Legislator Case Law & Legislation
XIII Ga 982/18 AI generated

XIII Ga 982/18 · Sąd powszechny

Case Number XIII Ga 982/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 7 maja 2018 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi, w sprawie z powództwa M. J. przeciwko (...) w W. o zapłatę kwoty 6.592,80 złotych, w pkt 1) zasądził od (...) z siedzibą w W. na rzecz M. J. kwotę 5.116,80 złotych wraz z odsetkami w wysokości ustawowych odsetek za okres od 8 sierpnia 2015 roku do 31 grudnia 2015 roku i w wysokości ustawowych odsetek za opóźnienie od 1 stycznia 2016 roku oraz kwotę 1.693 złotych tytułem zwrotu kosztów procesu, w pkt 2) oddalił powództwo w pozostałej części, w pkt 3) nadał wyrokowi w zakresie zasądzenia kwoty 2.164,80 złotych tytułem roszczenia głównego rygor natychmiastowej wykonalności, w pkt 4) nakazał wypłacić na rzecz M.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 362 k.c, art. 822 § 1 k.c, art. 6 k.c, art. 232 k.p.c, art. 361 § 2 k.c; XIII Ga 982/18 · Sąd powszechny: Apelacja pozwanego nie zasługuje na uwzględnienie. Niezasadny jest podniesiony przez skarżącego zarzut naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. poprzez niemającą oparcia w materiale dowodowym, a opartą jedynie na hipotezach ocenę, że poszkodowany nie mógłby doprowadzić do zmniejszenia szkody polegającej na wynajęciu pojazdu zastępczego w ten sposób, że zlikwidowałby szkodę z posiadanego ubezpieczenia autocasco, co pozwoliłoby na skrócenie okresu uzasadnionego najmu, z uwagi na brak konieczności potwierdzenia odpowiedzialności sprawcy szkody.

Keywords

AI generated
accident insurance premium insurance benefit motor vehicle liability insurance underinsurance damages from traffic accident accident insurance coverage

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
obrazę przepisów postępowania: art. 233 § 1 k.p.c.
art. 362 k.c
obrazę przepisu prawa materialnego: art. 362 k.c.
art. 822 § 1 k.c
Zasada odpowiedzialności ubezpieczyciela za szkodę wyrządzoną osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność ponosi ubezpieczony (art. 822 § 1 k.c.) nie była w niniejszej sprawie kwestionowana.
art. 6 k.c
Zadaniem pozwanego było wykazanie okoliczności tamujących bądź ograniczających to roszczenie (art. 6 k.c.
art. 232 k.p.c
w związku z art. 232 k.p.c.).
art. 361 § 2 k.c
Przy takim ujęciu, stratą w rozumieniu art. 361 § 2 k.c.
art. 385 k.p.c
W tym stanie rzeczy, wobec bezzasadności wskazanych zarzutów sformułowanych przez apelującego Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
O kosztach postępowania apelacyjnego Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 98 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
XIII GC 1190/17
akt XIII GC 1190/17 (wyrok – k.
II PK 304/12
Powód J. G. wniósł pozew przeciwko A. Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością o uznanie wypowiedzenia umowy o pracę za bezskuteczne, a następnie - o przywrócenie do pracy, podnosząc, że przyczyna wypowiedzenia była bezzasadna, a pracodawca nie uzyskał zgody Rady Gminy Ś. na rozwiązanie z nim umowy o pracę, choć był on w chwili rozwiązania umowy o pracę radnym tej 2 gminy. Strona pozwana domagała się oddalenia powództwa, wskazując, że przyczyna wypowiedzenia umowy o pracę była prawdziwa oraz że do wypowiedzenia umowy doszło w dniu, gdy powód nie sprawował mandatu radnego.
III CZP 5/11
Uchwała składu siedmiu sędziów z dnia 17 listopada 2011 r., III CZP 5/11 Prezes SN Tadeusz Ereciński (przewodniczący) Sędzia SN Teresa Bielska-Sobkowicz Sędzia SN Józef Frąckowiak Sędzia SN Jacek Gudowski Sędzia SN Zbigniew Kwaśniewski Sędzia SN Lech Walentynowicz (sprawozdawca) Sędzia SN Kazimierz Zawada Sąd Najwyższy na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 17 listopada 2011 r., przy udziale Rzecznika Ubezpieczonych Aleksandry Wiktorow oraz prokuratora Prokuratury Generalnej Jana Szewczyka, po rozstrzygnięciu zagadnienia prawnego przedstawionego przez Rzecznika Ubezpieczonych we wniosku z dnia 16 grudnia 2010 r., "1.
III CZP 68/01
Uchwała z dnia 15 listopada 2001 r., III CZP 68/01 Sędzia SN Mirosława Wysocka (przewodniczący) Sędzia SN Mirosław Bączyk Sędzia SN Irena Gromska-Szuster (sprawozdawca) Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Roberta F. przeciwko Powszechnemu Zakładowi Ubezpieczeń S.A. Inspektorat w N.D.M. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 15 listopada 2001 r., zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Warszawie postanowieniem z dnia 12 czerwca 2001 r. „Czy odszkodowanie za szkodę spowodowaną w pojeździe mechanicznym powinno obejmować podatek VAT, wchodzący w skład ceny części zamiennych oraz ceny usługi naprawy pojazdu w sytuacji, gdy szkoda ta nie została jeszcze zlikwidowana a osoba poszkodowana nie jest płatnikiem tego podatku?”. podjął uchwałę:
III CZP 32/03
Uchwała z dnia 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/03 Sędzia SN Marek Sychowicz (przewodniczący) Sędzia SN Mirosław Bączyk (sprawozdawca) Sędzia SN Henryk Pietrzkowski Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Zdzisława S. i Krystyny S. przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń w Rolnictwie i Gospodarce Żywnościowej "A.", S.A. w W. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 13 czerwca 2003 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Jana Szewczyka, zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Gdańsku postanowieniem z dnia 13 stycznia 2003 r.: "Czy odszkodowanie za uszkodzenie pojazdu mechanicznego należne od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej obejmuje w zakresie kosztów robocizny faktycznie poniesione przez poszkodowanego koszty naprawy, czy też koszty takiej naprawy ustalone przez biegłego według przeciętnych cen usług koniecznych do wykonania naprawy ?" podjął uchwałę:
III CZP 150/06
Uchwała składu siedmiu sędziów z dnia 17 maja 2007 r., III CZP 150/06 Prezes SN Tadeusz Ereciński (przewodniczący) Sędzia SN Mirosław Bączyk (sprawozdawca) Sędzia SN Maria Grzelka Sędzia SN Henryk Pietrzkowski Sędzia SN Krzysztof Strzelczyk Sędzia SN Tadeusz Wiśniewski Sędzia SN Mirosława Wysocka Sąd Najwyższy na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 17 maja 2007 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Piotra Wiśniewskiego oraz Rzecznika Ubezpieczonych Stanisława Rogowskiego, po rozstrzygnięciu zagadnienia prawnego przedstawionego przez Rzecznika Ubezpieczonych we wniosku z dnia 16 listopada 2006 r.:
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt XIII Ga 982/18

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 7 maja 2018 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi, w sprawie z powództwa M. J. przeciwko (...) w W. o zapłatę kwoty 6.592,80 złotych, w pkt 1) zasądził od (...) z siedzibą w W. na rzecz M. J. kwotę 5.116,80 złotych wraz z odsetkami w wysokości ustawowych odsetek za okres od 8 sierpnia 2015 roku do 31 grudnia 2015 roku i w wysokości ustawowych odsetek za opóźnienie od 1 stycznia 2016 roku oraz kwotę 1.693 złotych tytułem zwrotu kosztów procesu, w pkt 2) oddalił powództwo w pozostałej części, w pkt 3) nadał wyrokowi w zakresie zasądzenia kwoty 2.164,80 złotych tytułem roszczenia głównego rygor natychmiastowej wykonalności, w pkt 4) nakazał wypłacić na rzecz M.

J. ze Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego dla Łodzi -Śródmieścia w Łodzi kwotę 264,00 złotych tytułem zwrotu niewykorzystanej części zaliczki, sygn. akt XIII GC 1190/17 (wyrok – k. 110, transkrypcja uzasadnienia k. 118 – 120 odw.). Apelację od powyższego wyroku wniósł pozwany – (...) w W., zaskarżając go w części - w zakresie punktu 1 wyroku, co do kwoty 4.428,00 złotych. Zaskarżonemu wyrokowi apelujący zarzucił:

1. obrazę przepisów postępowania: art. 233 § 1 k.p.c. poprzez nie mającą oparcia w materiale dowodowym, a opartą jedynie na hipotezach ocenę, że poszkodowany nie mógłby doprowadzić do zmniejszenia szkody polegającej na wynajęciu pojazdu zastępczego w ten sposób, że zlikwidowałby szkodę z posiadanego ubezpieczenia autocasco, co pozwoliłoby na skrócenie okresu uzasadnionego najmu, z uwagi na brak konieczności potwierdzenia odpowiedzialności sprawcy szkody, a strata wywołana utratą zniżek miałaby charakter jedynie czasowy i krótkotrwały – do chwili refundacji szkody ubezpieczycielowi autocasco przez pozwanego;

2. obrazę przepisu prawa materialnego: art. 362 k.c. poprzez błędną ocenę prawną, że poszkodowany nie przyczynił się do powiększenia rozmiaru szkody nie korzystając z możliwości zlikwidowania szkody w pojeździe H. ze swojego ubezpieczenia autocasco, pomimo że takie postępowanie ograniczyłoby konieczność najmu pojazdu zastępczego do okresu od kolizji do wykonania oględzin likwidacyjnych i od dnia oględzin przez okres technologicznie uzasadnionej naprawy, który nie byłby dłuższy, niż okres uznany przez pozwanego za zasadny w toku likwacji szkody. Wskazując na powyższe zarzuty skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku i oddalenie powództwa w zaskarżonej części oraz o zwrot kosztów postępowania, jak również o zwrot kosztów procesu za instancję odwoławczą (apelacja k. 123 – 126). W odpowiedzi na apelację pozwanego powód – M. J. - wniósł o jej oddalenie oraz zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu, według norm przepisanych (odpowiedź na apelację k. 1 38).

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja pozwanego nie zasługuje na uwzględnienie. Niezasadny jest podniesiony przez skarżącego zarzut naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. poprzez niemającą oparcia w materiale dowodowym, a opartą jedynie na hipotezach ocenę, że poszkodowany nie mógłby doprowadzić do zmniejszenia szkody polegającej na wynajęciu pojazdu zastępczego w ten sposób, że zlikwidowałby szkodę z posiadanego ubezpieczenia autocasco, co pozwoliłoby na skrócenie okresu uzasadnionego najmu, z uwagi na brak konieczności potwierdzenia odpowiedzialności sprawcy szkody.

Zgodzić należy się ze Skarżącym, że poczynione przez Sąd Rejonowy rozważania, co do wysokości należnego poszkodowanej odszkodowania w przypadku likwidacji szkody z dobrowolnego ubezpieczenia AC są hipotetyczne, jednakże zdaniem Sądu odwoławczego rozważania te pozostały bez jakiegokolwiek wpływu na prawidłowo ustalone w niniejszej sprawie, niezbędne do jej rozstrzygnięcia okoliczności faktyczne. Przedmiotowa szkoda likwidowana była z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej sprawcy szkody. Zasada odpowiedzialności ubezpieczyciela za szkodę wyrządzoną osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność ponosi ubezpieczony (art. 822 § 1 k.c.) nie była w niniejszej sprawie kwestionowana. (...) w W. uznało swoją odpowiedzialność za szkodę powstałą w samochodzie poszkodowanej M.

K. wskutek kolizji drogowej zaistniałej w dniu 30 kwietnia 2015 roku. Żadna ze stron nie kwestionowała, iż do zakresu szkody należą koszty wynikające z braku możliwości korzystania przez poszkodowaną z samochodu. Istota sporu w przedmiotowej sprawie sprowadzała się do ustalenia wysokości odszkodowania obejmującego zwrot kosztów korzystania z pojazdu zastępczego przez okres od dnia 6 maja do 8 lipca 2015 roku. Powód, jako inicjujący proces, na okoliczność, tak stawki najmu, jak i czasu trwania najmu pojazdu zastępczego, przedstawił umowę najmu zawartą w dniu 6 maja 2015 roku z poszkodowaną M.

K., protokół zdawczo – odbiorczy samochodu jako załącznik stanowiący integralną część umowy, arkusz naprawy pojazdu nr (...), fakturę VAT (...) na kwotę 15.252,00 złotych oraz oświadczenie poszkodowanej stanowiące załącznik nr 1 do umowy najmu. Zadaniem pozwanego było wykazanie okoliczności tamujących bądź ograniczających to roszczenie (art. 6 k.c. w związku z art. 232 k.p.c.). Decyzją z dnia 24 lipca 2015 roku pozwany uznał za zasadny jedynie okres najmu wynoszący 44 dni przy uwzględnieniu stawki za najem w wysokości 160,00 złotych netto + VAT.

Zgodnie z tą decyzją pozwany wypłacił tytułem odszkodowania za szkodę w pojeździe poszkodowanej kwotę 8.659,20 złotych. Podkreślenia wymaga, że ciężar wykazania, iż uzasadniony okres najmu pojazdu zastępczego był krótszy niż wskazany przez powoda obciążał pozwanego, bowiem w razie sprostania przez powoda ciążącym na nim obowiązkom dowodowym, to na stronie pozwanej spoczywa ciężar udowodnienia ekscepcji i faktów uzasadniających oddalenie powództwa (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 10 czerwca 2013 roku, II PK 304/12, opubl.

Legalis). Pozwany wskazując, że okres najmu pojazdu zastępczego winien być krótszy niż faktyczny nie udowodnił, że czas najmu w tym wymiarze wyczerpywał doznaną szkodę. Pamiętać także należy, iż zgodnie z uchwałą składu siedmiu sędziów z dnia 17 listopada 2011 roku (III CZP 5/11) kompensacie podlegają jedynie rzeczywiście poniesione wydatki na najem pojazdu zastępczego, podczas gdy koszty naprawy pojazdu mogą być - zgodnie z utrwalonym orzecznictwem - dochodzone jeszcze przed ich poniesieniem (por. uchwały Sądu Najwyższego: z dnia 15 listopada 2001 roku, III CZP 68/01, OSNC 2002, Nr 6, poz. 74, z dnia 13 czerwca 2003 roku, III CZP 32/03 i z dnia 17 maja 2007 roku, III CZP 150/06, OSNC 2007, Nr 10, poz. 144.).

Skarżący już w odpowiedzi na pozew zarzucał poszkodowanej, iż nie skorzystała z możliwości sfinansowania naprawy uszkodzonego pojazdu przy udziale własnego ubezpieczenia autocasco. Zarzut ten także został wyartykułowany w apelacji pozwanego. Jednakże z całą mocą należy podkreślić, iż poszkodowana nie miała obowiązku likwidowania szkody komunikacyjnej, za którą odpowiedzialny jest podmiot trzeci z własnego ubezpieczenia AC, tak samo, jak nie miała obowiązku angażowania własnych środków pieniężnych w naprawę uszkodzonego pojazdu.

Tym samym nie podjęcia przez nią takich działań, wbrew stanowisku Skarżącego, nie można uznać za brak działań w celu zminimalizowania szkody powstałej na skutek zdarzenia z dnia 30 kwietnia 2015 roku. Podkreślić w tym miejscu należy odrębny charakter i skutki w sferze prawnej ubezpieczenia oc i dobrowolnego ubezpieczeniem autocasco. W rozpoznawanej sprawie prawidłowo Sąd Rejonowy przyznał powódce zwrot kosztów za wynajem pojazdu zastępczego za okres 56 dni. W dniu 30 kwietnia 2015 roku doszło do zdarzenia w wyniku, którego zniszczeniu uległ przedmiotowy pojazd.

Od tego dnia, zatem przysługiwało poszkodowanej prawo do wynajęcia pojazdu zastępczego. W okolicznościach niniejszej sprawy zasadnie Sąd Rejonowy uznał, w oparciu o dowód z opinii biegłego sądowego, że okres najmu pojazdu zastępczego uzasadniony czynnościami zarówno postępowania likwidacyjnego, jak i czasem naprawy, obejmującym czynności organizacyjne i zamówienie części, winien trwać do 1 lipca 2015 roku, a zatem wyniósł 56 dni. Zauważyć należy, iż w sytuacji, w której doszło już do poniesienia przez poszkodowanego wydatków na uzyskanie pojazdu zastępczego w okresie postępowania likwidacyjnego, są to wydatki poniesione w następstwie zdarzenia szkodzącego, które by nie powstały bez tego zdarzenia, prowadzące do powypadkowego zmniejszenia majątku poszkodowanego, czyli straty (art. 361 § 2 k.c.).

Szkodę stanowią również konieczne wydatki związane ze zdarzeniem szkodzącym. Przy takim ujęciu, stratą w rozumieniu art. 361 § 2 k.c. są objęte także te wydatki, które służą ograniczeniu (wyłączeniu) negatywnych następstw majątkowych doznanych przez poszkodowanego w wyniku uszkodzenia pojazdu. Negatywnym następstwem majątkowym jest tu utrata możliwości korzystania z rzeczy, a więc utrata uprawnienia stanowiącego atrybut prawa własności. W takiej sytuacji poszkodowanemu przysługuje roszczenie o zwrot wydatków na najem pojazdu zastępczego (por. uchwała 7 sędziów Sądu Najwyższego z dnia 17 listopada 2011 roku, III CZP 5/11).

Sąd Okręgowy w całości aprobuje pogląd wyrażony w tym orzeczeniu Sądu Najwyższego. W świetle powyższych rozważań niezasadny jest zarzut obrazy przepisów prawa materialnego art. 362 k.c. poprzez błędną ocenę prawną, że poszkodowany nie przyczynił się do powiększenia rozmiaru szkody nie korzystając z możliwości zlikwidowania szkody w pojeździe H. ze swojego ubezpieczenia autocasco, pomimo że takie postępowanie ograniczyłoby konieczność najmu pojazdu zastępczego do okresu od kolizji do wykonania oględzin likwidacyjnych i od dnia oględzin przez okres technologicznie uzasadnionej naprawy, który nie byłby dłuższy, niż okres uznany przez pozwanego za zasadny w toku likwacji szkody.

Z niekwestionowanych przez strony i niewadliwych ustaleń Sądu Rejonowego wynika, że powódka – M. K. zawarła w dniu 6 maja 2015 roku umowę najmu samochodu zastępczego nr (...) na czas likwidacji szkody w następstwie niemożności korzystania przez poszkodowaną M. K. z własnego uszkodzonego w wyniku kolizji pojazdu, ze względu na charakter tych szkód. Okoliczność ta została stosownie do treści art. 6 k.c. udowodniona przez powoda. Poszkodowana z tego względu nie musiała udowadniać niczego więcej niż faktu niemożności korzystania z rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem przez okres likwidacji szkody powstałej z winy osoby, za którą pozwany – (...) w W. ponosi odpowiedzialność, jako ubezpieczyciel.

Podnieść należy, że pozwany winien był wypłacić poszkodowanej odszkodowanie bez zbędnej zwłoki tj. w dniu wydania decyzji o likwidacji szkody w dniu 18 czerwca 2015 roku. Tymczasem ubezpieczyciel zwlekał z wypłatą odszkodowania do dnia 24 lipca 2015 roku, a zatem około miesiąca czasu. Zdaniem Sądu odwoławczego okres, w którym poszkodowana korzystała z pojazdu zastępczego był okresem koniecznym i niezbędnym do przeprowadzenia likwidacji szkody w uszkodzonym pojeździe. Okres, za który przysługuje zwrot kosztów pojazdu zastępczego, to okres, w którym poszkodowana faktycznie nie miała możliwości używania własnego samochodu, albowiem był on niezdatny do użytku wskutek samej kolizji (nie spełniał wymagań technicznych dopuszczenia go do ruchu).

W związku z tym miała prawo do wynajmu samochodu zastępczego przez czas wskazany przez Sąd Rejonowy, jako celowy i ekonomicznie uzasadniony. Sąd Okręgowy nie dostrzegł żadnych uchybień kwestionowanego wyroku, które winny być uwzględnione w toku kontroli instancyjnej z urzędu. W tym stanie rzeczy, wobec bezzasadności wskazanych zarzutów sformułowanych przez apelującego Sąd Okręgowy na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację. O kosztach postępowania apelacyjnego Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 98 § 1 k.p.c. w związku z art. 99 k.p.c. i w związku z art. 391 § 1 k.p.c., zasądzając od pozwanego, jako przegrywającego apelację, na rzecz powoda kwotę 450,00 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w tym postępowaniu (wynagrodzenie pełnomocnika powoda, będącego radcą prawnym, ustalono na podstawie § 2 pkt 3 w związku z § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych - tekst jednolity z dnia 3 stycznia 2018 roku, Dz.

U. z 2018 roku, poz. 265). Iwona Godlewska Krzysztof Wójcik Mariola Szczepańska