Legislator Case Law & Legislation
IV U 294/18 AI generated

IV U 294/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 294/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną decyzją z dnia 23.02.2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu J. P. prawa do wcześniejszej emerytury motywując to brakiem dowodu wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przez okres 15 lat. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony J. P. wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury, gdyż przez okres ponad 15 lat wykonywał prace w szczególnych warunkach przy szlifowaniu wyrobów metalowych takich jak zwrotnice, piasty, płytki przedniego zawieszenia do samochodów osobowych.

Legislator headnote

AI generated

IV U 294/18 · Sąd powszechny: Udowodniony sporny okres przekracza 15 lat. Prace, które wykonywał ubezpieczony wymienione są w załączniku A dział III pkt.78 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. Nr 8, poz. 43 ze zm.). Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na mocy art.477 14par.2 kpc orzekł jak w wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł na mocy art. 98 kpc.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity cessation of gainful employment gainful employment past retirement age employment status duration of incapacity abandonment of employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 294/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 30 października 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jerzy Zalasiński Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Malewicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 30 października 2018r. w S. odwołania J. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 23 lutego 2018 r. Nr (...) w sprawie J. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala J. P. prawo do emerytury od dnia 01 stycznia 2018r.; II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. na rzecz J. P. kwotę 180 zł (sto osiemdziesiąt) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn.akt IVU 294/18

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją z dnia 23.02.2018r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił ubezpieczonemu J. P. prawa do wcześniejszej emerytury motywując to brakiem dowodu wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przez okres 15 lat. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony J. P. wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury, gdyż przez okres ponad 15 lat wykonywał prace w szczególnych warunkach przy szlifowaniu wyrobów metalowych takich jak zwrotnice, piasty, płytki przedniego zawieszenia do samochodów osobowych.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie. W uzasadnieniu swojego stanowiska podniósł, że ubezpieczony nie udowodnił okresu pracy w szczególnych warunkach w wymiarze co najmniej 15 lat. ZUS nie dał wiary złożonemu przez ubezpieczonego świadectwu wykonywania pracy w szczególnych warunkach. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny. Ubezpieczony J. P. urodzony dnia (...) złożył w dniu 20.01.2018r. wniosek o emeryturę. Organ rentowy uznał w zaskarżonej decyzji za udowodniony staż ubezpieczeniowy J.

P. w rozmiarze 25 lat, nie uznał żadnego okresu pracy w szczególnych warunkach. Z zebranego w sprawie materiału dowodowego wynika, że ubezpieczony w okresie od 11.05.1982r. do 31.12.1998r. był zatrudniony w (...) Sp. z o.o. początkowo przy zgrzewaniu, a następnie przy szlifowaniu wyrobów metalowych. Od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia 31.05.1982r. został zatrudniony w charakterze zgrzewacza. Z dniem 01.06.1982r. otrzymał angaż na stanowisko operatora obrabiarek zespołowych, co w istocie oznaczało pracę szlifierza. Na stanowisku tym pracował do dnia rozwiązania stosunku pracy (z wyłączeniem okresu od 29.01.1997r. do 12.02.1997r. kiedy był oddelegowany do prac porządkowych).

Prace te wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o zeznania ubezpieczonego (k.18), zeznania świadków: A. G. (k.17v), T. K. (k.17v), akt ZUS, akt osobowych. Sąd Okręgowy zważył co następuje. Odwołanie jest uzasadnione. Zgodnie z art. 184 ust.1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r.o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz.1118 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli: 1)okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2)okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

27. W ocenie Sądu Okręgowego J. P. spełnił powyższe warunki. Udowodnił ponad 25 lat okresów składkowych oraz ponad 15 lat okresów pracy w szczególnych warunkach w rozumieniu przepisów dotychczasowych. Sąd dał wiarę zeznaniom ubezpieczonego, że w okresie od dnia 01.06.1982r do dnia 31.12.1998r stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracował przy szlifowaniu detali metalowych do produkcji samochodów osobowych. Zeznania te znajdują potwierdzenie w zeznaniach świadków A. G. (k.17v), T. K. (k.17v). Sąd dał wiarę zeznaniom świadków, ponieważ są logiczne i spójne oraz znajdują potwierdzenie w zebranych w sprawie dokumentach, w szczególności w świadectwach pracy, umowach i angażach znajdujących się w aktach osobowych i aktach ZUS.

Udowodniony sporny okres przekracza 15 lat. Prace, które wykonywał ubezpieczony wymienione są w załączniku A dział III pkt.78 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. Nr 8, poz. 43 ze zm.). Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na mocy art.477 14par.2 kpc orzekł jak w wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł na mocy art. 98 kpc.