Legislator Case Law & Legislation
IV U 627/18 AI generated

IV U 627/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 627/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 17 lipca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił Z. K. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 15-letni staż pracy w warunkach szczególnych, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 627/18 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
duration of incapacity calculation of years of service gainful employment past retirement age sufficient earning capacity minimum contribution period active working life expectancy

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 627/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 listopada 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Marzena Mazurek po rozpoznaniu w dniu 6 listopada 2018 r. w Siedlcach na rozprawie odwołania Z. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 17 lipca 2018 r. Nr (...) w sprawie Z. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo Z. K. do emerytury od 1 czerwca 2018 r. II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. na rzecz Z. K. kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt: IV U 627/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 17 lipca 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił Z. K. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 15-letni staż pracy w warunkach szczególnych, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Organ rentowy podniósł, że udowodniony staż pracy w szczególnych warunkach obejmuje okresy zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w Ł. w okresie od 2 listopada 1983r. do 1 kwietnia 1992r. oraz w Przedsiębiorstwie (...) w okresie od 2 kwietnia 1992r. do 31 grudnia 1998r. - z wyłączeniem okresów zwolnień lekarskich, co łącznie stanowi 14 lat, 6 miesięcy i 29 dni pracy w szczególnych warunkach. Odwołanie od w/w decyzji złożył Z. K., reprezentowany przez pełnomocnika, wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do emerytury. W uzasadnieniu stanowiska wskazano, że organ rentowy niezasadnie odliczył od okresu pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach okresy pobytu ubezpieczonego na zwolnieniach lekarskich.

Przepisy ustawy emerytalnej nie dają podstaw do takiego działania, które w okolicznościach sprawy skutkowało tym, że organ rentowy stwierdził, iż ubezpieczony nie spełnia przesłanki co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach (odwołanie k.2-8 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na przepisy prawa i uzasadnienie zawarte w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.10 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony Z. K. w dniu (...) ukończył 60-ty rok życia.

W dniu 25 czerwca 2018r. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury (wniosek o emeryturę z 25 czerwca 2018r. k.1 akt emerytalnych). Na podstawie przedłożonych do wniosku dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony udowodnił staż ubezpieczeniowy w wymiarze 26 lat i 7 dni. Ponadto organ rentowy ustalił, że do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczony osiągnął staż pracy w szczególnych warunkach w wymiarze 14 lat, 6 miesięcy i 29 dni, a to z tytułu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w Ł. w okresie od 2 listopada 1983r. do 1 kwietnia 1992r. oraz w Przedsiębiorstwie (...) w okresie od 2 kwietnia 1992r. do 31 grudnia 1998r. - z wyłączeniem okresu zwolnień lekarskich.

Z uwagi na brak wymaganego ustawą stażu pracy w szczególnych warunkach decyzją z 17 lipca 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania emerytury (decyzja z 17 lipca 2018r. k.12 akt emerytalnych). W okresie zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w Ł. (od 2 listopada 1983r. do 1 kwietnia 1992r.) i w (...) Sp. z o.o. w Ł. (od 2 kwietnia 1992r. do 31 grudnia 1998r.), a zatem przez 15 lat, 1 miesiąc i 29 dni, ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę w szczególnych warunkach ,tj. pracę operatora koparki, o której mowa w wykazie A, dział IX, poz.3 załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach z 17 maja 2018r. k.5 akt emerytalnych i z 12 lipca 2018r. k.10 akt emerytalnych).

W okresie powyższego zatrudnienia ubezpieczony przebywał na zwolnieniach lekarskich w następujących okresach: od 8 do 31 grudnia 1991r. (24 dni), od 1 do 2 stycznia 1992r. (2 dni), od 11 do 13 stycznia 1992r. (3 dni), od 14 do 16 stycznia 1992r. (3 dni), od 17 do 29 lutego 1992r. (13 dni), od 1 marca do 27 kwietnia 1992r. (1 miesiąc i 27 dni), od 30 czerwca do 6 lipca 1993r. (7 dni), od 1 do 3 marca 1995r. (3 dni), od 1 do 28 lutego 1998r. (28 dni) oraz od 1 marca do 22 maja 1998r. (2 miesiące i 22 dni), co łącznie stanowi 7 miesięcy i 12 dni (zaświadczenie z 12 marca 2003r. o okresach przebywania przez ubezpieczonego na zwolnieniach lekarskich k.14 akt o ustalenie kapitału początkowego).

Ubezpieczony przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego (raport z analizy konta k.7 akt emerytalnych). We wniosku o emeryturę, ubezpieczony wniósł o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym na dochody budżetu państwa (wniosek emerytalny k.2v akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie Z. K. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.184 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art.32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy ,tj. w dniu 1 stycznia 1999r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z §2 ust.1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało zbadania, czy ubezpieczony spełnia przesłankę wymaganego okresu pracy w szczególnych warunkach. Poza sporem pozostawało, że ubezpieczony osiągnął wymagany ustawą wiek oraz spełnił przesłankę ogólnego stażu ubezpieczenia, a także złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym na dochody budżetu państwa. Ubezpieczony podnosił, że posiada 15-letni okres zatrudnienia w szczególnych warunkach, a jedynie organ rentowy bezzasadnie nie uwzględnił do stażu pracy w takich warunkach okresów przebywania na zwolnieniach lekarskich (vide: ustalenia faktyczne).

Analizując okoliczności sprawy Sąd doszedł do przekonania, że stanowisko ubezpieczonego jest słuszne. Jak wynika z przedstawionych wyżej ustaleń okres pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach w Przedsiębiorstwie (...) w Ł. (od 2 listopada 1983r. do 1 kwietnia 1992r.) i w (...) Sp. z o.o. w Ł. (od 2 kwietnia 1992r. do 31 grudnia 1998r.) wynosi 15 lat, 1 miesiąc i 29 dni. Tymczasem organ rentowy ustalił, że okres pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach wynosi 14 lat, 6 miesięcy i 29 dni, a było to wynikiem pomniejszenia okresu tej pracy o okresy przebywania ubezpieczonego na zwolnieniu lekarskim (vide: zaskarżona decyzja k.12 akt emerytalnych i zaświadczenie z 12 marca 2003r. o okresach przebywania ubezpieczonego na zwolnieniach lekarskich).

Okresy te nie podlegają jednak wyłączeniu z okresu pracy w szczególnych warunkach. W orzecznictwie Sądu Najwyższego i sądów powszechnych ugruntowany jest pogląd, że osiągnięcie do dnia 1 stycznia 1999r. okresu pracy w szczególnych warunkach, o którym mowa w art.184 ust.1 pkt 1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych wyłącza ponowne ustalenie tego okresu po osiągnięciu wieku emerytalnego wg zasad wynikających z art.32 ust.1a pkt 1 tej ustawy, obowiązujących od 1 lipca 2004r. (tak SN w wyroku z 23 kwietnia 2010r. w sprawie II UK 313/09, OSNP 2011/19-20/260; analogicznie Sąd Apelacyjny w Lublinie w wyroku z 3 kwietnia 2014r. w sprawie III AUa 74/14, Lex nr 1451729).

Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477.14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i wobec stwierdzenia, że ubezpieczony posiada 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach ustalił, że Z. K. przysługuje prawo do emerytury od 1 czerwca 2018r. ,tj. od miesiąca, w którym ubezpieczony wystąpił z wnioskiem o świadczenie. O kosztach procesu Sąd orzekł zgodnie z wynikiem sprawy na podstawie art.98§1 i 3 kpc w zw. z art.99 kpc oraz §9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015r., poz.1804 ze zm.).