Legislator Case Law & Legislation
VIII U 628/18 AI generated

VIII U 628/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 628/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 31 stycznia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił A. K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w oparciu o orzeczenie Lekarza Orzecznika i orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS, nie stwierdzające u wnioskodawczyni niezdolności do pracy. Od powyższej decyzji A. K. odwołała się w dniu 16 lutego 2018 roku podnosząc, iż jest ona niezgodna ze stanem faktycznym. Wniosła o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłych psychiatry, ginekologa i diabetologa. Wniosła również o ustanowienie pełnomocnika z urzędu.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 628/18 · Sąd powszechny: W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego i poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych, odwołanie A. K. jest nie zasadne i jako takie podlega oddaleniu. Stosownie do art. 57 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 wraz z późniejszymi zmianami), renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełni łącznie następujące warunki: ⚫ jest niezdolny do pracy całkowicie lub częściowo, ⚫ ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy ⚫ oraz niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w pkt 3 art. 57 w/w ustawy, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity unfit notwithstanding health condition sufficient earning capacity occupational disability benefits permanent earning incapacity expulsion despite health conditions
AI generated
VII U 1708/21
J. w dniu 12 listopada 2021r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 12 października 2021r., znak: (...), odmawiającej przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Uzasadniając swe stanowisko wskazała, że stanowisko ZUS jest niezgodne ze stanem faktycznym dotyczącym jej sytuacji zdrowotnej. Odmowna decyzja ZUS opiera się na ograniczonej dokumentacji medycznej, ponieważ w sytuacji epidemiologicznej wiele wizyt lekarskich zostało odwołanych lub przełożonych. Liczba przebytych i obecnych chorób, na jakie ubezpieczona cierpi, jest jednak długa - depresja, lęki, rak piersi, rak jajników, guzki krwawnicze odbytu, niedoczynność tarczycy, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, wirus Covid, dna moczanowa, schorzenia ortopedyczne, a każda z nich wymaga oddzielnej wizyty u innego lekarza specjalisty (psychiatra, neurolog, onkolog, ginekolog, gastroenterolog, endokrynolog, diabetolog, kardiolog, ortopeda). Dalej ubezpieczona szczegółowo przedstawiła historię chorób oraz leczenia oraz podkreśliła, że ZUS przyznał jej prawo do renty pierwszy raz w 2018 roku, a następnie w 2019 roku. Obecnie wydana decyzja odmowna jest krzywdząca, ponieważ dotychczas pobierana renta nierzadko ledwo pokrywała koszty wizyt lekarskich oraz zakupu leków, a stan zdrowia ubezpieczonej nie pozwala na pracę zarobkową, ponieważ liczne choroby negatywnie wpływają na codzienne funkcjonowanie. Tym samym ubezpieczona pozostaje na utrzymaniu rodziny i jest od niej zupełnie zależna
VII U 2359/12
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G.
IV U 653/16
Decyzją z 8 lipca 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.57 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił B. S. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy od 5 czerwca 2016r. wskazując, że u ubezpieczonej nie stwierdzono niezdolności do pracy.
VII U 134/15
B. (2) w dniu 15 stycznia 2015 r. wniosła odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie od decyzji ww. organu rentowego z dnia 18 grudnia 2014 r., znak: (...). Odwołująca wskazała, że czuje się źle, ponieważ ma bardzo silne bóle głowy i zawroty (
VII U 3281/19
K. w dniu 13 czerwca 2019r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 10 maja 2019r., znak: (...), wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy oraz o zasądzenie od organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu odwołania pełnomocnik ubezpieczonej wskazał, że ubezpieczona od 30 czerwca 1987r. nie pracuje zawodowo. Od dnia 1 stycznia 1987r. ubezpieczona była zatrudniona w Rejonowym Urzędzie Pracy w W., jednak po urodzeniu w dniu (...) syna K. przeszła na urlop macierzyński, a następnie urlop wychowawczy, który w związku ze stanem zdrowia dziecka został przedłużony do października 1990r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 628/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 31 stycznia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił A. K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w oparciu o orzeczenie Lekarza Orzecznika i orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS, nie stwierdzające u wnioskodawczyni niezdolności do pracy. Od powyższej decyzji A. K. odwołała się w dniu 16 lutego 2018 roku podnosząc, iż jest ona niezgodna ze stanem faktycznym. Wniosła o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłych psychiatry, ginekologa i diabetologa. Wniosła również o ustanowienie pełnomocnika z urzędu.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. wniósł o oddalenie odwołania. Wezwana w dniu 10 października 2018r. do uzupełnienia wniosku o pełnomocnika z urzędu poprzez złożenie w terminie 7 dni oświadczenia o stanie rodzinnym i majątkowym nie złożyła takiego oświadczenia gdyż otrzymała spadek. Postanowieniem z dnia 12 grudnia 2018r. Sad oddalił jej wniosek o pełnomocnika z urzędu. Sąd Okręgowy Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi ustalił, co następuje: A. K. urodziła się w dniu (...), z zawodu szwaczka ostatnio pracująca jako sprzątaczka (okoliczności bezsporne, a nadto świadectwa pracy akta ZUS).

W dniu 4 grudnia 2017 r. wnioskodawczyni złożyła wniosek o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy (wniosek k.1 akt ZUS ). W dniu 10 stycznia 2018 roku wnioskodawczyni została zbadana przez Lekarza Orzecznika ZUS, który uznał ubezpieczoną za osobę zdolną do pracy (opinia lekarska k. 11 dokumentacji lekarskiej w aktach ZUS, orzeczenie LO ZUS – k. 76 akt ZUS). Od powyższego orzeczenia wnioskodawczyni złożyła sprzeciw i sprawa została przekazana do rozpatrzenia Komisji Lekarskiej ZUS. W wyniku powyższego w dniu 23 stycznia 2018 roku A.

K. została zbadana przez Komisję Lekarską ZUS, która orzekła, iż ubezpieczona jest zdolna do pracy zarobkowej zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami (opinia lekarska k. 33-35 dokumentacji medycznej w aktach ZUS i orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS k. 77 akt ZUS). W oparciu o powyższe orzeczenie organ rentowy decyzją z dnia 31 stycznia 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił A. K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy ( decyzja - k. 80 akt ZUS). W toku postępowania sądowego Sąd ustalił w oparciu o dowód z opinii biegłego sądowego ginekologa, że u A.

K. stwierdza się stan po przebyciu operacji usunięcia macicy mięśniakowatej wraz z jajowodami w 2017r., który to stan nie powoduje niezdolności do pracy wnioskodawczyni z przyczyn ginekologicznych. (opinia biegłego ginekologa k.10-11). Występująca u wnioskodawczyni cukrzyca typu 2 jest wyrównana i niepowikłana i nie narusza sprawności organizmu wnioskodawczyni w stopniu powodującym niezdolność do pracy (opinia biegłego diabetologa k. 13-14). Wnioskodawczyni leczona jest psychiatrycznie od 2015r. zgłosiła się ponieważ była w obniżonym nastroju, była płaczliwa nie chciało jej się nigdzie wychodzić.

W badaniu psychiatrycznym spokojna, odpowiadająca na pytania logicznie i rzeczowo, w kontakcie adekwatnym, syntonicznym bez objawów psychotycznych i zaburzeń nastroju. Z punktu widzenia psychiatry wnioskodawczyni jest osobą zdolną do pracy zgodnej z kwalifikacjami ( opinia biegłego psychiatry k. 16-18). Wobec zarzutów do treści opinii ginekologa Sąd ustalił w oparciu o dowód z opinii uzupełniającej biegłego tej specjalizacji, iż podnoszone przez wnioskodawczynię ograniczenie w zakresie dźwigania ciężarów powyżej 5 kilogramów mogło dotyczyć jedynie okresu bezpośrednio po zabiegu operacyjnym w 2017r. natomiast ani w dacie wydania decyzji przez ZUS ani aktualnie takich ograniczeń ginekologicznych nie stwierdza się ( opinia uzupełniająca biegłego ginekologa k.37-38).

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie w szczególności załączone do akt sprawy akta rentowe ubezpieczonego oraz wydane w sprawie opinie biegłych sądowych psychiatry, diabetologa oraz ginekologa zarówno opinie podstawowe jak i uzupełniającą opinię ginekologa a zatem biegłych, których specjalizacje odpowiadają wszelkim schorzeniom występującym u wnioskodawczyni i oi których wnioskowała w swoim odwołaniu. Rzeczone opinie są jasne, spójne, logicznie i rzetelnie uzasadniają stan zdrowia wnioskodawczyni, stanowiąc tym samym wiarygodne źródło dowodowe.

Opinie ta zostały wydana po zapoznaniu się przez biegłych z pełną dokumentacją z przebiegu choroby i leczenia, oraz po uprzednim zbadaniu wnioskodawczyni, a zatem brak jest podstaw do zasadnego ich kwestionowania. Sąd Okręgowy

Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi zważył, co następuje:

W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego i poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych, odwołanie A. K. jest nie zasadne i jako takie podlega oddaleniu. Stosownie do art. 57 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 wraz z późniejszymi zmianami), renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełni łącznie następujące warunki: ⚫ jest niezdolny do pracy całkowicie lub częściowo, ⚫ ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy ⚫ oraz niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w pkt 3 art. 57 w/w ustawy, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Przedmiotem sporu w niniejszej sprawie była okoliczność czy wnioskodawca jest niezdolny do pracy. Zgodnie z treścią przepisu art. 12 przywołanej ustawy niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Niezdolność do pracy orzeka się na okres nie dłuższy niż 5 lat, natomiast jeżeli według wiedzy medycznej nie ma rokowań odzyskania zdolności do pracy przed upływem 5. lat, niezdolność do pracy orzeka się na okres dłuższy niż lat 5 (art. 13 ust. 2 i 3 ustawy). Podnieść należy, iż poziom posiadanych kwalifikacji, wyznacza zakres pracy, do której można odnosić ocenę zdolności do pracy w rozumieniu art. 12 i 13 ustawy. Inaczej mówiąc, ochrona ubezpieczeniowa służy temu kto utracił zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji, choćby w stopniu częściowej niezdolności do pracy.

Należy zatem przy ocenie częściowej niezdolności do pracy odnosić się do poziomu posiadanych kwalifikacji, przy czym w każdym przypadku należy zważyć posiadane wykształcenie oraz charakter dotychczasowego zatrudnienia ubezpieczonego i okres tego zatrudnienia. Nie sposób bowiem dokonać oceny posiadanych kwalifikacji, odnosząc się w sposób alternatywny z jednej strony do posiadanego wykształcenia, a z drugiej, do zatrudnienia wykonywanego przez ubezpieczonego. Aktualny jest również pogląd o konieczności ujmowania łącznie aspektu medycznego i ekonomicznego niezdolności do pracy ( wyrok Sądu Najwyższego z 10 czerwca 1999 r., II UKN 675/98, OSNAPiUS 2000 nr 16, poz. 624).

Ustalenia dokonane w toku postępowania uzasadniają oddalenie odwołania A. K.. Zgodnie z treścią opinii wszystkich biegłych lekarzy sądowych psychiatry, diabetologa i ginekologa wnioskodawczyni nie jest osobą niezdolną do pracy zarobkowej adekwatnej do jej wykształcenia i kwalifikacji. Pewne ograniczenia w zatrudnieniu nie oznaczają, że jest niezdolna do pracy jak i jej własne przekonanie o takiej niezdolności. Wynika to w sposób jednoznaczny z opinii biegłych sądowych o specjalizacji lekarskiej, odpowiadającej charakterowi schorzeń występujących u odwołującej się.

Mając zatem na względzie wymienione wyżej okoliczności Sąd Okręgowy Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie A. K.. Zarządzenie: Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć w-czyni z pouczeniem.