Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1521/17 AI generated

VIII U 1521/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1521/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 6 czerwca 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia Z. M. podlegającej ubezpieczeniom jako pracownik u płatnika składek (...) Sp. z o.o. wynosi: - za styczeń 2016 r. – na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, na ubezpieczenie chorobowe, ubezpieczenie wypadkowe: 840 zł, na ubezpieczenie zdrowotne: 724,84 zł, - za luty 2016 r. – na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, na ubezpieczenie chorobowe, ubezpieczenie wypadkowe: 870 zł, na ubezpieczenie zdrowotne: 750,72 zł, - za marzec 2016 r. - na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, na ubezpieczenie chorobowe, ubezpieczenie wypadkowe: 2.294,52 zł, na ubezpieczenie zdrowotne: 1.979,93 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 102 k.p.c, art. 98 k.p.c; VIII U 1521/17 · Sąd powszechny: Odwołanie jest niezasadne. Stan faktyczny sprawy jest pomiędzy stronami bezsporny. Wnioskodawczyni w odwołaniu przyznała bowiem, że w okresie od 1 stycznia 2016 r. do 31 marca 2016 r. była zatrudniona w (...) sp. z o.o. i marcu 2016 r. oprócz wynagrodzenia zasadniczego otrzymała wynagrodzenie dodatkowe za udział w egzaminach organizowanych przez szkołę, w której pracowała jako nauczyciel zawodu. Nie kwestionowała także wysokości otrzymanego wynagrodzenia w miesiącach od stycznia do marca 2016 r. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz.

Keywords

AI generated
suitable wage occupational disability pension salary bracket remuneration of work reduction of statutory salary increase pay policy

Cited Legislation

AI generated
art. 102 k.p.c
O kosztach zastępstwa procesowego Sąd orzekł w pkt 2 sentencji wyroku na podstawie art. 102 k.p.c.
art. 98 k.p.c
Stanowi on swoistą „furtkę”, pozostawiając sądowi pewną swobodę w przyznawaniu zwrotu kosztów procesu, gdyby stosowanie zasady odpowiedzialności za wynik sprawy (art. 98 k.p.c.) nie dało się pogodzić z zasadami słuszności.
AI generated
VII U 105/22
S. w dniu 22 grudnia 2021 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 2 grudnia 2021 r., nr: (...) zarzucając jej błąd w ustaleniach stanu faktycznego przyjęty za podstawę zaskarżonej decyzji poprzez wydanie jej z pominięciem dokumentów w postaci umowy o pracę zawartej z (...) S.C. zwanej dalej ,,spółką” albo ,,płatnikiem składek” oraz świadectwa pracy, z których jednoznacznie wynika, że jej zarobki wynosiły 4.202,54 złotych. W związku z tym wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przywrócenie wymiaru składek do rzeczywistej wysokości wynoszącej 4.202,54 złotych brutto, ewentualnie o uchylenie decyzji i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania organowi rentowemu oraz o zasądzenie od Zakładu na swoją rzecz kosztów postępowania według norm przepisanych.
IV U 697/14
Na podstawie art. 83 ust. 1, art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust 1, art. 13 pkt 1, art. 38 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) w zw. z art. 83 § 1 i art. 58 § 2 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks cywilny (tekst jednolity Dz.U. z 1964 roku, Nr 16, poz. 93 ze zm.) oraz art.. 22 § 1 i art. 300 ustawy z 26 czerwca 1976r. Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 1998 nr 21 poz.94 z późn. zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych decyzją z dnia 7 lipca 2014r. stwierdził, że P. S. jako pracownik u płatnika składek H. K. G. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od 1 lutego 2014r. do 17 czerwca 2014r.
VII U 1013/18
Ż. (1) oraz (...) sp. z o.o. złożyli odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych nr (...) z dnia 6 lipca 2018 r. zaskarżając tę decyzję w całości i wnosząc o uwzględnienie odwołania. W przypadku nie uznania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych niniejszego odwołania za zasadne, podmioty odwołujące wniosły o przekazanie odwołania do organu odwoławczego, tym samym wnosząc o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez ustalenie, że wymiar składek na obowiązkowe ubezpieczenie emerytalne, rentowe, wypadkowe oraz chorobowe odwołującej z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w (...) sp. z o.o. w wymiarze pełnego etatu od dnia 1 września 2017 r. stanowi kwota 28.600,00 zł brutto. Ponadto, odwołująca wnioskowała o dopuszczenie dowodu z zeznań stron oraz świadków A. D., M. D., I. W., A. R. oraz K. C. (1) na okoliczności wskazane w niniejszym piśmie, jak również dowodu z pisemnej opinii biegłego sądowego z zakresu spraw pracowniczych.
IV U 1332/13
Decyzją z dnia 24 maja 2013 r., nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T., na podstawie art.
VII U 535/15
wnieśli za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w W.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1521/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 6 czerwca 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia Z. M. podlegającej ubezpieczeniom jako pracownik u płatnika składek (...) Sp. z o.o. wynosi: - za styczeń 2016 r. – na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, na ubezpieczenie chorobowe, ubezpieczenie wypadkowe: 840 zł, na ubezpieczenie zdrowotne: 724,84 zł, - za luty 2016 r. – na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, na ubezpieczenie chorobowe, ubezpieczenie wypadkowe: 870 zł, na ubezpieczenie zdrowotne: 750,72 zł, - za marzec 2016 r. - na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, na ubezpieczenie chorobowe, ubezpieczenie wypadkowe: 2.294,52 zł, na ubezpieczenie zdrowotne: 1.979,93 zł.

W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że Z. M. wystąpiła do oddziału z wnioskiem o dokonanie kontroli i weryfikacji składek odprowadzonych przez pracodawcę firmę (...) Sp. z o.o. z tytułu wynagrodzenia za styczeń – marzec 2016 r. Na podstawie dokumentów zapisanych w systemie informatycznym ZUS oddział ustalił, że płatnik składek (...) Sp. z o.o. złożył za wnioskodawczynię dokumenty rozliczeniowe, w których obliczył i rozliczył składki od miesięcznych podstaw ich wymiaru: na ubezpieczenia społeczne za styczeń 2016 r. – 840,00 zł, za luty 2016 r.

– 870,00 zł, za marzec 2016 r. – 2.294,52 zł oraz na ubezpieczenie zdrowotne za styczeń 2016 r. – 724,84 zł, za luty 2016 r. – 750,72 zł, za marzec 2016 r. – 1979,93 zł. Organ rentowy wszczął postępowanie administracyjne dotyczące podstaw wymiaru składek za miesiące od stycznia 2016 r. do marca 2016 r. z tytułu zatrudnienia jako pracownik u płatnika składek (...) Sp. z o.o. z siedzibą w Ł.. Po wszczęciu postępowania w dniu 20 kwietnia 2017 r. wpłynęło do Oddziału pismo płatnika składek, w którym na okoliczność zatrudnienia ubezpieczonej złożył wyjaśnienia oraz przedłożył dokumenty tj. umowę o pracę z dnia 28 sierpnia 2015 r., świadectwo pracy, kartę wynagrodzeń za okres od stycznia 2016 r. do grudnia 2016 r., kartę przychodów pracownika za okres od 1 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2016 r., (...) za okres od stycznia 2016 r. do grudnia 2016 r., potwierdzenia realizacji operacji: z 8 stycznia 2016 r. na kwotę 605,60 zł, z dnia 9 lutego 2016 r. na kwotę 626,16 zł, z dnia 9 marca 2016 r. na kwotę 1.618,74 zł.

Z przedstawionych dokumentów wynika, że od 1 stycznia 2016 r. zostało przyznane wynagrodzenie w kwocie 870,00 zł brutto oraz, że wynagrodzenie jest płatne z miesięcznym przesunięciem. Wynika również, że w miesiącu styczniu ubezpieczona otrzymała wynagrodzenie w kwocie 840,00 zł brutto, w lutym 2016 r. – 870,00 zł brutto, w marcu 2016 r. – 2.294,52 zł brutto. Zatem ustalono, że kwoty wynagrodzeń wykazane w karcie wynagrodzeń nie różnią się od tych, które płatnik wykazał w złożonych za wnioskodawczynię dokumentach rozliczeniowych m.in. za okres od stycznia 2016 r. do marca 2016 r.

Stwierdzono, że złożone przez płatnika dokumenty rozliczeniowe za w/w miesiące są prawidłowe i nie wymagają korekty. /decyzja – k. 56 – 58/ Odwołanie od w/w decyzji z dnia 17 lipca 2017 r. złożyła ubezpieczona Z. M. reprezentowana przez adwokata i zaskarżyła w/w decyzję w części w zakresie w jakim ustala wysokość podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne odwołującej za miesiące styczeń – marzec 2016 r. u płatnika składek (...) sp. z o.o. Zaskarżonej decyzji zarzuciła: - naruszenie przepisów prawa materialnego, a to art. 83 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, - nie wyjaśnienie wszystkich okoliczności faktycznych istotnych dla rozstrzygnięcia sprawy, a to tego, że ubezpieczona podlega: w lutym 2016 r. obowiązkowemu ubezpieczeniu z tytułu umowy o pracę z (...) sp. z o.o. w Ł. od podstawy wymiaru składek w kwocie 1.699,10 zł.

W uzasadnieniu wskazała, że płatnik bezzasadnie wypłacił i zaliczył do przychodu za marzec 2016 r. wynagrodzenia należne pracownikowi – odwołującej – do wypłaty za udział w egzaminach w (...) sp. z o.o. w miesiącach styczeń – luty 2016 r. Odwołująca wskazała nadto, że podtrzymuje swoje stanowisko zawarte w piśmie do płatnika z dnia 21 czerwca 2016 r., a mianowicie, że wynagrodzenia winny być naliczone i wypłacone odpowiednio w styczniu i w lutym 2016 r. i w związku z nieosiągnięciem wynagrodzenia w wysokości minimalnej w miesiącu marcu 2016 r. u płatnika ubezpieczona, zgodnie ze swym wnioskiem podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu zawartej umowy zlecenia z innym podmiotem tj. w firmie (...) prowadzonej przez S. K..

W konsekwencji wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i ustalenie, że ubezpieczona podlega: w lutym 2016 r. obowiązkowemu ubezpieczeniu z tytułu umowy o pracę z (...) sp. z o.o. w Ł. od podstawy wymiaru składek w kwocie 1465,42 zł, w marcu 2016 r. obowiązkowemu ubezpieczeniu z tytułu umowy o pracę z (...) sp. z o.o. w Ł. od podstawy wymiaru składek w kwocie 1.699,10 zł oraz o zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w sprawie według norm przepisanych. /odwołanie – k. 2 – 4/ W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania podnosząc argumentację z decyzji. /odpowiedź na odwołanie – k. 7 – 8/ W piśmie procesowym z dnia 29 maja 2018 r. pełnomocnik ZUS wniósł o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego w wysokości 3.600 zł od każdej ze stron, liczone od wartości przedmiotu sporu. /pismo – k. 144/ Na rozprawie w dniu 9 stycznia 2019 r. pełnomocnik wnioskodawczyni poparł odwołanie, pełnomocnik płatnika składek wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów postępowania, pełnomocnik ZUS wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów postępowania. /protokół rozprawy z dnia 9 stycznia 2019 r.

– 00:00:59 – 00:04:56 płyta CD – k. 331/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawczyni Z. M. urodziła się (...) Ma wykształcenie wyższe. Ukończyła w 2008 r. studia na Uniwersytecie (...) na kierunku kosmetologia i uzyskała tytuł magistra. /bezsporne, dyplom – k. 32/ Wnioskodawczyni ukończyła w 2008 r. studia podyplomowe w zakresie organizacji i zarządzania ośrodkami i centrami W. i spa. /świadectwo ukończenia studiów podyplomowych – k. 31/ W 2010 r. ubezpieczona odbyła kurs pedagogiczny dla Instruktorów Praktycznej (...) Zawodu zorganizowany przez Ośrodek (...) przy Cechu (...) w Ł. oraz szkolenie „menadżer Centrum Kosmetycznego, (...). /zaświadczenie – k. 34, k. 33/ Wnioskodawczyni w 2013 r. ukończyła studia podyplomowe w Wyższej Szkole (...) na Wydziale Pedagogiki i (...) w zakresie Pedagogiczne Studia (...) „Zawód – Nauczyciel przedmiotów zawodowych”. /świadectwo – k. 41/ Wnioskodawczyni legitymuje się następującym doświadczeniem zawodowym: - w okresie od 11 grudnia 2008 r. do 31 stycznia 2009 r. była zatrudniona w P.H.U. (...) w Ł. na stanowisku kosmetyczki w pełnym wymiarze czasu pracy, - w okresie od 2 marca 2009 r. do 31 maja 2011 r. była zatrudniona w (...), J.

M. w Ł. na stanowisku kosmetologa w pełnym wymiarze czasu pracy, - w okresie od 7 czerwca 2011 r. do 26 sierpnia 2011 r. pracowała w G. T. D. S. w Ł. na stanowisku kosmetologa w pełnym wymiarze czasu pracy, - w okresie od 3 października 2011 r. do 3 lipca 2012 r. pracowała w (...) spółka jawna w Ł. na stanowisku kosmetologa w pełnym wymiarze czasu pracy, - w okresie od 22 marca 2014 r. do 30 czerwca 2014 r. pracowała w (...) Sp. z o.o. w Ł. na stanowisku nauczyciela w wymiarze 0,28 etatu, /świadectwo pracy – k. 30, k. 35, k. 36 – 38, k. 39, k. 40/ Ubezpieczona w okresie od 28 sierpnia 2015 r. do 30 czerwca 2016 r. była zatrudniona w wymiarze 0,46 etatu na podstawie umowy o pracę na czas określony w (...) sp. z o.o. w Ł. na stanowisku nauczyciela – przedmiotów zawodowych w Publicznej Zaocznej Policealnej Szkole (...) w Ł. z wynagrodzeniem 840 zł brutto.

Wynagrodzenie było wypłacane do 10 –go dnia następnego miesiąca za miesiąc poprzedni. Miejscem świadczenia pracy była Ł., ul. (...), ul. (...) i u. Żeromskiego 26. /umowa o pracę – k. 12, 30 akt ZUS, k. 57, zeznania wnioskodawczyni z dnia 6 października 2017 r. – 00:04:09 – 00:14:08 – płyta CD – k. 20, informacja o warunkach zatrudnienia – k. 56/ Z dniem 1 stycznia 2016 r. przyznano ubezpieczonej wynagrodzenie w wysokości 870 zł brutto. /pismo – k. 32 akt ZUS, k. 45/ Wynagrodzenie u płatnika składek było płatne do 10 –go dnia następnego miesiąca za miesiąc poprzedni. /informacja o warunkach zatrudnienia – k. 56, regulamin wynagradzania – k. 320 – 321/ Pracodawca sporządzał dla ubezpieczonej i pozostałych pracowników karty wynagrodzeń i listy plac. /karty wynagrodzeń – k. 65 – 68, 101 – 104, listy płac – k. 193 – 198, k. 204 – 211, k. 217 – 222, k. 228 – 233, k. 239 – 243, k. 248 – 253, k. 258 – 262, k. 267 – 271, k. 276 – 284, k. 290 – 298, k. 304 – 311/ Wynagrodzenia były płatne przelewem na konto. /przelewy – k. 199 – 203, k. 212 – 216, k. 223 – 227, k. 234 – 237, k. 244 – 247, k. 254 – 257, k. 263 – 266, k. 272 – 275, k. 285 – 289, k. 299 – 303, k. 312 – 319/ Szkoły, w których wnioskodawczyni pracowała u płatnika składek organizowały egzaminy i nauczyciele, w tym wnioskodawczyni podczas zatrudnienia w w/w spółce brali udział w przeprowadzaniu tych egzaminów.

Otrzymywali za to dodatkowe wynagrodzenie na podstawie dodatkowych umów. /zeznania wnioskodawczyni z dnia 6 października 2017 r. – 00:04:09 – 00:14:08 – płyta CD – k. 20 w zw. z zeznaniami z dnia 9 stycznia 2019 r. – 00:04:56 – 00:07:53 – płyta CD – k. 331, zeznania świadka M. O. z dnia 13 czerwca 2018 r. – 00:03:06 – 00:15: 11 – płyta CD – k. 150, zeznania świadka K. P. z dnia 3 października 2018 r. – 00:02:17 – 00:07:09 – płyta CD – k. 184/ Wynagrodzenie za udział w egzaminach było wypłacane do 10-tego dnia następnego miesiąca. /zeznania wnioskodawczyni z dnia 6 października 2017 r.

– 00:04:09 – 00:14:08 – płyta CD – k. 20, w zw. z zeznaniami z dnia 9 stycznia 2019 r. – 00:04:56 – 00:07:53 – płyta CD – k. 331/ W okresie styczeń – luty 2016 r. wnioskodawczyni także brała udział w egzaminach i z tego z tytułu otrzymała dodatkowe wynagrodzenie, które zostało jej wypłacone łącznie za styczeń i luty w miesiącu marcu 2016 r. /zeznania wnioskodawczyni z dnia 6 października 2017 r. – 00:04:09 – 00:14:08 – płyta CD – k. 20 w zw. z zeznaniami z dnia 9 stycznia 2019 r. – 00:04:56 – 00:07:53 – płyta CD – k. 331/ Ubezpieczona w okresie od stycznia do marca 2016 r. otrzymała z tytułu zatrudnienia u w/w płatnika składek następujące wynagrodzenie: - za grudzień 2015 r.

– 840 zł brutto (605,60 zł netto) – przelewem na konto w dniu 8 stycznia 2016 r., - za styczeń 2016 r. – 870,00 zł brutto (626,16 zł netto) – przelewem na konto w dniu 9 lutego 2016 r., - za luty 2016 r. – 2.294, 52 zł brutto (1.618,74 zł netto) – przelewem na konto w dniu 9 marca 2016 r. /karta wynagrodzeń – k. 42 akt ZUS, k. 40 akt ZUS, k. 60, , k. 61,potwierdzenia – k. 24 – 26 akt ZUS/ Wnioskodawczyni była zatrudniona w (...) Sp. z o.o. do 28 sierpnia 2016 r. /świadectwo pracy – k. 28 akt ZUS, k. 59, k. 64, k. 105/ Podczas zatrudnienia u płatnika składek gdy ubezpieczona stała się niezdolna do pracy w okresie ciąży otrzymywała zasiłek w wysokości 780 zł brutto, mąż ubezpieczonej jest ratownikiem medycznym i zarabia oraz zarabiał 2.350 zł brutto.

Wnioskodawczyni z mężem miała w spornym okresie na utrzymaniu dziecko w wieku 4 lat, spłacała kredyt hipoteczny, była w zagrożonej ciąży, która wymagała leczenia. Dlatego też musiała wziąć pożyczkę od najbliższych. /zeznania ubezpieczonej z dnia 9 stycznia 2019 r. – 00:04:56 – 00:07:53 – płyta CD – k. 331/ Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił w oparciu o dokumenty zawarte w załączonych aktach organu rentowego oraz dokumenty załączone do akt, których prawdziwości żadna ze stron nie kwestionowała, a także w oparciu o zeznania ubezpieczonej i świadków.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest niezasadne. Stan faktyczny sprawy jest pomiędzy stronami bezsporny. Wnioskodawczyni w odwołaniu przyznała bowiem, że w okresie od 1 stycznia 2016 r. do 31 marca 2016 r. była zatrudniona w (...) sp. z o.o. i marcu 2016 r. oprócz wynagrodzenia zasadniczego otrzymała wynagrodzenie dodatkowe za udział w egzaminach organizowanych przez szkołę, w której pracowała jako nauczyciel zawodu. Nie kwestionowała także wysokości otrzymanego wynagrodzenia w miesiącach od stycznia do marca 2016 r. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz.

U. z 2018 r., poz. 1778) pracownicy, to jest osoby fizyczne pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i ubezpieczeniu wypadkowemu w okresie od nawiązania stosunku pracy do dnia jego ustania. Stosownie do treści art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity Dz. U. z 2014 r. Nr 159) osobom tym, w razie choroby lub macierzyństwa, przysługują świadczenia pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą.

Na mocy art. 18 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych wymienionych w art. 6 ust. 1 pkt 1-3 i pkt 18a stanowi przychód, o którym mowa w art. 4 pkt 9 i 10, z zastrzeżeniem ust. 1a i 2, ust. 4 pkt 5 i ust.

12. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe stanowi podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe, z zastrzeżeniem ust. 2 i ust. 3. (art. 20 ust. 1 powołanej ustawy). Zgodnie z definicją ustawową sformułowaną w art. 4 pkt 9 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przychód oznacza przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu: zatrudnienia w ramach stosunku pracy, pracy nakładczej, służby, wykonywania mandatu posła lub senatora, wykonywania pracy w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania, pobierania zasiłku dla bezrobotnych, świadczenia integracyjnego i stypendium wypłacanych bezrobotnym oraz stypendium sportowego, a także z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności oraz umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, jak również z tytułu współpracy przy tej działalności lub współpracy przy wykonywaniu umowy.

Natomiast według § 2 ust. 6 rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 kwietnia 2008 roku w sprawie szczegółowych zasad i trybu postępowania w sprawach rozliczania składek, do których poboru jest zobowiązany Zakład Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2008 r. Nr 78, poz.465 z późn. zm.) dla każdego ubezpieczonego, którego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi przychód, w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, płatnik składek w raporcie lub imiennym raporcie miesięcznym korygującym, o którym mowa w ustawie, zwanym dalej "raportem korygującym", oraz w deklaracji i deklaracji rozliczeniowej korygującej, o której mowa w ustawie, zwanej dalej "deklaracją korygującą", uwzględnia należne składki na ubezpieczenia społeczne od wszystkich dokonanych lub postawionych do dyspozycji ubezpieczonego wypłat - od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca kalendarzowego, którego deklaracja dotyczy - stanowiących podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, z uwzględnieniem ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ustawy.

Stosownie do treści art. 11 ust. 1 z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2018 r., poz. 1509), przychodami są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń. Z definicji pojęcia przychodu jako świadczenia otrzymanego czy też w niektórych przypadkach postawionego do dyspozycji należy też wnosić o momencie jego uzyskania. Konieczne jest zatem określenie momentu uzyskania przychodu, by przyporządkować przychód do danego okresu rozliczeniowego - roku podatkowego, a w przypadkach rozliczania renty socjalnej również miesiąca (por. wyrok SA w Lublinie z dnia 10 listopada 2016 r., III AUa 542/16, Lex nr 2162894).

A zatem mając na względzie powyższe należy wskazać, że rozliczenie przychodów następuje w miesiącu uzyskiwania przychodu. Skoro ubezpieczonej wypłacono w marcu 2016 r. oprócz wynagrodzenia zasadniczego dodatkowe wynagrodzenie za udział w egzaminach w miesiącach styczniu i lutym 2016 r. to łączna kwota uzyskana przez ubezpieczoną z tytułu wynagrodzenia w marcu 2016 r. stanowi przychód za ten miesiąc. Nie ma zatem znaczenia dla ustalenia przychodu ubezpieczonej za miesiąc marzec 2016 r., fakt, że wynagrodzenie według ubezpieczonej za udział w egzaminach w styczniu 2106 r. powinna była otrzymać do 10 dnia następnego miesiąca tj. do 10 lutego 2016 r., a za udział w egzaminach w lutym 2016 r. do 10 dnia następnego miesiąca tj. do 10 marca 2016 r. (według regulaminu wynagradzania).

A zatem ubezpieczona w w/w miesiącu marcu 2016 r. osiągnęła przychody z tytułu wynagrodzenia za pracę i wynagrodzenia dodatkowego za udział w egzaminach w styczniu i lutym 2016 r. w łącznej kwocie 2.294,52 zł brutto. W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie w pkt 1 wyroku. O kosztach zastępstwa procesowego Sąd orzekł w pkt 2 sentencji wyroku na podstawie art. 102 k.p.c. Zgodnie z treścią art. 102 k.p.c. w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami.

Artykuł 102 k.p.c. jest przepisem wyjątkowym, wymagającym wystąpienia okoliczności szczególnych, jak np. dotyczących stanu majątkowego czy też sytuacji życiowej strony. Stanowi on swoistą „furtkę”, pozostawiając sądowi pewną swobodę w przyznawaniu zwrotu kosztów procesu, gdyby stosowanie zasady odpowiedzialności za wynik sprawy (art. 98 k.p.c.) nie dało się pogodzić z zasadami słuszności. Zastosowanie art. 102 k.p.c. nie wymaga odrębnego wniosku od strony przegrywającej i powinno być oceniane w całokształcie okoliczności konkretnego przypadku, które by uzasadniały odstępstwo od podstawowych zasad decydujących o rozstrzygnięciu w przedmiocie kosztów procesu.

Do kręgu tych okoliczności należy zaliczyć zarówno fakty związane z samym przebiegiem procesu, jak i fakty leżące na zewnątrz procesu, zwłaszcza dotyczące stanu majątkowego i sytuacji życiowej zobowiązanego. Okoliczności te powinny być oceniane przede wszystkim z uwzględnieniem zasad współżycia społecznego (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 14 stycznia 1974r. II CZ 223/73). W ocenie Sądu, w niniejszej sprawie, zachodzą okoliczności dające podstawę do zastosowania art. 102 k.p.c. z uwagi na trudną sytuację materialną wnioskodawczyni.

Ubezpieczona podczas niezdolności do pracy w okresie zagrożonej ciąży otrzymywała zasiłek w wysokości 780 zł brutto, mąż ubezpieczonej jest ratownikiem medycznym i zarabiał oraz zarabia 2.350 zł brutto. Wnioskodawczyni z mężem ma na utrzymaniu dziecko w wieku 4 lat, spłaca kredyt hipoteczny. Dlatego też podczas pobierania zasiłku musiała wziąć pożyczkę od najbliższych. Mając powyższe na uwadze zdaniem Sądu, sytuacja życiowa i majątkowa przemawia za zastosowaniem w stosunku do skarżącej art. 102 k.p.c. i na jego podstawie Sąd w pkt 2 wyroku nie obciążył wnioskodawczyni kosztami procesu.

K.K.-W.