Legislator Case Law & Legislation
I C 386/17 AI generated

I C 386/17 · Sąd powszechny

Case Number I C 386/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

W dniu 7 czerwca 2017 r. M. H. wystąpił z pozwem przeciwko (...) Spółce Akcyjnej w W. z pozwem o zapłatę kwoty 17500 zł z tytułu odszkodowania w związku z trwałym uszczerbkiem na zdrowiu z ustawowymi odsetkami od dnia doręczenia odpisu pozwu do dnia zapłaty. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powoda wskazał, że w dniu 16 grudnia 2016 r. M. H. w trakcie treningu doznał urazu prawej ręki. Ubezpieczyciel ustalił, że powód doznał 1,5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu. W ocenie powoda uszczerbek ten wynosi co najmniej 5 %. [pozew k.2-4] Strona pozwana wniosła o oddalenie powództwa w całości, potwierdzając objęcie powoda umową ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków z sumą ubezpieczenia w wysokości 500000 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 805 k.c, art. 829 § 1 pkt 2 k.c, art. 98 k.p.c; I C 386/17 · Sąd powszechny: Zgodnie z treścią przepisu art. 805 k.c. przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. W świetle zaś art. 829 § 1 pkt 2 k.c. ubezpieczenie osobowe może w szczególności dotyczyć przy ubezpieczeniu następstw nieszczęśliwych wypadków: uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci wskutek nieszczęśliwego wypadku. W rozpoznawanej sprawie powód uległ kontuzji w dniu 16 grudnia 2016 r.

Keywords

AI generated
knee injury benefits health impairment in military insurance whiplash injury wrist injury physiotherapy coverage workers compensation

Cited Legislation

AI generated
art. 805 k.c
Zgodnie z treścią przepisu art. 805 k.c.
art. 829 § 1 pkt 2 k.c
W świetle zaś art. 829 § 1 pkt 2 k.c.
art. 98 k.p.c
O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c.
AI generated
I C 2767/19
Ż. M. wniósł przeciwko (...) Spółka Akcyjna z siedzibą w S. pozew o zapłatę kwoty 10.243,56 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty oraz o zasądzenie kosztów procesu. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, że 14 listopada 2018 roku w trakcie treningu piłkarskiego doznał kontuzji w postaci urazu lewego uda. Po przeprowadzeniu badań stwierdzono u powoda zerwanie ścięgna mięśnia przywodziciela wraz z wysiękiem z tej okolicy. Powód przeszedł operację rekonstrukcji przyczepu mięśnia do kości łonowej. W dniu zdarzenia powód był ubezpieczony w pozwanym zakładzie ubezpieczeń, który – przyjmując trwały uszczerbek na zdrowiu w rozmiarze 2 % - przyznał powodowi świadczenie w wysokości 10.000 zł. Według strony powodowej trwały uszczerbek na zdrowiu powoda powinien wynosić 4 %. Na sumę dochodzoną pozwem składały się kwoty 10.000 zł tytułem dwuprocentowego uszczerbku na zdrowiu ponad uznany przez pozwanego uszczerbek oraz 243,56 zł tytułem skapitalizowanych odsetek za opóźnienie w spełnieniu świadczenia naliczonych za okres od 11 maja 2019 roku (data wymagalności roszczenia) do 16 września 2019 roku.
I C 114/22
W dniu 23 listopada 2020 r.
VIII C 1452/19
Powód D. C., reprezentowany przez pełnomocnika w osobie adwokata, w dniu 6 listopada 2019 roku wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w S. kwoty 12.000 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 listopada 2018 roku tytułem odszkodowania związanego z nieszczęśliwym wypadkiem, jakiemu uległ w dniu 21 września 2018 roku, polegającemu na częściowej utracie 4 zębów: siekaczy górnego bocznego oraz dolnego bocznego po prawej stronie oraz kłów górnego i dolnego po prawej stronie. Nadto powód wniósł o zasądzenie na jego rzecz kosztów procesu według nor przepisanych.
VIII C 1152/20
W dniu 24 listopada 2020 roku powód M.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 386/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 sierpnia 2018 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi-Widzewa w Łodzi, I Wydział Cywilny w składzie: Przewodnicząca: S S.R. Kinga Grzegorczyk Protokolant: staż. Ewelina Arkit po rozpoznaniu w dniu 6 sierpnia 2018 roku w Łodzi na rozprawie sprawy z powództwa M. H. przeciwko (...) Spółce Akcyjnej w W. o zapłatę 17500 złotych 1. zasądza od (...) Spółki Akcyjnej w W. na rzecz M. H. kwotę 17500 (siedemnaście tysięcy pięćset) złotych z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 18 lipca 2017 roku do dnia zapłaty, 2. zasądza od (...) Spółki Akcyjnej w W. na rzecz M. H. kwotę 4963 (cztery tysiące dziewięćset sześćdziesiąt trzy) złote tytułem zwrotu kosztów procesu. Sygn. akt I C 386/17

UZASADNIENIE

W dniu 7 czerwca 2017 r. M. H. wystąpił z pozwem przeciwko (...) Spółce Akcyjnej w W. z pozwem o zapłatę kwoty 17500 zł z tytułu odszkodowania w związku z trwałym uszczerbkiem na zdrowiu z ustawowymi odsetkami od dnia doręczenia odpisu pozwu do dnia zapłaty. W uzasadnieniu pozwu pełnomocnik powoda wskazał, że w dniu 16 grudnia 2016 r. M. H. w trakcie treningu doznał urazu prawej ręki. Ubezpieczyciel ustalił, że powód doznał 1,5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu. W ocenie powoda uszczerbek ten wynosi co najmniej 5 %. [pozew k.2-4] Strona pozwana wniosła o oddalenie powództwa w całości, potwierdzając objęcie powoda umową ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków z sumą ubezpieczenia w wysokości 500000 zł.

W ocenie (...) powód doznał 1,5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu i na tej podstawie strona pozwana wypłaciła mu w toku postępowania likwidacyjnego kwotę 7500 zł. [odpowiedź na pozew k.37-37 odwr.] Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: Powód M. H. był objęty umową ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków (...) jako członek zawodników uprawiających piłkę nożną, według wariantu I. Umowa została potwierdzona polisą zbiorową imienną nr (...). Suma ubezpieczenia określona została na kwotę 500000 zł.

Początek ubezpieczenia został określony na dzień 16 grudnia 2016 r., a jej koniec – na 15 grudnia 2017 r. Do ww. umowy ubezpieczenia zastosowanie mają Ogólne warunki ubezpieczenia (...), ustalone uchwałą Zarządu (...) S.A. nr (...) z dnia 24 października 2016 r. [dowód: polisa k.25-26] Zgodnie z § 14 ust. 1 pkt 3 ppkt a) o.w.u. jeżeli w następstwie nieszczęśliwego wypadku powstałego wskutek uprawiania sportów wysokiego ryzyka ubezpieczony dozna trwałego uszczerbku na zdrowiu, (...) wypłaca świadczenie w zależności od określonego w umowie ubezpieczenia sposobu wyliczenia wysokości świadczenia, przy czym w przypadku wariantu I jest to procent sumy ubezpieczenia, w jakim ubezpieczony doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu, maksymalnie jednak do wysokości sumy ubezpieczenia ustalonej w umowie ubezpieczenia.

Zgodnie z § 62 o.w.u. stopień (procent) trwałego uszczerbku na zdrowiu ustala się na podstawie Tabeli norm oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu (...) S.A., zatwierdzonej uchwałą Zarządu (...) S.A. i obowiązującej w dniu zawarcia umowy ubezpieczenia, która jest dostępna do wglądu w jednostkach organizacyjnych (...) S.A. oraz na stronach internetowych (...) S.A. [dowód: ogólne warunki ubezpieczenia (...)owu.pdf] Powód jest piłkarzem grającym na pozycji bramkarza. W dniu 16 grudnia 2016 r. uczestniczył w treningu w klubie. [okoliczność bezsporna] W trakcie przedmiotowego treningu powód uległ kontuzji, w wyniku której doznał naderwania mięśnia dwugłowego ramienia prawego na styku brzusiec – ścięgno obwodowe, co skutkuje 5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu powoda. [dowód: dokumentacja medyczna k.9-16, pisemna opinia biegłego sądowego ortopedy k.50-51, pisemna opinia biegłego sądowego ortopedy k.67] Powód zgłosił szkodę stronie pozwanej w dniu 14 marca 2017 r.

W toku postępowania likwidacyjnego (...) ustaliło, że w związku z wypadkiem z dnia 16 grudnia 2016 r. powód doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 1,5 % i wypłaciło powodowi świadczenie w wysokości 7500 zł. Odwołanie powoda nie zostało uwzględnione. [dowód: zgłoszenie szkody k.17-18, pisma k.20-24 i 33]

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Zgodnie z treścią przepisu art. 805 k.c. przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. W świetle zaś art. 829 § 1 pkt 2 k.c. ubezpieczenie osobowe może w szczególności dotyczyć przy ubezpieczeniu następstw nieszczęśliwych wypadków: uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci wskutek nieszczęśliwego wypadku. W rozpoznawanej sprawie powód uległ kontuzji w dniu 16 grudnia 2016 r.

Ze stroną pozwaną łączyła go wówczas umowa ubezpieczenia, potwierdzona polisą nr (...), obejmująca zdarzenie z dnia 16 grudnia 2016 r. Żadna ze stron procesu nie kwestionowała tych okoliczności. W toku postępowania likwidacyjnego strona pozwana wypłaciła powodowi kwotę 7500 zł tytułem odszkodowania, uznając że w wyniku przedmiotowej kontuzji powód doznał 1,5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Powód zakwestionował ustalony przez stronę pozwaną procent trwałego uszczerbku na zdrowiu, podnosząc, że w rzeczywistości wynosi on co najmniej 5 %.

Istota sporu między stronami sprowadzała się zatem do ustalenia wysokości stopnia trwałego uszczerbku na zdrowiu doznanego przez powoda na skutek zdarzenia z dnia 16 grudnia 2016 r. Podkreślić przy tym należy, że w przypadku przedmiotowego roszczenia ocena tego stopnia powinna zostać dokonana w oparciu o Tabelę norm oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu, stanowiącą załącznik do Ogólnych warunków ubezpieczenia. Wynika to wprost z zapisu § 62 o.w.u., które mają zastosowanie do umowy ubezpieczenia Następstw nieszczęśliwych wypadków, potwierdzonej wspomnianą polisą nr (...).

Ze zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, a w szczególności z pisemnej opinii biegłego sądowego ortopedy, zarówno głównej, jak i uzupełniającej, wynika, że powód doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu w stopniu wynoszącym 5 %. Brak jest podstaw do zakwestionowania wiarygodności tych opinii. W ocenie Sądu są one jasne, konsekwentne, logiczne i wyczerpujące, a ponadto oparte zostały na zgromadzonym w sprawie materiale dowodowym, w tym dokumentacji medycznej, której wiarygodność nie była przez żadną ze stron kwestionowana.

Biegły w sposób pełny odpowiedział na postawione mu pytania odnośnie doznanych przez powoda obrażeń w wyniku zdarzenia z dnia 16 grudnia 2016 r. oraz stopnia trwałego uszczerbku na zdrowiu powoda w związku z przedmiotowym wypadkiem, ustalonego w oparciu o ogólne warunki ubezpieczenia oraz Tabelę norm oceny procentowej (...) S.A. Reasumując, Sąd ustalił, że na skutek wypadku z dnia 16 grudnia 2016 r. powód doznał 5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Biorąc pod uwagę, że suma ubezpieczenia z tytułu ubezpieczenia wynosi 500000 zł, a ubezpieczonemu należy się świadczenie w takim procencie sumy ubezpieczenia, w jakim ubezpieczony doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu, maksymalnie jednak do wysokości sumy ubezpieczenia ustalonej w umowie ubezpieczenia, to należne powodowi od strony pozwanej odszkodowanie z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego kontuzją z dnia 16 grudnia 2016 r. zamyka się kwotą 25000 zł (5 % x 500000 zł).

Z uwagi na to, że w toku postępowania likwidacyjnego strona pozwana wypłaciła powodowi należne świadczenie w wysokości 7500 zł za 1,5 % trwałego uszczerbku na zdrowiu, Sąd zasądził od (...) na rzecz powoda kwotę 17500 zł. (25000 – 7500). O odsetkach Sąd orzekł na podstawie art. 481 § 1 i 2 k.c. Zgodnie z treścią art. 817 § 1 i 2 k.c. w przypadku braku odmiennych ustaleń zakład ubezpieczeń zobowiązany jest spełnić świadczenie w terminie 30 dni, licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku. Mając na uwadze, że powód zgłosił szkodę stronie pozwanej w dniu 14 marca 2017 r., żądanie zasądzenia odsetek od dnia doręczenia odpisu pozwu, tj. od dnia 18 lipca 2017 r. (k.42), jest w pełni uzasadnione.

O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c. statuującego zasadę odpowiedzialności stron za wynik procesu. Strona pozwana przegrała proces w całości, a zatem jest zobowiązana do zwrotu na rzecz powoda kosztów procesu w łącznej kwocie 4963 zł, na którą złożyły się: 875 zł – opłata od pozwu, 471 zł – wydatkowana zaliczka na poczet wynagrodzenia biegłego, 3600 zł – koszty zastępstwa procesowego i 17 zł – opłata od udzielonego pełnomocnictwa.