Legislator Case Law & Legislation
V U 225/18 AI generated

V U 225/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 225/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 24 stycznia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. ustalił R. P. ponownie wartość kapitału początkowego. W decyzji ZUS nie uwzględnił jednak jako okresu składkowego pracy wykonywanej na rzecz (...) w J. od 15 stycznia 1984 r. do 20 stycznia 1994 r. albowiem wnioskodawca nie przedłożył wykazu dniówek obrachunkowych. Odwołanie od powyższej decyzji złożył R. P. wnosząc o zmianę decyzji i zaliczenie spornego okresu jako okresu składkowego. Po złożeniu odwołania, organ rentowy dokonał weryfikacji swego stanowiska i nową decyzją – z 26 lutego 2018 r. ponownie obliczył R.

Legislator headnote

AI generated

V U 225/18 · Sąd powszechny: Zgodnie z przepisem art. 174 ust.1 i 2 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, kapitał początkowy ustala się na zasadach odpowiednich przy ustalaniu wysokości emerytury. Przepisy art.53 cytowanej wyżej ustawy wskazują, iż wysokość okresów składkowych wpływa na wysokość emerytury a tym samym również na wysokość kapitału początkowego. Zgodnie z przepisem art.6 ust.2 pkt 12 lit. a cytowanej wyżej ustawy za okresy składkowe uważa się również przypadające przed dniem 15 listopada 1991 r. okresy pracy w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych objętej obowiązkiem ubezpieczenia społecznego, za które opłacono przewidziane w przepisach składki na ubezpieczenie społeczne.

Keywords

AI generated
effective date onset of incapacity sufficient earning capacity calculation of contribution period calculation of years of service induction allowance
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 225/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 kwietnia 2018 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący SSO Romuald Kompanowski Protokolant p.o. stażysty Patrycja Kinder po rozpoznaniu 20 kwietnia 2018 r. w K. odwołań R. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z 24 stycznia 2018 r. i 26 lutego 2018 r. Nr (...) w sprawie R. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie kapitału początkowego 1. Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z 24 stycznia 2018 r. oraz z 26 lutego 2018 r. znak (...) w ten sposób, że ustala odwołującemu R. P. wartość kapitału początkowego z uwzględnieniem dalszego okresu składkowego od 15 stycznia 1984 r. do 14 listopada 1991 r.

2. W pozostałym zakresie postępowanie umarza.

UZASADNIENIE

Decyzją z 24 stycznia 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. ustalił R. P. ponownie wartość kapitału początkowego. W decyzji ZUS nie uwzględnił jednak jako okresu składkowego pracy wykonywanej na rzecz (...) w J. od 15 stycznia 1984 r. do 20 stycznia 1994 r. albowiem wnioskodawca nie przedłożył wykazu dniówek obrachunkowych. Odwołanie od powyższej decyzji złożył R. P. wnosząc o zmianę decyzji i zaliczenie spornego okresu jako okresu składkowego. Po złożeniu odwołania, organ rentowy dokonał weryfikacji swego stanowiska i nową decyzją – z 26 lutego 2018 r. ponownie obliczył R.

P. wartość kapitału początkowego uwzględniając z pominiętego wcześniej okresu – okres 15.11.1991 – 20.01.1994. Od powyższej decyzji odwołanie złożył R. P. wnosząc o ustalenie wartości kapitału początkowego z uwzględnieniem okresu 15.11.1984 – 14.11.1991. Organ rentowy wniósł o oddalenie powyższego odwołania. Sąd połączył sprawę z odwołania od decyzji z 26 lutego 2018 r. do wspólnego rozpoznania i wyrokowania ze sprawą z odwołania od decyzji z 24 stycznia 2018 r. Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ustalił, co następuje:

Odwołującego R. P. i (...) w J. łączył w okresie 15 stycznia 1984 – 20 stycznia 1994 stosunek członkostwa. Odwołujący jako członek spółdzielni produkcyjnej wykonywał pracę na stanowisku kierownika produkcji. Zleconą mu pracę odwołujący wykonywał każdego dnia roboczego wymiarze dobowym wynoszącym 8 godzin a w soboty – 6 godzin. Za wykonaną pracę odwołujący pobierał wynagrodzenie. Nie było żadnych przerw w wykonywaniu przez odwołującego pracy na rzecz Spółdzielni. Odwołujący w momencie podejmowania pracy w Spółdzielni został przyjęty w poczet członków Spółdzielni poczynając od daty zatrudnienia.

Dobowy czas pracy odwołującego jak i częstotliwość świadczenia pracy w poszczególnych po przyjęciu odwołującej w poczet członków Spółdzielni nie ulegały zmianie. dowód: zeznania świadka J. T., zeznania odwołującego, świadectwo pracy w aktach ZUS. Sąd dał wiarę zeznaniom odwołującego oraz zeznaniom wskazanego wyżej świadka a także świadectwu pracy co do okresu wykonywania na rzecz (...) w J. pracy i braku przerw w wykonywaniu tej pracy.

Sąd zważył, co następuje:

Zgodnie z przepisem art. 174 ust.1 i 2 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, kapitał początkowy ustala się na zasadach odpowiednich przy ustalaniu wysokości emerytury. Przepisy art.53 cytowanej wyżej ustawy wskazują, iż wysokość okresów składkowych wpływa na wysokość emerytury a tym samym również na wysokość kapitału początkowego. Zgodnie z przepisem art.6 ust.2 pkt 12 lit. a cytowanej wyżej ustawy za okresy składkowe uważa się również przypadające przed dniem 15 listopada 1991 r. okresy pracy w rolniczych spółdzielniach produkcyjnych objętej obowiązkiem ubezpieczenia społecznego, za które opłacono przewidziane w przepisach składki na ubezpieczenie społeczne.

Zebrany w sprawie materiał dowodowy tj. cytowane wyżej zeznania świadka i odwołującego oraz powołane świadectwo pracy, wskazują jednoznacznie, iż odwołujący w badanym okresie każdego dnia roboczego wykonywał pracę na rzecz Spółdzielni w wymiarze 8 godzin dziennie a w soboty – 6 godzin. Taki zakres pracy wskazuje na podleganie przez odwołującego w badanym okresie ubezpieczeniu społecznemu na warunkach zawartych w przepisie art. 4 dekretu z dnia 4 marca 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych oraz ich rodzin.

W myśl przywołanego uregulowania za przy ustalaniu okresu pracy w spółdzielni wymaganego do uzyskania świadczeń: - za dzień pracy uważa się 8 godzin pracy, a przed dniem 1 lipca 1962 r. dzień, który stanowił podstawę do obliczenia dniówki obrachunkowej; do dni pracy zalicza się również dni urlopu wypoczynkowego oraz dni pobierania zasiłku chorobowego, macierzyńskiego lub opiekuńczego, - za miesiąc pracy uważa się 20 dni pracy dla mężczyzny oraz 13 dni pracy dla kobiety, a jeżeli ubezpieczony użytkuje działkę przyzagrodową lub dostarcza spółdzielni produkty rolne wytworzone w prowadzonym przez siebie gospodarstwie rolnym - 18 dni pracy dla mężczyzny oraz 11 dni pracy dla kobiety, - za rok pracy uważa się rok obrachunkowy, w którym mężczyzna przepracował w spółdzielni co najmniej 240 dni pracy, kobieta 150 dni pracy, a jeżeli użytkuje działkę przyzagrodową lud dostarcza spółdzielni produkty rolne wytworzone w prowadzonym przez siebie gospodarstwie rolnym - to co najmniej: mężczyzna 220 dni pracy, a kobieta 130 dni pracy.

Odwołujący jako członek był zatrudniony na stanowisku kierowniczym związanym z organizowaniem pracy podległych mu pracowników i kontrolą sposobu wykonywania tej pracy. Z racji tak określonych zadań realizowanych przez odwołującego, oczywistym jest codzienne wykonywanie przez tę osobę pracy w wymiarze dniówkowym nie mniejszym niż czas pracy pracowników najemnych. Taki stan prowadził do zaliczenia każdego dnia roboczego jako okresu pracy w rozumieniu przywołanego wyżej uregulowania. Przy takim ujęciu, odwołujący przepracował wymagane ilości dni w wymiarze miesięcznym i rocznym.

Istnieją tym samym podstawy aby do okresu składkowego już uznanego przez ZUS doliczyć dodatkowo okres 15.01.1984 – 14.11.1991. W tych warunkach zaskarżona decyzja podlegała zmianie jak w punkcie 1 sentencji wyroku. W pozostałym zakresie, postępowanie podlegało umorzeniu albowiem ZUS wydał kolejną decyzję, w której obliczył wartość kapitału początkowego z uwzględnieniem pozostałego okresu tj. 15.11.1991 – 20.01.1994.