek o emeryturę z 10 października 2017r. k.1-3 akt emerytalnych). W informacji dotyczącej okresów składkowych i nieskładkowych stanowiącej załącznik do wniosku o emeryturę ubezpieczony wykazał m.in. okres zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie (...) z siedzibą w S..

Na dowód tego okresu zatrudnienia ubezpieczony przedstawił legitymację ubezpieczeniową zawierającą na k.86-87 wpis o w/w okresie zatrudnienia (informacja dotycząca okresów składkowych i nieskładkowych z 10 października 2017r. stanowiąca załącznik do wniosku o emeryturę k.5-6 akt emerytalnych, a także legitymacja ubezpieczeniowa złożona pierwotnie w kopercie między k.13 a 14 akt emerytalnych i kopia legitymacji ubezpieczeniowej k.62v-63 akt emerytalnych). Rozpatrując wniosek o emeryturę (...) Oddział w S. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Inspektoratu w L. o potwierdzenie ubezpieczenia A.

M. w okresie zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie (...)(wniosek o potwierdzenie ubezpieczenia z 16 października 2017r. k.19 akt emerytalnych). Decyzją z 15 listopada 2017r., nie uzyskując uprzednio potwierdzenia ubezpieczenia A. M. w okresie zatrudnienia od 4 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r., organ rentowy przyznał ubezpieczonemu A. M. emeryturę od 1 października 2017r. Podstawę obliczenia emerytury stanowiła kwota składek na ubezpieczenie emerytalne z uwzględnieniem ich waloryzacji oraz kwota zwaloryzowanego kapitału początkowego (decyzja z 15 listopada 2017r. o przyznaniu emerytury k.23 akt emerytalnych).

Przed przyznaniem prawa do emerytury, decyzją z 14 listopada 2017r. organ rentowy ustalił kapitał początkowy ubezpieczonego, przy czym do ustalenia kapitału początkowego nie uwzględnił w/w okresu zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. (decyzja z 14 listopada 2017r. o ustaleniu kapitału początkowego k.3-4 akt o ustalenie kapitału początkowego). Okresu tego nie uwzględnił również w kolejnej decyzji z 11 maja 2018r. o ponownym ustaleniu kapitału początkowego wskazując, że z dokumentów wynika, że w powyższym okresie ubezpieczony nie został zgłoszony do ubezpieczenia (decyzja z 11 maja 2018r. o ponownym ustaleniu kapitału początkowego k.15-16 akt o ustalenie kapitału początkowego).

W dniu 11 września 2018r. ubezpieczony wystąpił do organu rentowego z ponownym wnioskiem (licząc jako pierwszy wniosek o emeryturę z 10 października 2017r.) o ponowne obliczenie świadczenia emerytalnego z uwzględnieniem okresu zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie(...). Do powyższego wniosku ubezpieczony załączył pisemne zeznania świadka Z. N. potwierdzające fakt zatrudnienia ubezpieczonego w w/w okresie (wniosek z 11 września 2018r. o ponowne obliczenie emerytury z załącznikami k.72-74 akt emerytalnych).

Po rozpoznaniu powyższego wniosku organ rentowy stwierdził, że w/w okres zatrudnienia ubezpieczonego od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. należy uwzględnić do okresu ubezpieczenia mając na uwadze wpis w legitymacji ubezpieczeniowej oraz zeznania świadka (notatka kolegialna k.75 akt sprawy). Mając to na uwadze decyzją z 21 września 2018r. organ rentowy ponownie ustalił kapitał początkowy ubezpieczonego zaliczając do okresu ubezpieczenia w/w okres zatrudnienia ubezpieczonego od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r., przy czym za wskazany okres przyjęto wynagrodzenie minimalne (decyzja z 21 września 2018r. o ponownym ustaleniu kapitału początkowego k.22-23 akt o ustalenie kapitału).

Wobec ponownego ustalenia kapitału początkowego, decyzją z 24 września 2018r. organ rentowy przeliczył emeryturę ubezpieczonego od 1 września 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia w/w wniosku o przeliczenie emerytury z 11 września 2018r. (decyzja z 24 września 2018r. o przeliczeniu emerytury k.76 akt emerytalnych). W dniu 24 września 2018r. ubezpieczony wystąpił do organu rentowego z kolejnym wnioskiem ponowne obliczenie świadczenia emerytalno-rentowego przy uwzględnieniu załączonego do wniosku potwierdzenia ubezpieczenia za okres zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie (...) z siedzibą w S. wystawionego przez II Oddział w W.

Inspektorat w L. (wniosek z 24 września 2018r. o ponowne obliczenie emerytury z załącznikiem w postaci potwierdzenia ubezpieczenia k.78-79 akt emerytalnych). Po rozpoznaniu powyższego wniosku decyzją z 3 października 2018r. organ rentowy dokonał ponownego ustalenia kapitału początkowego ubezpieczonego (decyzja z 3 października 2018r. o ponownym ustaleniu kapitału początkowego k.27-28 akt o ustalenie kapitału), a następnie zaskarżoną decyzją z 4 października 2018r. przeliczył ubezpieczonemu emeryturę od 1 września 2018r. (decyzja o przeliczeniu emerytury z 4 października 2018r. k.80 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego A. M. okazało się uzasadnione. Ubezpieczony słusznie wskazał, że przeliczenie emerytury z uwzględnieniem okresu zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie (...) z siedzibą w S. powinno być dokonane od 1 października 2017r., tj. od daty przyznania mu emerytury, a nie od 1 września 2018r. jak uczynił to organ rentowy. Organ rentowy w zaskarżonej decyzji z 4 października 2018r. oraz we wcześniejszej o kilka dni decyzji z 24 września 2018r. dokonał przeliczenia emerytury ubezpieczonego z uwzględnieniem powyższego okresu zatrudnienia od 1 września 2018r. wskazując w tej mierze na miesiąc zgłoszenia przez ubezpieczonego wniosków o przeliczenie świadczenia (wniosek z 11 września 2018r. k.72 akt emerytalnych i decyzja z 24 września 2018r. k.76 akt emerytalnych oraz wniosek z 24 września 2018r. k.78 akt emerytalnych i decyzja z 4 października 2018r. k.80 akt emerytalnych).

Organ rentowy dokonując przeliczenia emerytury ubezpieczonego od miesiąca września 2018r. wskazał na regulację art.129 ust.1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych zgodnie z którym świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu (odpowiedź na odwołanie k.2 akt sprawy). Analizując okoliczności sprawy Sąd doszedł do przekonania, że o ile organ rentowy prawidłowo wskazał na regulację przepisu art.129 ust.1 ustawy emerytalnej o tyle nieprawidłowo zastosował ten przepis w okolicznościach niniejszej sprawy.

Jak wynika z przedstawionych wyżej ustaleń Sądu organ rentowy uwzględnił okres zatrudnienia ubezpieczonego od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. w przedsiębiorstwie (...)z siedzibą w S. dopiero na skutek wniosku ubezpieczonego z 11 września 2018r. uznając – jak wynika z notatki kolegialnej z 21 września 2018r. - za wiarygodne wpisy w legitymacji ubezpieczeniowej oraz dodatkowo zeznania świadka z 11 września 2018r. (vide: wniosek ubezpieczonego o ponowne obliczenie świadczenia z 11 września 2018r. z dołączonymi pisemnymi zeznaniami świadka z tej samej daty k.72-74 akt emerytalnych oraz notatka kolegialna k.75 akt emerytalnych).

Tymczasem jak wynika z analizy wniosku emerytalnego ubezpieczonego z 10 października 2017r. już w tymże wniosku - w załączonej do niego informacji o okresach składkowych nieskładkowych – ubezpieczony wykazał w/w okres zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. i jako dowód tego zatrudnienia wskazał wpisy w legitymacji ubezpieczeniowej (vide: wniosek o emeryturę z 10 października 2017r., w tym informacja o okresach składkowych i nieskładkowych k.1-6 akt emerytalnych oraz legitymacja ubezpieczeniowa złożona pierwotnie w kopercie między k.13 a 14 akt emerytalnych, a następnie na k.62-63 akt emerytalnych).

W świetle powyższego nie może być wątpliwości, że już w dacie złożenia wniosku o emeryturę ubezpieczony wykazał należycie okres zatrudnienia od 5 września 1975r. do 31 sierpnia 1979r. i od początku okres ten organ rentowy winien był uwzględnić do ustalenia kapitału początkowego ubezpieczonego, a następnie do ustalenia wysokości emerytury przyznanej ubezpieczonemu na mocy decyzji z 15 listopada 2017r. (k.23 akt emerytalnych). W ocenie Sądu nie ma i nie było żadnych powodów, dla których organ rentowy od początku ,tj. od daty przyznania emerytury nie mógł uwzględnić w/w okresu zatrudnienia do okresu ubezpieczenia A.

M.. W ocenie Sądu wpisy w legitymacji ubezpieczeniowej od początku były wiarygodne (k.62v-63 akt emerytalnych). Zeznania świadka, na które powołuje się organ rentowy w notatce kolegialnej z 21 października 2018r. (k.75 akt emerytalnych) w żaden sposób nie zmieniają tej oceny i z pewnością dowód z bardzo ogólnych zeznań świadka (na k.74 akt emerytalnych) nie może być uznany za dowód przesądzający o uznaniu w/w okresu zatrudnienia. Okolicznością przemawiającą za przeliczeniem wysokości emerytury z uwzględnieniem w/w okresu zatrudnienia dopiero od września 2018r., a zatem niemal rok od przyznania emerytury, nie jest fakt, że w dniu 11 września 2018r. ubezpieczony zgłosił wniosek o ponowne obliczenie emerytury.

Jak bowiem wskazano po raz pierwszy wniosek o zaliczenie przedmiotowego okresu ubezpieczony zgłosił we wniosku o emeryturę i już wówczas był on należycie udowodniony wpisami w legitymacji ubezpieczeniowej. Podobnie ocenić należy wniosek o przeliczenie z 24 września 2018r. i załączone do niego przez ubezpieczonego potwierdzenie ubezpieczenia z 11 września 2018r. wystawione przez II Oddział w W. Inspektorat w L. (k.78-79 akt emerytalnych). Skoro ubezpieczony był w stanie przedstawić takie potwierdzenie to z pewnością również organ rentowy był w stanie je uzyskać z właściwego oddziału organu rentowego i to już na etapie przyznawania prawa do świadczenia (na k.19 akt emerytalnych znajduje się stosowny wniosek wystosowany przez tutejszy Odział ZUS w dniu 16 października 2017r. do Inspektoratu ZUS w L., który jednak nie został załatwiony do chwili przyznania świadczenia).

Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477.14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w sentencji wyroku.