Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1079/17 AI generated

VIII U 1079/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1079/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 25 kwietnia 2017 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił J. K. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, gdyż orzeczeniem Komisji Lekarskiej KRUS z dnia 21 kwietnia 2017 r. wnioskodawczyni nie została uznana za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym . /decyzja – k. 101 akt KRUS/ Od powyższej decyzji J. K. złożyła w dniu 22 maja 2017 r. odwołanie, do Sądu Okręgowego w Łodzi, wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do spornego świadczenia. Wnioskodawczyni podniosła, iż stan zdrowia rozliczne schorzenia kręgosłupa , stawu kolanowego a także dolegliwości ginekologiczne oraz układu oddechowego uniemożliwiają jej pracę w gospodarstwie rolnym. /odwołanie – k. 2- 3v./ Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) w Ł. wniósł o oddalenie odwołania. /odpowiedź na odwołanie – k. 5-5v./ Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny:

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1079/17 · Sąd powszechny: podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2) jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3) całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 5).

Keywords

AI generated
incapacity for work unfit notwithstanding health condition residual earning capacity expulsion despite health conditions discontinuation of disability benefits permanent earning incapacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1079/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 25 kwietnia 2017 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił J. K. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, gdyż orzeczeniem Komisji Lekarskiej KRUS z dnia 21 kwietnia 2017 r. wnioskodawczyni nie została uznana za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym . /decyzja – k. 101 akt KRUS/ Od powyższej decyzji J. K. złożyła w dniu 22 maja 2017 r. odwołanie, do Sądu Okręgowego w Łodzi, wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do spornego świadczenia. Wnioskodawczyni podniosła, iż stan zdrowia rozliczne schorzenia kręgosłupa , stawu kolanowego a także dolegliwości ginekologiczne oraz układu oddechowego uniemożliwiają jej pracę w gospodarstwie rolnym. /odwołanie – k. 2- 3v./ Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) w Ł. wniósł o oddalenie odwołania. /odpowiedź na odwołanie – k. 5-5v./ Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny:

J. K. urodziła się w dniu (...) Z zawodu jest krawcową. Całe życie pracowała jako rolnik. /okoliczność bezsporna/ W dniu 16 grudnia 2015 r. ubezpieczona złożyła wniosek o rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy. /wniosek – k. 1-1v. akt KRUS/. Decyzją z dnia 25 lutego 2016 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przyznał wnioskodawczyni prawo do renty rolniczej z tytułu niezdolności od dnia 16 grudnia 2015 r. do dnia 28 lutego 2017 r. /decyzja – k. 72-74 akt KRUS/. W dniu 14 lutego 2017 r. ubezpieczona złożyła wniosek o rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres. /wniosek – k. 77-79v. akt KRUS/.

W dniu 16 marca 2017 r. J. K. została zbadana przez Lekarza Rzeczoznawcę KRUS, który rozpoznał u wnioskodawczyni zmiany zwyrodnieniowe stawów kolanowych bez istotnej dysfunkcji ruchowej. Przebytą artroskopię kolana prawego w grudniu 2011 r., astmę oskrzelową dobrze kontrolowaną farmakologicznie, alergiczny nieżyt nosa oraz otyłość. Nie stwierdził naruszenia sprawności organizmu w stopniu powodującym całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym. L. orzekł, iż wnioskodawczyni ze zmianami zwyrodnieniowymi stawów kolanowych, leczona i rehabilitowana z poprawą, obecnie bez istotnej dysfunkcji ruchowej, nie jest całkowicie niezdolna do pracy na roli. / badanie i orzeczenie Lekarza Rzeczoznawcy KRUS – k. 88 – 99 akt KRUS/ W dniu 5 kwietnia 2015 r. wnioskodawczyni złożyła odwołanie od powyższego orzeczenia do Komisji Lekarskiej KRUS. /odwołanie – k. 91 akt KRUS/ W dniu 21 kwietnia 2017 r. ubezpieczona została zbadana przez Komisję Lekarską KRUS, która rozpoznała u ubezpieczonej zmiany zwyrodnieniowe stawów kolanowych bez istotnej dysfunkcji.

Przebytą artroskopię kolana prawego w grudniu 2011 r. Astmę oskrzelową dobrze kontrolowaną farmakologicznie, stan po operacji żylaków kończyny dolnej prawej i lewej. M. macicy. Nie stwierdziła naruszenia sprawności organizmu w stopniu powodującym całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym. /orzeczenie Komisji Lekarskiej KRUS – k. 97 - 100 akt KRUS/ W oparciu o powyższe orzeczenie Komisji Lekarskiej KRUS organ rentowy odmówił wnioskodawczyni prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy zaskarżoną decyzją z dnia 25 kwietnia 2017 r. /decyzja – k. 101 akt KRUS/ U wnioskodawczyni rozpoznano astmę oskrzelową atopową kontrolowaną z uczuleniem na trawy i roztocza kurzu, bez upośledzenia sprawności wentylacyjnej płuc w badaniu spirometrycznym, z dobrą reakcją na stosowany w małej dawce lek wziewny, bez istotnych zaostrzeń wymagających intensyfikacji leczenia – w okresie zachowanej wydolności oddechowej, co potwierdzają zarówno przebieg choroby jak i stan kliniczny.

Wnioskodawczyni nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym z punktu widzenia pulmonologicznego. /pisemna opinia lekarza biegłego sądowego z zakresu chorób płuc dr. n. med. A. M. k. 27-28 , pisemna opinia uzupełniająca – k. 88. / U ubezpieczonej rozpoznano zmiany zwyrodnieniowe obu stawów kolanowych, szczególnie lewego, bez istotnego upośledzenia funkcji, z zespołem bólowym. Stan po artroskopii stawu kolanowego prawego w roku 2011. Zmiany zwyrodnieniowe kolan nie powodują upośledzenia funkcji narządu ruchu, które dawałoby podstawę do uznania całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.

Ewentualne nasilenie dolegliwości lub pogłębienie upośledzenia funkcji narządu ruchu może powodować okresową niezdolność do pracy w ramach zwolnienia lekarskiego. Stan zdrowia wnioskodawczyni nie powoduje całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, gdyż nie utraciła ona zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym. /opinia pisemna lekarza biegłego sądowego specjalisty chirurgii urazowo – ortopedycznej M. S. k. 40-43, pisemna opinia uzupełniająca – k. 77-78. / Wnioskodawczyni z rozpoznaną sonograficznie macicą mieśniakowatą, zespołem objawów menopauzalnych, otyłością - jest w trakcie hormonalnego leczenia specjalistycznego z powodu występowania krwawień i plamień z dobrym skutkiem.

Stwierdzane rozpoznania nie powodują niezdolności do wykonywania zawodu rolnika, nie naruszają sprawności organizmu powódki. Nie powodują niezdolności do wykonywania zawodu rolnika o charakterze stałym ani długotrwałym /opinia pisemna lekarza biegłego sądowego specjalisty z zakresu ginekologii prof.dr. hab. n. med. T. P. k 44-46/. Wnioskodawczyni leczona z powodu i astmy oskrzelowej od 2016 r., bez cech zaburzeń wentylacji w spirometrii oraz bez cech niewydolności oddechowej w badaniu klinicznym, dobrze poddająca się leczeniu lewkami wziewnymi, bez zaostrzeń wymagających hospitalizacji czy pomocy w (...)nadal wymaga leczenia alergologicznego, ale aktualnie nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym z powodów alergologicznych. /opinia pisemna lekarza biegłego sądowego specjalisty pneumonologia i alergologa T.

B. k. 148-149/. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie w szczególności załączone do akt sprawy akta rentowe ubezpieczonego oraz wydane w sprawie opinie biegłych: z zakresu chorób płuc, chirurgii urazowo – ortopedycznej, z zakresu ginekologii, oraz specjalisty pneumonologia i alergologa, a zatem biegłych lekarzy, których specjalizacje odpowiadają rodzajowi schorzeń występujących u wnioskodawczyni. Wydane w sprawie opinie są logiczne, spójne i rzetelnie opisują stan zdrowia ubezpieczonej, stanowiąc tym samym wiarygodne źródło dowodowe.

Opinie te zostały wydane w oparciu o pełną dokumentację medyczną wnioskodawczyni oraz po uprzednim zbadaniu J. K., a zatem brak jest podstaw do zasadnego ich kwestionowania. Biegli ci uznali, iż wnioskodawczyni nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. W ocenie Sądu brak jest podstaw do kwestionowania opinii wyżej wskazanych biegłych. Biegli dokonali rozpoznania jednostek chorobowych występujących u wnioskodawczyni i ocenili je w kontekście zdolności wnioskodawczyni do pracy w gospodarstwie rolnym. Biegli wydali swą opinię po zapoznaniu się z dokumentacją lekarską wnioskodawczyni oraz po uprzednim zbadaniu ubezpieczonej, a zatem przedmiotowe opinie stanowią pełnowartościowy materiał dowodowy w sprawie.

Nadto na skutek uwag pełnomocnika wnioskodawczyni do opinii pulmonologa oraz chirurga – ortopedy wskazani biegli wydali pisemne opinie uzupełniające, w których podtrzymali dotychczas wydane opinie w sprawie wraz z wnioskami końcowymi oraz udzielili odpowiedzi na wszystkie pytania. Merytoryczna prawidłowość wskazanych opinii nie została przez stronę powodową w żaden sposób podważona. Dlatego też Sąd uznał niniejsze opinie za całkowicie wiarygodne. Sąd Okręgowy oddalił jako nieprzydatne dla rozstrzygnięcia wnioski pełnomocnika wnioskodawczyni o przesłuchanie w charakterze świadka A.

K., W. K. na okoliczność ustalenia dolegliwości na jakie cierpi ubezpieczona, wpływu tych dolegliwości na wykonywanie zwykłych czynności domowych, jak również ustalenia jej zdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, M. K. – lekarza prowadzącego ubezpieczoną na okoliczność stanu zdrowia J. K., a tym samym wykazania całkowitej niezdolności do pracy ubezpieczonej w gospodarstwie rolnym, daty jej powstania oraz jej charakteru czy jest długotrwała czy stała. Podkreślić należy, że ocena stanu zdrowia wnioskodawczyni oraz jej całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, wymaga wiadomości specjalnych a co za tym idzie musi znaleźć oparcie w dowodzie z opinii biegłych.

Nie jest miarodajne w tym zakresie subiektywne odczucie strony bądź ocena innych osób mających co prawda wiedzę o funkcjonowaniu wnioskodawczyni lecz nie legitymujących się przymiotem posiadania wiedzy specjalistycznej. Kwestia oceny stanu zdrowia i w konsekwencji zdolności do pracy należy bowiem do sfery faktów, wymagających wiadomości specjalnych - wiedzy medycznej. Ustalenia w tym zakresie mogą być zaś dokonane wyłącznie na podstawie opinii biegłych, którzy taką wiedzę specjalną posiadają, co więcej - biegłych, którzy są powoływani w konkretnej sprawie. (wyrok s.apel. 2012-11-14 w K.

II AUa 1784/11 LEX nr 1239962). Konsekwentnie brak też podstaw o orzekaniu o całkowitej niezdolności do pracy wnioskodawczyni w oparciu o dowód zeznań lekarza prowadzącego wnioskodawczynię M. K., o przeprowadzenie którego wystąpił pełnomocnik ubezpieczonej. Odnosząc się do powyższego jeszcze raz wskazać należy, iż wobec tego, że biegłym może być jedynie osoba, która posiada wskazane wiadomości potrzebne do wydania opinii i daje rękojmię należytego wykonania czynności biegłego, do obalenia ich twierdzeń nie wystarczy odmienna opinia innego lekarza tej samej specjalności w tym lekarza prowadzącego.

Podkreślenia wymaga fakt, iż lekarz prowadzący nie koniecznie musi mieć wgląd w całość dokumentacji medycznej wnioskodawczyni miarodajnej z punktu widzenia przedmiotu procesu oraz posiadać wiadomości specjalne, którymi legitymuje się biegły. Z tych też względów jego opinii w przedmiocie stanu zdrowia J. K. oraz jej zdolności do pracy nie sposób było uznać za rozstrzygającą na gruncie rozpoznawanego przypadku. Niemiarodajną dla rozstrzygnięcia była też dokumentacja medyczna – wynik badania z dnia 24 sierpnia 2018 r. wraz z płytą złożone na rozprawie w dniu 13 września 2018 r.

Oceniając przesłankę całkowitej niezdolności do pracy wnioskodawczyni w gospodarstwie rolnym Sąd winien uwzględnić stan jej zdrowia na chwilę wydania kwestionowanej przez nią decyzji a nie na dzień wyrokowania. Tak więc dokumentacja medyczna i wyniki badań sporządzone już po wydaniu zaskarżonej decyzji, z natury rzeczy nie mogły mieć żadnego wpływu na ocenę jej prawidłowości i jest zbędna z punktu widzenia zapadłego w sprawie rozstrzygnięcia. Wobec powyższego i ten wniosek podlegał oddaleniu.

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył co następuje:

W świetle materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie oraz poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych odwołanie nie jest zasadne i jako takie podlega oddaleniu. W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2016 r., poz. 277 z późniejszymi zmianami) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki:

1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2) jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3) całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 5).

Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za trwałą, jeżeli ubezpieczony nie rokuje odzyskania zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 6). Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za okresową, jeżeli ubezpieczony rokuje odzyskanie zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 7). Rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy przyznaje się jako rentę stałą, jeżeli całkowita niezdolność ubezpieczonego do pracy w gospodarstwie rolnym jest trwała i nie orzeczono celowości przekwalifikowania zawodowego.

W pozostałych przypadkach renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jako renta okresowa przez okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy (art. 22 ust. 1). Ustalenia dokonane w toku przedmiotowej sprawy nie uzasadniają zmiany zaskarżonej decyzji i przyznania wnioskodawczyni prawa do renty rolniczej na dalszy okres. Przeprowadzone postępowanie wykazało bowiem, że wnioskodawczyni nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art. 21 ust. 5, wskazanej powyżej ustawy. Wynika to w sposób jednoznaczny z wydanych w toku postępowania sądowego opinii biegłych z zakresu chorób płuc, chirurgii urazowo – ortopedycznej, z zakresu ginekologii, oraz specjalisty pneumonologia i alergologa.

Opinie te – o czym mowa była już wcześniej – stanowią pełnowartościowy materiał dowodowy. W oparciu o przedmiotowe opinie stwierdzić należy, że odwołująca nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. Biegli rozpoznali u badanej astmę oskrzelową atopową kontrolowaną, bez cech zaburzeń wentylacji w spirometrii oraz bez cech niewydolności oddechowej. Zmiany zwyrodnieniowe obu stawów kolanowych, szczególnie lewego, bez istotnego upośledzenia funkcji, z zespołem bólowym. Stan po artroskopii stawu kolanowego prawego w roku 2011.

Macicę mieśniakowatą, zespół objawów menopauzalnych, otyłość. W istocie rozpoznane schorzenia wpływają na sprawność i funkcjonowanie wnioskodawczyni, jednakże z punktu widzenia biegłych brak jest dostatecznych podstaw do uznania, że wnioskodawczyni na chwilę wydania zaskarżonej decyzji jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. Podkreślić należy, że przy ocenie biegłych lekarzy Sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego. Zaznaczyć w tym miejscu należy, że sposób motywowania oraz stopień stanowczości wniosków wyrażonych w opinii biegłych jest jednym z podstawowych kryteriów oceny dokonywanej przez Sąd, niezależnie od kryteriów zgodności z zasadami wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego oraz podstaw teoretycznych opinii (tak postanowienie SN z 27 listopada 2000 r., I CKN 1170/98, OSNC 2001 nr 4 poz. 84).

Mając na względzie wymienione wyżej okoliczności Sąd Okręgowy na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł, jak w sentencji wyroku. ZARZĄDZENIE Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi wnioskodawczyni. 15 X 2018 roku. J.L.