Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1465/18 AI generated

VIII U 1465/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1465/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 30 maja 2018r. , po rozpatrzeniu wniosku E. M. z dnia 25.05.2018r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. M. prawa do ponownego ustalenia wysokości emerytury. W uzasadnieniu , ZUS wskazał, że zgodnie z treścią art. 114 ust. 1 Ustawy z dnia Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ) prawo do świadczeń lub ich wysokość ulega ponownemu ustaleniu, jeśli po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń, zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1465/18 · Sąd powszechny: W uzasadnieniu , ZUS wskazał, że zgodnie z treścią art. 114 ust. 1 Ustawy z dnia Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ) prawo do świadczeń lub ich wysokość ulega ponownemu ustaleniu, jeśli po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń, zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość. A , wnioskodawca , do wniosku z dnia – 9.01.2018r. , nie dołączył nowych dokumentów w celu przeliczenia emerytury.

Keywords

AI generated
adjustment of remuneration recalculation of pension pay scale reduction of statutory salary increase income revaluation reconsideration of disability benefits
AI generated
VII U 1078/19
R. w dniu 2 kwietnia 2019r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. z dnia 19 lutego 2019r., znak: (...) wnosząc o przywrócenie terminu ustalenia na nowo renty według art. 15. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona wskazała, że decyzja ZUS jest krzywdząca. Podkreśliła, że ma prawo do uzyskania świadczenia oraz jego wyliczenia w sposób najkorzystniejszy. W wyliczeniu podstawy wymiaru świadczenia organ rentowy przyjął natomiast wynagrodzenia z 20 lat kalendarzowych wybranych przez Zakład z całego okresu ubezpieczenia. Zgodnie z art. 15 ubezpieczona ma zaś prawo do wyliczenia renty w oparciu o wybrane 10 lat pracy, na co powoływała się we wniosku z dnia 29 października 2018r., ale organ rentowy tego nie uwzględnił. W konkluzji ubezpieczona wskazała więc, że wnosi o ustalenie najkorzystniejszego świadczenia, do którego ma prawo
VII U 2168/14
Decyzją z dnia 16 września 2014 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
VIII U 651/22
Decyzją z 17.02.2022 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., po rozpoznaniu wniosku z 30.12.2021 r., na podstawie art. 110 ust. 1 ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U. z 2021 r., poz. 291 ze zm.), odmówił M. G. prawa do ponownego ustalenia wysokości świadczenia, wskazując, że podstawę wymiaru emerytury lub renty może stanowić wynagrodzenie, od którego zostały odprowadzone składki na ubezpieczenia społeczne lub ubezpieczenie emerytalne i rentowe: - z 10 kolejnych lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających rok kalendarzowy, w którym zgłoszono wniosek o ponowne ustalenie emerytury – renty – ustalono wskaźnik wysokości podstawy wymiaru w wysokości 8,70% (2001-2020), - z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu – ustalono wskaźnik 142,82%.
VIII U 1413/18
Decyzją z dnia 30 maja 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział Ł.
III U 192/13
Decyzją z dnia 07.02.2013r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1465/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 30 maja 2018r. , po rozpatrzeniu wniosku E. M. z dnia 25.05.2018r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. M. prawa do ponownego ustalenia wysokości emerytury. W uzasadnieniu , ZUS wskazał, że zgodnie z treścią art. 114 ust. 1 Ustawy z dnia Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ) prawo do świadczeń lub ich wysokość ulega ponownemu ustaleniu, jeśli po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń, zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość.

A , wnioskodawca , do wniosku z dnia – 9.01.2018r. , nie dołączył nowych dokumentów w celu przeliczenia emerytury. Decyzją z dnia 28.12.2012r. została przeliczona wysokość podstawy z uwzględnieniem wynagrodzeń minimalnych , angaży oraz wynagrodzeń z zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu , przedłożonych do wniosku z dnia 28.11.2012r. Wobec powyższego, świadczenie będzie wypłacane w dotychczasowej wysokości . (decyzja z dnia 30.05.2018r. k. 136 akt ZUS). E. M. złożył w dniu 29 czerwca 2018r. odwołanie od wskazanej decyzji , podnosząc , że jego zarobki w Przedsiębiorstwie (...)/63-6/70 były wysokie (stawka godzinowa) .

Renta, którą pobierał od 1980r. tez była wysoka .Wniósł o przeliczenie emerytury i ustalenie w najkorzystniejszej wysokości . (odwołanie k.

3) Organ rentowy, w odpowiedzi na odwołanie z dnia 13 lipca 2018r. wniósł o oddalenie odwołania. (odpowiedź na odwołanie k. 4). Na rozprawie w dniu 29 października 2018r., poprzedzającej wydanie wyroku , wnioskodawca poprał odwołanie, wnosząc o przeliczenie emerytury z zastosowaniem , zaakceptowanego, wyliczonego, hipotetycznie , wskaźnika wysokości podstawy wymiaru, 70,38 %. Stanowisko organu rentowego pozostało bez mian (e- protokół rozprawy z dnia 29.10.2018r. płyta CD k. 47 Sąd Okręgowy, rozpoznając odwołanie, ustalił co następuje:

E. M. urodził się (...) (okoliczność bezsporna) Wnioskodawca, w okresie 2.09.1963-27.06.1970r., był zatrudniony . w Wytwórni (...) , w charakterze ślusarza , w pełnym wymiarze czasu pracy, z wynagrodzeniem , według stawki osobistego zaszeregowania: od 2 maja 1964r. – 6,90 zł. za godzinę , od 9 listopada 1966r. – 8, 30 zł. za godzinę, od 1 lutego 1968r. do 27 czerwca 1970r . – 9,60 zł. za godzinę . /świadectwo pracy k. 3 akt ZUS, kserokopie angaży, załączonych do akt k. 18, 19, 20 21/ W okresie od 10.04.1975r. do 31.08.1976r. wnioskodawca pracował, w pełnym wymiarze czasu pracy, jako monter- spawacz w (...) Przedsiębiorstwie (...) .

W okresie od 10.09.1976r. do 29.11.1977r. wnioskodawca pracował w Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) – 1 w G., w ramach budowy eksportowej w Niemieckiej Republice Demokratycznej . Od 7.12.1977r. do 8.02.1979r. w ENERGOBLOKu w K. jako monter spawacz. Od dnia 10.04. (...). , przez cały okres zatrudnienia stawka osobistego zaszeregowania wynosiła 12 zł. za godzinę . W 1979r. Przedsiębiorstwo (...) w K. wypłaciło wnioskodawcy kwotę 11472 zł., tytułem ekwiwalentu za 52 dni urlopu wypoczynkowego. ( kserokopia tabeli wyliczenia zarobków , sporządzona przez Archiwum ERKA k. 16, także - k. 123 akt ZUS , dokumentacja w postaci świadectw pracy i zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z lat z lat 1974-1975, 1975-1976, 1977-1978.. k. 3- 13 I tom akt ZUS, karta wynagrodzenia za 1979r. ) W dniu 17 lutego 1979r. wnioskodawca złożył wniosek o rentę chorobową , załączając do wniosku , świadectwa pracy i zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu w uspołecznionym zakładzie pracy z lat 1974-1975, 1975-1976, 1977-1978. ( wniosek k.1 akta ZUS , dokumentacja w postaci świadectw pracy i zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z lat z lat 1974-1975, 1975-1976, 1977-1978.. k. 3- 13, zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 25.01.1979r. k. 10, zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 11.01.1979r. k. 11 - I tom akt ZUS) Decyzją z dnia 20 marca 1979r.

ZUS przyznał wnioskodawcy prawo do renty chorobowej od dnia 9.02.1979r. tj. od dnia wyczerpania zasiłków do dnia 8.02.1080r. . Podstawę wymiaru renty chorobowej stanowiła kwota 5641,91 zł. . renta chorobowa wynosiła 65% podstawy wymiaru – 4231,43 zł. Decyzja nie została zaskarżona . (decyzja k. 24 akt ZUS) Decyzją z dnia 10.02.1990r. ZUS przyznał wnioskodawcy prawo do renty według II grupy inwalidów. (decyzja k. 16 akt ZUS) Decyzją z dnia 22 stycznia 2010 r. ZUS przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury od dnia 28.01..2010, tj, od osiągniecia wieku 65 lat, z urzędu na podstawie art. 27 a Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. z 2009r. nr 153 poz. 1227 ) . Do ustalenia podstawy wymiaru emerytury, ZUS przyjął wynagrodzenie wnioskodawcy, które stanowiło przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 20 lat kalendarzowych , wybranych z całego okresu ubezpieczenia tj. z lat 1964-1978, 1984-1987, 1989-1990, ; wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 55,43% . ZUS uwzględnił 23 lata i 3 miesiące okresów składkowych . Decyzja nie została zaskarżona . (decyzja k. 97 akt ZUS) W dniu 28.11. 2012r. wnioskodawca złożył wniosek o przeliczenie emerytury , załączając , dokumentację pracowniczą :

świadectwa pracy , z (...) Przedsiębiorstwa (...) w Ł., karty zarobkowe z Przedsiębiorstwa (...) z lat 1988-1991 , dokumentację pracowniczą z Archiwum ERKA i zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z lat 1980-1985, 1990-1993. umowy o prace z 1976r,. , także z 2011r. (wniosek k. 121 akt ZUS, dokumentacja pracownicza, dokumentacja z Archiwum (...) k. 122 – 124 akt ZUS). Decyzją z dnia 28 grudnia 2012r. ZUS przeliczył emeryturę wnioskodawcy od dnia 1.11.2012r. . Do ustalenia podstawy wymiaru emerytury, ZUS przyjął wynagrodzenie wnioskodawcy, które stanowiło przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 20 lat kalendarzowych , wybranych z całego okresu ubezpieczenia tj. z lat 1964-1969, 1971-1972, 1974-1976, 1978, 1984 - 1990, 2009 ; wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 57,97% .

ZUS uwzględnił 25 lata i 6 miesięcy okresów składkowych . Decyzja nie została zaskarżona . (decyzja k. 131 , załącznik k. 134 akt ZUS) Kolejny wniosek w tym przedmiocie wnioskodawca złożył w dniu 25 maja 2018r. , wnoszą o przeliczenie emerytury w oparciu o najkorzystniejszy wariant , na podstawie Rp-7, angaży i minimalnego wynagrodzenia . (wniosek k. 135 akta ZUS) Zaskarżoną decyzją z dnia 30 maja 2018r. , po rozpatrzeniu wniosku E. M. z dnia 25.05.2018r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. M. prawa do ponownego ustalenia wysokości emerytury.

W uzasadnieniu , ZUS wskazał, że zgodnie z treścią art. 114 ust. 1 Ustawy z dnia Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ) prawo do świadczeń lub ich wysokość ulega ponownemu ustaleniu, jeśli po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń, zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość. A , wnioskodawca , do wniosku z dnia – 9.01.2018r. , nie dołączył nowych dokumentów w celu przeliczenia emerytury.

Decyzją z dnia 28.12.2012r. została przeliczona wysokość podstawy z uwzględnieniem wynagrodzeń minimalnych , angaży oraz wynagrodzeń z zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu , przedłożonych do wniosku z dnia 28.11.2012r. Wobec powyższego, świadczenie będzie wypłacane w dotychczasowej wysokości . (decyzja z dnia 30.05.2018r. k. 136 akt ZUS). Ustalając stan faktyczny, Sąd oparł się dokumentach załączonych do akt sprawy, zawartych w aktach rentowych. Zeznania świadka Z. M. , nie wniosły nowych elementów do postępowania, albowiem świadek nie pamiętał wysokości wynagrodzeń wnioskodawcy w W., co jest usprawiedliwione upływem czasu od przedmiotowych zdarzeń .

ZUS , na prośbę Sadu, wykonał hipotetyczne wyliczenie emerytury wnioskodawcy , przyznanej decyzją ZUS z dnia 22.10.2010r. , z przyjęciem, do ustalenia podstawy wymiaru , dochodu, stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne – w najkorzystniejszym wariancie : z 20 lat kalendarzowych, wybranych z całego okresu ubezpieczenia - z uwzględnieniem udokumentowanych wynagrodzeń oraz z przyjęciem wynagrodzenia z : Wytwórni (...) , gdzie wnioskodawca był zatrudniony w okresie 2.09.1963-27.06.1970r. , na podstawie załączonych angaży: od 2 maja 1964r.

– 6,90 zł. za godzinę , od 9 listopada 1966r. – 8, 30 zł. za godzinę, od 1 lutego 1968r. do 27 czerwca 1970r . – 9,60 zł. za godzinę (...) Przedsiębiorstwa (...) w K., gdzie wnioskodawca był zatrudniony w okresach: 10.04.1975-31.08.1976r., oraz 7.12.1977-8.02.1979r. od dnia 10 kwietnia 1975r. – 12 zł. na godzinę przez cały okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie /zarządzenie k. 26/, Organ rentowy, także na prośbę Sądu , do ustalenia hipotetycznej wysokości emerytury wnioskodawcy za okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) od 07.12.1977r. do 08.02.1979r., przyjął w 1977r.

– kwotę 4524 zł. , na podstawie zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 11.01.1979r. za 1978r. – 27663 zł – na podstawie ww. zaświadczenia za okres 01.01.1978r. – 31.05.1978r. + kwotę 16464 zł – na podstawie stawki godzinowej 12 zł . na godzinę za okres od 01.06.1978r. do 31.12.1978r., łącznie 44 127 zł ., za 1979r. – kwotę 3048 zł. na podstawie stawki godzinowej 12 zł/ h plus ekwiwalent za urlop 11472 zł – łącznie 14520 zł., od 01.01.1978r do 31.05.1978r. z zaświadczenia z dnia 11.01.1979r., a z uwagi na pracę w NRD od września 1976r. do listopada 1977r. , ZUS przyjął wynagrodzenie uzyskane przed wyjazdem do NRD , uwidocznione w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 25.01.1979r. za okres od lutego 1976r. do sierpnia 1976r.

Uzyskany (hipotetycznie) wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 70.38% (pismo ZUS k.

33) Sąd poprosił o rozważenie faktu, wynikającego z karty wynagrodzenia z roku 1979 , tj. otrzymania w 1979r. ekwiwalentu za 52 dni urlopu wypoczynkowego w kwocie 11 472 zł. ( zarządzenie, w postanowieniu Sądu k.41, płyta CD k.

43)

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

odwołanie jest zasadne. Z dokonanych ustaleń wynika, że decyzją z dnia 22 stycznia 2010 r. ZUS przyznał wnioskodawcy prawo do emerytury od dnia 28.01..2010, tj, od osiągniecia wieku 65 lat, z urzędu na podstawie art. 27 a Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009r. nr 153 poz. 1227 ) Przepis art. 27a. brzmiał: Emeryturę przyznaje się z urzędu zamiast pobieranej renty z tytułu niezdolności do pracy osobie, która osiągnęła wiek emerytalny, o którym mowa w art. 27 ust. 2 i 3, c 3, oraz podlegała ubezpieczeniu społecznemu albo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Przepis art. 24a ust. 2 stosuje się odpowiednio. Do ustalenia podstawy wymiaru emerytury, ZUS przyjął wynagrodzenie wnioskodawcy, które stanowiło przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 20 lat kalendarzowych , wybranych z całego okresu ubezpieczenia tj. z lat 1964-1978, 1984-1987, 1989-1990, ; wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 55,43% . ZUS uwzględnił 23 lata i 3 miesiące okresów składkowych . Decyzja nie została zaskarżona . Z dokonanych ustaleń wynika, że E. M. urodził się (...) Z dokonanych ustaleń wynika, że wnioskodawca, w okresie 2.09.1963-27.06.1970r., był zatrudniony . w Wytwórni (...) , w charakterze ślusarza , w pełnym wymiarze czasu pracy, z wynagrodzeniem , według stawki osobistego zaszeregowania: od 2 maja 1964r.

– 6,90 zł. za godzinę , od 9 listopada 1966r. – 8, 30 zł. za godzinę, od 1 lutego 1968r. do 27 czerwca 1970r . – 9,60 zł. za godzinę . Z dokonanych ustaleń wynika, że , w okresie od 10.04.1975r. do 31.08.1976r. wnioskodawca pracował, w pełnym wymiarze czasu pracy, jako monter- spawacz w (...) Przedsiębiorstwie (...) . W okresie od 10.09.1976r. do 29.11.1977r. wnioskodawca pracował w Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) – 1 w G., w ramach budowy eksportowej w Niemieckiej Republice Demokratycznej . Od 7.12.1977r. do 8.02.1979r. w ENERGOBLOKu w K. jako monter spawacz.

Od dnia 10.04. (...). , przez cały okres zatrudnienia stawka osobistego zaszeregowania wynosiła 12 zł. za godzinę . Z dokonanych ustaleń wynika, że w 1979r. Przedsiębiorstwo (...) w K. wypłaciło wnioskodawcy kwotę 11472 zł., tytułem ekwiwalentu za 52 dni urlopu wypoczynkowego. Z dokonanych ustaleń wynika, że w dniu 17 lutego 1979r. wnioskodawca złożył wniosek o rentę chorobową , załączając do wniosku , świadectwa pracy i zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu w uspołecznionym zakładzie pracy z lat 1974-1975, 1975-1976, 1977-1978.

Decyzją z dnia 20 marca 1979r. ZUS przyznał wnioskodawcy prawo do renty chorobowej od dnia 9.02.1979r. tj. od dnia wyczerpania zasiłków do dnia 8.02.1080r. . Podstawę wymiaru renty chorobowej stanowiła kwota 5641,91 zł. . renta chorobowa wynosiła 65% podstawy wymiaru – 4231,43 zł. Decyzja nie została zaskarżona . Decyzją z dnia 10.02.1990r. ZUS przyznał wnioskodawcy prawo do renty według II grupy inwalidów. Z dokonanych ustaleń wynika, że w dniu 28.11. 2012r. wnioskodawca złożył wniosek o przeliczenie emerytury , załączając , dokumentację pracowniczą :

świadectwa pracy , z (...) Przedsiębiorstwa (...) w Ł., karty zarobkowe z Przedsiębiorstwa (...) z lat 1988-1991 , dokumentację pracowniczą z Archiwum ERKA i zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z lat 1980-1985, 1990-1993. umowy o prace z 1976r,. , także z 2011r. Z dokonanych ustaleń wynika, że decyzją z dnia 28 grudnia 2012r. ZUS przeliczył emeryturę wnioskodawcy od dnia 1.11.2012r. . Do ustalenia podstawy wymiaru emerytury, ZUS przyjął wynagrodzenie wnioskodawcy, które stanowiło przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 20 lat kalendarzowych , wybranych z całego okresu ubezpieczenia tj. z lat 1964-1969, 1971-1972, 1974-1976, 1978, 1984 - 1990, 2009 ; wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 57,97% .

ZUS uwzględnił 25 lata i 6 miesięcy okresów składkowych . Decyzja nie została zaskarżona . Z dokonanych ustaleń wynika, że kolejny wniosek, w tym przedmiocie, wnioskodawca złożył w dniu 25 maja 2018r. , wnoszą o przeliczenie emerytury w oparciu o najkorzystniejszy wariant , na podstawie Rp-7, angaży i minimalnego wynagrodzenia . Zaskarżoną decyzją z dnia 30 maja 2018r. , po rozpatrzeniu wniosku E. M. z dnia 25.05.2018r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. M. prawa do ponownego ustalenia wysokości emerytury, powołując się na treść art. 114 ust. 1 Ustawy z dnia Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. z 2017r. poz. 1383 ) Zgodnie z treścią art. 114 cyt. Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ) , prawo do świadczeń lub ich wysokość ulega ponownemu ustaleniu na wniosek osoby zainteresowanej lub z urzędu, jeśli po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość. Zgodnie z treścią art.116 ust. 1 cyt.

Ustawy - postępowanie w sprawach świadczeń wszczyna się na podstawie wniosku zainteresowanego , chyba , że ustawa stanowi inaczej. Zgodnie z treścią art.111 ust. 1 pkt 2 i 3 cyt. Ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wysokość emerytury oblicza się ponownie, od podstawy wymiaru ustalonej w myśl art. 15 cyt. Ustawy, jeśli do jej obliczenia wskazano podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne lub ubezpieczenie emerytalno-rentowe na podstawie przepisów prawa polskiego z - 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu, przypadających przed rokiem zgłoszenia wniosku o ponowne ustalenie świadczenia, - lub z kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok kalendarzowy w którym zgłoszono wniosek o ponowne ustalenie emerytury, a wskaźnik wysokości jest wyższy od poprzednio obliczonego.

Sąd , oczywiście, zwraca uwagę, że żadna z decyzji , ustalających wysokość świadczenia wnioskodawcy, nie została zaskarżona . A złożona , przez wnioskodawcę dokumentacja , umożliwiła – hipotetycznie - organowi rentowemu przeliczenie świadczenia i ustalenie wskaźnika wysokości podstawy wymiaru, w wyższym niż dotychczasowy, wymiarze - 70,38% , z przyjęciem, do ustalenia podstawy wymiaru , dochodu, stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne – w najkorzystniejszym wariancie : z 20 lat kalendarzowych, wybranych z całego okresu ubezpieczenia - z uwzględnieniem udokumentowanych wynagrodzeń oraz z przyjęciem wynagrodzenia z :

Wytwórni (...) , gdzie wnioskodawca był zatrudniony w okresie 2.09.1963-27.06.1970r. , na podstawie załączonych angaży: od 2 maja 1964r. – 6,90 zł. za godzinę , od 9 listopada 1966r. – 8, 30 zł. za godzinę, od 1 lutego 1968r. do 27 czerwca 1970r . – 9,60 zł. za godzinę (...) Przedsiębiorstwa (...) w K., gdzie wnioskodawca był zatrudniony w okresach: 10.04.1975-31.08.1976r., oraz 7.12.1977-8.02.1979r. od dnia 10 kwietnia 1975r. – 12 zł. na godzinę przez cały okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie Organ rentowy, do ustalenia hipotetycznej wysokości emerytury wnioskodawcy za okres zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) od 07.12.1977r. do 08.02.1979r., przyjął w 1977r.

– kwotę 4524 zł. , na podstawie zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 11.01.1979r. za 1978r. – 27663 zł – na podstawie ww. zaświadczenia za okres 01.01.1978r. – 31.05.1978r. + kwotę 16464 zł – na podstawie stawki godzinowej 12 zł . na godzinę za okres od 01.06.1978r. do 31.12.1978r., łącznie 44 127 zł ., za 1979r. – kwotę 3048 zł. na podstawie stawki godzinowej 12 zł/ h plus ekwiwalent za urlop 11472 zł – łącznie 14520 zł., od 01.01.1978r do 31.05.1978r. z zaświadczenia z dnia 11.01.1979r., a z uwagi na pracę w NRD od września 1976r. do listopada 1977r. , ZUS przyjął wynagrodzenie uzyskane przed wyjazdem do NRD , uwidocznione w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 25.01.1979r. za okres od lutego 1976r. do sierpnia 1976r.

Mając powyższe na uwadze, Sąd, na podstawie art. 477 ze zn. 14 & 2 k.p.c , zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł , jak w sentencji orzeczenia. ZARZĄDZENIE Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi ZUS, wyrażając zgodę na wypożyczenie akt ZUS.