Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1653/18 AI generated

VIII U 1653/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1653/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Sygn. akt VIII U 1653/18 (...) Decyzją z dnia 1 czerwca 2018 roku ZUS I Oddział w Ł. stwierdził, że S. S. jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne za okres 01.2017 – 04.2018 w łącznej kwocie 5095,12 zł. /decyzja – k. 17 akt ZUS/ W dniu 16 lipca 2018 r S. S. wniósł odwołanie, wnosząc o uchylenie zaskarżonej decyzji, przekazanie sprawy o zajęcie stanowiska do NFZ oraz zawieszenie postępowania do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia przez NFZ sprawy dotyczącej podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu za okresy: 1.01.2017 – 31.12.2007 oraz 1.01.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1653/18 · Sąd powszechny: Zgodnie z treścią art. 477 13 k.p.c. zmiana przez organ rentowy zaskarżonej decyzji przed rozstrzygnięciem sprawy przez sąd - przez wydanie decyzji uwzględniającej w całości lub w części żądanie strony - powoduje umorzenie postępowania w całości lub w części. W sytuacji, gdy organ rentowy uwzględni żądanie strony, należy uznać, że postępowanie sądowe staje się w stosownym zakresie zbędne, toteż nie ma przesłanek do jego dalszego prowadzenia (w tej części, której dotyczy pozytywna dla strony decyzja). Wobec tego, że w toku procesu została wydana decyzja z dnia 15 listopada 2018 r , na mocy której została uchylona sporna decyzją (wyeliminowana z obrotu), a tym samym uwzględniła odwołanie skarżącego, który wnosił o uchylenie decyzji.

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits reimbursement by health insurer health insurance body cessation of disability pension staggering of health insurance premiums health fund accident insurance
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1653/18 (...) Decyzją z dnia 1 czerwca 2018 roku ZUS I Oddział w Ł. stwierdził, że S. S. jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne za okres 01.2017 – 04.2018 w łącznej kwocie 5095,12 zł. /decyzja – k. 17 akt ZUS/ W dniu 16 lipca 2018 r S. S. wniósł odwołanie, wnosząc o uchylenie zaskarżonej decyzji, przekazanie sprawy o zajęcie stanowiska do NFZ oraz zawieszenie postępowania do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia przez NFZ sprawy dotyczącej podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu za okresy: 1.01.2017 – 31.12.2007 oraz 1.01.

– 31.04.2018 r. /odwołanie – k. 3/ W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie argumentując jak w zaskarżonych decyzjach, podnosząc, iż pismem z dnia 24.07.2018 r organ wystąpił do NFZ z wnioskiem o zajęcie stanowiska w sprawie obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego w okresie 01/2017 – 04/2018 . /odpowiedź na odwołanie – k. 13/ Na rozprawie w dniu 12.10.2018 r pełnomocnik ZUS wniósł o zasądzenie kosztów według norm przepisanych. /e – prot. z dnia 12.10.2018 00:00:46/ W piśmie z dnia 16 listopada 2018 roku organ rentowy poinformował, że została wydana w dniu 15.11.2018 r decyzja uchylająca sporną decyzję w następstwie wydania przez NFZ w dniu 31.10.2018 r decyzji wyłączającej płatnika z ubezpieczeń zdrowotnych. /pismo – k. 43/ Na rozprawie w dniu 23 listopada 2018 roku wnioskodawca poparł odwołanie, wniósł o przyznanie kosztów, oświadczając, iż poniósł koszty przesyłek poleconych i uzyskania zaświadczenia, nie określając ich wysokości.

Podniósł, iż na tym etapie postępowania umorzenie nie powinno mieć miejsca. /e- prot. z dnia 23.11.18 00:01:20/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Decyzją z dnia 22.12.2017 r NFZ (...) Oddział Wojewódzki w Ł. stwierdził, że S. S. nie podlegał obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą w okresie 1.01.2014 – 31.12.2016 r. /kserokopia decyzji – k. 13 akt ZUS/ Zaskarżoną decyzją z dnia 1 czerwca 2018 roku ZUS I Oddział w Ł. stwierdził, że S. S. jest dłużnikiem ZUS z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne za okres 01.2017 – 4.2018 w łącznej kwocie 5095,12 zł. /decyzja – k. 17 akt ZUS/ Pismem z dnia 28.08.2018 r wnioskodawca został poinformowany przez NFZ, że toczy się postępowanie na skutek wniosku ZUS w przedmiocie stwierdzenia objęcia obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w okresie 1.01.2017 – 19.07.2018. /zawiadomienie – k. 34/ Decyzją z dnia 31.10.2018 r NFZ (...) Oddział Wojewódzki w Ł. stwierdził, że S. S. nie podlegał obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą w okresie 1.01.2017 – 19.17.2018 r. /kserokopia decyzji – k. 44 akt ZUS/ Decyzją z dnia 15 listopada 2018 r organ rentowy uchylił w całości decyzję z dnia 1 czerwca 2018 roku w związku z decyzją NFZ z dnia 31.10.2018 r. /kserokopia decyzji – k. 50/

Sąd Okręgowy zważył, co następuje :

Zgodnie z treścią art. 477 13 k.p.c. zmiana przez organ rentowy zaskarżonej decyzji przed rozstrzygnięciem sprawy przez sąd - przez wydanie decyzji uwzględniającej w całości lub w części żądanie strony - powoduje umorzenie postępowania w całości lub w części. W sytuacji, gdy organ rentowy uwzględni żądanie strony, należy uznać, że postępowanie sądowe staje się w stosownym zakresie zbędne, toteż nie ma przesłanek do jego dalszego prowadzenia (w tej części, której dotyczy pozytywna dla strony decyzja). Wobec tego, że w toku procesu została wydana decyzja z dnia 15 listopada 2018 r , na mocy której została uchylona sporna decyzją (wyeliminowana z obrotu), a tym samym uwzględniła odwołanie skarżącego, który wnosił o uchylenie decyzji.

Sąd umorzył postępowanie na podstawie powoływanego przepisu. Brak było bowiem podstaw do merytorycznego rozstrzygnięcia w zakresie zaskarżonej decyzji, wobec jej uchylenia. Sąd nie orzekł o kosztach procesu na rzecz wnioskodawcy z uwagi na brak sprecyzowania, w jakiej konkretnie wysokości wnosi o zasądzenie poniesionych kosztów. Wnioskodawca działał bez pełnomocnika, został pouczony o treści art. 98 kpc i o konieczności sprecyzowania poniesionych kosztów. Wobec powyższego Sąd orzekł, jak w sentencji.