Legislator Case Law & Legislation
IV U 869/17 AI generated

IV U 869/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 869/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 11 października 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie art.57 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił W. O. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono niezdolności do pracy. Odwołanie od w/w decyzji złożył W. O. wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu stanowiska wskazał, że ma 60 lat i 38 lat aktywnej pracy na stanowisku tokarza.

Legislator headnote

AI generated

IV U 869/17 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonego W. O. podlegało oddaleniu. Zgodnie z art.57 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki: jest niezdolny do pracy, ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, a niezdolność do pracy powstała w czasie zatrudnienia, albo nie poźniej niż w ciągu 18 miesięcy od ustania zatrudnienia, przy czym ostatniego wymogu nie stosuje do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy.

Keywords

AI generated
incapacity for work residual earning capacity unfit notwithstanding health condition reapplication for disability pension suspension of pension permanent earning incapacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 869/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 września 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Marta Żuk po rozpoznaniu w dniu 14 września 2018r. w Siedlcach na rozprawie odwołania W. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 11 października 2017 r. (Nr (...)) w sprawie W. O. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy oddala odwołanie. Sygn. akt: IV U 869/17

UZASADNIENIE

Decyzją z 11 października 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B., działając na podstawie art.57 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił W. O. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono niezdolności do pracy. Odwołanie od w/w decyzji złożył W. O. wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu stanowiska wskazał, że ma 60 lat i 38 lat aktywnej pracy na stanowisku tokarza.

Cierpi na schorzenie kręgosłupa i kolan, a ponadto na nadciśnienie tętnicze i inne schorzenia kardiologiczne i wbrew ustaleniom organu rentowego nie jest w stanie wykonywać pracy tokarza zgodnej z jego wykształceniem i praktycznymi kwalifikacjami. Ze względu na wiek i stan zdrowia nie jest również w stanie przekwalifikować się zawodowo. Dlatego wnosi o uwzględnienie odwołania i przyznanie mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy (odwołanie wraz z załącznikami k.2-10 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, wskazując że zaskarżona decyzja wydana została na podstawie orzeczenia komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 20 września 2017r., która nie stwierdziła u ubezpieczonego niezdolności do pracy (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.12 akt sprawy).

Sąd ustalił, co następuje: W dniu 5 czerwca 2017r. wpłynął do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. wniosek ubezpieczonego W. O. o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Rozpoznając powyższy wniosek organ rentowy skierował ubezpieczonego na badanie przez lekarza orzecznika ZUS, który w orzeczeniu z 14 sierpnia 2017r. ustalił, że ubezpieczony nie jest niezdolny do pracy (orzeczenie lekarza orzecznika z 14 sierpnia 2017r. k.23 akt rentowych). Na skutek sprzeciwu ubezpieczonego od powyższego orzeczenia lekarza orzecznika ubezpieczony skierowany został na badanie przez komisję lekarską ZUS, która w orzeczeniu z 20 września 2017r. ustaliła, że ubezpieczony nie jest niezdolny do pracy (sprzeciw ubezpieczonego od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS k.23 akt rentowych – tom dokumentacji medycznej i orzeczenie komisji lekarskiej ZUS z 20 września 2017r. k.37 akt rentowych).

Na podstawie powyższego orzeczenia, zaskarżoną decyzją z 11 października 2017r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy (decyzja z 11 października 2017r. k.40 akt rentowych). Ubezpieczony ma 60 lat i wykształcenie zawodowe w zawodzie tokarz. Pracował w zawodzie tokarza w (...) Przedsiębiorstwie (...) w B. w okresie od 5 września 1999r. do 15 maja 2001r. (świadectwo pracy z 14 maja 2001r. k.8 akt rentowych), a następnie na stanowisku mechanika w Zakładach (...) w M. w okresie od 1 lipca 2005r. do 28 stycznia 2016r. (świadectwo pracy z 28 stycznia 2016r. k.9 akt rentowych).

W okresie od 8 lipca 2016r. do 2 lipca 2017r. ubezpieczony przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym (karta przebiegu zatrudnienia k.38 akt rentowych). Ubezpieczony cierpi na zmiany zwyrodnieniowe i wypukliny/przepukliny krążków międzykręgowych kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego z modelowaniem worka oponowego i korzeni nerwowych, bez cech ich ucisku i bez stenozy kanału rdzeniowego oraz bez zmian ogniskowych tego rdzenia, a ponadto na zmiany zwyrodnieniowe stawów kolanowych bez ograniczenia sprawności lokomocyjnej i podporowej kończyn.

W badaniu ortopedyczno-neurologicznym przeprowadzonym na potrzeby opinii biegłych stwierdzono u ubezpieczonego niewielkie ograniczenie zakresów ruchomości odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa, próba podłoga -palce = 30 cm, bez zespołu korzeniowego i bez objawów ubytkowych korzeniowych istotnych funkcjonalnie, a ponadto stawy kolanowe o obrysach prawidłowych, bez wysięków, o ruchomości w granicach normy, o wiotkości wiązadeł krzyżowych przednich i ujemnych objawach łąkotkowych. Stwierdzono, że chód ubezpieczonego jest prawidłowy, a ogólna sprawność ruchowa ubezpieczonego w normie.

Badanie MRI głowy ubezpieczonego z 2 sierpnia 2017r. wykazało niewielkie ogniska naczyniopochodne na tle mikroangiopatii w istocie białej obu półkul mózgu. Badanie neurologiczne ubezpieczonego nie wykazuje objawów ogniskowych i piramidowych, bez niedowładów kończyn i ataksji, próba Romberga jest prawidłowa. Ubezpieczony cierpi ponadto na nadciśnienie tętnicze z zajęciem serca. Przedstawione schorzenia układu ruchu oraz stan kliniczny układu krążenia ubezpieczonego stanowią przeciwwskazanie do wykonywania ciężkiej pracy fizycznej w długotrwale wymuszonej pozycji kręgosłupa, wymagającej dźwigania i przenoszenia ciężkich przedmiotów, a także do pracy na wysokości i w porze nocnej oraz związanej ze stresem emocjonalnym (z uwagi na schorzenie kardiologiczne).

Stopień zaawansowania przedstawionych schorzeń układu ruchu oraz stan neurologiczny ubezpieczonego nie naruszają natomiast sprawności organizmu ubezpieczonego w stopniu powodującym długotrwałą niezdolność do pracy zgodnej z kwalifikacjami ubezpieczonego oraz dotychczas wykonywanej, czyli pracy tokarza. W okresie ewentualnych zaostrzeń dolegliwości bólowo-korzeniowych ubezpieczony może być leczony i rehabilitowany w ramach czasowej niezdolności do pracy - zasiłku chorobowego (opinia biegłych z zakresu ortopedii, neurologii i kardiologii k.27-29 akt sprawy, opinia biegłego neurochirurga k.65-67 akt sprawy i opinia biegłego z zakresu medycyny pracy k.51-52 akt sprawy).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego W. O. podlegało oddaleniu. Zgodnie z art.57 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki: jest niezdolny do pracy, ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy, a niezdolność do pracy powstała w czasie zatrudnienia, albo nie poźniej niż w ciągu 18 miesięcy od ustania zatrudnienia, przy czym ostatniego wymogu nie stosuje do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy.

W myśl art.12 ust.1, 2 i 3 ustawy niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu, przy czym całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy, a częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Rozstrzygnięcie o zasadności odwołania ubezpieczonego od decyzji organu rentowego odmawiającej mu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy wymagało ustalenia, czy u ubezpieczonego istnieje niezdolność do pracy.

W tym celu Sąd zasięgnął opinii specjalistów z zakresu medycyny. Sporządzone na tę okoliczność opinie biegłych z zakresu ortopedii, neurologii i kardiologii, a następnie medycyny pracy i neurochirurgii dały podstawy do ustalenia, że ubezpieczony nie jest osobą niezdolną do pracy w rozumieniu przepisów ustawy. W złożonych opiniach biegli rozpoznali u ubezpieczonego schorzenia z zakresu narządu ruchu oraz schorzenie kardiologiczne, przy czym za wiodące uznali schorzenia narządu ruchu w postaci choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego oraz choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.

Jednocześnie biegli stwierdzili, że stopień zaawansowania powyższych schorzeń nie jest tego rodzaju, aby naruszał sprawność organizmu ubezpieczonego w stopniu powodującym niezdolność ubezpieczonego do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami, a zatem pracy tokarza. Biegli zgodnie stwierdzili, że choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa przebiega obecnie u ubezpieczonego bez objawów korzeniowych, niedowładów kończyn i zaburzeń chodu. Schorzenie kręgosłupa oraz zmiany zwyrodnieniowe stawów kolanowych stanowią jedynie przeciwwskazanie do wykonywania ciężkiej pracy fizycznej, wymagającej dźwigania i przenoszenia ciężarów i długotrwałej pozycji wymuszonej.

Analizując opinie biegłych Sąd stwierdził, że opinie te są spójne i należycie uzasadnione. Biegli wydali je po zbadaniu ubezpieczonego oraz po zapoznaniu się z dokumentacją medyczna ubezpieczonego. Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd na podstawie art.477 14§1 kpc odwołanie ubezpieczonego oddalił.