Legislator Case Law & Legislation
IV U 168/18 AI generated

IV U 168/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 168/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 19 grudnia 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., działając na podstawie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ustalił kapitał początkowy B. W. na kwotę 85 813,31 złotych. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy przyjął okresy składkowe w wymiarze 17 lat, 4 miesiące i 8 dni. Jednocześnie organ rentowy wskazał, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględnił okresów od 29 października 1982r. do 16 listopada 1982r. i od 14 września 1993r. do 17 kwietnia 1994r., gdyż w tych okresach ubezpieczona przebywała na urlopie bezpłatnym, a także okresu od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. z uwagi na brak informacji o okresach nieskładkowych (decyzja z 19 grudnia 2017r. o ustaleniu kapitału początkowego k.16-17 akt emerytalnych).

Legislator headnote

AI generated

IV U 168/18 · Sąd powszechny: Następnie decyzją z 21 grudnia 2017r. organ rentowy działając na podstawie art.24 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przyznał B. W. emeryturę od 1 października 2017r. i na podstawie art.26 powyższej ustawy ustalił wysokość emerytury na kwotę 1 290,30 złotych brutto miesięcznie (decyzja z 21 grudnia 2017r. o przyznaniu emerytury k.19-20 akt sprawy). Odwołania od obu w/w decyzji złożyła ubezpieczona B. W. zarzucając organowi rentowemu niezasadne pominięcie przy obliczaniu wartości kapitału początkowego, a następnie emerytury okresu zatrudnienia od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r., kiedy to pracowała w Spółdzielni Pracy (...) w M..

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity retroactivity of disability pension pension calculation recalculation of disability benefits accident disability pension extraordinary pension without income limit
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 168/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 14 stycznia 2019 r. w S. odwołania B. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Ł. z dnia 19 grudnia 2017 r. Nr (...)oraz od decyzji z dnia 21 grudnia 2017 r. Nr (...) w sprawie B. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w Ł. o wysokość kapitału początkowego i wysokość emerytury I. zmienia zaskarżoną decyzję z dnia 19 grudnia 2017 roku i ustala, że wysokość kapitału początkowego B.

W. na dzień 01 stycznia 1999 r. wynosi 91.880,58 zł (dziewięćdziesiąt jeden tysięcy osiemset osiemdziesiąt złotych i pięćdziesiąt osiem groszy); II. zmienia zaskarżoną decyzję z dnia 21 grudnia 2017 roku i ustala, że wysokość emerytury B. W. na dzień 01 października 2017 roku wynosi 1.381,53 zł (jeden tysiąc trzysta osiemdziesiąt jeden złotych i pięćdziesiąt trzy grosze) brutto miesięcznie. Sygn. akt: IV U 168/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 19 grudnia 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., działając na podstawie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ustalił kapitał początkowy B. W. na kwotę 85 813,31 złotych. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy przyjął okresy składkowe w wymiarze 17 lat, 4 miesiące i 8 dni. Jednocześnie organ rentowy wskazał, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględnił okresów od 29 października 1982r. do 16 listopada 1982r. i od 14 września 1993r. do 17 kwietnia 1994r., gdyż w tych okresach ubezpieczona przebywała na urlopie bezpłatnym, a także okresu od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. z uwagi na brak informacji o okresach nieskładkowych (decyzja z 19 grudnia 2017r. o ustaleniu kapitału początkowego k.16-17 akt emerytalnych).

Następnie decyzją z 21 grudnia 2017r. organ rentowy działając na podstawie art.24 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przyznał B. W. emeryturę od 1 października 2017r. i na podstawie art.26 powyższej ustawy ustalił wysokość emerytury na kwotę 1 290,30 złotych brutto miesięcznie (decyzja z 21 grudnia 2017r. o przyznaniu emerytury k.19-20 akt sprawy). Odwołania od obu w/w decyzji złożyła ubezpieczona B. W. zarzucając organowi rentowemu niezasadne pominięcie przy obliczaniu wartości kapitału początkowego, a następnie emerytury okresu zatrudnienia od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r., kiedy to pracowała w Spółdzielni Pracy (...) w M..

Wskazując na powyższe ubezpieczona wniosła o uwzględnienie w/w okresu zatrudnienia do ustalenia wartości kapitału początkowego, a następnie o przeliczenie emerytury w oparciu o ponownie ustalony kapitał początkowy (odwołanie k.1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołania organ rentowy wniósł o ich oddalenie, wskazując że do ustalenia wartości kapitału początkowego ubezpieczonej nie uwzględniono wskazanych w decyzji z 19 grudnia 2017r. okresów pobytu ubezpieczonej na urlopie bezpłatnym, a także okresu od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. z uwagi na brak informacji w jakich dniach na przestrzeni w/w okresu ubezpieczona przebywała na zwolnieniach lekarskich.

Na korzystanie ze zwolnień lekarskich wskazuje zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 23 października 2003r., w którym wykazano świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego wypłacone zamiast wynagrodzenia. Brak szczegółowej informacji o okresach przebywania na zwolnieniach lekarskich nie pozwala na przyjęcie okresu od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. do ustalenia wartości kapitału początkowego i tym samym emerytury (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.3-5 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczona B.

W. urodzona w dniu (...), w dniu 23 października 2017r. wystąpiła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z wnioskiem o emeryturę (wniosek o emeryturę k.1-3 akt emerytalnych). W informacji o okresach składkowych i nieskładkowych stanowiących załącznik do wniosku o emeryturę ubezpieczona wykazała jeden okres zatrudnienia – od 3 sierpnia 1974r. do 31 maja 1994r. w Spółdzielni Pracy (...) w M.. Na okoliczność tego zatrudnienia przedłożyła świadectwo pracy wystawione w dniu 31 maja 1994r. przez Spółdzielnię Pracy (...) w M.. Ze świadectwa pracy wynika, że w okresie od 29 października 1982r. do 16 listopada 1982r. i od 14 września 1993r. do 17 kwietnia 1994r. ubezpieczona korzystała z urlopu bezpłatnego (informacja o okresach składkowych i nieskładkowych oraz świadectwo pracy z 31 maja 1994r. k.4-5 akt emerytalnych).

Nadto ubezpieczona przedłożyła zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z 23 października 2003r., z którego wynika, że w okresie zatrudnienia w powyższej Spółdzielni Pracy ubezpieczona przebywała na zwolnieniach lekarskich bez wykazania okresu pobytu na zwolnieniach (zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu k.6-7 akt emerytalnych). Celem rozpoznania wniosku ubezpieczonej o emeryturę, w dniu 19 grudnia 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. wydał zaskarżoną decyzję o ustaleniu kapitału początkowego ubezpieczonej na dzień 1 stycznia 1999r. na kwotę 85 813,31 złotych wskazując, że do ustalenia wartości kapitału początkowego przyjęto okresy składkowe w wymiarze 17 lat, 4 miesiące i 8 dni, natomiast nie uwzględniono okresów pobytu ubezpieczonej na urlopie bezpłatnym od 29 października 1982r. do 16 listopada 1982r. i od 14 września 1993r. do 17 kwietnia 1994r., a także okresu od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. z uwagi na brak informacji o okresach nieskładkowych (decyzja z 19 grudnia 2017r. o ustaleniu kapitału początkowego k.16-17 akt emerytalnych).

Następnie kolejną zaskarżoną decyzją z 21 grudnia 2017r. organ rentowy przyznał ubezpieczonej emeryturę od 1 października 2017r. i ustalił jej wysokość na kwotę 1 290,30 złotych brutto miesięcznie (decyzja z 21 grudnia 2017r. o przyznaniu emerytury k.19-20 akt emerytalnych). W spornym okresie od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. ubezpieczona przebywała na zwolnieniach lekarskich i pobierała z tego tytułu wynagrodzenia chorobowe, a następnie zasiłek chorobowy, co dokumentuje karta zasiłkowa oraz karty wynagrodzenia ubezpieczonej za wskazane lata (kopie karty zasiłkowej i karty wynagrodzenia przedstawione przez archiwum k.22-25 akt sprawy oraz roczne karty ewidencji obecności w pracy – w aktach osobowych ubezpieczonej).

Suma okresów nieskładkowych ubezpieczonej na przestrzeni czasu od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. wynosi 5 miesięcy i 28 dni, a łączna suma okresów składkowych – po odjęciu okresów nieskładkowych z tytułu zatrudnienia w Spółdzielni Pracy (...) w M. wynosi 18 lat, 8 miesięcy i 20 dni. Wysokość kapitału początkowego ubezpieczonej ustalona przy przyjęciu okresów składkowych w wymiarze 18 lat, 8 miesięcy i 20 dni oraz okresów nieskładkowych w wymiarze 5 miesięcy i 28 dni wynosi 91 880,58 złotych, a wysokość emerytury ubezpieczonej ustalona na dzień 1 października 2017r. przy uwzględnieniu tak obliczonego kapitału początkowego wynosi 1 381,53 złotych brutto miesięczne (wyliczenia organu rentowego przedstawione w piśmie procesowym z 19 lipca 2018r. k.38 akt sprawy oraz opinia biegłej księgowej A.

D. z 31 października 2018r. k.50-55 akt sprawy).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej B. W. okazało się uzasadnione. Zgodnie z art.174 ust.2 pkt 1 i ust.2 pkt 3 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się odpowiednio przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy ,tj. przed 1 stycznia 1999r. okresy składkowe, o których mowa w art.6, a także okresy nieskładkowe, o których mowa w art.7 pkt 1-3 i 6-12, a zatem m.in. okresy pobierania wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy i okresy pobierania zasiłków z ubezpieczenia społecznego, w tym zasiłku chorobowego (art.7 pkt 1 lit. a i b).

W zaskarżonej decyzji z 19 grudnia 2017r. o ustaleniu kapitału początkowego ubezpieczonej organ rentowy wskazał, że do ustalenia wartości kapitału początkowego nie uwzględnił okresu od 15 listopada 1991r. do 13 września 1993r. z uwagi na brak informacji o okresach nieskładkowych (przebywania na zwolnieniach lekarskich). Przeprowadzone przez Sąd postępowanie dowodowe z zachowanej w archiwum dokumentacji płacowej i zasiłkowej oraz dokumentacji w postaci ewidencji obecności ubezpieczonej w pracy, pozwoliło na zweryfikowanie ustaleń organu rentowego co do przebytych przez ubezpieczoną okresów nieskładkowych i składkowych, które to okresy – jak ustalił organ rentowy po przedstawieniu mu powyższej dokumentacji – wyniosły odpowiednio 5 miesięcy i 28 dni oraz 18 lat, 8 miesięcy i 20 dni (pismo organu rentowego z 19 lipca 2018r. k.38-39 akt sprawy).

Powyższe dane pozwoliły dalej na zweryfikowanie wysokości kapitału początkowego ubezpieczonej, który – jak ustalił organ rentowy wyniósł 91 880,58 złotych oraz wysokości emerytury ubezpieczonej na datę jej przyznania, która obliczona wg zasad z art.26 ustawy emerytalnej wyniosła 1 381,53 złotych brutto miesięcznie. Należy podkreślić, że ustalenia organu rentowego co do wysokości kapitału początkowego i emerytury ubezpieczonej znalazły potwierdzenie w wyliczeniach przedstawionych w opinii biegłej księgowej (na k.50-55 akt sprawy).

Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd na podstawie art.477.14§2 kpc zmienił zaskarżone decyzje z 19 grudnia 2017r. i 21 grudnia 2017r. i orzekł jak w pkt I i II wyroku.