Legislator Case Law & Legislation
IX U 555/18 AI generated

IX U 555/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 555/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 15.2.2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. M. (M.) prawa do emerytury podnosząc w uzasadnieniu, iż do dnia 01.01.1999r. nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do świadczenia, po uprzednim uznaniu za pracę w warunkach szczególnych okresu pracy spawacza świadczonej od 16.2.1994 r. do 31.12.1998r. w Zakładzie (...) w L..

Legislator headnote

AI generated

IX U 555/18 · Sąd powszechny: Nr 8, poz. 43 ze zm.), w wykazie A, w dziale XIV, poz.12 (praca przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowodorowym). Ubezpieczony ukończył 60 lat, nie przystąpił do OFE. Ubezpieczony posiada, na dzień 01.01.1999r., wymagany 25-letni okres składkowy i nieskładkowy, w tym posiada 15 lat pracy w szczególnych warunkach przy uwzględnieniu wskazanego okresu pracy jako pracy w szczególnych warunkach. Zgodnie z treścią przepisu art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity employment status qualification employment reference work permit determination of work incapacity occupational disability benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 555/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 sierpnia 2018 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Joanna Smycz Protokolant: Iwona Porwoł przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 22 sierpnia 2018 r. w Rybniku sprawy z odwołania J. M. ( M. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę na skutek odwołania J. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 15 lutego 2018 r. Znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu J. M. prawo do emerytury począwszy od dnia (...) 2. zasądza od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego kwotę 180,00 zł ( sto osiemdziesiąt złotych 00/100 ) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sędzia Sygn. akt IX U 555/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 15.2.2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. M. (M.) prawa do emerytury podnosząc w uzasadnieniu, iż do dnia 01.01.1999r. nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do świadczenia, po uprzednim uznaniu za pracę w warunkach szczególnych okresu pracy spawacza świadczonej od 16.2.1994 r. do 31.12.1998r. w Zakładzie (...) w L..

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony urodził się (...) Wniosek o świadczenie w postaci emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych złożył w organie rentowym 18.1.2018 r. Ubezpieczony posiada łączny staż pracy okresów składkowych i nieskładkowych uznany przez organ rentowy w wymiarze 25 lat, 1 miesiąc i 8 dni , w tym 13 lat, 6 miesięcy i 8 dni pracy w warunkach szczególnych (cały okres pracy w R., tj. od 1.8.1973 do 28.2.1987).

ZUS nie zaliczył do pracy w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia w (...) L.: - od 2.3.1987r. do 15.2.1994r. , gdyż ubezpieczony był członkiem spółdzielni -oraz od 16.2.1994r. do 31.12.1998r. z powodu braku świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych. Ubezpieczony nie jest członkiem OFE. (dowód: akta ZUS) Ubezpieczony skończył (...) Szkołę Zawodową przy Technikum Mechanicznym w R., gdzie uzyskał zawód ślusarza -mechanika. Jego pierwszą pracą była praca w Zakładzie (...) od 1.08.1973 do 28.02.1987, w którym początkowo pracował jako ślusarz, a później jako spawacz, po zrobieniu w roku 1983 w R. kursu spawacza.

Następnie od 2.3.1987r. do 15.2.1994r. ubezpieczony pracował jako spawacz w Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w L., byłem członkiem tej spółdzielni. Pracował w brygadzie spawaczy na rzecz R.. Spółdzielnia Produkcyjna zaczęła pozbywać się brygad pozarolniczych i od 16.02.1994r. ubezpieczony razem ze świadkiem J. T. (1) przeszli do Zakładu (...) w L.. Zakład (...) wykonywał prace spawalnicze na rzecz R.. Ubezpieczony pracował jako spawacz w brygadzie 4 osobowej. Pozostali dwaj członkowie brygady składali elementy, które spawał ubezpieczony.

Generalnie spawano konstrukcje stalowe, cięgna, blachy, kominy, cały czas na rzecz R.. Spawacze dostawali z tego tytułu dodatki pieniężne, mleko, posiłki regeneracyjne. Ubezpieczonemu zawsze wpisywano pierwszej kolejności zawód wyuczony - ślusarz, a później zawód nabyty, tj. spawacz. Ubezpieczony w zakładzie (...) nie wykonywał żadnych prac ślusarskich. Ubezpieczony z przyczyn po stronie zakładu pracy dostał wypowiedzenie umowy o pracę. Nie starał się wówczas o otrzymanie świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych.

W okresie spornym, razem z ubezpieczonym pracował świadek J. T. (1), który potwierdził rodzaj i wymiar pracy ubezpieczonego w spornym okresie jego zatrudnienia. (dowód: akta ZUS, w szczególności świadectwo pracy odwołującego w Zakładzie (...) z dnia 31.10.2001 z wpisem, iż ubezpieczony w okresie od 16.02.1994 do 31.10.2001r. w pełnym wymiarze wykonywał pracę ślusarz spawacz i pełnił funkcję brygadzisty, pozostałe dokumenty w szczególności świadectwo wykonywania prac w warunkach szczególnych w firmie (...), legitymacja ubezpieczeniowa o nr (...), w szczególności k. 86 z której wynika poświadczenie zatrudnienia ubezpieczonego od 16.02.1994 w Zakładzie (...) w L. w charakterze spawacza, książeczka spawacza odwołującego o nr (...) z dnia 15.07.1983r., z której wynika, iż w dniu 7.06.1983r. ubezpieczony w R. ukończył podstawowy kurs spawania elektrycznego, elektrodami otulonymi, zeznania świadka J.

T. (2), zeznania ubezpieczonego, protokół elektroniczny, k. 39 a.s.) Ustalając jw. w zakresie rzeczywiście wykonywanej pracy przez ubezpieczonego w okresie spornym Sąd oparł się na danych wynikających z wyżej powołanych dokumentów dotyczących ubezpieczonego oraz na zeznaniach wskazanego świadka, który pracował razem z ubezpieczonym i był bezpośrednim świadkiem wykonywanej przez niego pracy i w tej sytuacji zeznaniom tym Sąd dał wiarę, jako rzeczowym i logicznym w swej treści a ponadto jako niekwestionowanym przez organ rentowy.

Sąd oparł się również na zeznaniach ubezpieczonego, które korelują z treścią powołanej dokumentacji i z zeznaniami świadka, i stąd w konsekwencji Sąd uznał je również za wiarygodne. Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Jak wynika z treści art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (j.t. Dz.U. z 2017r., poz. 1383) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31.12.1948 przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32,33,39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy (tj. na dzień 31.12.1998r.) osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (tj. 25 lat dla mężczyzn). Ust. 2 „Emerytura, o której mowa w ust.1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego oraz rozwiązania stosunku pracy – w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem. Jak wynika z §4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w warunkach szczególnych, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Jak wykazało postępowanie dowodowe, ubezpieczony w stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracował Zakładzie (...) w L., w którym faktycznie wykonywał jako pracownik pracę spawacza od 16.2.1994 do 31.12.1998r. Nie ulega zatem wątpliwości, iż praca wykonywana przez ubezpieczonego w okresie spornym jw. jest to praca w warunkach szczególnych, określona w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983r.

Nr 8, poz. 43 ze zm.), w wykazie A, w dziale XIV, poz.12 (praca przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowodorowym). Ubezpieczony ukończył 60 lat, nie przystąpił do OFE. Ubezpieczony posiada, na dzień 01.01.1999r., wymagany 25-letni okres składkowy i nieskładkowy, w tym posiada 15 lat pracy w szczególnych warunkach przy uwzględnieniu wskazanego okresu pracy jako pracy w szczególnych warunkach. Zgodnie z treścią przepisu art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu.

Mając powyższe na uwadze Sąd w pkt. 1 wyroku na podstawie art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury poczynając od (...). W pkt 2 wyroku Sąd z mocy art.98 §1 i §3 kpc w zw. z §9 ust.2 Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015, poz. 1804) zasądził od organu rentowego kwotę 180,00zł na rzecz ubezpieczonej tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. sędzia