III Ca 1713/17 · Sąd powszechny
Legislator summary
AI generatedZaskarżonym wyrokiem z dnia 28 lipca 2017 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi oddalił powództwo U. M. skierowane przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. o zapłatę kwoty 10.980 złotych z odsetkami od dnia 18 stycznia 2014 roku do dnia zapłaty, a także orzekł o kosztach procesu. Apelację od powyższego wyroku wywiodła powódka, zaskarżając go w całości. W apelacji od przedmiotowego wyroku, powódka podniosła następujące zarzuty: - naruszenia art. 229 i 230 k.p.c. poprzez nieuwzględnienie, iż twierdzenia pozwanego ograniczały się wyłącznie do kwestionowania zdarzenia jako nieszczęśliwego wypadku tj. do twierdzenia, że uszczerbek, jakiego doznała powódka nie wynikał z przyczyny zewnętrznej, a był efektem choroby neurologicznej (stwardnienie rozsiane) tj. przyczyny wewnętrznej, a zatem nieuwzględnienie tego, że pozwany nigdy nie kwestionował samego charakteru uszczerbku, jako podstawy odpowiedzialności (trwały lub nietrwały itd.).
Legislator headnote
AI generatedart. 232 k.p.c, art. 278 k.p.c, art. 233 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 386 § 1 k.p.c, art. 102 k.p.c; III Ca 1713/17 · Sąd powszechny: Apelacja jest częściowo zasadna i skutkuje zmianą zaskarżonego wyroku Sąd Okręgowy podziela i przyjmuje za własne ustalenia faktyczne poczynione przez Sąd Rejonowy, z wyłączeniem skutków, jakie wywołał wypadek z udziałem powódki w kontekście stopnia trwałego uszczerbku na jej zdrowiu. Przystępujące do rozważań nad poszczególnymi zarzutami apelacji, w pierwszej kolejności należy wskazać, iż całkowicie chybiony jest zarzut naruszenia art. 232 k.p.c.. Zachodzi potrzeba wyjaśnienia, że wskazany przepis jest adresowany do stron postępowania, gdyż określa ich obowiązki w zakresie wykazywania faktów, z których wywodzą skutki prawne.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Sygn. akt III Ca 1713/17
UZASADNIENIE
Zaskarżonym wyrokiem z dnia 28 lipca 2017 roku Sąd Rejonowy dla Łodzi – Śródmieścia w Łodzi oddalił powództwo U. M. skierowane przeciwko (...) Zakładowi (...) na (...) Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. o zapłatę kwoty 10.980 złotych z odsetkami od dnia 18 stycznia 2014 roku do dnia zapłaty, a także orzekł o kosztach procesu. Apelację od powyższego wyroku wywiodła powódka, zaskarżając go w całości. W apelacji od przedmiotowego wyroku, powódka podniosła następujące zarzuty: - naruszenia art. 229 i 230 k.p.c. poprzez nieuwzględnienie, iż twierdzenia pozwanego ograniczały się wyłącznie do kwestionowania zdarzenia jako nieszczęśliwego wypadku tj. do twierdzenia, że uszczerbek, jakiego doznała powódka nie wynikał z przyczyny zewnętrznej, a był efektem choroby neurologicznej (stwardnienie rozsiane) tj. przyczyny wewnętrznej, a zatem nieuwzględnienie tego, że pozwany nigdy nie kwestionował samego charakteru uszczerbku, jako podstawy odpowiedzialności (trwały lub nietrwały itd.).
Okoliczność ta zatem w świetlne całokształtu materiału dowodowego winna zostać oceniona, jako fakt przyznany i niekwestionowany przez stronę pozwaną; - naruszenia art. 232 k.p.c. w zw. z art. 278 k.p.c. poprzez nieprzeprowadzenie dowodu z opinii biegłego lekarza ortopedy i traumatologa, podczas gdy wniosek taki został zgłoszony przez stronę powodową w pozwie i nigdy nie został przez sąd oddalony, podczas gdy dowód z opinii biegłego ortopedy i traumatologii jest najbardziej miarodajny w zakresie określenia uszczerbku na zdrowiu w związku ze złamaniem kości i urazem ścięgien i stawu skokowego, jakiego doznała powódka, co wynika bezpośrednio z dokumentacji medycznej, będącej dowodem w sprawie; - naruszenia art. 233 k.p.c. poprzez dowolną, a nie swobodną ocenę dowodów, w zakresie oceny dokumentów, złożonych przez strony, tj.
Ogólnych Warunków Ubezpieczenia, z których wynika jednoznacznie, iż za nieszczęśliwy wypadek uznaje się nie tylko trwałe uszkodzenie ciała, ale i rozstrój zdrowia, którego niewątpliwie powódka doznała i co zostało wykazane, a przez sąd całkowicie pominięte; - naruszenia art. 353 1 k.c. oraz art. 12 ust. 3 i 4 ustawy o działalności ubezpieczeniowej, poprzez ich niezastosowanie polegające na nieuwzględnieniu, iż strony ukształtowały stosunek prawny je łączący swobodnie i według własnego uznania, a celem powódki było zapewnienie sobie możliwości uzyskania odszkodowania za doznany uszczerbek na zdrowiu - będący zarówno trwałym uszkodzeniem ciała, jak i rozstrojem zdrowia (lub śmiercią) w wyniku „nieszczęśliwego wypadku";
Nieuwzględnieniu, że interpretacja zapisów nieprecyzyjnych umowy winna być dokonywana na korzyść ubezpieczającego, ubezpieczonego, uposażonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia, podczas gdy sąd meriti uznał, że fakt nieuznania przez biegłego sądowego uszczerbku, jakiego doznała powódka, za trwały, wskazuje na nieudowodnienie - w ogóle - zaistnienia przesłanki odpowiedzialności przez powódkę; - naruszenia 805 § 1 i 2 k.c. poprzez jego niezastosowanie tj. uznanie, iż strona powodowa nie wykazała istnienia przesłanki odpowiedzialności, a mianowicie zaistnienia „nieszczęśliwego wypadku", w rozumieniu zawartych umów ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, podczas gdy kwestionowanie zdarzenia jako nieszczęśliwego wypadku było podważane przez pozwanego wyłącznie w aspekcie przyczyny tego wypadku (pozwany twierdził, iż przyczyną wypadku była sytuacja wewnętrzna-stan zdrowia powódki, a nie zewnętrzna), nigdy zaś na poziomie skutków urazu (trwały uszczerbek czy rozstrój zdrowia).
Przy tak sformułowanych zarzutach skarżąca wniosła o:
1. uchylenie wyroku sądu I instancji i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania celem uzupełnienia materiału dowodowego o przeprowadzenie opinii biegłego z zakresu ortopedii i traumatologii, na okoliczności wskazane w pozwie lub 2. dopuszczenie i przeprowadzenie tego dowodu na etapie postępowania przed sądem II instancji oraz zmianę zaskarżonego wyroku i zasądzenie od pozwanej na rzecz powódki kwoty 10.980 złotych wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 18 stycznia 2014 r. do dnia zapłaty;
3. zasądzenie od pozwanej na rzecz strony powodowej kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Sąd Okręgowy dodatkowo ustalił: W wyniku wypadku z dnia 16 lutego 2013 roku powódka doznała urazu skrętnego prawego stawu skokowego ze złamaniem szczytu kostki bocznej, co spowodowało u niej trwały uszczerbek na zdrowiu w wymiarze 3 % według tabeli norm oceny procentowej pozwanego (dowód - opinia biegłego J. F. k. 282 - 284).
Sąd Okręgowy zważył, co następuje:
Apelacja jest częściowo zasadna i skutkuje zmianą zaskarżonego wyroku Sąd Okręgowy podziela i przyjmuje za własne ustalenia faktyczne poczynione przez Sąd Rejonowy, z wyłączeniem skutków, jakie wywołał wypadek z udziałem powódki w kontekście stopnia trwałego uszczerbku na jej zdrowiu. Przystępujące do rozważań nad poszczególnymi zarzutami apelacji, w pierwszej kolejności należy wskazać, iż całkowicie chybiony jest zarzut naruszenia art. 232 k.p.c.. Zachodzi potrzeba wyjaśnienia, że wskazany przepis jest adresowany do stron postępowania, gdyż określa ich obowiązki w zakresie wykazywania faktów, z których wywodzą skutki prawne.
Przepisu tego Sąd Rejonowy nie mógł zatem naruszyć w sposób i w formie zarzucanej przez skarżącą. Zasadny natomiast okazał się przede wszystkim zarzut naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. Sąd Rejonowy dokonując oceny zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego oparł się w przeważającej mierze na wnioskach płynących z opinii biegłych z dziedziny neurologii oraz rehabilitacji medycznej, balneologii i medycyny fizykalnej. Dokonane na jej podstawie ustalenia stanu faktycznego w zakresie stanu zdrowia powódki i ewentualnego wpływu nań wypadku z dnia 16 lutego 2013 roku w kontekście przesłanek odpowiedzialności pozwanego okazały się niepełne.
Sąd I instancji pominął bowiem zgłoszony już w pozwie wniosek o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego z zakresu ortopedii i traumatologii – na okoliczność ustalenia wielkości doznanego uszczerbku na zdrowiu, stopnia uszkodzenia kończyny, powikłań pourazowych istniejących do chwili obecnej – w szczególności ustalenia czy uszczerbek ma charakter trwały. Opisane niedostatki postępowania dowodowego wyraźnie eksponuje skarżąca. Z tych względów należało na etapie postępowania apelacyjnego dopuścić ponowiony przez powódkę w apelacji dowód z opinii biegłego lekarza chirurga ortopedy w celu wypowiedzenia się jaki jest stopień trwałego uszczerbku na zdrowiu powódki pozostający w adekwatnym związku przyczynowym z urazem jakiego doznała w dniu 16 lutego 2013 roku według tabeli uszczerbku wynikającej z ogólnych warunków umowy ubezpieczenia łączącej strony postępowania.
Wyniki postępowania dowodowego przeprowadzonego w postępowaniu apelacyjnym okazały się przesądzające dla oceny przesłanek odpowiedzialności pozwanego za skutki zdarzenia z udziałem powódki. Biegły w wydanej opinii jednoznacznie bowiem stwierdził, że w wyniku wypadku z dnia 16 lutego 2013 roku powódka doznała urazu skrętnego prawego stawu skokowego ze złamaniem szczytu kostki bocznej, co spowodowało u niej trwały uszczerbek na zdrowiu w wymiarze 3 % według tabeli norm oceny procentowej pozwanego. Powyższe ustalenia mają dalsze skutki, albowiem stwierdzenie trwałego uszczerbku na zdrowiu powódki pozostającego w związku z omawianym zdarzeniem przenosi rozważania na płaszczyznę materialnoprawnej podstawy odpowiedzialności pozwanego i skutkuje uznaniem żądania pozwu za usprawiedliwione co do zasady.
Skoro w świetle § 5 Ogólnych Warunków Ubezpieczenia pozwany odpowiada względem powódki z tytułu nieszczęśliwego wypadku powodującego trwały uszczerbek na zdrowiu ubezpieczonego, w sytuacji procesowej z jaką mamy do czynienia w niniejszej sprawie, z przyczyn przedstawionych powyżej jest on zobowiązany do wypłaty świadczenia na rzecz powódki. Skarżąca oparła żądanie pozwu na podstawie wynikającej z dwóch zawartych z pozwanym umów ubezpieczenia potwierdzonych polisą nr (...)/Ls – Zmiana z sumą ubezpieczenia w wysokości 9.500 złotych oraz polisą nr (...)/Ls – Zmiana z sumą ubezpieczenia w wysokości 8.800 złotych.
Każda z wymienionych umów przewidywała wypłatę na rzecz ubezpieczonego świadczenia w wysokości 4 % sumy ubezpieczenia za każdy 1 % trwałego uszczerbku na zdrowiu. Mając na uwadze zaś, że u powódki stwierdzono 3 % uszczerbek, daje to łącznie kwotę 2.196 złotych. Sąd Okręgowy stoi przy tym na stanowisku, że zdarzenie z dnia 16 lutego 2013 roku, w którym powódka doznała urazu wypełnia definicję „nieszczęśliwego wypadku” w rozumieniu Ogólnych Warunków Ubezpieczenia. Miarodajne w tym względzie są wnioski płynące z opinii biegłego neurologa, który wskazał, że zasłabnięcie powódki było wtórną reakcją odruchową na ból towarzyszący urazowi prawej nogi i emocje związane z wypadkiem, a zatem stanowiło przyczynę zewnętrzną w stosunku do zdarzenia.
Co zaś tyczy się pozostałych zarzutów apelacji powódki wyjaśnić należy, iż wobec podzielenia przez Sąd Okręgowy zarzutu naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. brak jest potrzeby ich odrębnej analizy, zwłaszcza wobec faktu, iż w przeważającej części stanowią one rozwinięcie argumentacji, która stała się przedmiotem szczegółowych rozważań w ramach zarzutu art. 233 § 1 k.p.c. Z tych wszystkich powodów zachodziła podstawa do wydania orzeczenia reformatoryjnego poprzez częściowe uwzględnienie powództwa i zasądzenie na rzecz skarżącej kwoty 2.196 złotych z ustawowymi odsetkami za okres od dnia 18 stycznia 2014 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku oraz odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty.
Żądanie przewyższające tę kwotę jako niezasadne podlega zaś oddaleniu. W konsekwencji skorygować należało również rozstrzygnięcie o kosztach procesu i kosztach tymczasowo poniesionych przez Skarb Państwa, nie obciążając nimi powódki. Mając powyższe na uwadze, z mocy art. 386 § 1 k.p.c. orzeczono jak w sentencji. O kosztach postępowania apelacyjnego Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 102 k.p.c. nie obciążając kosztami powódki. Sąd Okręgowy wziął pod uwagę, że przekonanie powódki o zasadności dochodzonego roszczenia w pełnej wysokości jakkolwiek subiektywne, znajduje swoje usprawiedliwienie, gdyż określenie kwoty należnej powódce wymagało wiadomości specjalnych.
Nie można także pominąć całokształtu okoliczności związanych z sytuacją życiową powódki i znacznej dysproporcji majątkowej między stronami, które łącznie wyczerpują pojęcie „szczególnie uzasadnionego wypadku” w rozumieniu art. 102 k.p.c. W przedmiocie kosztów tymczasowo poniesionych przez Skarb Państwa w postępowaniu apelacyjnym, Sąd Okręgowy orzekł na podstawie art. 113 ust. 1 z dnia 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (tekst jedn. Dz. U. z 2018 r. poz. 300 ze zm.). obciążając nimi pozwanego odpowiednio do wyniku postępowania.
Z mocy art. art. 113 ust. 4 cyt. ustawy nie odstąpiono od obciążenia powódki nieuiszczonymi kosztami sądowymi od oddalonej części apelacji.