Legislator Case Law & Legislation
V U 495/18 AI generated

V U 495/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 495/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 10 kwietnia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w O. załatwiając wniosek 25 marca 2018 r. odmówił Z. R. przeliczenia zgodnie z art. 53 i art. 56 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła Z. R. domagając się jej zmiany poprzez zobowiązanie organu rentowego do obliczenia świadczenia w oparciu o najkorzystniejsze dla niej przepisy. W uzasadnieniu odwołania skarżąca wskazała na niekorzystny dla niej – zastosowany przez ZUS - wariant obliczenia świadczenia w tzw. systemie mieszanym.

Legislator headnote

AI generated

V U 495/18 · Sąd powszechny: W jej ocenie jedynym dopuszczalnym wariantem jest obliczenie emerytury według zasad wskazanych w art. 53 56 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił co następuje: Odwołująca Z. R. urodzona (...), decyzją z 1 marca 1993 r. uzyskała prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, poczynając od 8 lutego 1993 r. Decyzją z 15 maja 2003 r. organ rentowy przyznał odwołującej prawo do renty z powyższego tytułu na stałe. W trakcie pobierania renty, odwołująca w okresie 1.10.2007 – 29.04.2012 prowadziła pozarolniczą działalność gospodarczą i z tego tytułu miała opłacone składki na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne.

Keywords

AI generated
mixed method of calculation pension calculation invalidity pension rate recalculation of unemployment benefits linear pension transfer of part of emoluments
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 495/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 lipca 2018 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący SSO Romuald Kompanowski Protokolant sekr. sądowy Małgorzata Przybyła po rozpoznaniu w dniu 27 lipca 2018 r. w Kaliszu odwołania Z. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 10 kwietnia 2018 r. Nr (...) w sprawie Z. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o wysokość świadczenia Oddala odwołanie

UZASADNIENIE

Decyzją z 10 kwietnia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w O. załatwiając wniosek 25 marca 2018 r. odmówił Z. R. przeliczenia zgodnie z art. 53 i art. 56 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Odwołanie od powyższej decyzji złożyła Z. R. domagając się jej zmiany poprzez zobowiązanie organu rentowego do obliczenia świadczenia w oparciu o najkorzystniejsze dla niej przepisy. W uzasadnieniu odwołania skarżąca wskazała na niekorzystny dla niej – zastosowany przez ZUS - wariant obliczenia świadczenia w tzw. systemie mieszanym.

W jej ocenie jedynym dopuszczalnym wariantem jest obliczenie emerytury według zasad wskazanych w art. 53 56 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił co następuje: Odwołująca Z. R. urodzona (...), decyzją z 1 marca 1993 r. uzyskała prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, poczynając od 8 lutego 1993 r. Decyzją z 15 maja 2003 r. organ rentowy przyznał odwołującej prawo do renty z powyższego tytułu na stałe. W trakcie pobierania renty, odwołująca w okresie 1.10.2007 – 29.04.2012 prowadziła pozarolniczą działalność gospodarczą i z tego tytułu miała opłacone składki na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne.

W grudniu 2011 r. odwołująca złożyła wniosek o przyznanie jej prawa do emerytury. Prawomocną decyzją z 17 stycznia 2012 r. organ rentowy odmówił odwołującej przyznania prawa do emerytury albowiem odwołująca uznana za osobę częściowo niezdolną do pracy, mimo ukończonego wieku 55 lat i legitymowania się na dzień 31 grudnia 2008 r. łącznym okresem składkowym i nieskładkowym w rozmiarze 20 lat 3 miesiące i 11 dni, ostatnio przed zgłoszeniem wniosku o emeryturę nie była pracownikiem i nie wykazała na dzień 31 grudnia 2008 r. co najmniej 30-letniego okresu składkowego i nieskładkowego. 22 lutego 2013 r. odwołująca złożyła wniosek o emeryturę.

Załatwiając ten wniosek, organ rentowy decyzją z 5 kwietnia 2013 r. przyznał odwołującej prawo do emerytury poczynając od 20 marca 2013 r. Wysokość świadczenia organ rentowy ustalił jako sumę kwoty odpowiadającej 20% emerytury obliczonej w oparciu o art. 53 ustawy emerytalnej oraz 80% emerytury obliczonej w oparciu o art. 26 ustawy emerytalnej. Do chwili złożenia w lutym 2013 r. wniosku o emeryturę, organ rentowy nie wydał decyzji przyznającej odwołującej z urzędu prawo do emerytury dla osoby mającej ukończony podstawowy wiek emerytalny i pobierającej rentę z tytułu niezdolności do pracy. / bezsporne /

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie od decyzji z 10 kwietnia 2013 r. nie jest uzasadnione. Zgodnie bowiem z art. 24a ust. 5 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, emeryturę przyznaną z urzędu zamiast renty z tytułu niezdolności do pracy osobie urodzonej po 31 grudnia 1948 r., która osiągnęła wiek uprawniający do emerytury oraz podlegała ubezpieczeniu społecznemu albo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym oraz spełniła warunki do emerytury określone w art. 46 i 50 ustawy, jednakże nie wystąpiła z wnioskiem o jej przyznanie, można obliczyć wysokość emerytury zgodnie z art. 53 i 56 ustawy.

Powyższe uregulowanie jest odstępstwem od zasady wynikającej z art. 26 ustawy i art. 183 ustawy, zgodnie z którą dla wskazanej wyżej grupy osób wysokość emerytury obliczana jest z zastosowaniem pełnego tzw. systemu składki zdefiniowanej bądź też w określonych sytuacjach systemu mieszanego: częściowo w oparciu o mechanizm kwoty bazowej oraz okresów składkowych i nieskładkowych ( art. 53 ustawy ) oraz w oparciu o mechanizm składki zdefiniowanej ( art. 26 ustawy ). Aby wysokość emerytury w całości mogła zostać obliczona w oparciu pierwszy z wyżej podanych mechanizmów w przypadku osób pobierających rentę z tytułu niezdolności do pracy w chwili osiągnięcia podstawowego wieku emerytalnego, konieczne jest – o czym stanowi cytowany wyżej przepis art. 24a ust. 5 – spełnienie warunków do emerytury określonej w art. 46 i 50 ustawy emerytalnej.

Zgodnie z art. 46 ustawy emerytalnej, prawo do emerytury na warunkach określonych w art. 29, 32, 33 i 39 przysługuje również ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. a przed dniem 1 stycznia 1969 r., jeżeli spełniają łącznie następujące warunki: 1)nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa; 2)warunki do uzyskania emerytury określone w tych przepisach spełnią do dnia 31 grudnia 2008 r.

Odwołująca nie spełniała na 31 grudnia 2008 r. warunków aby uzyskać emeryturę w jednym z podanych wyżej trybów. Nie spełniła bowiem przesłanek z art. 29 ustawy albowiem w okresie 1.10.2007 – 31.12.2008 podlegała ubezpieczeniom społecznym z tytułu pozarolniczej działalności gospodarczej – co sprawiło o braku na dzień 31 grudnia 2008 r. posiadania statusu pracownika. Odwołująca – wykonując praktycznie przez cały okres aktywności zawodowej pracę księgowej zatrudnionej najpierw w stolarskiej spółdzielni pracy a następnie w spółdzielni kółek rolniczych, nie spełniła warunków z art. 32 ustawy z uwagi na brak jakiegokolwiek okresu pracy w warunkach szczególnych.

Praca na stanowisku księgowego nie jest bowiem jedną z prac wymienionych w przepisie art. 32 ust. 3 ustawy jak i w rozporządzeniu Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wcześniejszego wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Wreszcie odwołująca nie spełniła warunków do emerytury z art. 33 albowiem przepis dotyczy osób wykonujących działalność twórczą lub artystyczną oraz z art. 39 ustawy albowiem przepis ten odnosi się osób wykonujących co najmniej przez 5 lat pracę górniczą.

Z kolei przepis art. 50 ustawy odnosi się do pracowników kolejowych. Odwołująca jako osoba urodzona po 31 grudnia 1948 r. nie spełniła więc warunków aby obliczenie wysokości emerytury mogło zostać dokonane w oparciu o zasady wymienione w art. 53 i następne ustawy. Reguły tam wymienione odnoszą się zasadniczo do osób urodzonych przed 1 stycznia 1949 r. Odstępstwa od tej reguły wymienione w przepisach art. 46 – 50e odnoszą się co prawda go grupy osób w przedziale czasowym obejmującym datę urodzenia odwołującej to jednak z uwagi na specyfikę zatrudnienia odwołującej w okresie aktywności zawodowej – odwołująca do żadnej z tych grup nie mogła zostać zakwalifikowana.

Decyzja odmawiająca obliczenia emerytury według zasad wynikających z art. 53 ustawy była więc w realiach niniejszej sprawy prawidłowa. Odwołanie zatem jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu.