Legislator Case Law & Legislation
IV U 366/18 AI generated

IV U 366/18 · Sąd powszechny

Case Number IV U 366/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 13 kwietnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił A. B. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 15-letni staż pracy w warunkach szczególnych, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 366/18 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity occupational disability benefits duration of incapacity reintegration into employment eligibility for unemployment benefits abandonment of employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 366/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 12 września 2018r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Marta Żuk po rozpoznaniu w dniu 12 września 2018r. w Siedlcach na rozprawie odwołania A. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 13 kwietnia 2018 r. (Nr (...)) w sprawie A. B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo A. B. do emerytury od 1 marca 2018 roku. Sygn. akt: IV U 366/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 13 kwietnia 2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił A. B. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodnił, iż do dnia 1 stycznia 1999r. osiągnął 15-letni staż pracy w warunkach szczególnych, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Organ rentowy podniósł, że do pracy w szczególnych warunkach nie zaliczono okresu pracy ubezpieczonego w Odlewni (...) od 10 września 1978r. do 14 listopada 1987r. oraz od 1 grudnia 1989r. do 30 września 1996r. z uwagi na brak świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach. Z tych samych przyczyn organ rentowy nie uwzględnił okresu pracy ubezpieczonego od 15 listopada 1987r. do 30 listopada 1989r. ,tj. w okresie kontraktu eksportowego w Bułgarii (decyzja z 13 kwietnia 2018r. k.28 akt emerytalnych). Odwołanie od w/w decyzji złożył A.

B. wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do emerytury. W uzasadnieniu odwołania wskazał m.in., że w okresie zatrudnienia w Odlewni (...) pracował jako ślusarz utrzymania ruchu urządzeń dźwigowych (suwnic). Praca polegała na bieżących naprawach, konserwacji i przeglądach suwnic, tak aby były sprawne w toku pracy. W takim samym charakterze pracował również w okresie kontraktu w Bułgarii od 15 listopada 1987r. do 30 listopada 1989r. Dlatego okres pracy w przedsiębiorstwie (...) i na kontrakcie w Bułgarii należy zaliczyć do okresu pracy w szczególnych warunkach (odwołanie k.1 akt sprawy).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie powołując się na przepisy prawa i uzasadnienie zawarte w zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.2 akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony A. B. w dniu 6 września 2016r. ukończył 60-ty rok życia. W dniu 28 marca 2018r. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury (wniosek o emeryturę z 28 marca 2018r. k.1 akt emerytalnych). Na podstawie przedłożonych do wniosku dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony udowodnił staż ubezpieczeniowy, uzupełniony okresem pracy w gospodarstwie rolnym, w wymiarze 25 lat.

Ponadto organ rentowy ustalił, że do dnia 1 stycznia 1999r. ubezpieczony nie wykazał 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Z uwagi na brak wymaganego ustawą stażu pracy w szczególnych warunkach decyzją z 13 kwietnia 2018r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania emerytury (decyzja z 13 kwietnia 2018r. k.28 akt emerytalnych). Ubezpieczony był zatrudniony w Odlewni (...) w S. w okresie od 10 września 1979r. do 30 września 1996r. w pełnym wymiarze czasu pracy, przy czym w okresie od 15 listopada 1987r. do 30 listopada 1989r. ubezpieczony przebywał na urlopie bezpłatnym w związku ze skierowaniem do pracy na kontrakcie eksportowym w Bułgarii (świadectwo pracy z 14 maja 1999r. k.22 akt emerytalnych).

Przez cały okres zatrudnienia w powyższym przedsiębiorstwie (wyłączając okres urlopu bezpłatnego) ubezpieczony był zatrudniony jako ślusarz utrzymania ruchu urządzeń dźwigowych, przy czym od 1 listopada 1984r. pełnił funkcję brygadzisty (umowa o pracę z 10 września 1979r. na stanowisku ślusarza remontowego w Wydziale Utrzymania Ruchu i Remontów Mechanicznych k.41 akt osobowych, angaże na stanowisku ślusarza remontowego lub zamiennie ślusarza utrzymania ruchu w odlewni k.43, 45, 50 akt osobowych, pismo pracodawcy o powierzeniu ubezpieczonemu od 1 listopada 1984r. funkcji brygadzisty utrzymania ruchu urządzeń dźwigowych k.48 akt osobowych, pismo pracodawcy z 1 grudnia 1989r. o powierzeniu ubezpieczonemu w związku z powrotem z urlopu bezpłatnego od 1 grudnia 1989r. stanowiska ślusarza utrzymania ruchu k.71 akt osobowych oraz pismo pracodawcy o powierzeniu ubezpieczonemu od 1 sierpnia 1991r. ponownie funkcji brygadzisty utrzymania ruchu urządzeń dźwigowych k.72 akt osobowych).

Praca ubezpieczonego na stanowisku ślusarza utrzymania ruchu urządzeń dźwigowych w dziale utrzymania ruchu polegała na usuwaniu awarii, przeprowadzaniu remontów i przeglądów urządzeń dźwigowych – suwnic oraz żurawi (tzw. elektrowciągów) wykorzystywanych do przenoszenia ładunków w czasie produkcji. Maszyn takich było ponad 100. Naprawy i przeglądy tych urządzeń – z uwagi na ich umiejscowienie – odbywały się na wysokości do kilkunastu metrów – ze specjalnych podestów lub drabin. Ubezpieczony pracował na trzy zmiany.

Opisaną pracę wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Jako brygadzista ubezpieczony wykonywał wszystkie prace jak szeregowy pracownik, a dodatkowo dokonywał wpisów o przeprowadzonych naprawach w dziennikach konserwacji z uwagi na to, że urządzenia dźwigowe podległy dozorowi technicznemu. Wszystkie naprawy urządzeń dokonywane były na hali produkcyjnej w toku produkcji (zeznania świadków: A. D. i R. Z. k.15v-16 akt sprawy oraz zeznania ubezpieczonego k.15v akt sprawy). W okresie od 15 listopada 1987r. do 30 listopada 1989r. (2 lata i 16 dni) ubezpieczony pracował w Bułgarii na kontrakcie eksportowym.

Wykonywał wówczas pracę analogiczną jak podczas zatrudnienia w kraju ,tj. był ślusarzem utrzymania ruchu suwnic, pracę tę wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy (świadectwo pracy z 14 maja 1999r. k.23 akt emerytalnych, zeznania ubezpieczonego k.15v akt sprawy). Ubezpieczony przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego. We wniosku o emeryturę wniósł o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, an dochody budżetu państwa (raport z analizy konta k.25 akt emerytalnych i wniosek o emeryturę k.2 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie A. B. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art.184 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2015r., poz.748 ze zm.) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art.32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy ,tj. w dniu 1 stycznia 1999r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art.32 ust.1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z §4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z §2 ust.1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie niniejszej sprawy wymagało zbadania, czy ubezpieczony spełnia przesłankę wymaganego okresu pracy w szczególnych warunkach. Poza sporem pozostawało bowiem, że ubezpieczony osiągnął wymagany ustawą wiek oraz spełnił przesłankę ogólnego stażu ubezpieczenia. Ubezpieczony podnosił, że posiada 15-letni okres zatrudnienia w szczególnych warunkach z tytułu zatrudnienia w Odlewni (...) w S. na stanowisku ślusarz utrzymania ruchu urządzeń dźwigowych w okresie od 10 września 1979r. do 30 września 1996r., w tym również w okresie pracy na kontrakcie eksportowym w Bułgarii od 15 listopada 1987r. do 30 listopada 1989r.

Przeprowadzone przez Sąd postępowanie dowodowe wykazało słuszność twierdzeń ubezpieczonego i dało podstawy do ustalenia, że w okresie zatrudnienia w w/w Przedsiębiorstwie oraz w okresie pracy za granicą, a zatem przez ponad 15 lat ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracował w warunkach szczególnych ,tj. jako ślusarz utrzymania ruchu urządzeń dźwigowych, do którego obowiązków należało przeprowadzanie remontów i usuwanie awarii suwnic i dźwigów wykorzystywanych do transportu ładunków procesie produkcji tj. przy odlewaniu staliwa.

Prace tego rodzaju zaliczone są do pracy w warunkach szczególnych o czym stanowi wykaz A dział XIV poz.25 załącznika do w/w rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Opisaną wyżej pracę ślusarza należy zakwalifikować jako bieżącą konserwację agregatów i urządzeń na oddziałach będących w ruchu, w których jako podstawowe wykonywane są pracę wymienione w wykazie. Nie ulega wątpliwości, że praca, którą ubezpieczony wykonywał jako ślusarz utrzymania ruchu wykonywana była na oddziałach (hali produkcyjnej) będących w ruchu ,tj. na stalowni, na której odlewane było staliwo, formierni, rdzeniarni.

Prace przy odlewaniu staliwa oraz prace związane z przygotowaniem odlewów, a następnie z obróbką odlewów mieszczą się bez wątpienia w katalogu prac wykonywanych w szczególnych warunkach (vide: wykaz A załącznika do w/w rozporządzenia – prace wymienione w dziale III poz.10, 21, 23, 67). O tym, że ubezpieczony wykonywał opisane prace świadczą nie tylko dowody z dokumentów zawartych w aktach osobowych ubezpieczonego, ale również rzeczowe i spójne zeznania świadków – współpracowników ubezpieczonego z okresu jego zatrudnienia w Odlewni (...) w S. ,tj.

A. D. i R. Z. oraz zeznania samego ubezpieczonego. Mając na uwadze powyższe okoliczności Sąd uznał, że odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie i dlatego na podstawie art.477.14§2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że A. B. przysługuje prawo do emerytury od 1 marca 2018r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku o świadczenie.