Legislator Case Law & Legislation
V U 197/18 AI generated

V U 197/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 197/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 19 stycznia 208r. listopada 2015r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L., odmówił wnioskodawcy K. M. prawa do emerytury w obniżonym wieku z tytułu wykonywania pracy w warunkach szczególnych, wskazując, że wnioskodawca nie legitymuje się wymaganymi 15 latami takiej pracy. Organ rentowy nie uznał wnioskodawcy jako okresu pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) – gdyż w świadectwie pracy z 31 stycznia 2006r. nie określono ściśle charakteru tej pracy. Odwołanie od powyższej decyzji złożył wnioskodawca K.

Legislator headnote

AI generated

V U 197/18 · Sąd powszechny: Emerytura, o której mowa, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa oraz rozwiązania stosunku pracy- w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem. Stosownie do treści przepisu art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - ubezpieczonym urodzonym przed 1 stycznia 1949 r., będącym pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1.

Keywords

AI generated
seniority sufficient earning capacity duration of incapacity heavy manual labour extended working hours occupational mobility
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 197/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 4 lipca 2018 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Regina Stępień Protokolant: Katarzyna Adaszek po rozpoznaniu w dniu 4 lipca 2018 r. w Legnicy sprawy z wniosku K. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o emeryturę na skutek odwołania K. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 19 stycznia 2018 r. znak (...) oddala odwołanie SSO Regina Stępień Sygn. akt V U 197/18

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 19 stycznia 208r. listopada 2015r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L., odmówił wnioskodawcy K. M. prawa do emerytury w obniżonym wieku z tytułu wykonywania pracy w warunkach szczególnych, wskazując, że wnioskodawca nie legitymuje się wymaganymi 15 latami takiej pracy. Organ rentowy nie uznał wnioskodawcy jako okresu pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) – gdyż w świadectwie pracy z 31 stycznia 2006r. nie określono ściśle charakteru tej pracy. Odwołanie od powyższej decyzji złożył wnioskodawca K.

M., domagając się jej zmiany poprzez przyznanie spornego świadczenia. Podniósł, że wykonywał pracę w warunkach szczególnych polegającą na pracy w kanale remontowym przy naprawie i konserwacji pojazdów w okresie całego swego zatrudnienia w od 21 czerwca 1976r. do 31 grudnia 1998r. z wyjątkiem okresu, kiedy pracował jako uczeń. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji. Wskazał, iż nie zaliczono wnioskodawcy do okresów pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) zs. w L. od 10 marca 1977r. do 25 października 1978r, od 3 listopada 1980r. do 31 maja 1983r. oraz od 5 grudnia 1991r. do 31 grudnia 1998r.

Dodał, iż wskazywane w odwołaniu dodatkowe okresy pracy w szczególnych warunkach nie były rozpoznawana gdyż na tę okoliczność wnioskodawca nie przedłożył żadnych dokumentów. Sąd ustalił: Wnioskodawca K. M. urodził się (...) Wniosek o emeryturę złożył w dniu 8 stycznia 2018r. Na dzień 1 stycznia 1999 r. udowodnił staż w łącznym wymiarze 25 lat, 11 miesięcy i 23 dni. Nie jest członkiem OFE. (bezsporne) K. M. był zatrudniony w Przedsiębiorstwie (...)-L.” zs. w L. w okresie od 3 września 1973r. do 31 stycznia 2006r.

W tym: - od 3 września 1973r. do 20 czerwca 1976r. – był uczniem praktycznej nauki zawodu kierowcy-mechanika - od 1 czerwca 1976r. do 9 marca 1977r. – był pomocnikiem montera - od 10 marca 1977r. do 25 października 1978r. (1 rok, 7 miesięcy i 16 dni) – był mechanikiem napraw pojazdów - od 26 października 1978r. do 2 listopada 1980r. (2 lata, 9 miesięcy i 23 dni) – odbywał zasadnicza służbę wojskową - od 3 listopada 1980r. do 31 maja 1983r. (2 lata, 6 miesięcy i 29 dni) – był mechanikiem pojazdów samochodowych - od 1 czerwca 1983r. do 11 kwietnia 1990r.

– był monterem - od 14 kwietnia 1990r. do 16 października 1991r. ( 1 rok, 6 miesięcy i 3 dni) – pracował na budowie eksportowej w ZSRR jako mechanik silnikowy - od 5 grudnia 1991r. do 31 stycznia 2006r. (7 lat i 27 dni – liczone do 31 grudnia 1998r.) – był mechanikiem samochodowym. Będąc zatrudnionym na stanowisku mechanika napraw pojazdów, mechanika pojazdów samochodowych, oraz mechanika samochodowego – wnioskodawca wykonywał naprawy pojazdów w kanałach remontowych. Pracował w brygadzie mechaników kanałowych wykonujących prace przy naprawie pojazdów w kanałach remontowych.

W zakładzie było takich kanałów 10-12. Pracowało w nich, w różnym okresie 20-30 mechaników. Wnioskodawca wykonywał naprawy ciężkiego sprzętu - pojazdów o ciężarze całkowitym powyżej 3,5 t. Były to remonty zawieszeń, skrzyń biegów, sprzęgieł, sprężarek, mostów wałów itp. Podobne prace wykonywał na budowie eksportowej w Z.. Zatrudniony został w ramach tego kontraktu przez (...) N. ( w macierzystej jednostce miał udzielony urlop bezpłatny) na stanowisku mechanika silnikowego. Przy czym wykonywał takie same prace jak w jednostce macierzystej tj. prace przy naprawie pojazdów w kanale remontowym.

Prace te wykonywane były stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Łączny wymiar tych okresów to 12 lat, 9 miesięcy i 15 dni (bez odliczenia okresów pobierania zasiłków chorobowych po 14 listopada 1991r.). Dowody: - akta kap. początkowego: ksero książeczki wojskowej k.3, zaświadczenie o okresach pobierania zasiłków k. 4, zaświadczenia RP-7-6, - akta emerytalne: świadectwa pracy k.13-14, - akta osobowe z: (...) N. (kontrakt) (...) L.: świadectwo pracy k. opinia k.153, skierowanie do przychodni k.152, protokół z 2 maja 1977r. k. 149, umowa o pracę z 21.06.1976r.(pomocnik kierowcy) k.148, z 3 listopada 1980r. (monter pojazdów samochodowych) k.95, umowa o pracę budowie zagranicznej k.81, z 5.12.1991r. (mechanik samochodowy) ; podanie o przyjęcie do pracy na stanowisku kierowcy z 21.06.1976r. k. 147 na stanowisku montera z 7.10.1980r. k.133, mechanika samochodowego k.79; karta szkolenia na stanowisku kierowcy z 22.06.1976r. k.146 na stanowisku mechanika pojazdów samochodowych z 10.03.1977r. k.143, podanie wnioskodawcy o przeniesienie go ze stanowiska kierowcy na stanowisko mechanika z 10.03.1977r. k.144, wniosek o przeszeregowanie k.141, 110, angaże k.140- 121, 118-114, 109-106, 104, 102, 96-99, 87-94, 74-75, 64-70, 62, 57, karty obiegowe zmiany k. 135, 131, 84, 75; ; protokół nr 5 z egzaminu k.134, inf. o urlopie bezpłatnym k.86, zakres obowiązków k.72 - zeznania świadków (e-protokół z 4.07.2018r. k.27-29):

J. K. 00:11:52-00:26:09 S. N. 00:26:09-00:37:35 Z. S. 00:37:35-00:50:33 - wyjaśnienia wnioskodawcy (e-protokół jw.) 00:51:52-01:04:39. Sąd zważył: Odwołanie wnioskodawcy jest nieuzasadnione. Zgodnie z treścią przepisu art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32 wskazanej ustawy, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 65 lat - dla mężczyzn oraz okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 pkt 2., tj. 25 lat dla mężczyzn.

Emerytura, o której mowa, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa oraz rozwiązania stosunku pracy- w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem. Stosownie do treści przepisu art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - ubezpieczonym urodzonym przed 1 stycznia 1949 r., będącym pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1.

Wiek emerytalny, o którym mowa we wskazanym artykule, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie których osobom zatrudnionym w szczególnych warunkach przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych, tj. rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Zgodnie z § 4 tego rozporządzenia pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki: osiągnął wiek emerytalny wynoszący 60 lat dla mężczyzn oraz ma wymagany okres zatrudnienia 25 lat, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach.

Przy czym, zgodnie z § 2 ust. 1 i 2 rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy. Bezspornie, wnioskodawca na dzień 01 stycznia 1999r. posiadał wymagane 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych. Na dzień złożenia wniosku o emeryturę nie był członkiem OFE i miał ukończone 60 lat. Dokonując ustaleń w zakresie charakteru pracy wykonywanej przez wnioskodawcę w spornym okresie zatrudnienia, Sąd oparł się przede wszystkim na dokumentach z akt osobowych (szczegółowo wymienionych wyżej), świadectwach pracy, dokumentach dotyczących służby wojskowej oraz uzupełniająco, na zeznaniach przesłuchanych w sprawie świadków J.

K., S. N. i Z. S. oraz na wyjaśnieniach samego wnioskodawcy. Jak wynika z tego materiału dowodowego, nie ma wątpliwości, iż wnioskodawca w okresie od 10 marca 1977r. do 25 października 1978r. (1 rok, 7 miesięcy i 16 dni), od 3 listopada 1980r. do 31 maja 1983r. (2 lata, 6 miesięcy i 29 dni), od 14 kwietnia 1990r. do 16 października 1991r. (1 rok, 6 miesięcy i 3 dni) - od 5 grudnia 1991r. do 31 grudnia 1998r.) – stale i w pełnym wymiarze wykonywał prace przy naprawie pojazdów w kanałach remontowych – ujęte w Wykazie A, dziale XIV, poz. 16 – załącznika do rozporządzenia RM z 7 lutego 1983r.

Łącznie jest to okres 12 lat, 9 miesięcy i 15 dni. Należy do nich zaliczyć również okres służby wojskowej od 26 października 1978r. do 2 listopada 1980r. (2 lata, 9 miesięcy i 23 dni) bowiem wnioskodawca przed jej rozpoczęciem i po jej zakończeniu wykonywał prace w szczególnych warunkach. Łącznie wnioskodawca ma 14 lat, 9 miesięcy i 23 dni okresów pracy w szczególnych warunkach. Nie można uwzględnić mu jako takich okresów pracy na stanowisku ucznia praktycznej nauki zawodu – kierowcy-mechanika (3.09.1973-20.06.1976). W ramach takiego zatrudnienia uczeń przede wszystkim pobiera naukę, wykonuje różne prace, w różnym wymiarze czasu pracy.

Nie można również uwzględnić do okresów pracy w szczególnych warunkach zatrudnienia wnioskodawcy na stanowisku pomocnika montera czy montera. Tego rodzaju praca również nie jest pracą w szczególnych warunkach. Wprawdzie wnioskodawca kategorycznie zaprzeczył by w takim charakterze kiedykolwiek w (...) pracował – jednak jego stanowisko nie zostało poparte żadnymi obiektywnymi. Przede wszystkim na charakter jego zatrudnienia w tych okresach (21.06.1976-9.03.1977, 1.06.1983-11.04.1990) skazuje szereg dokumentów zawartych w aktach osobowych: umowy o pracę, angaże, podania wnioskodawcy o przyjęcie do pracy na określone stanowisko, wnioski o przeszeregowanie, opinie, zaświadczenia lekarskie.

Nie są one przypadkowe, czy jednorazowe. Przyjęcie, jedynie na podstawie twierdzeń wnioskodawcy i ogólnych zeznań świadków, iż nie odzwierciedlają one faktycznego rodzaju jego zatrudnienia – byłoby nielogiczne i zupełnie dowolne. Mając na uwadze przedstawione okoliczności, uznać należało, że wnioskodawca nie spełnia przesłanki posiadania 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach i prawo do emerytury w obniżonym wieku mu nie przysługuje. Z powyższych względów sąd na podstawie art. 477 14 § 1 kodeksu postępowania cywilnego oddalił jego odwołanie.

SSO Regina Stępień