Legislator Case Law & Legislation
IV U 273/18 AI generated

IV U 273/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 273/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka M. D. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 2 sierpnia 2018 roku odmawiającej powódce prawa do wypłaty zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego za okres od 9 lipca 2018 roku do 17 lutego 2018 roku. W uzasadnieniu powódka wskazała, iż terminu do złożenia wniosku nie dotrzymała bez swojej winy; zaniedbań dopuścił się jej pracodawca. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu jako podstawę odmowy powódce prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego powołano ustawę z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( DZ U z 2017 roku, poz. 1368) wskazując i wywodząc, iż powódka nie złożyła wniosku o świadczenie w ustawowym terminie.

Legislator headnote

AI generated

IV U 273/18 · Sąd powszechny: Zgodnie zaś z przepisem art. 182 1a § 1 pkt 1 kp po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego albo zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego pracownik ma prawo do urlopu rodzicielskiego w wymiarze do 32 tygodni (...) Zgodnie natomiast z art. 182 1c § 2 kp urlop rodzicielski jest udzielany bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego albo zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego, nie więcej niż w 4 częściach, przypadających bezpośrednio jedna po drugiej albo bezpośrednio po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający części urlopu rodzicielskiego, w wymiarze wielokrotności tygodnia.

Keywords

AI generated
missed deadline duration of insurance entitlement effective date deadline for payment untimely request for extension complete contribution period
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 273/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 05 listopada 2018 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący: SSR Magdalena Piątkowska Protokolant : Karolina Nowicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 05 listopada 2018 roku w Ś. sprawy z odwołania M. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w sprawie (...) o zasiłek macierzyński oddala odwołanie.

UZASADNIENIE

Powódka M. D. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 2 sierpnia 2018 roku odmawiającej powódce prawa do wypłaty zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego za okres od 9 lipca 2018 roku do 17 lutego 2018 roku. W uzasadnieniu powódka wskazała, iż terminu do złożenia wniosku nie dotrzymała bez swojej winy; zaniedbań dopuścił się jej pracodawca. W odpowiedzi organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. W uzasadnieniu jako podstawę odmowy powódce prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego powołano ustawę z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( DZ U z 2017 roku, poz. 1368) wskazując i wywodząc, iż powódka nie złożyła wniosku o świadczenie w ustawowym terminie.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny, który w niniejszej sprawie nie był sporny: Powódka M. D. dnia (...) urodziła dziecko i z tego tytułu korzystała z zasiłku macierzyńskiego do dnia 8 lipca 2018 roku. Dnia 13 lipca 2018 roku złożyła wniosek o zasiłek macierzyński za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego od 9 lipca 2018 roku do 17 lutego 2018 roku. Przy tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało oddaleniu. Zgodnie z art.29a ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( DZ U z 2017 roku, poz. 1368) zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, urlopu rodzicielskiego oraz urlopu ojcowskiego.

Zgodnie zaś z przepisem art. 182 1a § 1 pkt 1 kp po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego albo zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego pracownik ma prawo do urlopu rodzicielskiego w wymiarze do 32 tygodni (...) Zgodnie natomiast z art. 182 1c § 2 kp urlop rodzicielski jest udzielany bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego albo zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego, nie więcej niż w 4 częściach, przypadających bezpośrednio jedna po drugiej albo bezpośrednio po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający części urlopu rodzicielskiego, w wymiarze wielokrotności tygodnia.

Urlop rodzicielski jest udzielany na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu( art. 182 1d § 1 kp) Z analizy powyższych przepisów wynika, iż ustawa zasiłkowa odwołuje się do uregulowań kodeksu pracy tworząc wzorzec dla świadczeń udzielanych na jej podstawie a związanych z urodzeniem dziecka, nie tylko w zakresie okresów trwania, ale i terminu dla skutecznego złożenia wniosku. Należy zgodzić się zatem ze stanowiskiem organu rentowego, iż wnioski o zasiłek z tytułu dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego nie są wnioskami o zapłatę sumy pieniężnej równej sumie tych zasiłków za określony w k.p. okres , lecz wnioskami o okresowe świadczenie z ubezpieczenia chorobowego przysługującego ze względu na spełnienie ustawowych warunków, które mogą być kontrolowane w trakcie jego pobierania i że wniosek o wypłatę tychże świadczeń należy złożyć przed rozpoczęciem korzystania z prawa do zasiłku za okres kolejnego urlopu.

Skoro powódka uchybiła terminowi i wniosek został złożony 13.07 za okres, który miał datę początkową 09.07 organ rentowy prawidłowo odmówił prawa do wnioskowanego świadczenia. Dlatego też na podstawie art. 477 14 §1 kpc sąd oddalił odwołanie.