Legislator Case Law & Legislation
VIII U 658/18 AI generated

VIII U 658/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 658/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 1 lutego 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił W. K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w oparciu o orzeczenie Lekarza Orzecznika i orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS, nie stwierdzające u wnioskodawcy niezdolności do pracy. Od powyższej decyzji W. K. odwołał się w dniu 20 lutego 2018 roku podnosząc, iż jest ona nieadekwatna do faktycznego stanu jego zdrowia podniósł, że miał wypadek, zabieg operacyjny i nie wie jak można przyjąć, że jest niezdolny do pracy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. wniósł o oddalenie odwołania.

Legislator headnote

AI generated

art.219 k.p.c; VIII U 658/18 · Sąd powszechny: W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego i poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych, odwołanie W. K. jest nie zasadne i jako takie podlega oddaleniu. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 roku poz. 1242 z późn. zm.) ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej, przysługuje renta z tytułu niezdolności do pracy.

Keywords

AI generated
incapacity for work unfit notwithstanding health condition accident disability pension reinstatement of disability benefits occupational rehabilitation measures degree of disability

Cited Legislation

AI generated
art.219 k.p.c
Sąd zarządził połączenie sprawy VIII U 1157/18 ze sprawą VIII U 658/18 do łącznego rozpoznania w trybie art.219 k.p.c.
AI generated
VII U 97/22
W dniu 15 października 2021 r.
VII U 3240/13
A. w dniu 24 października 2013 r. wniósł odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie od decyzji ww. organu rentowego z dnia 14 sierpnia 2013 r., znak: (...). Odwołujący zaskarżył decyzję w całości i wniósł o jej zmianę poprzez ustalenie, że przysługuje mu prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczony podniósł, że w chwili obecnej jest poddany intensywnej rehabilitacji kręgosłupa lędźwiowego, przebywa pod stałą opieką (...), (...) oraz neurologa z powodu uszkodzenia kręgosłupa podczas wypadku przy pracy i dodatkowych powikłań po dwóch operacjach neurochirurgicznych odcinka lędźwiowego kręgosłupa (
VII U 1475/21
W dniu 10 września 2021r. M. S. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. z dnia 10 sierpnia 2021r., znak: (...), odmawiającej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy, wnosząc o jej zmianę i przyznanie ww. świadczenia oraz o zasądzenie na jego rzecz od organu rentowego kosztów postępowania według norm przepisanych. Zaskarżonej decyzji zarzucił:
VII U 706/22
S. w dniu 13 czerwca 2022 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 19 maja 2022 r., wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie odwołującemu renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. W uzasadnieniu swojego stanowiska, ubezpieczony wskazał, że pomimo ciągłej rehabilitacji do dnia dzisiejszego odczuwa skutki wypadku przy pracy, które czynią go osobą niezdolną do pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku. Odwołujący w zakresie lewego barku ma ograniczone zgięcie i odwiedzenia oraz znaczne ograniczenie rotacji wewnętrznej – pośladka.
VII U 1626/21
T. 26 października 2021 r. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)w W. z 8 września 2021 r., znak: (...) o odmowie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy i wskazał, że nie jest zdolnydo podjęcia pracy. Powyższej decyzji został zarzucony błąd w ustaleniach faktycznych polegający na nieprawidłowym przyjęciu przez ZUS, iż skarżący obecnie nie jest niezdolny do pracy, gdy tymczasem jest on osobą, która od wielu lat trwale- całkowicie bądź przynajmniej częściowo utraciła zdolność do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu i przez cały czas, a tym także obecnie, nie rokuje odzyskania zdolności do pracy, w tym nawet po przekwalifikowaniu; błąd w ustaleniach faktycznych polegający na tym, iż ZUS bezkrytycznie oparł swoją odmowną decyzję na podstawie kwestionowanych przez skarżącego orzeczeń lekarskich, tj. orzeczenia Komisji lekarskiej ZUS Nr (...) z dnia 3 września 2021 r. i orzeczenia Lekarza Orzecznika ZUS z dnia 23 lipca 2021 r.; bezpodstawność i bezprzedmiotowość oraz wadliwość decyzji polegającą na uznaniu skarżącego za osobę niebędącą niezdolną do pracy; naruszenie art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych; niezgodność ustaleń ZUS co do stanu zdrowia skarżącego z rzeczywistym obecnym stanem zdrowia; bezpodstawne pozbawienie skarżącego świadczeń z renty z tytułu niezdolność do pracy; bezzasadne uznanie skarżącego za osobę zdolną do pracy w niedługim czasie od uzyskania przez niego wielu emerytalnego, która to okoliczność mając na uwadze błędne diagnozy medyczne lekarzy orzeczników ZUS co do stanu zdrowia skarżącego, powodują dla skarżącego ogromne pokrzywdzenie społeczne i poczucie niesprawiedliwości (odwołanie, k. 3-5 a. s.).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 504/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 1 lutego 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił W. K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w oparciu o orzeczenie Lekarza Orzecznika i orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS, nie stwierdzające u wnioskodawcy niezdolności do pracy. Od powyższej decyzji W. K. odwołał się w dniu 20 lutego 2018 roku podnosząc, iż jest ona nieadekwatna do faktycznego stanu jego zdrowia podniósł, że miał wypadek, zabieg operacyjny i nie wie jak można przyjąć, że jest niezdolny do pracy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. wniósł o oddalenie odwołania.

Kolejną decyzją z dnia 28 marca 2018 roku pozwany organ rentowy uchylił decyzje z 1 lutego 2018r. i po rozpatrzeniu wniosku z dnia 12 grudnia 2017r. odmówił uznania zdarzenia z dnia 22 lipca 2016r. za wypadek przy pracy i tym samym odmówił W. K. przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. Sprawa została zarejestrowana za sygn.. akt VIII U 1157/18. Postanowieniem z dnia 14 czerwca 2018r. Sąd zarządził połączenie sprawy VIII U 1157/18 ze sprawą VIII U 658/18 do łącznego rozpoznania w trybie art.219 k.p.c. Sąd Okręgowy Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi ustalił, co następuje:

W. K. urodził się w dniu (...), z zawodu mechanik pojazdów samochodowych ostatnio pracujący jako betoniarz (okoliczności bezsporne, a nadto świadectwa pracy akta ZUS). W dniu 12 grudnia 2017 r. wnioskodawca złożył wniosek o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy (wniosek k.1 akt ZUS aktualnej części). W dniu 15 stycznia 2018 roku wnioskodawca został zbadany przez Lekarza Orzecznika ZUS, który uznał ubezpieczonego za osobę zdolną do pracy (opinia lekarska k. 50 dokumentacji lekarskiej w aktach ZUS, orzeczenie LO ZUS – k. 15 akt ZUS).

Od powyższego orzeczenia wnioskodawca złożył sprzeciw i sprawa została przekazana do rozpatrzenia Komisji Lekarskiej ZUS. W wyniku powyższego w dniu 25 stycznia 2018 roku W. K. został zbadany przez Komisję Lekarską ZUS, która orzekła, iż ubezpieczony jest zdolny do pracy zarobkowej zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami (opinia lekarska k. 59-61 dokumentacji medycznej w aktach ZUS i orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS k. 16 akt ZUS). W oparciu o powyższe orzeczenie organ rentowy decyzją z dnia 1 lutego 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił W.

K. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy ( decyzja - k. 35 akt ZUS). Równolegle z wnioskiem o rentę toczyło się w organie rentowym postępowanie w zakresie uznania zdarzenia z dnia 22 lipca 2016 roku za wypadek przy pracy. Decyzją z dnia 18 stycznia 2018 r. pozwany ZUS odmówił wnioskodawcy prawa doświadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego i odwołanie od tej decyzji zawisło za sygn.. akt XU 115/18 w Sądzie Rejonowym dla Łodzi Śródmieścia w Łodzi i jednocześnie za sygnaturą akt XU 660/17 toczyła się sprawa o sprostowanie protokołu powypadkowego.

Wyrokiem z dnia 5 czerwca 2018r. sprostowano protokół powypadkowy i uznano zdarzenie z dnia 22 lipca 2016r. za wypadek przy pracy ( wyrok SR k.65). Po wydaniu decyzji z dnia 1 lutego 2018r. organ rentowy zorientował się, że wniosek W. K. dotyczył renty wypadkowej i wydał kolejną decyzję w dniu 28 marca 2018r. uchylającą decyzję z dnia 1 lutego 2018r. i odmawiającą wnioskodawcy prawa do renty w związku z wypadkiem przy pracy (decyzja k.7 najnowszej części akt rentowych). W toku postępowania sądowego Sąd ustalił w oparciu o dowód z opinii biegłego sądowego neurologa, że u W.

K. stwierdza się zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa. Stan po dwóch operacjach (...)/S1. Aktualne badania (...) kręgosłupa LS wskazują, że nie ma nawrotu Przepukliny Jądra Miażdżystego L5/S1. Stwierdzane aktualnie naruszenie sprawności organizmu wnioskodawcy nie powoduje u niego długotrwałej niezdolności do wykonywania pracy zarobkowej (opinia biegłego neurologa k.31-35). Występujące u wnioskodawcy zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne kręgosłupa w odcinku lędźwiowo-krzyżowym, bez istotnego upośledzenia funkcji z zespołem bólowym, stan po dwukrotnej operacji przepukliny jądra miażdżystego w 2017 i 2018 r. oraz wygojone złamanie pięty prawej z niewielkim upośledzeniem funkcji stawu sokowego nie naruszają sprawności organizmu wnioskodawcy w stopniu powodującym niezdolność do pracy (opinia biegłego ortopedy k. 37-40).

Wobec zarzutów do treści opinii i złożenia przez wnioskodawcę dodatkowych dokumentów w postaci karty informacyjnej leczenia szpitalnego czy też opinii neurologa wydanej dla potrzeb sprawy o sprostowanie protokołu powypadkowego Sąd ustalił w oparciu o dowód z opinii uzupełniającej biegłych ortopedy i neurologa, że dokumenty te nie wpływają na ocenę stopnia naruszenia sprawności organizmu wnioskodawcy w zakresie przepisów dotyczących prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Wnioskodawca jest niewątpliwie osoba niepełnosprawną i może wystąpić o uzyskanie stopnia niepełnosprawności jednakże nie jest osobą niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy o emeryturach i rentach z FUS. ( opinia uzupełniająca biegłego neurologa k.84, opinia uzupełniająca biegłego ortopedy k.88).

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie w szczególności załączone do akt sprawy akta rentowe ubezpieczonego oraz wydane w sprawie opinie biegłych sądowych neurologa i ortopedy zarówno opinie podstawowe jak i uzupełniające a zatem biegłych, których specjalizacje odpowiadają wszelkim schorzeniom występującym u wnioskodawcy. Rzeczone opinie są jasne, spójne, logicznie i rzetelnie uzasadniają stan zdrowia wnioskodawcy, stanowiąc tym samym wiarygodne źródło dowodowe.

Opinie ta została wydana po zapoznaniu się przez biegłych z pełną dokumentacją z przebiegu choroby i leczenia, oraz po uprzednim zbadaniu wnioskodawcy, a zatem brak jest podstaw do zasadnego ich kwestionowania. Sąd Okręgowy

Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi zważył, co następuje:

W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego i poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych, odwołanie W. K. jest nie zasadne i jako takie podlega oddaleniu. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 roku poz. 1242 z późn. zm.) ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej, przysługuje renta z tytułu niezdolności do pracy.

Przy ustalaniu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, do ustalenia wysokości świadczenia oraz ich wypłaty stosuje się odpowiednio przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (art. 17 ust. 1 ustawy). Stosownie do treści art. 17 ust. 2 ww. ustawy świadczenia, o których mowa w ust.1, przysługują niezależnie od długości okresu ubezpieczenia wypadkowego oraz bez względu na datę powstania niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową. Stosownie do art. 57 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity:

Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 wraz z późniejszymi zmianami), renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełni łącznie następujące warunki: ⚫ jest niezdolny do pracy całkowicie lub częściowo, ⚫ ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy ⚫ oraz niezdolność do pracy powstała w okresach wskazanych w pkt 3 art. 57 w/w ustawy, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Przedmiotem sporu w niniejszej sprawie była okoliczność czy wnioskodawca jest niezdolny do pracy.

Zgodnie z treścią przepisu art. 12 przywołanej ustawy niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Niezdolność do pracy orzeka się na okres nie dłuższy niż 5 lat, natomiast jeżeli według wiedzy medycznej nie ma rokowań odzyskania zdolności do pracy przed upływem 5. lat, niezdolność do pracy orzeka się na okres dłuższy niż lat 5 (art. 13 ust. 2 i 3 ustawy).

Podnieść należy, iż poziom posiadanych kwalifikacji, wyznacza zakres pracy, do której można odnosić ocenę zdolności do pracy w rozumieniu art. 12 i 13 ustawy. Inaczej mówiąc, ochrona ubezpieczeniowa służy temu kto utracił zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji, choćby w stopniu częściowej niezdolności do pracy. Należy zatem przy ocenie częściowej niezdolności do pracy odnosić się do poziomu posiadanych kwalifikacji, przy czym w każdym przypadku należy zważyć posiadane wykształcenie oraz charakter dotychczasowego zatrudnienia ubezpieczonego i okres tego zatrudnienia.

Nie sposób bowiem dokonać oceny posiadanych kwalifikacji, odnosząc się w sposób alternatywny z jednej strony do posiadanego wykształcenia, a z drugiej, do zatrudnienia wykonywanego przez ubezpieczonego. Aktualny jest również pogląd o konieczności ujmowania łącznie aspektu medycznego i ekonomicznego niezdolności do pracy ( wyrok Sądu Najwyższego z 10 czerwca 1999 r., II UKN 675/98, OSNAPiUS 2000 nr 16, poz. 624). Ustalenia dokonane w toku postępowania uzasadniają oddalenie odwołania W. K.. Zgodnie z treścią opinii wszystkich biegłych lekarzy sądowych neurologa i ortopedy wnioskodawca nie jest osobą niezdolną do pracy zarobkowej adekwatnej do jego wykształcenia i kwalifikacji.

Pewne ograniczenia w zatrudnieniu nie oznaczają, że jest niezdolny do pracy jak i jego własne przekonanie o takiej niezdolności. Wynika to w sposób jednoznaczny z opinii biegłych sądowych o specjalizacji lekarskiej, odpowiadającej charakterowi schorzeń występujących u odwołującego się. W ocenie Sądu sam fakt uznania zdarzenia za wypadek przy pracy i korzystanie ze świadczeń rehabilitacyjnych z tego tytułu czy też przebycie dwóch zabiegów operacyjnych nie oznacza czego nie rozumie wnioskodawca, że jest osobą niezdolną do pracy w rozumieniu przepisów rentowych.

Podobnie dla rozstrzygnięcia sprawy w sprawie o rentę z tytułu wypadku przy pracy nie ma znaczenia rozstrzygnięcie w sprawie o prawo do świadczenia rehabilitacyjnego w związku z wypadkiem. Mając zatem na względzie wymienione wyżej okoliczności Sąd Okręgowy Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie W. K..