Legislator Case Law & Legislation
V U 387/18 AI generated

V U 387/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 387/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 19 kwietnia 2018 r. odmówił wnioskodawcy P. D. prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej jego matce I. D.. W odwołaniu od powyższej decyzji P. D. odnosząc się do uzasadnienia decyzji stwierdził, że jego ojciec W. D. porzucił I. D., że jego miejsce pobytu nie jest znane, a także że jego rodzice mieli rozdzielność majątkową. Wnioskodawca podał także, że jego matka była chora na schizofrenię paranoidalną i cukrzycę i ze względu na stan zdrowia wymagała stałego nadzoru i opieki.

Legislator headnote

AI generated

art. 230 k.p.c; V U 387/18 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Przedstawiony wyżej stan faktyczny, szczególnie w świetle treści odpowiedzi na odwołanie, nie jest sporny. Udzielając bowiem odpowiedzi na odwołanie organ rentowy nie odniósł się do wskazanych w odwołaniu istotnych dla rozstrzygnięcia okoliczności faktycznych i także później, do chwili rozstrzygnięcia sprawy tych okoliczności nie negował. W tej sytuacji Sąd na podstawie art. 230 k.p.c. wskazane przed wnioskodawcę w jego odwołaniu fakty Sąd uznał za przyznane. Zatem przyjąć należy, że do chwili śmierci I.

Keywords

AI generated
splitting of pensions for spouses living separate and apart parents' pension undivided estate death grant widower's pension

Cited Legislation

AI generated
art. 230 k.p.c
W tej sytuacji Sąd na podstawie art. 230 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 387/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 października 2018 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Krzysztof Główczyński Protokolant: star. sekr. sądowy Magdalena Teteruk po rozpoznaniu w dniu 23 października 2018 r. w Legnicy sprawy z wniosku P. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o wypłatę niezrealizowanego świadczenia po zmarłej matce I. D. na skutek odwołania P. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 19 kwietnia 2018 r. znak (...) zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 19 kwietnia 2018 r., znak (...) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawcy P. D. prawo do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej w dniu(...) r. jego matce I. D.. SSO Krzysztof Główczyński Sygn. akt VU 387/18

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 19 kwietnia 2018 r. odmówił wnioskodawcy P. D. prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej jego matce I. D.. W odwołaniu od powyższej decyzji P. D. odnosząc się do uzasadnienia decyzji stwierdził, że jego ojciec W. D. porzucił I. D., że jego miejsce pobytu nie jest znane, a także że jego rodzice mieli rozdzielność majątkową. Wnioskodawca podał także, że jego matka była chora na schizofrenię paranoidalną i cukrzycę i ze względu na stan zdrowia wymagała stałego nadzoru i opieki.

W. D. nigdy się nią nie zajmował. Do 2016 r. opiekę nad I. D. sprawowała jej matka, zaś po jej śmierci w 2016 r. wnioskodawca z matką zamieszkał, opiekował się nią i z nią prowadził wspólne gospodarstwo domowe. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. wniósł o oddalenie odwołania wskazując, że świadczenie należne do dnia śmieci wypłaca się w pierwszej kolejności małżonkowi. Sąd ustalił następujący stan faktyczny sprawy. I. D., ur. (...), zmarła dnia (...)r., była uprawniona do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Mający rozdzielność majątkową małżonkowie W. D. i I. D. nie prowadzili wspólnego gospodarstwa domowego, gdyż mąż porzucił żonę. Do chwili śmierci w 2016 r. matki, I. D. pozostawała pod jej opieką, po czym opiekę nad nią przejął wnioskodawca, który z matką zamieszkał i z nią prowadził wspólne gospodarstwo domowe. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 19 kwietnia 2018 r. odmówił wnioskodawcy P. D. prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej jego matce I. D., stwierdzając że świadczenie to jemu nie przysługuje, bowiem zgodnie z art. 136 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, świadczenia należne do dnia śmierci wypłaca się w pierwszej kolejności małżonkowi. (o k o l i c z n o ś c i n i e s p o r n e) Sąd zważył co następuje.

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Przedstawiony wyżej stan faktyczny, szczególnie w świetle treści odpowiedzi na odwołanie, nie jest sporny. Udzielając bowiem odpowiedzi na odwołanie organ rentowy nie odniósł się do wskazanych w odwołaniu istotnych dla rozstrzygnięcia okoliczności faktycznych i także później, do chwili rozstrzygnięcia sprawy tych okoliczności nie negował. W tej sytuacji Sąd na podstawie art. 230 k.p.c. wskazane przed wnioskodawcę w jego odwołaniu fakty Sąd uznał za przyznane. Zatem przyjąć należy, że do chwili śmierci I.

D. wspólne gospodarstwo domowe prowadził z nią P. D., jej syn. Mąż zmarłej od chwili gdy ją porzucił, z nią nie mieszkał. Ustalone w sprawie istotne fakty uzasadniają zastosowanie w niej instytucji określonej przepisem art. 136 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Zgodnie z jego treścią, w razie śmierci osoby, która zgłosiła wniosek o świadczenia określone ustawą, świadczenia należne jej do dnia śmierci wypłaca się małżonkowi, dzieciom, z którymi osoba prowadziła wspólne gospodarstwo domowe, a w razie ich braku – małżonkowi i dzieciom, z którymi osoba ta nie prowadziła wspólnego gospodarstwa domowego, a w razie ich braku – innym członkom rodziny uprawnionym do renty rodzinnej lub na których utrzymaniu pozostawała ta osoba.

Jak wynika z zebranego materiału, mąż I. D. nie prowadził z nią do chwili jej śmierci wspólnego gospodarstwa domowego. Gospodarstwo takie prowadził natomiast będący jej synem P. D. i to jedynie on - jako osoba prowadząca ze zmarłą do chwili jej śmierci wspólne gospodarstwo domowe - należy do pierwszego kręgu osób uprawnionych do pobrania po I. D. niezrealizowanego świadczenia. Mając powyższe na uwadze Sąd, uwzględniając na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. uzasadnione odwołanie, zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł co do istoty sprawy.