Legislator Case Law & Legislation
IV U 826/18 AI generated

IV U 826/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 826/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 27 września 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., po rozpatrzeniu wniosku R. M. z 31 sierpnia 2018r. o przeliczenie emerytury poprzez uwzględnienie zwiększenia emerytury z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okres kiedy ubezpieczony faktycznie korzystał z ustawowego zwolnienia z opłacania składek jako młody rolnik i o wyrównanie z tego tytułu emerytury wraz z odsetkami od daty jej przyznania, przeliczył od 1 sierpnia 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku, emeryturę poprzez uwzględnienie do ustalenia jej wysokości zwiększenia z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okres od 1 sierpnia 1980r. do 31 grudnia 1988r. w wysokości 81,09 złotych (decyzja z 27 września 2018r. k.21 akt emerytalnych).

Legislator headnote

AI generated

IV U 826/18 · Sąd powszechny: Już wówczas bowiem organ rentowy dysponował zaświadczeniem pozwalającym na przyznanie zwiększenia za cały okres podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników (odwołanie k.1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie wskazując, że przeliczenie emerytury poprzez przyznanie zwiększenia rolnego dokonane zostało od miesiąca, w którym ubezpieczony wystąpił z wnioskiem o takie przeliczenie – zgodnie z art.129 ust.1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (odpowiedź na odwołanie k. 2 akt sprawy).

Keywords

AI generated
effective date retroactivity of disability pension pension adjustment suspension of benefit entitlement withdrawal of social benefits contribution period
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 826/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 stycznia 2019 r. w S. odwołania R. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 27 września 2018 r. Nr (...) w sprawie R. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o przeliczenie emerytury od wcześniejszej daty i wypłatę odsetek w uwzględnieniu odwołania zobowiązuje Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. do wydania w terminie 30 dni od uprawomocnienia się niniejszego wyroku decyzji rozstrzygającej wniosek R. M. z 31 sierpnia 2018 roku o wypłatę wyrównania z tytułu zwiększenia emerytury za okres podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników i korzystania ze zwolnienia od opłacania składek od dnia przyznania emerytury oraz o wypłatę odsetek. Sygn. akt: IV U 826/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 27 września 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., po rozpatrzeniu wniosku R. M. z 31 sierpnia 2018r. o przeliczenie emerytury poprzez uwzględnienie zwiększenia emerytury z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okres kiedy ubezpieczony faktycznie korzystał z ustawowego zwolnienia z opłacania składek jako młody rolnik i o wyrównanie z tego tytułu emerytury wraz z odsetkami od daty jej przyznania, przeliczył od 1 sierpnia 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku, emeryturę poprzez uwzględnienie do ustalenia jej wysokości zwiększenia z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okres od 1 sierpnia 1980r. do 31 grudnia 1988r. w wysokości 81,09 złotych (decyzja z 27 września 2018r. k.21 akt emerytalnych).

Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony R. M. wskazując, że w decyzji tej organ rentowy przyznał mu zwiększenie emerytury z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników, w tym również za okres kiedy jako młody rolnik korzystał ze zwolnienia od opłacania składek, przy czym przeliczenie to dokonane zostało od 1 sierpnia 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku. Bez rozstrzygnięcia organ rentowy pozostawił natomiast jego wniosek o wyrównanie emerytury od chwili jej przyznania wraz z należnymi odsetkami.

Już wówczas bowiem organ rentowy dysponował zaświadczeniem pozwalającym na przyznanie zwiększenia za cały okres podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników (odwołanie k.1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie wskazując, że przeliczenie emerytury poprzez przyznanie zwiększenia rolnego dokonane zostało od miesiąca, w którym ubezpieczony wystąpił z wnioskiem o takie przeliczenie – zgodnie z art.129 ust.1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (odpowiedź na odwołanie k. 2 akt sprawy).

Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Od 28 września 1997r. ubezpieczony R. M. uprawniony był do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy (decyzja z 24 września 1997r. o przyznaniu renty z tytułu niezdolności do pracy k.18-19 akt rentowych). W dniu 14 kwietnia 2015r. ubezpieczony złożył w organie rentowym zaświadczenie Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z 8 kwietnia 2014r., z którego wynika, że w okresie od 1 sierpnia 1980r. do 31 grudnia 1988r. ubezpieczony podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników, przy czym w okresie od 1 sierpnia 1980r. do 31 lipca 1985r. był zwolniony z opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników (zaświadczenie z 8 kwietnia 2014r. k.78 akt rentowych).

Decyzją z 13 maja 2015r., a następnie decyzją z 30 czerwca 2015r. organ rentowy przyznał ubezpieczonemu odpowiednio emeryturę z urzędu w kwocie zaliczkowej, a następnie emeryturę z urzędu od (...). ,tj. od chwili osiągnięcia przez ubezpieczonego wieku emerytalnego 65 lat i 7 miesięcy. Do emerytury organ rentowy doliczył zwiększenie rolne z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników w kwocie 52,83 złotych (decyzje z 13 maja 2015r. i 30 czerwca 2015r. k.8 i 13 akt emerytalnych). W dniu 31 sierpnia 2018r. ubezpieczony wystąpił do organu rentowego z wnioskiem o ponowne obliczenie wysokości emerytury poprzez przyznanie zwiększenia rolnego za cały okres podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników ,tj. również za okres, w którym jako młody rolnik był ustawowo zwolniony z opłacania składek.

Jednocześnie ubezpieczony wniósł o wyrównanie z tego tytułu emerytury od chwili jej przyznania wraz z odsetkami (wniosek o ponowne obliczenie wysokości emerytury oraz wypłatę wyrównania z odsetkami k.19-20 akt emerytalnych). Po rozpoznaniu powyższego wniosku, zaskarżoną decyzją z 27 września 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. przeliczył od 1 sierpnia 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku, emeryturę ubezpieczonego poprzez uwzględnienie do ustalenia jej wysokości zwiększenia z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników za okres od 1 sierpnia 1980r. do 31 grudnia 1988r. ,tj., również za okres ustawowego zwolnienia ubezpieczonego z opłacania składek, w wysokości 81,09 złotych (decyzja z 27 września 2018r. k.21 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie R. M. okazało się uzasadnione w tym znaczeniu, że treść wniosku ubezpieczonego z 31 sierpnia 2018r. i treść decyzji z 27 września 2018r. nakazywały uznać, że wydając przedmiotową decyzję organ rentowy nie rozstrzygnął o całości wniosku ubezpieczonego. W tych okolicznościach w sprawie zaistniała sytuacja niewydania przez organ rentowy decyzji rozstrzygającej w całości wniosek ubezpieczonego z 31 sierpnia 2018r. Nie budząca wątpliwości treść wniosku z 31 sierpnia 2018r. pokazuje, że ubezpieczony wystąpił z wnioskiem o ponowne obliczenie wysokości emerytury z uwzględnieniem zwiększenia rolnego, a także o wypłatę wyrównania z tego tytułu emerytury od chwili jej przyznania wraz odsetkami (wniosek z 31 sierpnia 2018r. k.19-20 akt emerytalnych).

Wydając decyzję z 27 sierpnia 2018r. organ rentowy przeliczył emeryturę ubezpieczonego przyznając mu wyższą kwotę zwiększenia rolnego od 1 sierpnia 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku. Bez rozstrzygnięcia pozostała natomiast ta część wniosku ubezpieczonego z 31 sierpnia 2018r., w której domagał się wypłaty wyrównania emerytury od chwili przyznania świadczenia wraz z odsetkami. W przedstawionych okolicznościach Sąd uznał, że w sprawie zastosowanie znajduje uregulowanie zawarte w art.477.14§3 kpc, zgodnie z którym, jeżeli odwołanie wniesiono w związku z niewydaniem decyzji przez organ rentowy, sąd w razie uwzględnienia odwołania zobowiązuje organ rentowy do wydania decyzji w określonym terminie, zawiadamiając o tym organ nadrzędny, lub orzeka co do istoty sprawy.

Mając na uwadze powyższe i uwzględniając odwołanie ubezpieczonego Sąd zobowiązał organ rentowy do wydania w terminie 30 dni, od dnia uprawomocnienia się wyroku, decyzji w przedmiocie wniosku ubezpieczonego z 31 sierpnia 2018r. o wypłatę wyrównania z tytułu zwiększenia emerytury za okres podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników i korzystania ze zwolnienia od opłacania składek od dnia przyznania emerytury oraz o wypłatę odsetek.