Legislator Case Law & Legislation
IX U 535/18 AI generated

IX U 535/18 · Sąd powszechny

Case Number IX U 535/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 18.01.2018r nr 26 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. stwierdził, że J. C. (1) jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność będąca wspólnikiem jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu (...) W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji podniósł, że od(...) jest on (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (...), w której ma 91 udziałów i jest również prezesem zarządu. Drugi wspólnik A. K. (1) ma jedynie 9 % udziałów i jest to udział znikomy.

Legislator headnote

AI generated

IX U 535/18 · Sąd powszechny: (1) i odwołującego się, wyciągi z rachunku bankowego spółki i raporty kasowe. Zeznania J. C. (1) i A. K. (1) są zbieżne co do rodzaju działań i czynności podejmowanych przez A. K. (1) w spółce i jej wpływu na działalność prowadzoną przez spółkę i w tym zakresie Sąd tym zeznaniom dał wiarę. W oparciu o powyższe, Sąd zważył, co następuje. Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. W świetle dokonanych ustaleń faktycznych nie ma podstaw by uznać, że w myśl art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13.10.1998r o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

Keywords

AI generated
company share pension contract exclusion of shareholder policyholder liability of corporate officers locus standi of associations

Cited Case Law

AI generated
I UK 8/2011
Zgodnie wiec z wyrokiem SN z dnia 3.08.2011r I UK 8/2011 w sytuacji posiadania przez jednego wspólnika większości udziałów a przez drugiego jedynie kilku udziałów, z perspektywy norm prawa ubezpieczeń społecznych tego rodzaju, spółkę należy traktować jako spółkę jednoosobową.
I UK 8/11
Wyrok z dnia 3 sierpnia 2011 r.
II UK 177/09
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 7 kwietnia 2010 r.
AI generated
VIII U 2090/22
Decyzją z dnia 29.03.2021 r.
III AUa 5/22
Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w P.
VII U 365/22
W dniu 4 marca 2022r. E. F. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 20 stycznia 2022 roku, numer (...), wnosząc o jej zmianę i ustalenie, że podlega ubezpieczeniu społecznemu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę u płatnika składek z podstawą wymiaru składek w wysokości: - za miesiąc marzec 2019r. - 1.846,57 zł; - za miesiąc kwiecień 2019r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc maj 2019r. - 8.617,34 zł; - za miesiąc czerwiec 2019r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc lipiec 2019r. - 12.103,33 zł; - za miesiąc sierpień 2019r. - 12.103,33 zł; - za miesiąc wrzesień 2019r. - 5.539,72 zł; - za miesiąc październik 2019r. - 2.770,03 zł; - za miesiąc listopad 2019r. - 6.945,51 zł; - za miesiąc grudzień 2019r. - 424,91 zł; - za miesiąc lipiec 2020r. - 1.231,05 zł; - za miesiąc sierpień 2020r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc wrzesień 2020r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc październik 2020r. - 9.232,86 zł; - za miesiąc czerwiec 2021r. - 5.231,95 zł; - za miesiąc lipiec 2021r. - 5.539,72 zł; - za miesiąc sierpień 2021r. - 923,29 zł; - za miesiąc wrzesień 2021r. -1.846,57 zł; - za miesiąc październik 2021r. - 1.846,57 zł; - za miesiąc listopad 2021r. - 923,29 zł; - za miesiąc grudzień 2021r. - 923,29 zł; - za miesiąc styczeń 2022r. - 1.538,81 zł.
IV U 793/20
Wnioskodawczyni M. W. odwołała się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z dnia 2 lipca 2020 r., nr (...), znak (...)- (...), którą pozwany stwierdził, że od dnia 4 października 2019 r. nie podlega ona obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu umowy zlecenia zawartej z płatnikiem D. Ł..
VIII U 424/21
Decyzją z dnia 18 grudnia 2020 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 535/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 sierpnia 2018 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Mariola Łącka Protokolant: Joanna Metera przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 29 sierpnia 2018 r. w Rybniku sprawy z odwołania J. C. (1) (C.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o ustalenie podlegania ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołania J. C. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 18 stycznia 2018 r. Znak (...)- (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdza, iż J. C. (1) jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą będąca wspólnikiem Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu od (...) 2. zasądza od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego kwotę 180,00 zł (sto osiemdziesiąt złotych 00/100) tytułem kosztów zastępstwa procesowego. Sędzia Sygn. akt IX U 535/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 18.01.2018r nr 26 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. stwierdził, że J. C. (1) jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność będąca wspólnikiem jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu (...) W uzasadnieniu zaskarżonej decyzji podniósł, że od(...) jest on (...) spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (...), w której ma 91 udziałów i jest również prezesem zarządu. Drugi wspólnik A. K. (1) ma jedynie 9 % udziałów i jest to udział znikomy.

Zgodnie wiec z wyrokiem SN z dnia 3.08.2011r I UK 8/2011 w sytuacji posiadania przez jednego wspólnika większości udziałów a przez drugiego jedynie kilku udziałów, z perspektywy norm prawa ubezpieczeń społecznych tego rodzaju, spółkę należy traktować jako spółkę jednoosobową. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji i wniósł o jej zmianę i zasądzenie kosztów postępowania. Zarzucił, że drugi wspólnik posiada 9 % w kapitale zakładowym, pełnił funkcję członka zarządu a zatem trudno uznać go za wspólnika iluzorycznego.

Brak jest dowodów, że umowa spółki została zawarta dla pozoru. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji. Sąd ustalił następujący stan faktyczny. A. K. (1) i J. C. (1) byli partnerami w życiu prywatnym i wspólnikami (...) Serwis s.c. W czerwcu 2015r zerwali prywatną znajomość ale postanowili nadal wspólnie prowadzić interesy i przekształcili spółkę cywilną w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością (zezn. A. K. k. 40-41 akt sprawy). W dniu(...) J.

C. (1) i A. K. (1) zawarli umowę spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (...) Sp. z o. o. Kapitał zakładowy spółki wynosił 5.000 zł i dzielił się na 100 udziałów, z których każdy ma nominalną wartość 50 zł. J. C. (1) objął 91 udziałów zaś A. K. (1) 9. Odwołujący się został prezesem zarządu zaś A. K. (1) członkiem zarządu i funkcję tę pełniła do 23.11.2016r (k.6-9 i 85 akt spr.). Po założeniu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, choć spółka cywilna nadal formalnie istniała, to nie prowadziła faktycznie żadnej działalności.

Ojciec A. K. pożyczył odwołującemu się pieniądze. A. K. (1) uczestniczyła aktywnie w prowadzeniu spraw spółki z o. o. (...) się z klientami, pracownikami, których spółka zatrudniała na umowę o dzieło i nadzorowała ich prace. Zawoziła czasem kamery do klientów. Miała upoważnienie do konta bankowego spółki i pobierała z tego konta różne sumy pieniędzy. Na tle rozliczeń finansowych doszło miedzy wspólnikami do konfliktu (zezn. A. K. i J. C. k.40a-43 i k.48-75 akt spr.). J. C. (1) w dniu (...)zawarł ze (...) Serwis spółką z ograniczoną odpowiedzialnością reprezentowaną przez pełnomocnika M.

U. umowę zlecenia, na mocy której zobowiązał się do wykonywania zadań polegających na skompletowaniu, przygotowaniu, skanowaniu i wysyłce dokumentacji firmy do księgowości (k. 45 akt spr.). Z tego tytułu został zgłoszony do ubezpieczeń społecznych i w raportach miesięcznych wykazano podstawę wymiaru składek w wysokości za: 02.2017r – 140 zł 03.-08.2017r – 70 zł 09.-10.2017 – 140 zł 11.2017r – 00 zł 12.2017r – 2.100 zł 01.2018r – 300 zł 02.-06.2018r – 280 zł (k.82 akt spr.). Sąd powyższy stan faktyczny ustalił w oparciu o zeznania A.

K. (1) i odwołującego się, wyciągi z rachunku bankowego spółki i raporty kasowe. Zeznania J. C. (1) i A. K. (1) są zbieżne co do rodzaju działań i czynności podejmowanych przez A. K. (1) w spółce i jej wpływu na działalność prowadzoną przez spółkę i w tym zakresie Sąd tym zeznaniom dał wiarę. W oparciu o powyższe, Sąd zważył, co następuje. Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. W świetle dokonanych ustaleń faktycznych nie ma podstaw by uznać, że w myśl art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy z dnia 13.10.1998r o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

U. z 2017, poz. 1778 j.t.) odwołujący się podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu i wypadkowym jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność w formie jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Z umowy spółki jednoznacznie wynika, że (...) Serwis Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ma dwóch wspólników J. C. i A. K. (1). A. K. (1) do listopada 2016r pełniła funkcję członka zarządu i bardzo aktywnie uczestniczyła w jej prowadzeniu. Kontaktowała się z klientami, zawoziła sprzęt do instalacji, organizowała pracowników do wykonania prac zleconych przez klientów.

Miała upoważnienie do konta bankowego i podejmowała z tego konta często różne i niemałe kwoty. Na tle finansowym doszło między wspólnikami do ostrego konfliktu, który jak wynika z zeznań odwołującego znalazł swój finał w Sądzie. Dlatego też z uwagi na spór co do wartości udziałów w spółce odwołującemu nie udało się odkupić udziałów A. K. (1) do chwili obecnej. W tym stanie rzeczy w ocenie Sądu Okręgowego nie można uznać, że odwołujący się jest jedynym wspólnikiem spółki z o. o. bo A. K. (1) była jedynie wspólnikiem iluzorycznym.

Wprawdzie była wspólnikiem mniejszościowym ale faktycznie bardzo aktywnie prowadziła sprawy spółki i dysponowała jej środkami finansowymi. Powoływane przez organ rentowy orzeczenia a w zasadzie uzasadnienia orzeczeń Sądu Najwyższego z dnia 3.08.2011r I UK 8/11 i z dnia 7.04.2010r II UK 177/09 dotyczą zupełnie odmiennych stanów faktycznych i kwestii podlegania jedynego lub niemal jedynego wspólnika spółki pracowniczemu ubezpieczeniu społecznemu, co przecież nie było przedmiotem zaskarżonej decyzji. Dlatego też Sąd na mocy art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję orzekając jak w pkt 1 wyroku.

Na mocy art. 98 kpc orzekł o kosztach postępowania. Sędzia