Legislator Case Law & Legislation
IV U 285/18 AI generated

IV U 285/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 285/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 8 lutego 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.24 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przyznał J. K. emeryturę od 1 grudnia 2017r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o emeryturę i na podstawie art.26 w/w ustawy ustalił wysokość emerytury na kwotę 206,38 złotych miesięcznie (decyzja z 8 lutego 2018r. k.24 akt emerytalnych). Odwołanie od w/w decyzji złożył J. K. wnosząc o jej zmianę poprzez uwzględnienie do wysokości emerytury okresu zatrudnienia w Kółku (...) w K. i w Spółdzielni (...) w H. od 30 marca 1974r. do 10 lipca 1978r.

Legislator headnote

AI generated

IV U 285/18 · Sąd powszechny: Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477 14§2 kpc orzekł jak w pkt I sentencji wyroku. Z uwagi na wynik sprawy Sąd na podstawie art.98§1 i 3 kpc w zw. z art.99 kpc i w zw. z §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015r., poz.1804 ze zm.) zasądził od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego kwotę 180 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

Keywords

AI generated
suspension of pension termination of benefits termination of employment eligibility for unemployment benefits occupational disability pension inflicted job loss
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 285/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 grudnia 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Marta Żuk po rozpoznaniu w dniu 7 grudnia 2018r. w Siedlcach na rozprawie odwołania J. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 8 lutego 2018 r. (Nr (...)) w sprawie J. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o wysokość emerytury I. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustala, iż wysokość emerytury J. K. na dzień 1 grudnia 2017 roku wynosi 268,06 (dwieście sześćdziesiąt osiem i 06/100) złotych brutto miesięcznie; II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. na rzecz J. K. kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt: IV U 285/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 8 lutego 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.24 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przyznał J. K. emeryturę od 1 grudnia 2017r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o emeryturę i na podstawie art.26 w/w ustawy ustalił wysokość emerytury na kwotę 206,38 złotych miesięcznie (decyzja z 8 lutego 2018r. k.24 akt emerytalnych). Odwołanie od w/w decyzji złożył J. K. wnosząc o jej zmianę poprzez uwzględnienie do wysokości emerytury okresu zatrudnienia w Kółku (...) w K. i w Spółdzielni (...) w H. od 30 marca 1974r. do 10 lipca 1978r.

W uzasadnieniu stanowiska ubezpieczony podniósł, że z uwagi na pożar domu nie posiada dokumentów na okoliczność tego zatrudnienia, ale w dawnej siedzibie (...) odnalazł dokumenty w postaci książki magazynowej i książki – rejestru kart pracy, w których widnieje, że pobierał karty pracy, a tym samym pracował. Dodatkowo okoliczność tę potwierdzić mogą świadkowie ,tj. osoby, z którymi pracował w tym okresie (odwołanie wraz z załącznikiem k.1-3 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie wskazując na przepisy prawa przytoczone w zaskarżonej decyzji i podnosząc, że okres który ubezpieczony podaje w odwołaniu nie został wystarczająco udowodniony i nie został uwzględniony do ustalenia wysokości kapitału początkowego ubezpieczonego.

Odnosząc się do przedłożonych przez ubezpieczonego dokumentów w postaci ewidencji kart pracy i księgi magazynowej organ rentowy podniósł, że dokumenty te nie są opatrzone pieczątkami zakładu pracy ani pieczątkami imiennymi i podpisami osób uprawnionych. Ponadto nie można na ich podstawie ustalić w jakim okresie ubezpieczony był zatrudniony w Kółku (...) w K. (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.4-5 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony J. K. urodził się w dniu (...) W dniu 12 grudnia 2017r. wpłynął do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. wniosek ubezpieczonego o emeryturę.

W kwestionariuszu dotyczącym okresów składkowych i nieskładkowych ubezpieczony wskazał na zatrudnienie w Kółku (...) w K. w okresie od 2 stycznia 1972r. do 31 października 1972r. na podstawie umowy zlecenie, a następnie na zatrudnienie w tym samym Kółku (...) od 2 stycznia 1973r. na podstawie umowy o pracę i dalej w Spółdzielni (...) w H. od 1 sierpnia 1975r. na podstawie umowy o pracę nie wskazując na daty końcowe zatrudnienia. W załączonym do wniosku oświadczeniu ubezpieczony wskazał, że zatrudnienie w Kółku (...) w K. oraz w Spółdzielni (...) w H. trwało od 2 stycznia 1972r. do 10 lipca 1978r., jednakże z uwagi na zniszczenie dokumentów w pożarze domu nie jest w stanie przedstawić na tę okoliczność kompletnej dokumentacji (wniosek o emeryturę z 12 grudnia 2017r. wraz z informacją o okresach składkowych i nieskładkowych oraz oświadczeniem ubezpieczonego w sprawie braku dokumentów k.1-5 akt emerytalnych).

Przedłożone przez ubezpieczonego dokumenty obejmują umowę zlecenie zawartą w dniu 2 stycznia 1972r. między ubezpieczonym a Kółkiem (...) w K. na okres do 31 października 1972r., umowę o pracę zawartą w dniu 2 stycznia 1973r. między ubezpieczonym a Kółkiem (...) w K. na czas nieokreślony na stanowisku traktorzysty i pismo Kółka (...) w K. z 30 marca 1974r. o zmianie warunków wynagradzania, a także umowę o pracę zawartą w dniu 1 sierpnia 1975r. między ubezpieczonym a Spółdzielnią (...) w H. na czas nieokreślony na stanowisku kierowcy ciągnikowego (umowa zlecenie z 2 stycznia 1972r., umowy o pracę z 2 stycznia 1973r. i 1 sierpnia 1975r. i angaż z 30 marca 1974r. k.9-12 akt emerytalnych) W ramach umowy zlecenie z 2 stycznia 1972r. ubezpieczony miał wykonywać prace zlecone przez kierownika (...), przy czym w okresie objętym zleceniem ubezpieczony nie podlegał ubezpieczeniu społecznemu w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych.

W oparciu o przedłożone dokumenty organ rentowy przyjął, że wykazane przez ubezpieczonego okresy składkowe obejmują okres zatrudnienia w Kółku (...) w K. od 2 stycznia 1973r. (data zawarcia umowy o pracę) do 30 marca 1974r. (data pewna trwania umowy o pracę wynikająca z w/w pisma o zmianie warunków wynagradzania), co stanowi 1 rok i 3 miesiące (notatka kolegialna organu rentowego w sprawie zaliczenia okresów zatrudnienia z 30 stycznia 2018r. k.23 akt emerytalnych). W oparciu o powyższe decyzją z 2 lutego 2018r. organ rentowy ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonego na dzień 1 stycznia 1999r. na kwotę 11 217,03 złotych (decyzja o ustaleniu kapitału początkowego z 2 lutego 2018r. k.3-4 akt o ustalenie kapitału początkowego).

Następnie, zaskarżoną decyzją z 8 lutego 2018r. organ rentowy przyznał ubezpieczonemu emeryturę od 1 grudnia 2017r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o emeryturę i ustalił jej wysokość na kwotę 206,38 złotych miesięcznie (decyzja z 8 lutego 2018r. k.24 akt emerytalnych). W dniu 26 lutego 2018r. wpłynął do organu rentowego wniosek ubezpieczonego o ponowne ustalenie wysokości emerytury w oparciu o załączone dokumenty w postaci księgi magazynowej części zamiennych oraz ewidencji kart pracy dokumentujące okres pracy w Kółku (...) w K. (wniosek o przeliczenie emerytury z 26 lutego 2018r. k.29 akt emerytalnych oraz księga magazynowa części zamiennych i ewidencja kart pracy – w kopercie załączonej do akt sprawy).

Organ rentowy uznał, że powyższe dokumenty nie zawierają informacji co do okresu zatrudnienia ubezpieczonego, a ponadto nie są opatrzone pieczęciami i podpisami osób uprawnionych. Z tych względów decyzją z 16 marca 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu ponownego ustalenia wysokości kapitału początkowego (decyzja z 16 marca 2018r. k.6 akt o ustalenie kapitału początkowego), a następnie decyzją z 19 marca 2018r. odmówił ubezpieczonemu ponownego ustalenia wysokości emerytury (decyzja z 19 marca 2018r. k.32 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie J. K. okazało się w części uzasadnione. Poza sporem pozostaje, że występując z wnioskiem o emeryturę ubezpieczony przedstawił dokumentację potwierdzającą fakt pozostawania w zatrudnieniu w Kółku (...) w K. – na podstawie umowy o pracę z 2 stycznia 1973r., a następnie w Spółdzielni (...)w H. – na podstawie umowy o pracę z 1 sierpnia 1975r. Przedstawiona dokumentacja nie zawierała świadectw pracy, dlatego niemożliwe było ustalenie daty końcowej zatrudnienia ubezpieczonego w w/w Kółku (...), a następnie w Spółdzielni (...).

Dlatego zasadnie organ rentowy przyjął za datę końcową zatrudnienia ubezpieczonego w Kółku (...) datę widniejącą na piśmie zmieniającym ubezpieczonemu warunki wynagrodzenia ,tj. datę 30 marca 1974r., jako datę pewną istnienia w tej dacie stosunku pracy (vide: ustalenia faktyczne). Rozpoznając odwołanie ubezpieczonego i analizując wskazaną przez niego dokumentację załączoną do wniosku z 26 lutego 2018r. o ponowne ustalenie okresu zatrudnienia w Kółku (...)w K. w oparciu o księgę magazynową części zamiennych i ewidencję kart pracy (wniosek k.29 akt emerytalnych) Sąd doszedł do przekonania, że dokumentacja ta, a w szczególności ewidencja kart pracy daje podstawy do zweryfikowania okresu zatrudnienia ubezpieczonego w Kółku (...) w K..

Z zachowanych dokumentów oraz zeznań ubezpieczonego i świadków wynika, że ubezpieczony był zatrudniony w w/w Kółku na stanowisku kierowcy ciągnika i każdego dnia pracy otrzymywał od dyspozytora zlecenie wykonania pracy i kartę pracy, przy czym odbiór karty pracy kwitował w ewidencji kart pracy. Trafne jest stwierdzenie organu rentowego, że złożona przez ubezpieczonego ewidencja kart pracy nie jest opatrzona pieczęcią zakładu pracy oraz podpisem i pieczęcią osoby prowadzącej lub nadzorującej prowadzenie tej ewidencji. Jednakże oględziny zewnętrzne tego dokumentu oraz okoliczności wejścia przez ubezpieczonego w jego posiadanie (na skutek odnalezienia w siedzibie dawnego Kółka (...) – zeznania ubezpieczonego k.13v akt sprawy) oraz mając na uwadze, że ewidencja kart pracy miała dokumentować jedynie pobranie karty pracy przez pracownika – kierowcę ciągnika w miejscu rozpoczęcia pracy (warsztacie), a zatem nie był to dokument ściśle księgowy, co do którego wymagane jest spełnienie wymogów formalnych, Sąd stwierdził że w oparciu o wpisy w w/w ewidencji kart pracy możliwe jest ustalenie dalej idącego okresu zatrudnienia ubezpieczonego.

I tak, Sąd stwierdził, że w oparciu o pierwszy pojawiający się w ewidencji kart pracy wpis o pobraniu przez ubezpieczonego karty pracy (wpis pod pozycją 3. na odwrocie karty tytułowej) w dniu 21 października 1974r. zasadne jest przyjęcie, że w w/w dacie i w kolejnych miesiącach (ewidencja kończy się na kwietniu 1975r.) ubezpieczony pozostawał pracownikiem Kółka (...) w K.. Jako datę końcową tego okresu zatrudnienia Sąd przyjął datę 1 sierpnia 1975r., kiedy to ubezpieczony podpisał umowę o pracę ze Spółdzielnią (...) w H., która przejęła bazę Kółka (...) (umowa k.12 akt emerytalnych) i umowa ta jest ostatnim dokumentem zawierającym pewną datę zatrudnienia ubezpieczonego Mając na uwadze powyższe ustalenia i stwierdzając, że okres od 21 października 1974r. do 1 sierpnia 1975r. jest okresem zatrudnienia ubezpieczonego Sąd zlecił organowi rentowemu ustalenie wysokości emerytury ubezpieczonego przy uwzględnieniu tego okresu zatrudnienia.

Wykonując to zobowiązanie organ rentowy przedstawił projekt decyzji o ponownym ustaleniu wysokości kapitału początkowego ubezpieczonego przy uwzględnieniu w/w okresu zatrudnienia oraz projekt decyzji o ponownym ustaleniu wysokości emerytury ubezpieczonego na dzień nabycia prawa do świadczenia. Wyliczona kwota świadczenia wyniosła 268,06 złotych miesięcznie (wyliczenie wysokości kapitału początkowego i wyliczenie wysokości emerytury k.29-31 akt sprawy). Mając na uwadze powyższe ustalenia i wyliczenia, które nie zostały zakwestionowane przez ubezpieczonego, Sąd na podstawie z art.174 ust.2 pkt 1 i art.26 stawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustalił, iż wysokość emerytury ubezpieczonego na dzień 1 grudnia 2017r. wynosi 268,06 złotych brutto miesięcznie.

Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477 14§2 kpc orzekł jak w pkt I sentencji wyroku. Z uwagi na wynik sprawy Sąd na podstawie art.98§1 i 3 kpc w zw. z art.99 kpc i w zw. z §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015r., poz.1804 ze zm.) zasądził od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego kwotę 180 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.