Legislator Case Law & Legislation
IV U 317/18 AI generated

IV U 317/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 317/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 28 lutego 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ze zm.) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.), odmówił A. G. prawa do emerytury wskazując, iż do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczony nie udowodnił 15-letniego stażu pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 317/18 · Sąd powszechny: W myśl powołanego wyżej art. 32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art. 27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
occupational disability benefits gainful employment past retirement age sufficient earning capacity eligibility for unemployment benefits invalidity pension suspension of pension

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 317/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jerzy Zalasiński Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 22 stycznia 2019 r. w S. odwołania A. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 28 lutego 2018 r. Nr (...) w sprawie A. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury zmienia zaskarżoną decyzję i ustala A. G. prawo do emerytury od dnia 1 stycznia 2018 roku. Sygn. akt IV U 317/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 28 lutego 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ze zm.) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.), odmówił A. G. prawa do emerytury wskazując, iż do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczony nie udowodnił 15-letniego stażu pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony A. G. wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury, gdyż przez okres ponad 15 lat wykonywał prace w szczególnych warunkach. W uzasadnieniu stanowiska ubezpieczony wskazał, że nie jest w stanie przedstawić świadectw wykonywania prac w szczególnych warunkach, ponieważ zakłady pracy nie istnieją. Podniósł, iż okoliczność wykonywania przez niego pracy w warunkach szczególnych potwierdzą świadkowie (odwołanie k.1 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, powołując przepisy prawa i argumentację zawartą w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.2-3 akt sprawy).

Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony A. G. w dniu (...) ukończył 60 lat. W dniu 17 stycznia 2018r. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury. Na podstawie przedłożonych dokumentów organ rentowy przyjął za udowodniony na dzień 1 stycznia 1999r. staż ubezpieczeniowy w wymiarze 23 lat, 10 miesięcy i 9 dni okresów składkowych oraz 1 roku, 2 miesięcy i 6 dni okresów nieskładkowych. Do stażu pracy w szczególnych warunkach nie zaliczono żadnego okresu zatrudnienia wnioskodawcy, bowiem wnioskodawca nie przedłożył stosownych świadectw wykonywania pracy w szczególnych warunkach.

Zaskarżoną decyzją z dnia 28 lutego 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury, gdyż na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił 15 lat pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy (decyzja z 28.02.2018r., k. 25 akt emerytalnych). Ubezpieczony A. G. był zatrudniony w następujących zakładach pracy:

1. w Gminnej Spółdzielni (...) w M. od 17.01.1975r. do 20.10.1976r., tj. 1 rok, 9 miesięcy i 3 dni na stanowisku masarza. Wówczas ubezpieczony wykonywał takie prace jak wykrawanie i peklowanie mięsa (umowa o pracę z 17.01.1975r. oraz świadectwo pracy z 20.10.1976r. – akta osobowe, zeznania ubezpieczonego k.30v);

2. w Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w M. od 1.08.1978r. do 31.05.1988r., tj. 10 lat, 3 miesiące i 24 dni na stanowisku kierowcy samochodu o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony. Były to samochody marki S., Z., K.(angaż z 1.08.1978r. oraz świadectwo pracy z 30.05.1988r. - akta osobowe).

3. w Przedsiębiorstwie (...) w W. od 1.07.1988r. do 31.08.1992r. (3 lata, 2 miesiące), gdzie zgodnie z umową o pracę na okres próbny ubezpieczonemu powierzono obowiązki kierowcy - mechanika samochodu dostawczego, jednakże faktycznie wykonywał pracę kierowcy samochodu marki K.. W dniu 27 czerwca 1991r. ubezpieczonemu powierzono obowiązki kierowcy samochodu członowego. Wówczas, ubezpieczony jeździł ciągnikiem siodłowym wraz z naczepą do przewozu innych samochodów, czyli samochodem ciężarowym o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony (umowa o pracę na okres próbny z 1.07.1988r., umowa o pracę na czas nieokreślony z 1.10.1988r., angaż z 1.07.1991r.

– akta osobowe). W Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w M. oraz w Przedsiębiorstwie (...) w W. ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał czynności kierowcy samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony. Innych prac wówczas nie wykonywał. A. G. nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego (okoliczność bezsporna). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o dokumenty zgromadzone w aktach organu rentowego, aktach sprawy oraz aktach osobowych ubezpieczonego z okresów zatrudnienia w Gminnej Spółdzielni (...) w M., w Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w M. oraz w Przedsiębiorstwie (...) w W., a także na podstawie zeznań świadków S. S. i D.

S. (k.12v akt sprawy) oraz zeznań ubezpieczonego (k.30-30v akt spawy), które są spójne i w całości wiarygodne.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego A. G. zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 184 ust. 1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 748 j.t.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art. 32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, tj. w dniu 1 stycznia 1999 r., osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl powołanego wyżej art. 32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art. 27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku, jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z § 2 ust. 1 powołanego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało ustalenia, czy ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999r. legitymuje się co najmniej 15-letnim okresem pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku. Poza sporem pozostawało, że wnioskodawca osiągnął wymagany ustawą wiek w dniu 15 maja 2017 r. spełnił przesłankę „ogólnego” stażu pracy, wykazując 25 lat i 15 dni okresów składkowych, jak również nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Na podstawie zebranego w sprawie materiału dowodowego, Sąd ustalił, że w okresach zatrudnienia w Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w M. od 1.08.1978r. do 31.05.1988r. oraz w Przedsiębiorstwie (...) w W. od 1.07.1988r. do 31.08.1992r. ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę kierowcy samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony.

Potwierdziły to zeznania świadków S. S. i D. S. (k.12v akt sprawy). Zeznania te są w pełni wiarygodne i spójne, a także korespondują z zeznaniami ubezpieczonego (k.30-30v akt spawy), oraz dokumentami zgromadzonymi w uzyskanych przez Sąd aktach osobowych A. G.. Wnioskodawca w spornych okresach jeździł samochodami marki S., Z., K., a ostatecznie samochodem członowym, tj. ciągnikiem siodłowym wraz z naczepą do przewozu innych samochodów. Innych prac wówczas nie wykonywał. Powyżej wymienione okresy zatrudnienia ubezpieczonego podlegały zaliczeniu do pracy w szczególnych warunkach, gdyż odpowiadają rodzajowo pracom określonym w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, w którym w wykazie A Dziale VIII pod poz. 2 ujęto prace kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony.

Ponadto, do pracy w tej kategorii należy również zaliczyć zatrudnienie ubezpieczonego w Gminnej Spółdzielni (...) w M. od 17.01.1975r. do 20.10.1976r. na stanowisku masarza (umowa o pracę z 17.01.1975r. – akta osobowe). Wówczas ubezpieczony wykonywał takie prace jak peklowanie i wykrawanie mięsa (zeznania ubezpieczonego k.30v). Prace, które wykonywał ubezpieczony wymienione są w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, w którym w wykazie A Dziale X pod poz. 8 i załącznika nr 1A dział X poz. 8 pkt 5 zarządzenia Nr 16 Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 31 marca 1988r. w sprawie stanowisk pracy, na których wykonywane są prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.Urz.MRiRW.1988.2.4).

Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 10 kwietnia 2014r. sygn. akt II UK 395/13 dla oceny, czy pracownik pracował w szczególnych warunkach, nie ma istotnego znaczenia nazwa zajmowanego przez niego stanowiska, tylko rodzaj powierzonej mu pracy i jej wykonywanie w warunkach określonych w § 2 ust. 1 rozporządzenia z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43). Wykładnię tę, Sąd Okręgowy podziela w całej rozciągłości.

Tym samym wszystkie uwzględnione okresy zatrudnienia ubezpieczonego na stanowisku kierowcy samochodu ciężarowego oraz masarza na dzień 1 stycznia 1999r. dają ponad 15 lat pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Całokształt okoliczności niniejszej sprawy pozwolił zatem uznać, że A. G. w momencie złożenia wniosku o emeryturę spełniał wszystkie przesłanki do uzyskania prawa do tego świadczenia określone w art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zw. z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 477 14 § 2 kpc, Sąd zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia 1 stycznia 2018r., tj. od miesiąca, w którym wystąpiono z wnioskiem o świadczenie.