Legislator Case Law & Legislation
IV U 241/18 AI generated

IV U 241/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 241/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka D. Z. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 22 czerwca 2018 roku odmawiającej jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego od dnia 24 maja 2018 roku. W uzasadnieniu wskazała, iż pracuje jako położna w systemie zmianowym co wymaga od niej wyjątkowej siły fizycznej i psychicznej oraz sprawności umysłu, a po przebytym udarze mózgu ma problemy z pamięcią i koncentracją. Problemy sprawiają jej prace w pochyleniu, takie jak przewożenie, przenoszenie i dźwiganie. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

IV U 241/18 · Sąd powszechny: W uzasadnieniu powołano art. 18 ust.1 i 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( t.j. Dz.U.2017.1368 ze zmianami ). Wskazano, iż dla oceny zdolności bądź braku zdolności do pracy miarodajne jest orzeczenie lekarza orzecznika, nie zaś subiektywne przekonanie ubezpieczonego o złym stanie zdrowia. Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Powódka D. Z. od dnia 23 listopada 2017 roku do 23 maja 2018 roku była niezdolna do pracy z powodu choroby i pobierała zasiłek chorobowy./ bezsporne / Przyczyną niezdolności powódki do pracy było naczyniopochodne uszkodzenie mózgu bez przełożenia na stan kliniczny.

Keywords

AI generated
recovery of work capacity reinstatement of disability benefits psychiatric work incapacity permanent earning incapacity sufficient earning capacity unfit notwithstanding health condition
AI generated
IV U 1/22
Powód J. T. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. odmawiającej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. W uzasadnieniu odwołania powołała się na zły stan zdrowia i podniósł, że nie zgadza się z decyzją ZUS, wskazał także że ze względu na stan zdrowia nie osiąga wynagrodzenia, nie ma środków do życia.
I USK 445/21
Sąd Okręgowy w N. wyrokiem z 8 stycznia 2021 r. oddalił apelację D. B. od wyroku Sądu Rejonowego w N. z 6 lipca 2020 r., który oddalił jego odwołania od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w N. z 28 sierpnia 2019 r. i z 11 września 2019 r., odmawiających mu prawa do zasiłku chorobowego za okresy od 1 lipca do 18 sierpnia i od 19 sierpnia do 15 września 2019 r., bowiem 30 czerwca 2019 r. wykorzystał 182 dni zasiłku chorobowego. Sąd Okręgowy rozstrzygnął, iż Sąd Rejonowy prawidłowo ustalił, że po dniu 17 czerwca 2019 r.
IV U 222/21
Powódka A. Ż. wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego - Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. - odmawiającej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. W uzasadnieniu odwołania podniosła, że nie zgadza się z decyzją ZUS i powołała się na swój stan zdrowia. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu powołano podstawę prawną decyzji podnosząc, że lekarz orzecznik ZUS orzekł, że stan zdrowia powódki nie uzasadnia przyznania jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.
V U 231/17
reprezentowany przez radcę prawnego, odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych III Oddziału w W.
IV U 282/17
Powódka B. G. wniosła odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z 11 lipca 2017 i 16 sierpnia 2017 roku. W uzasadnieniu wskazała, że w leczyła kilka schorzeń jednocześnie, przebywała w kilku szpitalach i poddawała się zabiegom leczniczym na różne części ciała; schorzenie które było powodem niezdolności do pracy od 27 III do 31 VII 2017 roku nie jest tożsame ze schorzeniem, na które wnioskodawczyni chorowała w 2016 roku; tym samym od 27 III 2017 roku lub najpóźniej od 2 IV 2017 roku zostały spełnione warunki otwarcia nowego okresu zasiłkowego.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 241/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 05 grudnia 2018 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący: SSR Magdalena Piątkowska Protokolant : Karolina Nowicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 05 grudnia 2018 roku w Ś. sprawy z odwołania D. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w sprawie (...) o świadczenie rehabilitacyjne I. oddala odwołanie; II. zasądza od powódki D. Z. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.

UZASADNIENIE

Powódka D. Z. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 22 czerwca 2018 roku odmawiającej jej prawa do świadczenia rehabilitacyjnego od dnia 24 maja 2018 roku. W uzasadnieniu wskazała, iż pracuje jako położna w systemie zmianowym co wymaga od niej wyjątkowej siły fizycznej i psychicznej oraz sprawności umysłu, a po przebytym udarze mózgu ma problemy z pamięcią i koncentracją. Problemy sprawiają jej prace w pochyleniu, takie jak przewożenie, przenoszenie i dźwiganie. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych.

W uzasadnieniu powołano art. 18 ust.1 i 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( t.j. Dz.U.2017.1368 ze zmianami ). Wskazano, iż dla oceny zdolności bądź braku zdolności do pracy miarodajne jest orzeczenie lekarza orzecznika, nie zaś subiektywne przekonanie ubezpieczonego o złym stanie zdrowia. Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Powódka D. Z. od dnia 23 listopada 2017 roku do 23 maja 2018 roku była niezdolna do pracy z powodu choroby i pobierała zasiłek chorobowy./ bezsporne / Przyczyną niezdolności powódki do pracy było naczyniopochodne uszkodzenie mózgu bez przełożenia na stan kliniczny.

Od dnia 24 maja 2018 roku powódka nie wymagała dalszego leczenia rehabilitacyjnego w ramach świadczeń rehabilitacyjnych albowiem odzyskała zdolność do pracy. Dowód : opinia biegłego sądowego neurologa k. 15 akta ZUS i dokumentacja medyczna ( w załączeniu) Przy tak ustalonym stanie faktycznym Sąd zważył : Odwołanie podlegało oddaleniu. Zgodnie z brzmieniem art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( t.j. Dz.U.2017.1368 ze zmianami ) świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.

Świadczenie to przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy. Jak wynika z akt ZUS oraz przeprowadzonego dowodu z opinii biegłej sądowej neurolog powódka od dnia 24 maja 2018 roku była zdolna do pracy, a zatem nie spełniła podstawowej przesłanki aby otrzymać prawo do świadczenia rehabilitacyjnego. Sąd dał wiarę w tym zakresie opinii biegłej sądowej albowiem stanowiła ona wnikliwą ocenę stanu zdrowia powódki, rzeczowo uzasadnioną, do której żadna ze stron- do czasu zamknięcia rozprawy- nie wniosła pisemnych zastrzeżeń.

Dlatego też Sąd w oparciu o powyższe i na podstawie powołanych przepisów oraz art. 477 14 §1 kpc oddalił odwołanie, w punkcie II zasądzając koszty postępowania , od ponoszenia których ( w przeciwieństwie do opłat i wydatków ) powódka nie jest ustawowo zwolniona ( art. 98 i nast. kpc w zw. z §11ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych (DZU z 2018r. poz.265)