Legislator Case Law & Legislation
IV U 21/18 AI generated

IV U 21/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 21/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 26 października 2017 r. (znak: (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W., działając na podstawie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ze zm.), przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.), a także rozporządzenia (WE) 987/2009 z dnia 16 września 2009r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.UE L 284 z dnia 30 października 2009r.), odmówił T.

Legislator headnote

AI generated

IV U 21/18 · Sąd powszechny: W myśl powołanego wyżej art. 32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art. 27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
duration of disability pension suspension of pension duration of insurance entitlement gainful employment past retirement age calculation of years of service occupational pension rights
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 21/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 września 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jerzy Zalasiński Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 18 września 2018 r. w S. odwołania T. D. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. z dnia 26 października 2017 r. Nr (...) oraz z dnia 09 maja 2018 r. Nr (...) w sprawie T. D. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w W. o prawo do emerytury zmienia obie zaskarżone decyzje i ustala T. D. (1) prawo do emerytury od dnia 01 lutego 2016 roku. Sygn. akt IV U 21/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 26 października 2017 r. (znak: (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W., działając na podstawie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ze zm.), przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.), a także rozporządzenia (WE) 987/2009 z dnia 16 września 2009r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.UE L 284 z dnia 30 października 2009r.), odmówił T.

D. (2) prawa do emerytury, gdyż nie udowodnił on wymaganego 25-letniego ogólnego stażu pracy, jak również nie legitymuje się 15-letnim okresem zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Organ rentowy przyjął za udowodnione 24 lata i 22 dni okresów składkowych, w tym do pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze zaliczył okres 11 lat, 7 miesięcy i 2 dni. Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony T. D. (2) wnosząc o zaliczenie okresu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) Oddział w M. od 1 sierpnia 1978r. do 31 maja 1982r., a także w firmie (...) (Francja) od 10 stycznia 1992r. do 31 grudnia 1993r.

Zaskarżonej decyzji zarzucił naruszenie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w związku ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, poprzez ich niewłaściwe zastosowanie i bezpodstawne uznanie, że w spornych okresach zatrudnienia praca ubezpieczonego nie stanowiła pracy w szczególnych warunkach. W uzasadnieniu odwołania wskazał, iż w tych okresach pracował, jako kierowca samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5t.

Ponadto podniesiono, iż z uwagi na (...) Przedsiębiorstwa (...)-R. Oddział w M. podniesiono nie jest możliwe uzyskanie przez ubezpieczonego świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Wniesienie tego odwołania zainicjowało sprawę IV U 21/18 (odwołanie ubezpieczonego k. 2-9 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na argumentację zawartą w zaskarżonej decyzji (odpowiedź na odwołanie k. 33-36 akt sprawy). Decyzją z dnia 9 maja 2018r. (znak: (...)) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W.

Wydział Realizacji Umów Międzynarodowych, działając na podstawie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017r. poz. 1383 ze zm.), przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983r. Nr 8, poz. 43 ze zm.), a także rozporządzenia (EWG) Nr 574/72 z dnia 21 marca 1972r. w sprawie wykonania rozporządzenia (EWG) Rady Nr 1408/71 w sprawie stosowania systemów zabezpieczenia społecznego do pracowników, osób pracujących na własny rachunek i członków ich rodzin przemieszczjących się w obrębie Wspólnoty (Dz.Urz.

WE L 74 z dnia 27 marca 1972r. z późn. zm.), odmówił T. D. (2) prawa do emerytury wskazując, iż na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił okresu 15 lat zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Odwołanie od tej decyzji złożył ubezpieczony T. D. (2). Wniesiono o zaliczenie w/w okresów zatrudnienia w szczególnych warunkach, a także połączenie spraw do wspólnego rozpoznania ze sprawą prowadzoną przed tut. Sadem pod sygnaturą IV U 21/18. W uzasadnieniu odwołania wskazano m.in., że w okresie zatrudnienia w firmie (...) (Francja) od 10 stycznia 1992r. do 31 grudnia 1993r. ubezpieczony wykonywał pracą w szczególnych warunkach.

Ponadto podniesiono, iż przed organem rentowym było uprzednio prowadzone postępowanie w zakresie udokumentowania pracy ubezpieczonego w latach 1992-1993 na terenie Francji w trybie przewidzianym w rozporządzeniu 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie koordynacji ubezpieczeń społecznych. Wniesienie tego odwołania zainicjowało sprawę IV U 494/18 (odwołanie ubezpieczonego k. 96-100). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie przywołując argumentację wyrażoną w zaskarżonej decyzji (odpowiedź na odwołanie k. 104-107 akt sprawy).

Postanowieniem z dnia 19 lipca 2017 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach połączył sprawę IV U 494/18 do łącznego rozpoznania i rozstrzygnięcia ze sprawą IV U 21/18 (postanowienie SO w Siedlcach z 19 lipca 2018r., k.109 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony T. D. (2), urodzony w dniu (...), złożył w dniu 12 lutego 2016r. wniosek o przyznanie prawa do emerytury (wniosek k. 1-4v akt emerytalnych). Na podstawie przedłożonych dokumentów, organ rentowy uznał za udowodniony staż ubezpieczeniowy T. D. (2) w wymiarze 24 lata i 22 dni okresów składkowych.

Do pracy w warunkach szczególnych lub szczególnym charakterze zaliczono 11 lat, 7 miesięcy i 2 dni. Decyzją z dnia 26 października 2016 r. organ rentowy odmówił przyznania T. D. (2) prawa do emerytury wskazując, iż nie udowodnił on wymaganego 25-letniego ogólnego stażu pracy, jak również nie legitymuje się 15-letnim okresem zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (decyzja z 26 października 2016r. k. 107 akt emerytalnych). Następnie, po otrzymaniu potwierdzenia ubezpieczenia T. D. (2) z francuskiej instytucji ubezpieczeniowej organ rentowy w dniu 9 maja 2018r. wydał drugą zaskarżoną decyzję.

Organ rentowy uwzględnił do ogólnego stażu pracy T. D. (2) okres zatrudnienia w firmie (...) (Francja) od 10 stycznia 1992r. do 31 grudnia 1993r., tj. 1 rok, 11 miesięcy i 16 dni zagranicznych okresów składkowych. Łączny staż sumaryczny ubezpieczonego wyniósł 26 lat i 8 dni, w tym do pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze zaliczono okres 11 lat, 7 miesięcy i 2 dni (decyzja z 9 maja 2018r. k. 189 akt sprawy, dokumentacja z francuskiej instytucji ubezpieczeniowej k. 173-178 akt emerytalnych). Ubezpieczony T. D. (2) w okresie od dnia 1 sierpnia 1978r. do 31 maja 1982r. był zatrudniony w Przedsiębiorstwie (...) Oddział w M..

We wskazanym zakładzie pracy ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał czynności kierowcy samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony. Innych prac wówczas nie wykonywał. T. D. (2) nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego (okoliczność bezsporna). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o dokumenty zgromadzone w aktach organu rentowego, aktach sprawy, a także na podstawie zeznań świadków H. P. i S. P. (zeznania świadków k. 84v-85 akt sprawy).

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego T. D. (2) zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 184 ust. 1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 poz. 887 j.t.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art. 32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, tj. w dniu 1 stycznia 1999 r., osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl powołanego wyżej art. 32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art. 27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku, jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z § 2 ust. 1 powołanego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało ustalenia, czy ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999r. legitymuje się co najmniej 15-letnim okresem pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku. Poza sporem pozostawało, że wnioskodawca osiągnął wymagany ustawą wiek 60 lat w dniu 14 sierpnia 2015r., spełnił przesłankę „ogólnego” stażu pracy, wykazując 26 lat i 8 dni okresów składkowych, jak również nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Na podstawie zebranego w sprawie materiału dowodowego, Sąd ustalił, że ubezpieczony będąc zatrudnionym w Przedsiębiorstwie (...) Oddział w M. w okresie od dnia 1 sierpnia 1978r. do 31 maja 1982r. stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę kierowcy samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony.

Potwierdziły to zeznania świadków H. P. i S. P.. Zeznania te są w pełni wiarygodne i spójne, a także korespondują z dokumentami zgromadzonymi w uzyskanych przez Sąd aktach osobowych T. D. (2). Ubezpieczony w spornym okresie jeździł samochodem marki S.. Innych prac wówczas nie wykonywał. Powyżej wymieniony okres zatrudnienia ubezpieczonego podlegał zaliczeniu do pracy w szczególnych warunkach, gdyż odpowiada rodzajowo pracom określonym w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, w którym w wykazie A Dziale VIII pod poz. 2 ujęto prace kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony.

Tym samym zaliczenie okresu zatrudnienia od dnia 1 sierpnia 1978r. do dnia 31 maja 1982r na stanowisku kierowcy samochodu ciężarowego na dzień 1 stycznia 1999r. daje ponad 15 lat pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Całokształt okoliczności niniejszej sprawy pozwolił zatem uznać, że T. D. (2) w momencie złożenia wniosku o emeryturę spełniał wszystkie przesłanki do uzyskania prawa do tego świadczenia określone w art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zw. z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 477 14 § 2 kpc, Sąd zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia 1 lutego 2016r., tj. od miesiąca złożenia wniosku o emeryturę.