Legislator Case Law & Legislation
IV U 885/17 AI generated

IV U 885/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 885/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4 maja 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. stwierdził, że W. B. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 1 listopada 2011r. do 31 lipca 2012r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, iż W. B. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej dokonał zgłoszenia od dnia 31 grudnia 1998r. do 31 lipca 2012r. do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych: emerytalnego, rentowych i wypadkowego oraz dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Legislator headnote

AI generated

art. 60 k.c, art. 47714 § 1 k.p.c; IV U 885/17 · Sąd powszechny: Sądu Okręgowego, akta sprawy VII U 161/17 Sądu Rejonowego w Częstochowie. S ąd Okręgowy zważył, co następuje: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnianie. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 1778 ze zm.) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi.

Keywords

AI generated
health insurance body reimbursement by health insurer suspension of insurance benefits rules on cover withdrawal of social benefits sick pay insurance benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 60 k.c
art. 47714 § 1 k.p.c
Wobec powyższego Sąd Okręgowy, na mocy powołanych przepisów oraz art. 47714 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie jako nieuzasadnione.
AI generated
IV U 1139/22
Decyzją z dnia 25 października 2022 r.
IV U 380/15
Powódka M. J. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 17 sierpnia 2015 roku odmawiającej jej prawa do zasiłku macierzyńskiego na dziecko urodzone (...), z dnia 10 lipca 2015 roku, 4 września 2015 roku, 21 września 2015 roku 7 października 2015 roku i 21 października 2015 roku odmawiających jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 14 kwietnia do 9 czerwca 2015 roku, od 1 sierpnia do 9 września 2015 roku, od 10 września do 22 września 2015 roku, od 23 września do 6 października 2015 roku i od 7 października do 20 października 2015 roku. W uzasadnieniu twierdziła, że w związku ze złożonym odwołaniem do Sądu Okręgowego w (...) od decyzji pozwanej z dnia 30 czerwca 2015 roku stwierdzającej, iż nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu w tym dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 10 lutego 2015 roku, wnosi o rozstrzygnięcie sprawy po wydaniu wyroku przez sąd odwoławczy.
IV U 330/14
K. odwołała się od decyzji z (...). wnosząc o jej uchylenie do czasu przyznania jej renty. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych, uzasadniając to tym, że skarżąca nie zgłosiła się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej. Nie przysługuje jej zatem prawo do zasiłku chorobowego.
III AUa 1355/20
Decyzją nr (...) z 24 stycznia 2020 r., znak (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w P., działając na podstawie przepisów art.
X U 48/18
odwołanie od decyzji organu rentowego - Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W., z 30 listopada 2017 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 885/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 lutego 2018 r. Sąd Okręgowy/Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Częstochowie Wydział IV w składzie: Przewodniczący SSO Marek Przysucha Protokolant starszy sekretarz sądowy Małgorzata Kłosowicz po rozpoznaniu w dniu 2 lutego 2018 r. w Częstochowie sprawy W. B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w C. ustalenie podlegania ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołania W. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w C. z dnia 4 maja 2017 r. Nr (...) oddala odwo łanie

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4 maja 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. stwierdził, że W. B. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 1 listopada 2011r. do 31 lipca 2012r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, iż W. B. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej dokonał zgłoszenia od dnia 31 grudnia 1998r. do 31 lipca 2012r. do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych: emerytalnego, rentowych i wypadkowego oraz dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Od 1 listopada 2011r. odwołujący jest uprawniony do emerytury. W myśl art. 9 ust. 5 powołanej ustawy osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą mające ustalone prawo do emerytury podlegają dobrowolnie ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Zgodnie z art. 11 ust. 2 w/w ustawy osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą, objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi podlegają dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu na swój wniosek. W związku z powyższym w okresie od dnia 1 listopada 2011r. do dnia 31 lipca 2012r. odwołujący nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.

W w/w okresie W. B. nie został również objęty dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Odwołanie od powyższej decyzji złożył W. B.. Wnosił o jej uchylenie i uwzględnienie podnoszonych okoliczności. Argumentował, iż zaskarżona decyzja jest dla niego krzywdząca, narusza jego uzasadniony interes faktyczny i prawny. Podnosił, iż w kwietniu 2017r. złożył odwołanie od decyzji ZUS z dnia 6 kwietnia 2017r. odmawiającej prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 16 grudnia 2011r. do dnia 7 kwietnia 2012r. i jednocześnie zobowiązującą do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego w kwocie 5.055,90 zł za okres od dnia 10 grudnia 2011r. do dnia 7 kwietnia 2012r.

Wskazywał, iż wyrok Sądu Okręgowego w Częstochowie w sprawie sygn. akt IV U 102/12, na który powołano się w uzasadnieniu decyzji z dnia 6 kwietnia 2017r., jak i wcześniejszy, który zapadł w jego sprawie, był organowi ZUS znany, albowiem organ ten był stroną toczących się postępowań sądowych w każdej instancji. Istotnym w tej sprawie jest fakt, iż ZUS nigdy nie kwestionował wpłat jakie dokonywał na konto tego organu i nie zauważał ich przez tak długi okres czasu. Z tego też względu powołując się na treść wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 26 maja 2010r., sygn. akt P 29/08 zarzucał naruszenie konstytucyjnej równości wobec prawa podmiotów.

Zaznaczał, iż w przedmiotowej sprawie ZUS przez cały czas akceptował dokonywane przeze niego wpłaty jakie wpływały na konto tego organu i pomimo wszczęcia postępowania administracyjnego w dniu 5 kwietnia 2017r. w jego sprawie nadal nie zauważał wpłaconych przez niego w dobrej wierze składek od ponad 5 lat. S ąd Okręgowy ustalił, co następuje: W. B. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej dokonał zgłoszenia od dnia 31 grudnia 1998r. do 31 lipca 2012r. do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych: emerytalnego, rentowych i wypadkowego oraz dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

Odwołujący urodził się (...), wniosek o emeryturę zgłosił w dniu 14 listopada 2011r. Decyzją z dnia 6 grudnia 2011r. (...) Oddział w C. odmówił W. B. prawa do emerytury uznając, iż nie wykazał on 15-letniego okresu pracy w warunkach szczególnych. Odwołanie ubezpieczonego od powyższej decyzji rozpoznawał Sąd Okręgowy w Częstochowie w sprawie sygn. IV U 102/12. Po przeprowadzeniu postępowania dowodowego Sąd Okręgowy wyrokiem z dnia 19 czerwca 2012r. zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał W. B. prawo do emerytury od 1 listopada 2011r.

Powyższe orzeczenie uprawomocniło się z dniem 20 lipca 2012r. Decyzją z dnia 6 kwietnia 2017r. organ rentowy odmówił W. B. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 16 grudnia 2011r. do 7 kwietnia 2012r. i zobowiązał go do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego w kwocie 5.055,90 zł za okres od 16 grudnia 2011r. do 7 kwietnia 2012r. Odwołanie od decyzji złożył W. B. wnosząc o zmianę zaskarżonego orzeczenia poprzez przyznanie zasiłku chorobowego i zwolnienie z obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za sporny okres.

Wyrokiem z dnia 7 sierpnia 2017r., wydanym w sprawie sygn. akt VII U 161/17, Sąd Rejonowy w Częstochowie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że zwolnił W. B. z obowiązku zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego w kwocie 5.055,90 zł za okres od 16 grudnia 2011r. do 7 kwietnia 2012r., oddalając odwołanie z pozostałej części, tj. w zakresie prawa do zasiłku chorobowego za okres od 16 grudnia 2011r. do 7 kwietnia 2012r. Powyższe orzeczenie uprawomocniło się z dniem 26 sierpnia 2017r. dow ód: akta ZUS, akta sprawy IV U 102/12 tut.

Sądu Okręgowego, akta sprawy VII U 161/17 Sądu Rejonowego w Częstochowie. S ąd Okręgowy zważył, co następuje: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnianie. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 1778 ze zm.) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi.

W myśl art. 12 ust. 1 ustawy obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Z kolei na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust. 1 pkt (…), 5, (…). Natomiast w myśl art. 9 ust. 5 osoby, o których mowa w art. 6, niewymienione w ust. 4, 4a i 4c (a zatem między innymi osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą), mające ustalone prawo do emerytury lub renty podlegają dobrowolnie ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Tym samym decyzja uprawnionego organu rentowego ustalająca prawo emerytury, czy też orzeczenie sądowe zmieniające decyzję takiego organu, rodzi brak podstaw do objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i wypadkowym w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Zgodnie z art. 14 ust. 2 pkt 2 ustawy dobrowolne ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1, ustają od dnia ustania tytułu podlegania tym ubezpieczeniom. W związku z nabyciem przez ubezpieczonego prawa do emerytury przestał on podlegać obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu.

W tej sytuacji nie mógł również podlegać jedynie dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, które związane było z podleganiem obowiązkowo powyższym ubezpieczeniom. Należy przy tym zauważyć, iż również w sprawie sygn. akt VII U 161/17 Sąd Rejonowy w Częstochowie stwierdził, iż odwołującemu nie przysługiwało prawo do zasiłku chorobowego za sporny okres, albowiem w związku z ustaleniem prawa do emerytury nie podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, co eliminowało możliwość objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym.

Wskazać należy, iż w sprawie z odwołania od decyzji organu rentowego, jej treść wyznacza przedmiot i zakres rozpoznania oraz orzeczenia sądu pracy i ubezpieczeń społecznych (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 maja 1999r., sygn. II UZ 52/99, OSNP 2000/15/601). Zaskarżoną decyzją organ rentowy stwierdził, iż odwołujący jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu. Nie było zatem przedmiotem tej decyzji czy odwołujący podlegał ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym dobrowolnie.

Wskazać w tym miejscu wypada, iż do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego mogą przystąpić wyłącznie osoby, dla których ubezpieczenia emerytalne i rentowe z danego tytułu mają charakter obowiązkowy. Na marginesie wyjaśnić jednak należy, iż do stosunków ubezpieczenia społecznego - jako stosunków regulowanych prawem publicznym - nie ma zastosowania art. 60 k.c., zgodnie z którym wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny. Wniosek o objęcie dobrowolnym ubezpieczeniami musi być wyraźny i jednoznaczny, nie jest wystarczające samo opłacanie przez zainteresowanego składek na to ubezpieczenie oraz przyjmowanie tych składek przez organ rentowy.

Nie jest możliwe objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem od wcześniejszej daty, niż data, w której wniosek został zgłoszony (por. m.in. wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 10 sierpnia 2017r., sygn. III AUa 391/17, LEX nr 2412848). Na marginesie również należy wskazać, iż procedura zwrotu nienależnie opłaconych składek została określona w art. 24 ust. 6a-9 ustawy. Wobec powyższego Sąd Okręgowy, na mocy powołanych przepisów oraz art. 47714 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie jako nieuzasadnione.