Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1466/18 AI generated

VIII U 1466/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1466/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 8 czerwca 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po rozpatrzeniu wniosku z dnia 9 maja 2018 r., odmówił H. K. prawa do świadczenia przedemerytalnego. W uzasadnieniu wskazano, że ubezpieczony nie spełnił, łącznie, wymaganych warunków do uzyskania świadczenia przedemerytalnego: nie spełnił warunku rozwiązania stosunku pracy z powodu likwidacji lub niewypłacalności pracodawcy , ponieważ pracodawca nie zaprzestał prowadzenia działalności . Nadto, na wymagane 35 lat stażu pracy, ubezpieczony udowodnił łącznie: 34 lata, 4 miesiące, 16 dni okresów ubezpieczenia, w tym 34 lata, 4 miesiące, 8 dni okresów składkowych oraz 8 dni okresów nieskładkowych.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1466/18 · Sąd powszechny: A zatem : stosownie do treści art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych, jedną z przesłanek prawa do świadczenia przedemerytalnego stanowi rozwiązanie stosunku pracy z osobą występującą o przyznanie tego świadczenia, ale nie chodzi o rozwiązanie stosunku pracy w jakikolwiek sposób, lecz „z powodu likwidacji pracodawcy lub niewypłacalności pracodawcy, w rozumieniu przepisów o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy". Z dokonanych ustaleń wynika, że rozwiązanie, z ubezpieczonym, stosunku pracy, nie nastąpiło ani z powodu likwidacji pracodawcy, ani też z powodu jego niewypłacalności.

Keywords

AI generated
eligibility for unemployment benefits occupational disability benefits cessation of gainful employment temporary loss of work redundancy unemployment insurance administrative body
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1466/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 8 czerwca 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po rozpatrzeniu wniosku z dnia 9 maja 2018 r., odmówił H. K. prawa do świadczenia przedemerytalnego. W uzasadnieniu wskazano, że ubezpieczony nie spełnił, łącznie, wymaganych warunków do uzyskania świadczenia przedemerytalnego: nie spełnił warunku rozwiązania stosunku pracy z powodu likwidacji lub niewypłacalności pracodawcy , ponieważ pracodawca nie zaprzestał prowadzenia działalności . Nadto, na wymagane 35 lat stażu pracy, ubezpieczony udowodnił łącznie: 34 lata, 4 miesiące, 16 dni okresów ubezpieczenia, w tym 34 lata, 4 miesiące, 8 dni okresów składkowych oraz 8 dni okresów nieskładkowych.

Do stażu pracy nie zaliczono okresu okresów urlopów bezpłatnych: - 21.12.1984-2.01.1985, 1.02-23.02.1985r., 1.04-10.04.1985r., 9.07-31.07.1991r., 5.08-24.08.1991r. - okresu nieobecności w pracy, niepłatnej 11.04-17.04.1985r. - okresu: 9.06 -30.06.1991r. z uwagi na brak wypłaty zasiłków chorobowych. /decyzja – k. 33 akt ZUS/ Odwołanie od w/w decyzji, w dniu 20 czerwca 2018 r., złożył H. K., podnosząc, że czuje się oszukany, gdyż , pomimo okresu ochronnego i trwającej umowy o pracę , został zwolniony. Wniósł o przyznanie prawa do świadczenia przedemerytalnego.

Nadto wniósł o zasądzenie od pracodawcy, na swoją rzecz, odszkodowania i zadośćuczynienia w wysokości 50 000 zł. za bezprawne rozwiązanie umowy o pracę, utratę środków finansowych , świadczenia przedemerytalnego, straty moralne i zdrowotne. /odwołanie – k. 2 – 4/ W odpowiedzi na odwołanie z dnia 12.07.2018r., organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. /odpowiedź na odwołanie – k. 4/ W zakresie roszczenia o zasądzenie odszkodowania i zadośćuczynienia od pracodawcy, Sąd , na rozprawie , postanowieniem z dnia 29 sierpnia 2018r. , wyłączył je [roszczenie] do odrębnego postępowania, wpisał do repertorium P i przekazał sprawę Sądowi Rejonowemu dla Łodzi Śródmieścia X Wydziałowi Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, celem rozpoznania . /postanowienie, wydane na rozprawie 29.08.2018r. k. 33/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

H. K. urodził się w dniu (...) Z wykształcenia jest piekarzem. /bezsporne/ W okresie od 9 maja 2016 r. do 31października 2017 r. wnioskodawca był zatrudniony w Piekarni (...) M. B. (1) w Z. w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku piekarza. W trakcie zatrudnienia, ubezpieczony wykonywał czynności piekarza, na podstawie umów o pracę , zawartych na czas określony: z dnia 9.05.2016r. do 31.05.2017r. oraz dnia 1.06.2017r do dnia 31.05.2018r. /kserokopia , złożonych przez płatnika – akt osobowych wnioskodawcy, umowy o pracę k. 51, k. 54, świadectwo pracy k. 47 / W dniu 29.09.2017r. pracodawca M.

B. (1) rozwiązał z wnioskodawcą umowy o pracę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia z powodu, jak wskazał w treści – rozwiązania umowy o pracę za wypowiedzeniem - likwidacji zakładu pracy – piekarnia (...) . /kserokopia, złożonych przez płatnika – akt osobowych wnioskodawcy- rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem k. 48 / Ubezpieczony udowodnił, w sposób bezsporny, łącznie 34 lata, 4 miesiące, 16 dni okresów ubezpieczenia, w tym 34 lata, 4 miesiące, 8 dni okresów składkowych oraz 8 dni okresów nieskładkowych. /okoliczność bezsporna:

świadectwa pracy zeznania wnioskodawcy e-protokół rozprawy z dnia 3.12. 2018, płyta CD k. 71 / Ubezpieczony , od dnia 10.11.2017r. jest zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy jako bezrobotny; 180 dni pobierania zasiłku dla bezrobotnych upłynęło 8.05.2018r. /zaświadczenie – k. 12 akt ZUS,/ W dniu 9.05.2018 r. wnioskodawca złożył wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego. /wniosek – k. 1 – 6 akt ZUS/ M. B. (1) prowadzi działalność gospodarczą od 23.08.1999r. Do dnia 20.11.2017r. prowadził piekarnio-cukiernię (...) w Z., na podstawie decyzji (...) z dnia 11.04.2007, wpisaną do rejestru zakładów pod numerem 87.

W dniu 9.11.2017r. złożył wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów, podlegających urzędowej kontroli organów (...), z powodu likwidacji zakładu. W dniu 20.11.2017r. (...) wydał decyzję o wykreśleniu z rejestru zakładów, podlegających urzędowej kontroli organów (...) z powodu likwidacji zakładu. Od dnia 8.06.2018r. M. B. (1) posiada zezwolenie na wykonywanie działalności w zakresie przewoźnika drogowego., natomiast od 20.07.2018r. do 19.07.2023r. – licencja dotycząca międzynarodowego zarobkowego przewozu drogowego towarów.

Obecnie nadal prowadzi działalność gospodarczą , z przeważającym przedmiotem działalności jest transport drogowy towarów - kod (...) 49.41 Zatrudnia pracowników, po dniu 31.10.2017r. /wydruk z (...) k. 21, k. 45, k. 30-31 akt ZUS, decyzja (...) k. 32 akt ZUS, informacja ZUS k. 24 akt ZUS, informacja ZUS k. 61/ Sąd ustalił powyższy stan faktyczny w oparciu o dokumenty załączone do akt sprawy, zeznania wnioskodawcy są logiczne i wiarygodne. Wnioskodawca jednoznacznie zeznał, ze ma świadomość i wiedzę, ze M. B. (1) nadal prowadzi działalność gospodarczą , ale teraz zajmuje się transportem drogowym , a wnioskodawca nie posiada prawa jazdy, nadto , że posiada łączny staż ubezpieczeniowy poniżej – 35 lat / zeznania wnioskodawcy e-protokół rozprawy z dnia 3.12. 2018, od 8 minuty 23 sekundy - płyta CD k. 71 /

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

W świetle, zebranego w sprawie, materiału dowodowego, odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Sąd Okręgowy zwraca uwagę, że świadczenia przedemerytalne mają charakter wyjątkowy. Zgodnie z treścią art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 roku o świadczeniach przedemerytalnych (Dz. U. z 2017, poz. 2148 ze zm.) prawo do świadczenia przedemerytalnego przysługuje osobie, która:

1) do dnia rozwiązania stosunku pracy lub stosunku służbowego z powodu likwidacji pracodawcy lub niewypłacalności pracodawcy, w rozumieniu przepisów o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy, u którego była zatrudniona lub pozostawała w stosunku służbowym przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, ukończyła co najmniej 56 lat - kobieta oraz 61 lat - mężczyzna i posiada okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, lub 2) do dnia rozwiązania stosunku pracy lub stosunku służbowego z przyczyn dotyczących zakładu pracy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.

U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415, z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą o promocji zatrudnienia", w którym była zatrudniona przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, ukończyła co najmniej 55 lat - kobieta oraz 60 lat - mężczyzna oraz posiada okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn, lub 3) do dnia ogłoszenia upadłości prowadziła nieprzerwanie i przez okres nie krótszy niż 24 miesiące pozarolniczą działalność, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585, z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych", i za ten okres opłaciła składki na ubezpieczenia społeczne oraz do dnia ogłoszenia upadłości ukończyła co najmniej 56 lat - kobieta i 61 lat - mężczyzna i posiada okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, lub 4) zarejestrowała się we właściwym powiatowym urzędzie pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, pobieranej nieprzerwanie przez okres co najmniej 5 lat, i do dnia, w którym ustało prawo do renty, ukończyła co najmniej 55 lat - kobieta oraz 60 lat - mężczyzna i osiągnęła okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, lub 5) do dnia rozwiązania stosunku pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy, w rozumieniu przepisów ustawy o promocji zatrudnienia, w którym była zatrudniona przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, posiada okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 35 lat dla kobiet i 40 lat dla mężczyzn, lub 6) do dnia 31 grudnia roku poprzedzającego rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego, z powodu likwidacji pracodawcy lub niewypłacalności pracodawcy, w rozumieniu przepisów o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy, u którego była zatrudniona lub pozostawała w stosunku służbowym przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, posiadała okres uprawniający do emerytury wynoszący co najmniej 34 lata dla kobiet i 39 lat dla mężczyzn.

Z dokonanych ustaleń wynika, że H. K. urodził się w dniu (...) Z wykształcenia jest piekarzem. Z dokonanych ustaleń wynika, że w okresie od 9 maja 2016 r. do 31października 2017 r. wnioskodawca był zatrudniony w Piekarni (...) M. B. (1) w Z. w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku piekarza. W trakcie zatrudnienia, ubezpieczony wykonywał czynności piekarza, na podstawie umów o pracę , zawartych na czas określony: z dnia 9.05.2016r. do 31.05.2017r. oraz dnia 1.06.2017r do dnia 31.05.2018r. Z dokonanych ustaleń wynika, że w dniu 29.09.2017r. pracodawca M.

B. (1) rozwiązał z wnioskodawcą umowę o pracę z dnia 9.05.2016r. , z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia z powodu, jak wskazał w treści – rozwiązania umowy o pracę za wypowiedzeniem - z powodu likwidacji zakładu pracy – piekarnia (...) . Z dokonanych ustaleń wynika , że ubezpieczony udowodnił w sposób bezsporny łącznie 34 lata, 4 miesiące, 16 dni okresów ubezpieczenia, w tym 34 lata, 4 miesiące, 8 dni okresów składkowych oraz 8 dni okresów nieskładkowych. Z dokonanych ustaleń wynika, że ubezpieczony , od dnia 10.11.2017r. jest zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy jako bezrobotny; 180 dni pobierania zasiłku dla bezrobotnych upłynęło 8.05.2018r.

W dniu 9.05.2018 r. wnioskodawca złożył wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego. Z dokonanych ustaleń wynika, że M. B. (1) prowadzi działalność gospodarczą od 23.08.1999r. Do dnia 20.11.2017r. prowadził piekarnio-cukiernię (...) w Z. na podstawie decyzji (...) z dnia 11.04.2007, wpisaną do rejestru zakładów pod numerem 87. W dniu 9.11.201`7r. złożył wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów, podlegających urzędowej kontroli organów (...) z powodu likwidacji zakładu. W dniu 20.11.2017r. (...) wydał decyzję o wykreśleniu z rejestru zakładów, podlegających urzędowej kontroli organów (...) z powodu likwidacji zakładu (...) przeważającym przedmiotem działalności jest transport drogowy towarów - kod (...) 49.41.

Od dnia 8.06.2018r. M. B. (1) posiada zezwolenie na wykonywanie działalności w zakresie przewoźnika drogowego., natomiast od 20.07.2018r. do 19.07.2023r. – licencja dotycząca międzynarodowego zarobkowego przewozu drogowego towarów. Prowadzenie przez M. B. (2) – nadal - działalności gospodarczej wynika jednoznacznie z wypisów z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej k. 2, k. 45, nadto wynika z ewidencji ZUS , do którego M. B. (1) zgłasza, zatrudnionych pracowników – do ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych.

A zatem : stosownie do treści art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych, jedną z przesłanek prawa do świadczenia przedemerytalnego stanowi rozwiązanie stosunku pracy z osobą występującą o przyznanie tego świadczenia, ale nie chodzi o rozwiązanie stosunku pracy w jakikolwiek sposób, lecz „z powodu likwidacji pracodawcy lub niewypłacalności pracodawcy, w rozumieniu przepisów o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy". Z dokonanych ustaleń wynika, że rozwiązanie, z ubezpieczonym, stosunku pracy, nie nastąpiło ani z powodu likwidacji pracodawcy, ani też z powodu jego niewypłacalności.

Z dokonanych ustaleń wynika, bowiem, że M. B. (1) nadal prowadzi działalność gospodarczą , choć o innym profilu i , jak wynika z danych ZUS , do którego zgłaszane są osoby, w celu objęcia ubezpieczeniem społecznym, nadal zatrudnia inne osoby , choć w innym, niż uprzednio wnioskodawcę , charakterze. Z materiału dowodowego wynika, że wnioskodawca od dnia 29 .09. 2017 r. wypowiedziano umowę o pracę z przyczyn ekonomicznych, nie zaś - jak wymaga tego art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy - z powodu likwidacji pracodawcy. Potwierdzają to zeznania złożone przez samego wnioskodawcę , z których wynika, że M.

B. (1) nadal prowadzi działalność gospodarczą , zajmując się transportem drogowym . Wprost wynika to z wypisu z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej [ k. 21, k. 54] , nadto wynika z ewidencji ZUS , do którego M. B. (1) zgłasza, zatrudnionych pracowników – do ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych [ k. 24 akt ZUS]. Zatem po, wykreśleniu z rejestru Piekarni (...) , firma (...), działa nadal, jedynie w zmienionej formie , natomiast wnioskodawca nie podjął ponownie zatrudnienia. W rozpoznawanej sprawie nie miała też miejsca taka sytuacja, aby rozwiązanie stosunku pracy z ubezpieczonym, nastąpiło z powodu niewypłacalności pracodawcy, albowiem , zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 13 lipca 2006 r. o ochronie roszczeń pracowniczych (Dz.

U. Nr 158, poz. 1121 ze zm.), niewypłacalność pracodawcy, o którym mowa w art. 2 ust. 1, zachodzi, gdy sąd upadłościowy, na podstawie przepisów Prawa upadłościowego i naprawczego, wyda postanowienie o: 1)ogłoszeniu upadłości pracodawcy obejmującej likwidację majątku dłużnika; 2)ogłoszeniu upadłości pracodawcy z możliwością zawarcia układu; 3)zmianie postanowienia o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu na postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika; 4)oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości pracodawcy, jeżeli jego majątek nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania; 5)oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości w razie stwierdzenia, że majątek dłużnika jest obciążony hipoteką, zastawem, zastawem rejestrowym, zastawem skarbowym lub hipoteką morską w takim stopniu, że pozostały jego majątek nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania.

W myśl ust. 2 w/w przepisu, datą niewypłacalności jest data wydania postanowienia sądu upadłościowego o ogłoszeniu upadłości pracodawcy w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, data postanowienia sądu upadłościowego o oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości pracodawcy w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 4 i 5, data uprawomocnienia się postanowienia o zmianie sposobu prowadzenia postępowania upadłościowego, o którym mowa w ust. 1 pkt 3. Stosownie do treści art. 8 ust. 1 pkt 1 w/w ustawy, niewypłacalność pracodawcy, o którym mowa w art. 2 ust. 1, zachodzi również, gdy w postępowaniu krajowym w razie niezaspokojenia przez pracodawcę roszczeń pracowniczych z powodu braku środków finansowych: na podstawie przepisów Prawa upadłościowego i naprawczego sąd upadłościowy wyda postanowienie o umorzeniu postępowania upadłościowego obejmującego likwidację majątku upadłego, jeżeli: a)majątek pozostały po wyłączeniu z niego przedmiotów majątkowych dłużnika obciążonych hipoteką, zastawem, zastawem rejestrowym, zastawem skarbowym lub hipoteką morską nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania, b)wierzyciele zobowiązani uchwałą zgromadzenia wierzycieli albo postanowieniem sędziego-komisarza nie złożyli w wyznaczonym terminie zaliczki na koszty postępowania, a brak jest płynnych funduszów na te koszty.

A takie sytuacje – nie miały miejsca , w przedmiotowym stanie faktycznym . Reasumując, stwierdzić należy, że stosunek pracy z wnioskodawcą , nie został rozwiązany „z powodu likwidacji pracodawcy lub niewypłacalności pracodawcy”, w rozumieniu przepisów o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy", a tym samym nie spełnił on wszystkich wymogów prawa do świadczenia przedemerytalnego wynikających z art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych. W myśl art. 2 ust. 3, Świadczenie przedemerytalne przysługuje osobie określonej w ust. 1 po upływie co najmniej 180 dni pobierania zasiłku dla bezrobotnych, o którym mowa w ustawie o promocji zatrudnienia, jeżeli osoba ta spełnia łącznie następujące warunki:

1) nadal jest zarejestrowana jako bezrobotna;

2) w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia, albo zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych;

3) złoży wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego w terminie nieprzekraczającym 30 dni od dnia wydania przez powiatowy urząd pracy dokumentu poświadczającego 180-dniowy okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych. Osoba ubiegająca się o prawo do świadczenia przedemerytalnego musi spełniać łącznie przesłanki wymienione w art. 2 ust. 1 (w jednym z 6 punktów tego przepisu) i wymienione w ust. 3 art.

2. W niniejszej sprawie, wnioskodawca nie spełnia także warunku z art. 2 ust. 1 pkt 2 cyt. Ustawy - z uwagi na to, że legitymuje się poniżej 35 letnim stażem pracy. Bezspornym, przyznanym – wprost na rozprawie 3.12.2018r. przez wnioskodawcę, jest fakt posiadania stażu ubezpieczeniowego w wymiarze 34 lata 4 miesiące 16 dni. W myśl cytowanego przepisu, przesłanki do nabycia prawa do świadczenia, muszą być spełnione łącznie, brak spełnienia, choćby jednej przesłanki, skutkuje brakiem możliwości przyznania prawa do świadczenia przedemerytalnego. W tym stanie rzeczy, brak jest podstaw do uwzględnienia odwołania i w związku z powyższym, Sąd Okręgowy, na postawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie. ZARZĄDZENIE odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawcy.