Legislator Case Law & Legislation
I Ca 358/18 AI generated

I Ca 358/18 · Sąd powszechny

Case Number I Ca 358/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 08 czerwca 2018 r. Sąd Rejonowy w Sieradzu w sprawie o sygnaturze akt I C 357/18 oddalił powództwo Towarzystwa (...) w W. przeciwko M. S. o zapłatę. W uzasadnieniu Sąd I instancji wskazał, iż przyczyną oddalenia powództwa było naruszenie przez ubezpieczyciela obowiązków wynikających z art. 28 ust. 1a i 1b ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Apelację od powyższego wyroku w ustawowym terminie wywiódł pełnomocnik powoda, który zaskarżył orzeczenie w całości i zarzucił mu obrazę przepisów prawa materialnego - art. 28 ust. 1 w zw. z art. 28 ust. 1a i ust. 1b ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych poprzez ich niewłaściwe zastosowanie polegające na uzależnieniu zawarcia umowy ubezpieczenia na kolejne 12 miesięcy od wypełnienia przez ubezpieczyciela obowiązków ustawowych, polegających na: potwierdzeniu przez ubezpieczyciela zawarcia umowy dokumentem ubezpieczenia w terminie 14 dni od dnia jej zawarcia, wysłaniu ubezpieczonemu w terminie 14 dni przed upływem 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta informacji o ubezpieczeniu na kolejny okres ubezpieczenia, podczas gdy wznowienie umowy ubezpieczenia w trybie art. 28 ust. 1 ww. ustawy ma na celu ochronę interesu konsumenta i nie może być uznane za nieskuteczne poprzez niedochowanie przez ubezpieczyciela obowiązków wynikających z ustawy.

Legislator headnote

AI generated

art. 386 § 1 k.p.c, art. 98 k.c; I Ca 358/18 · Sąd powszechny: Apelacja strony powodowej była w pełni uzasadniona, co skutkować musiało zmianą zaskarżonego wyroku w kierunku postulowanym w środku odwoławczym. Zgodnie z treścią art. 505 9 §11 k.p.c. w postępowaniu uproszczonym apelację można oprzeć na naruszeniu prawa materialnego poprzez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie, czy na naruszeniu przepisów postępowania, które mogło mieć wpływ na wynik sprawy. Natomiast w oparciu o art. 505 13 § 2 jeżeli Sąd drugiej instancji nie przeprowadził postępowania dowodowego, uzasadnienie wyroku powinno zawierać jedynie wyjaśnienie podstawy prawnej wyroku z przytoczeniem przepisów prawa.

Keywords

AI generated
right of insurer fraudulent insurance claim suspension of insurance cover undue insurance benefit outstanding insurance premiums voluntary or optional continued insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 386 § 1 k.p.c
Z tych też względów należało zmienić zaskarżony wyrok Sądu I instancji na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
art. 98 k.c
Zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu wynikająca z art. 98 k.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I Ca 358/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 października 2018 roku Sąd Okręgowy w Sieradzu Wydział I Cywilny w składzie: Przewodniczący: SSO Katarzyna Powalska Protokolant : st. sekr. sąd. Iwona Bartel po rozpoznaniu w dniu 17 października 2018 roku w Sieradzu na rozprawie sprawy z powództwa Towarzystwa (...) w W. przeciwko M. S. o zapłatę na skutek apelacji powoda od wyroku Sądu Rejonowego w Sieradzu z dnia 8 czerwca 2018 r., sygnatura akt I C 357/18 I .zmienia zaskarżony wyrok w całości na następujący:

1. zasądza od pozwanej M. S. na rzecz powoda Towarzystwa (...) w W. kwotę 178 (sto siedemdziesiąt osiem ) złotych wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 marca 2017 roku do dnia zapłaty;

2. zasądza od pozwanej M. S. na rzecz powoda Towarzystwa (...) w W. kwotę 143 (sto czterdzieści trzy) złote tytułem zwrotu kosztów procesu, w tym kwotę 90 (dziewięćdziesiąt ) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego; II. nie obciąża pozwanej kosztami postępowania apelacyjnego. Sygn. akt I Ca 358/18

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 08 czerwca 2018 r. Sąd Rejonowy w Sieradzu w sprawie o sygnaturze akt I C 357/18 oddalił powództwo Towarzystwa (...) w W. przeciwko M. S. o zapłatę. W uzasadnieniu Sąd I instancji wskazał, iż przyczyną oddalenia powództwa było naruszenie przez ubezpieczyciela obowiązków wynikających z art. 28 ust. 1a i 1b ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Apelację od powyższego wyroku w ustawowym terminie wywiódł pełnomocnik powoda, który zaskarżył orzeczenie w całości i zarzucił mu obrazę przepisów prawa materialnego - art. 28 ust. 1 w zw. z art. 28 ust. 1a i ust. 1b ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych poprzez ich niewłaściwe zastosowanie polegające na uzależnieniu zawarcia umowy ubezpieczenia na kolejne 12 miesięcy od wypełnienia przez ubezpieczyciela obowiązków ustawowych, polegających na: potwierdzeniu przez ubezpieczyciela zawarcia umowy dokumentem ubezpieczenia w terminie 14 dni od dnia jej zawarcia, wysłaniu ubezpieczonemu w terminie 14 dni przed upływem 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta informacji o ubezpieczeniu na kolejny okres ubezpieczenia, podczas gdy wznowienie umowy ubezpieczenia w trybie art. 28 ust. 1 ww. ustawy ma na celu ochronę interesu konsumenta i nie może być uznane za nieskuteczne poprzez niedochowanie przez ubezpieczyciela obowiązków wynikających z ustawy.

W oparciu o tak sformułowany zarzut pełnomocnik powoda wniósł o zmianę wyroku i uwzględnienie powództwa w całości oraz o zwrot kosztów postępowania apelacyjnego.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja strony powodowej była w pełni uzasadniona, co skutkować musiało zmianą zaskarżonego wyroku w kierunku postulowanym w środku odwoławczym. Zgodnie z treścią art. 505 9 §11 k.p.c. w postępowaniu uproszczonym apelację można oprzeć na naruszeniu prawa materialnego poprzez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie, czy na naruszeniu przepisów postępowania, które mogło mieć wpływ na wynik sprawy. Natomiast w oparciu o art. 505 13 § 2 jeżeli Sąd drugiej instancji nie przeprowadził postępowania dowodowego, uzasadnienie wyroku powinno zawierać jedynie wyjaśnienie podstawy prawnej wyroku z przytoczeniem przepisów prawa.

Art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych statuuję zasadę zawarcia z mocy samego prawa następnej umowy ubezpieczenia na kolejne 12 miesięcy. Wskazana klauzula prolongacyjna ma na celu automatyczne zapewnienie ciągłości ochrony ubezpieczeniowej, co pozwala na zagwarantowanie poszkodowanemu najszybszej i stabilnej możliwości uzyskania odszkodowania bezpośrednio od zakładu ubezpieczeń, a także chroni ubezpieczonego przed sankcjami związanymi z przerwą w okresie ubezpieczenia, tj. opłatą karną za brak OC komunikacyjnego oraz obowiązkiem wypłaty z „własnej kieszeni” wysokiego odszkodowania na wypadek spowodowania wypadku czy kolizji.

Kolejne ustępy wskazanego przepisu regulują obowiązki zakładu ubezpieczeń, polegające m.in. na konieczności poinformowania ubezpieczonego o ubezpieczeniu na kolejny okres ubezpieczenia i potwierdzeniu zawarcia umowy dokumentem ubezpieczenia w terminie 14 dni od jej zawarcia. Ustawodawca nie zastrzegł jednak, na wypadek naruszenia obowiązków przez ubezpieczyciela, sankcji w postaci wyłączenia klauzuli prolongacyjnej. Gdyby wolą ustawodawcy było każdorazowe nieprzedłużanie stosunków ubezpieczenia w przypadku niedopełnienia przez ubezpieczyciela obowiązków wynikających z ww. ustępów, to taką sankcję ustawodawca wskazałby wprost w przepisach powołanej ustawy.

Wobec braku takiej regulacji uznać należy, iż prolongowanie umowy ubezpieczenia w przypadku braku jej wypowiedzenia jest niezależne od dopełnienia przez ubezpieczyciela obowiązków wynikających z ust. 1 a i 1b art. 28 ww. ustawy. W przekonaniu Sądu II instancji wyrok Sądu I instancji nie jest prawidłowy i stoi w oczywistej sprzeczności z celem wynikającym z regulacji zawartej w ustępie 1 art. 28 ww. ustawy oraz naraża ubezpieczonego na poniesienie konsekwencji finansowych ze strony Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego w postaci opłaty karnej za brak OC komunikacyjnego, a także obowiązku pokrycia ewentualnego odszkodowania na wypadek zaistnienia podstaw odpowiedzialności.

Należy bowiem zauważyć, iż w przedmiotowej sprawie pozwana zawarła umowę ubezpieczenia na okres od 16 października 2015 roku do 15 października 2016 roku, a zbyła pojazd będący przedmiotem ubezpieczenia w dniu 20 października 2016 roku, tj. już w okresie obowiązywania umowy ubezpieczenia, którą Sąd I instancji uznał za niezawartą. W postępowaniu przed Sądem I instancji powód wykazał, iż na datę zbycia pojazdu pozwana posiadała ubezpieczenie OC jedynie u powoda. Uznanie, iż umowa ubezpieczenia nie wznowiła się skutecznie prowadzi do sytuacji, w której pozwana nie posiadała ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych od dnia 16 października 2016 roku.

Pozostawienie pozwanej bez ochrony ubezpieczeniowej jest sprzeczne ze społeczno - gospodarczym przeznaczeniem prawa, którego w niniejszej sprawie emanację stanowi art. 28 ust. 1 ustawy. Z tych też względów należało zmienić zaskarżony wyrok Sądu I instancji na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. , powództwo uwzględnić i zasądzić od pozwanej M. S. na rzecz powoda Towarzystwa (...) w W. kwotę 178 złotych wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 marca 2017 r. do dnia zapłaty . Zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu wynikająca z art. 98 k.c. Sąd zasądził od pozwanej M.

S. na rzecz powoda Towarzystwa (...) w W. kwotę 143 złote tytułem zwrotu kosztów procesu, w tym kwotę 90 złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za pierwszą instancję. Mając na względzie całokształt okoliczności ( wysokość dochodzonej należności w relacji do wysokości kosztów ) uznać należało, że zasady współżycia społecznego powinny przemawiać za odstąpieniem od odciążenia pozwanej kosztami postępowania apelacyjnego.